Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  118
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Stan W

 1. Vandaag begonnen aan mijn zwarte bessen, kruisbessen en aardbeien jam/confituur. Ziet er nu al heerlijk uit.
 2. Inderdaad gewoon geduld hebben. Ik heb twee Witte Hollanders staan. De ene loopt altijd al in maart uit. Staat inmiddels vol in blad en hangt ook vol bloemtrosjes. De andere begint nu pas uit te lopen op enkele knoppen. Zo gaat dit nu al drie jaren. Waarom echter geen idee, zo'n verschil in uitlopen zou je niet verwachten van (in principe) genetisch identieke klonen van elkaar. Qua standplaats staan ze binnen 15m van elkaar op dezelfde moestuin.
 3. Stan W

  Nieuwe tuinman

  Welkom David, veel tuinier plezier en ook op het forum!
 4. @Goldfish Wat is jouw maximale opbrengst per struik tot nu toe? En had je ook zoetere honingbessen aan de nieuwe Canadese rassen? Mits je die hebt staan uiteraard.
 5. Peer staat inmiddels mooi in bloei. En de eerste bloei van mijn perzik eind maart hieronder.
 6. Ben zelf een van de weinige jonge leden op onze volkstuinvereniging. In maart 2019 begonnen met 100m2, toen ik 22 jaar was. Inmiddels 26 jaar geworden, enkele keren verhuisd door omstandigheden en uit mogen breiden naar 170m2. Inmiddels aan het 4de jaar op de vereniging begonnen en al heel wat ervaring en kennis rijker geworden. Thuis moestuinieren deed ik overigens al van jongs af aan. Leuk dat er hier ook jongeren aanwezig zijn tussen de meerderheid van oudjes.
 7. Mijn kiwibessen paartje staat tegen een groot hek zonder verdere beschutting tegen wind, koude of regen. Ze begonnen net een week of wat uit te lopen. Zie het hek achterin mijn moestuin op deze foto van 26 maart. Toen begonnen ze net uit te lopen. Waarschijnlijk volledig te danken aan het mooie weer in maart.
 8. Altijd goed. Jammer dat de dood zijn gegaan, maar dat hoort nou eenmaal bij het tuinieren. Heb overigens nieuwe stekken gemaakt de laatste weken. Zit ook zwarte bes met naam tussen. Tsema en Titania, zijn alleen nog niet beworteld.
 9. Dit jaar helaas hetzelfde probleem bij mijn nieuwe Elliot. Deze uit voorzorg maar gerooid op de moestuin en vervangen door een Goldtraube blauwe bes. De wortelkluit was niet eens gegroeid ten op zichte van tijdens de aanplant ruim een jaar geleden. Eerder gekrompen. De Bluecrop en Duke hierboven op de foto hebben daarentegen een prima groei doormaakt. De Goldtraube in een pot met turf overigens ook. Qua uiterlijke symptomen komt deze schimmel veruit het meest in de buurt. Botryosphaeria stem canker.pdf (msu.edu)
 10. Erg geschikt voor ons winterloze klimaat zijn ze dan niet echt. Aangezien ze bij jou altijd te vroeg uitlopen en daardoor vorstschade oplopen in het voorjaar. Heb zelf Ken's Red en Weiki man staan. Het leek zo'n leuke plant om op mijn bouwhek te laten groeien, maar eerst de komende 5 jaren afwachten of de plant groot genoeg wordt om vruchten te gaan geven. Echter ziet het er tot nu toe en op basis van jouw ervaringen niet heel hoopvol uit. Toch houd ik de planten de komende 5-10 jaren zeker nog in mijn tuin, want ze staan er pas een jaar. Mocht het daarna qua vruchtdracht nog niks zijn door late nachtvorsten dan kunnen ze altijd nog vervangen worden.
 11. Gisteren helaas geconstateerd dat op twee knoppen na, alle nieuwe uitloop van mijn jonge kiwibessen kapot gevroren is. Weet iemand wellicht of de planten nog te redden zijn? Had namelijk niet verwacht dat zulke zeer winterharde planten, zo vorstgevoelig zijn na het uitlopen. Verder gek genoeg nergens schade. Ook niet aan de bloemen van de aalbessen en kruisbessen. De bloesems van fruitbomen op het eerste oog ook niet.
 12. @rorror Heb zelf geen plek voor bomen die zo groot worden als deze. De hazelaar had op de moestuin eventueel wel gepast. Het leek mij vooral leuk en nuttig om wat inheemse soorten in het bos te planten. De definitieve duw in deze richting kwam door de 8 hectare bos bij de zandwinplas, die vorig jaar gekapt is.
 13. Twee beuken, een tamme kastanje en een hazelaar in de bossen. Schrok wel een beetje toen de boswachter op het laatst langskwam. Maar hij vond het gelukkig niet erg.
