Jump to content

eduro

Members
 • Posts

  116
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by eduro

 1. in de nacht gaf ik geen water mijn cyclus was 6, 9, 12, 15, en 18 uur 6 minuten en die heb ik aangepast naar 6 uur start en daarna elke 1,5 uur 10 minuten en dat heeft geholpen. het te kleine wortelgestel meer droog nat cycli te geven ze gaan nu echt water gebruiken en hebben regelmatiger water nodig met calcium.
 2. @Scififreak ja ik herken het probleem dat koste mij van bijna alle planten de eerste trossen en 40% van de tweede trossen, calcium had ik ze toen nog niet gegeven de link van @redzebra het artikel eens doorgenomen en heb de navolgende stappen genomen; overdag een net op de kas voor minder licht, de ventilatie verbeterd en geprobeerd naar lagere temperaturen te komen ook begonnen met calcinit en de voedingswater meerdere keren laten stromen per dag. na een week ging het over d.w.z. af en toe nog wel een uitvaller maar dat kan. mijn conclusie was toen dat het ontbreken van calcium het veroorzaakte, het werd mij duidelijk dat calcium altijd moet worden gegeven calcium is een niet verplaatspaar zout die in de knopvorm al voldoende aanwezig moet zijn dus vroeg beginnen met calcium. interessant is dat jij voldoende lang wel calcinit gebruikte, kan je dat wat preciezer toelichten?
 3. @Scififreak Over een maand wordt dat nog veel meer, dan wordt het makkelijk 20 liter per dag. Ik heb vorig jaar ook gezocht naar lekken ook nooit gevonden maar wel veel tomaten kunnen plukken.
 4. @Scififreak je zaden zijn goed aangekomen bedankt. Wat voedingswater betreft meng ik bij, in elke bato bak blijft idd water staan maar ik heb gemerkt dat de spoelcyclus erg belangrijk is voor de groei, dus niet optoppen maar vooral spoelen.
 5. Dat staat er prachtig bij, erg leuk om nu mee te genieten van je planning en uitvoering. TOP
 6. Dan kan je kijken naar deze hieronder die zijn supersterk ik werk er prettig mee, dat zijn de quickpot bakken in Duitsland per 25 goedkoper zoals @Jane Doe al schreef. https://www.moestuinweetjes.com/welkom/winkel/materiaal/zaaitray-stektray/tray-zaai-en-stekplaat-hard-plastic-31-x-53-cm-4cm-diam-77-gaatjes/ hier de aanbieding uit Duitsland https://meyer-gartenbedarf.de/quick-pot-anzuchtplatte-qp-77-platte-33-5x51-5-77-toepfe-eckig-40x40x50mm-25-platten-1.html
 7. @Scififreak de paperbussen gaan eerst in een ruime bak regenwater die ik afzuur naar ph 4 a 5, en laat het een nachtje staan. de volgende dag haal ik ze eruit en plaats ze terug in de tray. vervolgens verdeel ik het zaad, etiket erbij en losjes huishoudfolie erop (jij hebt kappen ook goed) de trays gaan dan naast de cv kachel en laat het opkomen na 5 a 10 dagen zijn ze opgekomen (veel licht is nu nog niet belangrijk) 22 a 24 graden dag en nacht is perfect. opkomstpercentage hangt af per soort maar gemiddeld ongeveer 80% van het totaal komt uit het varieert per soort Na circa 14 dagen zet ik ze over naar de stekblokken (wanneer ik wortelgroei zie tussen papier en steenwol) de stekblokken laat ik vooraf weer een nachtje staan in regenwater nu met een halve dosering kristalon dus 0,5 gram liter en aanvullend zuur ik het verder af naar ph 4 a 5 de volgende dag druk ik de paperbus in de blokken, de tray met blokken zet ik nu wel in het licht maar niet in direct zonlicht, een lamp is ook ok. Wederom na een week ongeveer begin ik met watergeven met 1 gram kristalon nu ook met calcinit erbij, laat de blokken volzuigen en het niet opgezogen restwater gooi ik weg. (afzuren is nu niet meer nodig op deze voedingssterkte zit je rond de ph6) de reden voor afzuring is dat nieuw steenwol een te hoge ph heeft, door afzuring stabiliseert steenwol zich rond ph6 (ik gebruik citroenzuur poeder maar met citroensap gaat het ook) gepileerd zaad aandrukken bv met de achterzijde van een potlood tot bovenzijde pil min of meer gelijk is met bovenzijde paperbus is perfect
