Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  221
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Stan W

 1. Beterschap! @Sin Fronteras Hopelijk ben je snel weer fit en gezond.
 2. @Roland 10-15 Kan makkelijk in één tot anderhalve rij met een plantafstand van ongeveer 50-60 cm. Indien gewenst zou ik er bijvoorbeeld ook 20 kunnen zetten, hoewel ik graag ook wat ruimte voor wat tomaten uit de biozadendoos en de oertomaten van Vreeken over wil laten. Daarom wordt meer dan 20 wel lastig denk ik. Bij nader inzien, ik heb even pagina 1 van dit topic doorgelezen en 20 gaat mij zeker weten te veel tijd en aandacht kosten. 5-10 Zou wel kunnen.
 3. Zitten er hier op het forum veredelaars wie de komende jaren nog rassen willen (laten) testen? Lijkt mij zeker interessant om daarvoor een beetje plek in mijn moestuin te maken. Of waar zijn deze genummerde selecties zonder naam te kopen? Bovendien teel ik tomaten altijd in de open lucht, daarom zouden resistente rassen zeker welkom zijn. Dit jaar kregen mijn tomaten meteen phytophtora in september toen de droogte overging in koel en nat weer. Edit: Van Roland zie ik in de oorspronkelijke post. Dat is handig want hij woont in dezelfde stad.
 4. Beterschap aan jouw vrouw en hopelijk blijven je dochter en jij vrij van klachten!
 5. Bij mij doen het citroenstruikje en eigen citroenzaailingen het prima op stekgrond met een mulchlaag van 2 cm turfstrooisel, had ooit gelezen dat ze van licht zure grond houden. Voor de stikstofbehoefte geef ik af en toe een beetje kippenmestkorrels. Verder vragen ze een goed doorluchte bodem met voldoende vocht, zodra de bovenste 3 cm in de pot droog is kun je weer een beetje water geven. Tot slot hoop ik dat je er nooit schildluis op krijgt, ondanks handmatig verwijderen blijven die krengen terugkomen op het citroenstruikje wat ik ooit gekocht heb.
 6. @Flup Zijn de bladeren van jouw Aloë's vol en bol of heel dun en hol als in de vorm van een gootje? Bij het laatste heeft de plant waarschijnlijk te veel water en te weinig licht gehad. Als ze goed vol zitten en in een V-vorm (V van victorie zei een vriend ooit) omhoog staan is je plant gezond. Daarnaast is een goed drainerende grond erg belangrijk, normale potgrond houdt water eigenlijk te lang vast omdat er zoveel turf in zit. Ook klinkt normale potgrond in tot een compacte massa wanneer je het uit laat drogen. In de woestijn komt tenslotte ook geen veen voor.
 7. Hier hetzelfde probleem, voornamelijk de Russische en iets oudere Canadese rassen. Alleen de Boreal Beast, Beauty en Blizzard, Strawberry Sensation en Giant Heart zijn dit jaar goed gegroeid. Matig gegroeid zijn Blue Treasure en Blue Banana Aurora, Honeybee, Vostorg, Jugana en Zojka zijn totaal niet gegroeid. Ondanks mulch en bladcompost. Bovendien zijn de rassen die dit jaar niks hebben gedaan ook vorig jaar nauwelijks gegroeid en toen hadden we een vrij natte zomer zonder langdurige droogte en hitte. Daarom ga ik alle rassen op de bovenste rij na, rooien.
 8. Roest zoals Patrijs zegt elk jaar zodra de planten bijna oogstklaar zijn, ook geen verlies van opbrengst door gehad (niet merkbaar). Verder in 1/3 tot 1/2 van de knoflookplanten poppen van de preimineervlieg, maar die tasten bij knoflook gelukkig alleen de stengel en buitenste bolvliezen aan. De tenen zijn telkens nog schoon en intact. Dekmiddel tegen de vorst is niet nodig, hier overleefden ze zonder problemen een week lang strenge vorst in de nachten van begin februari 2021. Toen lag er overigens wel een dik pak sneeuw.
