Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  43
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Stan W

 1. Vandaag is eindelijk de pootknoflook die ik op 6 oktober bij Van der Wal heb besteld binnen gekomen. Ljubascha en Morano. De Morano is een teleurstelling, bijna de helft van de tenen is verrot. Niet eens wat bruine plekjes, maar volledig aangetast door een groengrijze schimmel. (zie foto's) Ljubascha ziet er op enkele tenen met wat bruine plekjes na goed uit. Edit: Zojuist even gebeld met Van der Wal en ze hebben toegezegd een nieuwe verpakking van de Morano op te sturen. Dus dat is netjes en snel geregeld.
 2. Hier kwamen woensdag de eerste teentjes al boven
 3. Ja dat vermoeden had ik al bij het zien van de grotendeels uitverkochte catalogus en jouw bericht van gisteravond. Ben zelf ook groot voorstander van bloot wortelgoed, al het kleinfruit uit in mijn moestuin heb ik ook gekocht als wortelgoed bij Floris Bomen in Den Dungen + een roze bes van Eetbaargoed. Deze slaan sneller aan en groeien ook sterker dan planten uit die langwerpige smalle potjes (13x13x25) of iets dergelijks. Voor fruitbomen is er voor mij nog genoeg interessants te vinden bij lokale Nederlandse kwekerijen, dus die zal ik ook nooit online bestellen. Verder lijkt het mij wel een leuk experiment om een paar veelbelovende bessenstruiken (volgens de omschrijving) van Lubera te kopen en vervolgens mijn ervaringen te delen.
 4. Handige website, kende deze tot vandaag alleen voor de betrouwbare teeltinformatie die je daar kan vinden. Nooit geweten dat de proeftuin ook een webwinkel heeft. Echter is het overgrote deel van de catalogus uitverkocht.
 5. @Flup Ik heb even goed gekeken, heb zelf geen ervaring met vijgen dus weet ook niet welke rassen daar voor bestaan (buiten brown Turkey). Van het kleinfruit hebben ze naast veel eigen veredelingen en/of fantasienamen ook redelijk wat conventionele rassen. Zoals Tulameen bij de frambozen, Bluecrop, Duke et cetera bij de blauwe bessen en Ken's Red, Jumbo en Issai bij de kiwibessen. Verder vind ik het wel opvallend dat ze bij de bessen van de Ribesfamilie vrijwel uitsluitend eigen veredelingen verkopen. Dus geen Mucurines, Pax of Hinnonmaen kruisbessen, geen Titania of de Ben-rassen bij zwarte bessen en geen JvT, Rovada, Roodneus et cetera bij de rode bessen. Desondanks ga ik waarschijnlijk wel enkele van hun zwarte bes variëteiten bestellen, hebben interessante kenmerken zoals grote bessen, een mild cassisaroma en een hoog suikergehalte. Of dat waar is moet natuurlijk nog blijken, maar ik zag in ieder geval dat enkele Britse kwekerijen een aantal van hun zwarte bessen te koop hebben staan. Naast de in Engeland veel voorkomende rassen.
 6. De Batterijen is trouwens een hele leuke kwekerij. Ben daar afgelopen voorjaar nog geweest. Heel uitgebreid assortiment aan fruitsoorten, ook leuke zoals bijvoorbeeld appels met rood vruchtvlees. Voor kleinfruit kan ik daar echter geen nieuwe interessante rassen meer vinden. Vandaar dat ik bij het tegenkomen van Lubera meteen aandacht had voor hun eigen veredelingen.
 7. Bedankt voor jullie reacties! De kruisbessen en zwarte bessen rassen van hen, welke ik hierboven noemde kunnen dus bestaande rassen met fantasienamen zijn? En gezien het bericht van janterharmsen vallen deze ook nog eens tegen? Het klinkt wel erg twijfelachtig als ik de berichten zo lees.
 8. Beste medemoestuiniers, Een tijd geleden kwam ik per toeval op de website van Lubera terecht. Hier heb ik toen een aantal interessante rassen kruisbessen en zwarte bessen gevonden. Echter kan ik deze rassen nergens bij een kwekerij in Nederland vinden. Verder lees ik hier op het forum ook berichten dat Lubera berucht is in het geven van andere (commerciële) namen aan al bestaande oudere veredelingen. Weet er iemand of bijvoorbeeld de zwarte bes variëteiten zoals Noiroma en Neva ook echt hun eigen veredelingen zijn en wat de behaalde resultaten met deze rassen zijn? Dezelfde vraag heb ik over de kruisbessen rassen Darling, Goldling en Nibbling. De omschrijvingen van deze variëteiten klinken namelijk erg interessant, deze zouden een mooie aanvulling vormen op de rassen welke ik al heb staan. De beoordelingen op hun eigen website zijn erg positief, maar ik weet niet hoe betrouwbaar die zijn. Alvast bedankt!