 8. @Scififreak gepileerd zaad zou ik niet bedekken dat is dubbelop, het kost het plantje in wording teveel energie om door te breken naar de oppervlakte Je beschrijft de symptomen in het bericht hierboven, pil ingegraven, pil opengebarsten, wit scheutje groeit niet verder.
 9. @redzebra voor mij ook nog te vroeg, het lijstje komt nog zal wel eenvoudig zijn, dit jaar plaats ik alleen ossehart type en grijp daarvoor naar de aanwezige voorraad.
 10. Je maakt je voor niets zorgen over dit probleem, je hebt de directe instraling van de (ochtend)zon tot circa 16 uur en je hebt in de namiddag nog zonlicht op het serredak dat gaat prima. Mijn kas staat ook no naar zw maar na 16.00 uur heb ik totaal geen zon meer door een groep bomen en ben daar blij mee, het wordt in de zomer snel te warm en heb na 16.00 uur geen extra warmte nodig juist omdat de kas dan niet meer verder opwarmt maar er nog licht genoeg is (diffuus licht) groeien mijn planten juist dan beter. Licht bereikt ons en de planten op 2 manieren direct licht en diffuus /indirect licht, het diffuse licht is bijvoorbeeld het aanwezige licht in de schaduw, is er geen schaduw bijvoorbeeld als er een wolk voor de zon komt dan heb je diffuus licht. Licht wat door een polycarbonaat golfplaat gaat en dan door je glaswand van de serre heeft zoveel lichtverlies dat brengt geen voordeel. dus niet nodig. Lees dit linkje eens door: uitleg diffuus licht
 11. Dat gaat goed hoor, als er in een straal van 100 meter een andere Walnoot staat kan die ook meebestuiven. Einde jaar komen er ook twee bij mij in de nieuwe tuin van 10 x 52 meter we hebben tijd.👍 Er is ook nog een iets grotere van 3 meter kroon.
 12. Aan de andere kant van je keukentuin is geen probleem voor bestuiving... dat gaat prima.
 13. @Scififreak Dat ziet er Profi uit, wil ik ook nog eens maken zo een broedstoof
 14. Ik heb al eens gezocht naar een mini walnoot voor bij mij in de tuin. misschien zijn deze wat voor je? volwassen hoogte 2,3 meter kroon 1,8 meter Juglans regia ‘Dwarf Karlik 3’ ® en Juglans regia ‘Dwarf Karlik 5’ Link Walnootkwekerij Je hebt wel een bestuiver nodig dus 2 verschillende rassen planten
 15. @kevers Fijn dat mijn opzet je aanspreekt. Ik gebruik het programma Garden planner 3 freeware lekker simpel en met een ruime bibliotheek aan onderdelen. Succes met je plannen en als je vragen hebt lees ik het wel.
 16. Ik denk wel even mee. Vergeet geen wateropslag mee in te plannen met een droge zomer en een eventueel verbod wordt dat ook een probleem voor fruit- en moestuin. Verdeel de boomgaard in afgezette stukken/verplaatsbare afzetting op die manier kan je de kippen sturen en gelijkmatig het gras bemesten, een kippentractor/verplaatsbaar nachthok is dan handig. De plaatsing van je bomen in je boomgaard zou ik strak houden met een licht speelse toets. Reken op ruwweg 50/70m2 per boom. Ruimte genoeg dus voor 15 a 20 bomen. Zomaar een ideetje die ik even in een schetsje heb gezet, de paden volgen de geografische richtingen kortom het motto en zorgen voor een snelle toegang door je gehele tuin. Toegang tot je moes- fruit- en boomgaard onder een ronde boog pergola bekleed met leifruit/druiven afhankelijk van je keuzes, mijn gedachte is even weg van de dagelijkse stress een introductie naar wat gaat komen, vervolgens een ring van lei- en klein fruit om je moestuin en uitkomend op een binnenplein waaruit je een direct overzicht hebt over de moestuin, het binnenplein is groot genoeg om invulling te geven hoe en wat je maar wil, een grote vijgenboom? paviljoen? kruidenplein etc. De tekening is op schaal. Misschien helpt het je verder.
 17. eduro