 9. Mijn twee Aloë Vera's gaan vandaag van buiten naar zolder onder het dakraam. Helaas hebben ze wel flink wat regen gevangen de afgelopen week, had ze eigenlijk eerder naar binnen moeten halen. Enige probleem is dat ze jaarlijks verbranden zodra ze weer naar buiten gaan in april/mei. Na een winter binnen kunnen ze blijkbaar niet meer tegen zonlicht. Tevens geef ik ze in de winter maar 1x per 3 maanden water, deze winter misschien niet eens omdat de grond door de regen al erg nat is. Ze staan in een mengsel van 50/50 potgrond voor mediterrane planten en brekerzand, met bovenop een laagje van 2 cm brekerzand.
 10. Bij nader inzien, ga ik toch uit van aantastingen in de andere pol waarover ik schreef. De foto is namelijk van twee polletjes die zaailingen zijn van de pol waarvan ik dacht dat er geen preimineervlieg in zat. Deze stonden op 1 en 2,5 meter van die pol af. Dus de moederpol daarvan gaat er ook uit. Voorlopig maar geen bieslook meer in de moestuin.
 11. Ah oké, dus wel de tolerantie/weerbaarheid tegen ziekten en plagen. Twijfelde daar enigszins over aangezien ik gisteren een artikel van de WUR had gelezen over de aanwezigheid van meer fytochemicaliën en vitamines in oude appelrassen. Kan het zo even helaas niet terugvinden, maar dat maakt verder niet uit. Eigenlijk zijn die familiebomen best ideaal inderdaad. Ook een kunst dat Yuras meerdere rassen succesvol geënt heeft op een enkele onderstam. Misschien is dat wel het best en leukst voor de variatie en daarmee wordt mijn lijstje weer wat korter; MM106 La Paix + Reinette Hernault MM106 James Grieve + Reinette Evagil + Finkenwerder Prinz M9 Jan Steen + Reinette de Chenee + Imant + eventueel M9 Notarisappel M9 Princesse Noble Dan heb ik meer dan voldoende aan appels op mijn moestuin, eventueel een of twee thuis in de achtertuin en hiermee kan ik jaren vooruit. Voor wat betreft het verschil in smaak geloof ik jou meteen. Heb dat al mogen ervaren bij groenten, aardbeien (wereld van verschil) en kleinfruit uit eigen tuin.
 12. @weknow Bedankt voor de links! Ik heb een tijd rondgekeken bij alle vier de pagina's en zo te zien kunnen veel Bellefleuren, Groninger Kroon, Veendammer Glorie en de meeste Reinettes prima tot goed op zandgrond. Keuleman en Reinette de France zouden op kalkrijke leem of kleigrond beter zijn. Verder lees ik dat James Grieve en de Notarisappel het goed doen op zandgrond, Notarisappel zelfs op droge grond. Tot slot nog een paar andere rassen. Kritiek was meer bedoelt in de zin van terugkoppeling, omdat jij een andere smaak-gezondheidskeuze zou maken. Smaak is persoonlijk, maar wat je met de gezondheidskeuze bedoelde vroeg ik mijzelf af. Qua smaak heb ik geen idee, want heb geen enkele appel uit de lijst van Yuras ooit geproefd. Uit de supermarkt lust ik de meeste soorten wel, van Schone van Boskoop (wel wat melig) tot Granny Smith en Elstar. Van Jonagold uit de winkel krijg ik een branderig jeukende mond en lippen, alsof er brandnetel glashaartjes in zitten. Bij sommige (onbespoten) kersen en perziken ook in veel mindere mate last van. Nieuwe lijst zou zoiets worden: M9 Notarisappel M9 Princesse Noble MM106 James Grieve + Reinette Evagil + Finkenwerder Prinz M9 Jan Steen + Reinette de Chenee + Imant MM106 Reinette de Chenee M9 Red Topaz M9 Santana Dit lijstje moet ik waarschijnlijk nog wel halveren vanwege de ruimte die ik beschikbaar heb en ga maken, aangezien ik ook graag een Abate Fetel en een ander perenras wil planten. Plus een perzikras van Yuras (als de ent slaagt) ter vervanging van mijn Red Haven, maar dat is OT.