 9. @RobO Wat denk jij dat dan de ideale temperatuur is om knoflook te poten? Aangezien de 15°C van de komende week te warm zou zijn. Bodem is mogelijk nog wat warmer, maar denk dat deze redelijk snel afkoelt met de langdurige regen van dit weekend. Zou er wel van balen, mocht ik daadwerkelijk te vroeg zijn geweest.
 10. Vandmiddag de knoflook gepoot. Begint net te regenen dus dat komt perfect uit. Aangezien het tot morgenavond blijft regenen volgens de weersverwachting. Geen idee welke soort, want het is een moestuinerfenis geweest. Doet het al twee jaren goed.
 11. Klopt, dat had ik ook gelezen. Echter na 4 maanden en zeker een periode van koude met ruim onder de 5 graden. Namelijk sinds oktober in de schuur bewaard, waar het in februari ook flink gevroren heeft. Aangezien de sneeuw die de schuur in gewaaid was daar een week lang bleef liggen. Na deze periode heb ik ze gezaaid, nat gehouden en nog altijd niks.
 12. Heeft er iemand ervaring met de kleine zonnedauw (Drosera intermedia)? Hier heb ik in oktober zaadjes van gevonden bij een ven in de buurt. In februari buiten op turfstrooisel gezaaid en nat gehouden met regenwater, maar vooralsnog zonder resultaat.
 13. Zwarte kersenluis - Beeldenbank - Groen Kennisnet wiki
 14. Zo te zien duidelijk bladluis, (mogelijk zwarte bonenluis) al durf ik niet te zeggen of deze ook op kersen voorkomt. Gezien het blad op jouw foto's denk ik dat het een kersenboompje is. Bestrijding van bladluis is vrij makkelijk, enerzijds door natuurlijke vijanden te lokken. Met name lieveheersbeestjes en oorwormen eten ze graag, maar ook zweefvliegen, gaasvliegen, een aantal soorten spinnen en mezen zoals koolmees en pimpelmees. Als de noodzaak echt hoog is kan je ook een pak zware shag (goedkoopste merk) een half uur in een pan met water koken, laten afkoelen en vervolgens filteren. Dat kun je dan inclusief een scheut groene zeep (voor extra effectiviteit) in een plantenspuit gieten en ze zijn dezelfde dag al dood. Als je hard water hebt dan zou ik er ook een scheut natuurazijn of appelazijn doorheen doen tijdens het koken van de tabak. Bladluis insectenvriendelijk bestrijden - Fruit en noten - Moestuin Forum Bladluis voorkomen en bestrijden - Groente - Moestuin Forum
 15. Hulp uit onverwachte hoek gekregen vandaag. Maar één spinnetje kan ook niet opboksen tegen de duizenden luizen in de achtertuin. Lieveheersbeestjes blijven de opvallende afwezige. Met de bessenbladwesp is het opeens erg rustig, misschien heb ik ze wel allemaal dood gewreven in de 10 dagen rond begin mei. Vond dit wel een leuke foto om even te delen. Een spin met een groene bladluis tussen zijn kaken.
 16. Hoe groot is de kans dat een jonge perzikboom (Red Haven) deze ziekte oploopt gedurende zijn leven op mijn moestuin? Voor zover ik weet staat er slechts één andere perzikboom op onze tuinvereniging en die is van een vriend, hij heeft dezelfde tegelijkertijd aangeplant.
 17. @MSDG Klopt, dat vindt voornamelijk vanaf het eind van de zomer plaats. De koude is echter nodig voor het doorbreken van de winterrust, het zwellen van de knoppen en het zorgt er met name voor dat de knoppen na de winter ook daadwerkelijk uitlopen en een goede groei en vruchtzetting hebben. "Uit de fruitteelt is informatie verkregen over de koudebehoefte van de cultivar ‘Elstar’. Elstar heeft een grotere koudebehoefte dan andere in Nederland geteelde cultivars. In sommige jaren leidt dit tot onvoldoende doorbreking van de winterrust, waardoor problemen ontstaan met uitlopen van de knoppen en kwaliteit van de vruchtzetting." Van: Onderzoek naar het verbreken van winterrust bij Malus ‘Elstar’ (wur.nl) Dus kort gezegd kan onvoldoende koude in de winter er voor zorgen dat er minder knoppen uitlopen en daarmee dus ook minder bloemknoppen. Dan heb je minder bloesem/vruchten en ook van mindere kwaliteit. Geldt bijvoorbeeld voor andere houtige gewassen met een hoge koudebehoefte ook, zie bijvoorbeeld het topic Jonkheer van Tets en klimaatverandering.