  Tomaten Topic 2020

  Vandaag een mooie oogst binnen gehaald. Pepers, paprika en ja wat anders tomaten, tomaten en nog meer tomaten. De san marzano is productie aan het inhalen. Er valt nog genoeg te oogsten. de san marzano
 18. Gefeliciteerd Beukwood met een mooie dochter.
 19. eduro

  Tomaten Topic 2020

  We plukken alweer een tijdje tomaten, volgend jaar waarschijnlijk wat minder en meer pepers. de zwaarste tomaat 781 gram en daar alleen een foto van gezien, de vrouw smikkelde die op voor de lunch.
 20. sleufpalen van beton met gewapende betonplaten ertussen is een perfecte oplossing. https://www.tuinafsluitingshop.be/product/korte-gleufpalen-voor-betonplaten/ ook elders te koop maar heb je een idee
 21. @GrorkZe is erg blij en trots met de resultaten, ik krijg zelfs spontane adviezen😉 , De werkelijkheid vind ze beter als verwacht. Bedankt voor je welkom @jootje orchideeën hebben geen geheimen meer maar ook hier medio maart zien ze er niet meer op hun best uit, en ben ik en zij blij als ze naar buiten mogen (in de schaduw)
 22. eduro

  Tomaten Topic 2020

  @Scififreakleuk dat mijn setup je aanspreekt, in de Engels sprekende landen is het bekend als een dutch bucket systeem google daar maar eens op dan vindt je veel voorbeelden met deze potten of zelfgemaakt met emmers ook filmpjes op youtube zijn er genoeg. In Nederland noemen ze deze potten mapito pot online te koop voor €3,35 per stuk met knieën. het systeem bestaat uit 3 onderdelen 1 de retourleiding; van 50 mm hierin heb ik om de 33 cm gaten geboord van 25 mm waarin de afvoer van de mapitopot wordt geplaatst. 2 de mapitopot; deze is gevuld met 6 liter perliet 3 de druppelleiding; met 1 druppelaar per pot De retourleiding komt uit in een opvangton waarin ik een dompelpomp heb zitten die water terug in de druppelleiding pompt. De dompelpomp wordt gestuurd met een standaard digitale tijdklok waarin ik de gewenste tijd en duur instel. Dat is het hele systeem simpel en eenvoudig uit te voeren. Voeding; online vind je duizenden pagina's met voor en tegens over welke voeding het beste is en op hydroponics fora vele verhitte discussies, simpel gesproken hebben ze allemaal gelijk en iedereen krijgt mooie resultaten, het betekend alleen maar dat het niet zoveel uitmaakt. Zelf gebruik ik Kristalon oranje npk 6.12.36 1gram en calcinit 1 gram per liter water dus totaal 2 gram per liter. De opkweek; ik gebruik steenwolpluggen de zogenoemde paperbus van 28mm om zaden op te kweken, na uitkomst (circa 10 dagen) kies ik de sterkste jonge plantjes en zet deze over in stekblokken (7,5cmx7,5cm) met een gat van 28mm en druk ze hierin, nu starten met voeding en na 5/6 weken zijn de plantjes al 25/35 cm groot en kunnen naar de mapitopot overgezet worden, de stekblokken zet ik bovenop het perliet en druk een druppelaar in de stekblok dat is alles het seizoen kan beginnen. onderstaand wat meer foto's van mijn systeem.
 23. Je toelichting maakt veel duidelijk ik nam aan dat de buis telkens leegloopt maar dat is niet zo er blijft water in de buis, en ja dan maakt de het toevoerpunt niet heel veel uit, ook de locatie van de planten in de buis geeft dan niet direct een aanwijzing. Misschien had ik beter kunnen schrijven; ik denk op de 2de foto neusrot te zien op de tomaten 😏 het kan schaduwwerking zijn of verdroogde bloemblaadjes op de neus. Ook hier heb ik een 3 tal tomatenplanten die het niet doen, hangen 1 of 2 tomaten aan maar groei staat stil al weken. Je voedingsrecept gebruik ik hier ook alleen gebruik ik oranje en calcinit 1+1 gram, ik vraag me af of de samenstelling voor hobby gebruik nou echt zo belangrijk is of je nu kristalon rood, wit, geel of oranje gebruikt laat staan andere merken, de meeste hobby kwekers zijn tevreden over hun opbrengst.
×
×
 • Create New...