 13. Er ligt een dikke eerdlaag van zeker 60 cm op mijn moestuin. Volgens PDOK en DINOloket gaat het om deze grondsoort: Hoge bruine enkeerdgronden; leemarm en zwak lemig fijn zand (bEZ21) Met het volgende afgeleid profiel: Horizont code Begin diepte (m) Eind diepte (m) Organische stofgehalte (massa%) Veensoort Lutumgehalte (massa%) Siltgehalte (massa%) Leemgehalte (massa%) Zandmediaan (µm) pH-KCl (pH) Kalkgehalte (massa%) Fe-dith (massa%) Cn verhouding Dichtheid (g/cm3) Aap 0 0.25 4 5 10 15 160 4.5 0 0.7 11 1.441 Aa 0.25 0.6 3 5 10 15 160 4.3 0 0.7 11 1.48 Ahb 0.6 0.75 2 4 9 13 160 4.3 0 0.4 17 1.513 Bwb 0.75 0.9 1 3 7 10 160 4.4 0 0.4 17 1.65 Cy 0.9 1.2 0 3 5 8 170 4.6 0 0.4 17 1.671 Dus zo te zien zit er in de bovenste lagen wel wat leem, dieper dan 60-70 centimeter is het geelwit zand. Heb zelf ook eens een grondboring gedaan en kwam toen (eind februari / begin maart) pas grondwater tegen op ongeveer 120 cm beneden het maaiveld. De doorlaatbaarheid is zeer goed, er staan namelijk nooit plassen water op mijn perceeltje. Kan van de grond ook geen rolletje draaien, het is behoorlijk los zand. Ik ben tevens de bodem sinds ik op deze kavel zit aan het verbeteren met de toevoeging van organische stof. Tijdens de herfst/winter voor het eerste jaar met een dikke laag eiken- en populierenblad, met daar bovenop een laagje koeien-, paarden- en schapenmest. Sindsdien enkel nog met het eerstgenoemde blad, dat waait jaarlijks in deze maand op het grote grasveld van de tuinvereniging en dan hark ik het bij elkaar. Daarnaast heb ik in de lente van mijn eerste jaar op deze plek een zak lavameel van 25kg over het verterende blad/mest uitgestrooid op een kleine 100m². Heb inmiddels ook een paar compostbakken, dus het blad gaat voortaan eerst daarin samen met wat groen onkruid tijdens de zomer. Lumbricus en Eisenia wormen kom ik altijd tegen tijdens het plukken van onkruid of oogsten van bijvoorbeeld sla en aardbeien. Daarom denk ik een prima levende bodem te hebben voor zandgrond, al kun je in 3 jaar tijd procentueel natuurlijk nog geen aanzienlijke verhoging van het organische stofgehalte realiseren. Dat duurt zeker nog wel een jaar of 5-10. Van mijn houtig kleinfruit doen de Ribes soorten het heel goed. Mijn Opal pruim groeit goed (eerste bloesem sinds aanplant vroor afgelopen april helaas kapot) en mijn Red Haven perzik gaat eruit vanwege sterke aantasting van krulziekte elk jaar. Mijn mannelijke en vrouwelijke kiwibes zijn inmiddels ook goed aangeslagen. Van de honingbessen zijn de nieuwe rassen eindelijk eens serieus gaan groeien dit jaar, de Russische en oudere Canadese rassen gaan eruit voor onder andere een appelboom en nog wat Ribes kleinfruit. Blauwe bes Bluecrop en Duke groeien goed, maar die staan binnen een zanddijk van 2 bij 1,5 meter met flink wat turfstrooisel en aanplantgrond zuurminnende door de bodem gemengd voor aanplant, met mulch van houtsnippers en daar buiten grof turfstrooisel (Baltisch witveen, helaas enorm slecht voor de natuur daar maar het werkt perfect). Misschien heb je zo een goed beeld van mijn fruitgedeelte in de moestuin. De keuze van rassen had ik gemaakt op basis van wat er in die twee boeken staat en de paar rassen die daar niet in vermeld stonden helaas via internet (wisselende onbetrouwbare informatie). Dat Yuras heel kundig is op het gebied van fruitbomen is mij al bekend, heb hem tijdens de MTFD gesproken. Een week later ook zitten buurten op het station Nijmegen Dukenburg omdat ik mijn rugzak bij Joep en Jorieke vergeten was, zij hadden mijn tas aan Yuras meegegeven. Aangezien je wellicht terecht kritiek hebt op de voorlopige rassenkeuze van mij. Welke rassen zou jij aanraden op basis van mijn bodemsoort?