 18. Kan zoals Patrijs hierboven aangeeft aan de beurtjaren liggen, een aantal rassen zijn daar extra gevoelig voor. Daarnaast heeft het vaak ook met de koudebehoefte te maken. Afgelopen winter was eindelijk weer eens vrij normaal met redelijk wat vorst en zelfs een mooie winterperiode. Door voldoende koude wordt bij veel houtige fruitsoorten de bloei en vruchtzetting beter.
 19. Dankjewel rorror, helaas is het leggen van gronddoek voor mij niet echt praktisch uitvoerbaar. Dus ik blijf ze wel doodwrijven en vanaf vandaag ook voeren met wat zware shag extract. Heb ook even gekeken voor dat soort eitjes op de nerven, maar daarvan zijn er geen te zien. Misschien zijn ze al uitgekomen en is het ergste inmiddels voorbij. Toch blijf ik voorlopig waakzaam. Heb geen zin in opnieuw kaalgevreten struiken zoals in augustus vorig jaar.
 20. Ja vorig jaar had ik er op dezelfde planten ook geen tot nauwelijks last van rorror. Blijft raar in welke frequentie deze insecten de planten aanvallen. Bedankt voor de link weknow. Sjekkiethee zoals ik het onder vrienden noem werkt altijd perfect, dan zijn ze na een uur allemaal al dood. Weten jullie ook iets tegen bessenbladwesp larven? Anders probeer ik daar ook gewoon thee van shag tegen.
 21. Toch maar besloten om dit weekend een paar pakken shag in een grote pan met water te koken. De twee lieveheersbeestjes die hier zaten zijn alweer vertrokken. Luizen breiden zich over steeds meer struiken uit, al maak ik mijzelf daar niet zo druk om. Het ergste is dat ik inmiddels al een volle week bastaardrupsen van de kleine bessenbladwesp aan het wegplukken en doden ben. Ik ga er vanuit dat deze krengen ook dood gaan van een goede lading nicotine en het doodwrijven van de larven ben ik inmiddels al weer helemaal beu. Het kost gewoon te veel tijd om alle struiken dagelijks van top tot de bodem te controleren op die vervelende larven.
 22. Dat toppen van de takken was dacht ik tegen meeldauw, omdat je in de zomer amper nog last hebt van bladluis. En voor het toppen is het nu ook veel te vroeg, want ze zijn pas 10cm uitgelopen. Sommigen iets meer of minder, maar heb geen zin in slecht gerichte en lange zijtakken zoals vorig jaar toen ik begin juni al topte. De eerste hulptroepen zijn vandaag in onze achtertuin gearriveerd. Zag een bipunctata op mijn kersenboompje
 23. Dat werkt inderdaad wel redelijk, vorig jaar een paar keer geprobeerd. Echter kruipen ze dan wel snel terug. Aftreksel van tabak werkt perfect, alleen daarmee vergiftig je ook de rovers via de luizen. Bessen groeien inderdaad altijd hard hier, dus misschien laat ik het wel gewoon zo. En om het te proberen haal ik zo even wat lieveheersbeestjes van mijn moestuin hierheen. Is gelukkig maar 10 minuten lopen. Zo'n hotel is wel een goed idee voor thuis, kan je die van stukken boomstam ook maken? Dan boor ik er gewoon wat gaten van verschillende grootte in met een paar houtboren.
 24. Het zijn lieveheerstbeestjes larven die je dan koopt, dacht iets van 100 voor 20 euro. Deze hebben nog geen vleugels, dus ik ga er van uit dat ze wel redelijk in de buurt blijven. Zeker met zoveel lekkers te eten in de achtertuin. Maar denk dat ik er gewoon wat van de moestuin ga vangen en dan thuis weer bij de luizen uitzet. Alleen de mieren zijn al actief hier thuis.
 25. Bedankt voor jullie reacties allemaal. Heb thuis even goed gekeken en op bijna al mijn bessenstruiken zitten inmiddels groene bladluizen. Misschien iets te veel compost gegeven vorige maand. Gek genoeg blijven ze wel van de blauwe bessen, bosbessen, rode bosbessen en honingbessen af. Zelfs op de bramen en frambozen zitten er geen, ook op mijn jonge fruitbomen niet. Dus vrijwel allemaal op mijn ribes familie fruitstruiken. Op de moestuin is het totaal anders, daar vrijwel geen luizen (of aantasting daarvan). Wel 3-4 lieveheersbeestjes op elke soort van de ribes. Thuis zijn deze behulpzame jagers volledig afwezig in de tuin.
×
×
 • Create New...