 14. Flink wat stekken in potten gezet, morgen weer verder met de overige helft.
 15. Heb rond de jaarwisseling van 2020/2021 een stuk of 12 verschillende rassen bij Arjan en Esther gekocht, zeer tevreden over de persoonlijke levering door Arjan omdat hij toevallig in Oss moest zijn. Daarna via de mail ook enkele vragen aan hen gesteld, deze werden altijd netjes beantwoord. De honingbessen zijn allemaal aangeslagen en nu in het tweede jaar zitten er al best wat bloemen in voor de nog kleine struikjes. Enige nadeel (van de planten zelf) is dat ze door opnieuw een jaar zonder winter waarschijnlijk erg vroeg rijpen, maar dat ligt aan ons klimaat en gebrek aan winterweer.
 16. Bedankt voor jullie reacties! Merels zitten er op onze vereniging wel wat. Kauwen helemaal veel, die gaan tijdens de avondschemering altijd op stok in de tientallen populieren net ten noorden van de vereniging. Echt hele zwarte zwermen uit heel Oss volgens mij. Zou goed kunnen dat er daarvan een aantal ook de moestuinen aandoen. Verder zie ik regelmatig eksters en Vlaamse gaaien op de kavels van de tuinvereniging. Om dezelfde vogels moet ik de pootuien ook altijd beschermen met een net, tot ze een stuk gegroeid en geworteld zijn. Maar dat staat los van dit topic. Had echter niet verwacht dat deze lastpakken ook blad van aardbeien versnipperen. De merels krassen trouwens hooguit wat mulch bij de fruitbomen en struiken weg op zoek naar wormen. Dus ik vermoed dat het dan de kauwen of eksters zijn geweest. Daarnaast lopen er dagelijks enkele katten over vaste routes door het terrein van onze vereniging.
 17. Eind januari kwam ik er helaas achter dat het grootste deel van de bladeren van mijn aardbeien op de moestuin gesloopt zijn door vermoedelijk vogels. Gek genoeg vooral bij de Limalexia's en nauwelijks bij de rij Korona direct er naast. Inmiddels (begin maart) staan de planten er helemaal zielig bij. Hebben meer forumleden hier last van gehad? Foto's van 30 januari:
 18. Afgelopen weekend 'Flakkeese 2' winterpenen gezaaid, tussen de 'Stuttgarter Riesen' juin en in het vlinderbloemigen vak 'Kelvedon Wonder' stamdoperwten gezaaid. Daarnaast vier stekken van een rode aalbes uit de bossen, terug in de bossen geplant.
 19. Dat is heel aardig, misschien ruilen tegen een bessenstruik uit de Ribes familie? Alles wat ik na mijn marktplaats verkoop over houd neem ik wel mee naar de moestuinforum dag.
 20. Die zaailingen van Surinaamse herkomst lijken mij wel interessant. Wellicht ruilen tegen een wilde muntplant? Zou een watermunt kunnen zijn aangezien deze in het water langs de oever van een zandwinplas groeide. Heeft een wat paars/groen blad.
 21. Voor wie deze potten ook wil. Keukenplanten.nl (link van Rorror) heeft de prijs na mijn bestelling plotseling verhoogd van 2,49 per 5 stuks naar 2,99 per 5 potten. Waarschijnlijk zijn ze elders inmiddels goedkoper te krijgen.
 22. Bedankt voor de moeite, maar die vind ik te klein en vooral te ondiep. Ja, dat is het perfect formaat. Dankjewel!
 23. Beste moestuinforummers, Al een tijd lang ben ik op zoek naar extra stekpotten. Helaas zijn deze echter zo goed als nergens los te koop vindbaar. Het gaat om 11*11*22 cm of 13*13*24 cm stekpotten, die vierkant van boven zijn. Ronde potten vind ik niet fijn om mee te werken. Weet er toevallig iemand waar je deze aan kan komen? Zie onderstaande foto's. Groeten, Stan
 24. Op onze tuinvereniging heeft een lid enkele tuinen verderop bij mij, drie bijenvolken. Dus qua bestuiving geen probleem zou je zeggen, mits ze al vliegen natuurlijk. Alleen rijpen de honingbessen in klimaten met koude winters veel later en bij een hoge zonnestand. In tegenstelling tot hier.
 25. Hier gaat ons minimaal 20 jaar oude tijmstruikje al erg lang mee. Heb er doormiddel van klieven of afleggers uitgraven en elders herplanten inmiddels ook 4 stuks van op mijn moestuin staan. Knip ze elk jaar terug tot een kubusje van 30 * 30 * 10-15 cm en dan loopt hij in de lente weer mooi uit met frisse groene takjes tot aan de bloei halverwege het jaar.
×
×
 • Create New...