 14. Dat komt mooi uit, moet wel lukken met vervoer in een kleine auto. Nu het aantal boompjes nog terugbrengen naar maximaal 2-3 of misschien 4 als ik echt niet kan kiezen. Is een M9 onderstam echt af te raden voor op zandgrond zoals Anna3 zegt of kan dat prima? @tielse flipje In de lijst van Yuras staat de notarisappel gewoon, tenzij je mijn lijst bedoelde.
 15. Zomer, herfst of winterappel maakt mij niet zoveel uit. Qua smaak mag een appel van mij best friszuur maar ook zoet zijn. Heb een lichte voorkeur voor oude rassen, zeker als ze weinig ziektegevoelig zijn. Een goed smakend en tolerant nieuw ras is daarentegen ook prima. Op internet is de informatie over deze rassen nog al wisselend, daarom ben ik in de "Groente & Fruit Encyclopedie" van Guy de Kinder en "Appel, Peer en Meer" van Velt gaan kijken. Alleen ook in deze twee boeken staan niet alle rassen uit jouw lijst vermeld. Meest interessant lijken mij deze: M9 Joseph Mush MM106 Trezeke Meyers M9 Red Topaz MM106 Gelber Edelapfel M26 Essching MM106 La Paix + Reinette Hernault M26 Gris Brabant + Melba MM 106 Keuleman + Reinette de Chenee + Veendammer glorie M9 Jan Steen + Reinette de Chenee + Imant MM106 Danziger Kantapfel Zijn het trouwens jonge boompjes of volwassen laagstambomen?
 16. Ah dan klopt het allebei, maar hangt af van de plantensoort. Mooie website, staat veel handige informatie op. Zag vanmiddag trouwens dat mijn veenmos ook mooie heldergroene nieuwe bladeren heeft gevormd. Het groeit trouwens als kool, ondanks dat ik afgelopen zomer vaak kraanwater moest geven. Helaas groeit dat gras en pitrus ook erg snel. Dat is er als onbedoeld cadeau tussen gekomen. Binnenkort maar weer eens afknippen voor de compostbak.
 17. Mooie lijst Yuras, ik heb wel interesse in één of twee appelbomen. Heb echter geen idee welke ik het beste kan kiezen, al spreken Jan Steen en Gris Brabant mij wel aan qua naam. Maar veel belangrijker: Welke zijn het best van smaak en meest tolerant tegen ziekten? Zit hier op zandgrond met een lage grondwaterstand.
 18. Vrijwel zeker, het loof bij de aangetaste pol was helemaal gaan krullen alsof het varkensstaartjes waren. Zaten bij het verwijderen ook poppen en larven van de preimineervlieg in. Bij de pol die nog staat alleen mooi recht blad, inmiddels wel afgestorven en wat nog leeft heeft last van lookroest. Vind het zelf ook sterk, maar tot nu toe geen aantasting te zien. Hoewel ik het alleen helemaal zeker kan zeggen als ik de pol uitgraaf en de bolletjes uit elkaar pluk.
 19. Van deze website Speets, al lijkt carnivora welke jij deelt mij betrouwbaarder. Die website kende ik echter nog niet. http://www.iceland-nh.net/plants/data/Drosera-rotundifolia/znl-drosera_rotundifolia.html Dit is het 'bovengrondse' deel wat nu nog zichbaar is. De afgestorven bladeren zijn overwoekerd door het Spaghnum. Edit: Hoe kan jouw veenmos in die bak trouwens zo mooi heldergroen zijn?
 20. Klopt, ik heb dit jaar een grote pol bieslook verwijderd omdat er vrij veel preimineervlieg in zat. In Allium tuberosum heb ik het daarentegen nog nooit gezien. Helaas stond die pol bieslook op de kopse kant van een van mijn knoflookrijen, misschien was dat een bron voor wat aantasting in de knofloken. De andere grote pol bieslook had geen enkele kenmerken van aantasting door de preimineervlieg, tussen deze twee pollen staat een grote saliestruik en een zwarte bes. Beide sterk geurende planten, misschien hebben de vliegjes deze bieslook daardoor gemist? Want beide biesloken stonden slechts 4,5 meter uit elkaar. Zie ook dat fijnmazig insectengaas erg duur is. Alleen een gaasdoek met eigenlijk te klein formaat van 4,75 bij 2,1 meter is met 22 euro acceptabel van prijs. Een stuk van 6 bij 3 meter kost al ruim 70 euro, 5 bij 3 meter wat misschien net zou kunnen kost 60 euro. Dat is mij de lichte aantasting in de buitenste bolvliezen en stengels van knoflook niet waard. Voor de uien en prei is dat misschien een ander verhaal, daar is het na een zeer succesvol eerste jaar (2019) op een andere kavel 50 meter verderop nooit meer goed geweest qua oogst... Volgend jaar maar eens kijken of oerprei en bosui minder last hebben van deze plaaginsecten. Echter vrees ik van niet, op de zakjes bosuizaden staat als tip al insectengaas aangegeven. Zaaiuien hoef ik afgaande op de berichten hier in ieder geval niet te proberen zonder insectendoek.
 21. Op de website van Velt schrijven ze over mulchen met boerenwormkruid. Dat is op het moment helaas geen optie omdat die plant in deze tijd van het jaar niet meer groeit en in winterrust is. Insectengaas zou nog kunnen voor eventuele winteruien. Van mijn knoflook is daarentegen al een deel boven de grond gekomen, daarmee kunnen die al aangetast zijn. Deze week maar eens inspecteren. Wat doe je tegen de preimineervlieg? | Velt
 22. Ja ik heb ze beide helaas, daarbovenop doen die irritante insecten het hier schijnbaar extra goed omdat ik op zandgrond zit. Afgelopen zomer erg droge zandgrond, het was een stoffige bende. Hier de post met foto's van schade aan prei door de preimineervlieg op mijn moestuin rond deze tijd, vorig jaar. Dit jaar heeft de prei september niet eens gehaald, om de reden vermeldt een paar posts hierboven. Is er eigenlijk wat tegen te doen behalve fijnmazig insectendoek? Anders ga ik voortaan alleen nog knoflook zetten, daarin is de aantasting van de preimineervlieg te verwaarlozen.
 23. Zo zag de aantasting er op alle rode uien uit. In meer of iets mindere mate. Van de gele uien was de ui op de foto zowat de enige aangetaste ui.
 24. Ja, bovengronds afgestorven bedoel ik. Want de 'moederplantjes' zijn inmiddels dood en overgroeid door het veenmos, bovendien laten de hibernacula los van de oorspronkelijke plant. Eigenlijk zijn het een soort mini stekjes die de plant zelf laat vallen. Er staan alleen nog twee bloemstengels met vruchtdoosjes boven het veenmos uit op het moment. Dat is ook het probleem met veel hoogveen planten, die staan wel op plekken te koop maar ze zijn nooit op voorraad of leverbaar. De zonnedauw had ik gelukkig lokaal kunnen oogsten en terplekke ook wat verspreid.
 25. Preimineervlieg heb ik ook jaarlijks last van, voornamelijk in de schachten van prei en de buitenste bolvliezen van de knofloken. Daar is nog mee te leven vind ik. Uienvlieg verpestte dit jaar mijn hele rode uienoogst helaas. Net als dat de preimot, want het waren groengele rupsen al mijn winterprei naar de verdoemenis heeft geholpen.
×
×
 • Create New...