Jump to content

eduro

Members
 • Posts

  141
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by eduro

 1. Wolluis en schildluis kan soms een probleem zijn, voor de rest alles wat vliegt vind een vijgje wel lekker.
 2. Wellicht is deze tabel wat je zoekt?
 3. @acpronk je kan natuurlijk ook losse cups nemen Deze Cups een stuk buis en een blauwe regenton van 200 liter, geef je minder uit en heb je een grotere buffer.
 4. Mooi systeem @Mai Pensato ik neem aan dat er een pomp inzit? Zelf overweeg ik een floating bed maar deze oplossing is handiger. Heb je een link voor aankoop voor mij?
 5. eduro

  Nieuwe moestuin

  Mooie start, gefeliciteerd met een nette opzet. Het echt een model moestuin😏
 6. @angela Ik gebruik hiervoor - Garden planner 3 de trail versie
 7. De totale lengte is 70 meter.
 8. Daarvoor al een tuinplan gemaakt welke ik hieronder weergeef, heb je opbouwende kritiek of opmerkingen wellicht steek ik er weer wat van op.
 9. Begonnen met de ontmanteling van de tuin we gaan verhuizen er is nog veel werk te gaan. als ik het nu niet aanpak ben ik zeker niet klaar in juni.
 10. eduro

  regenwater opvang klaar

  @Luc 4000l De hulpstukken heb ik gekocht bij Meeuwse-Goes ik ben er heen gereden en samen met de verkoper het magazijn in om de juiste spullen samen te stellen (mijn onzekerheid want hoe heten al die aansluitstukken en welke verlopen heb je nodig?) nadat mijn visie hem duidelijk werd was het snel samengesteld. die tuinslang heeft voldoende druk om een ingegraven 55 liter curtec vat in een minuut te vullen zonder pomp, hierin meng ik mijn voedingstoffen voor de tomaten en stellingteelt aardbeien) waarna de hydrofoorpomp het via mijn druppelsysteem verdeelt. isoleren van de ibc tonnen heeft weinig zin je remt de afkoeling maar bij langdurig vorst bevriest het toch. of je gebruikt bij voldoende isolatie een verwarmingslint rond de tonnen maar dan moet je ook je leiding ingraven/beschermen. Beslis je om te isoleren gebruik dan xps platen dikte 14 cm dan is 2 watt per m2 isolatie voldoende om het niet te laten bevriezen, deze platen zijn drukvast en nemen geen water op. De tonnen dan ook op de xps platen zetten. Vorst is geen probleem voor de ibc vaten die kunnen er tegen ik heb ze al stijf bevroren gehad de huid is van hdpe gemaakt, laat ze in de winter niet voller dan 900 liter als water bevriest zet het 9% uit op die manier heb je ruimte in de ton voor het uitzetten en scheurt de ton niet, overigens vanaf medio oktober tot maart is tuingebruik van water bijna nihil dus kan je ook beslissen om ze te laten leeglopen. In jouw geval als aanvulling voor je regenwateropvang bij woningverbruik zie je dat misschien anders.
 11. ik gebruik hetzelfde principe tussen een opvang en 4 verzamel ibc tonnen daar ligt een 25 meter 20 mm pe slang tussen dat gaat prima. Het hoeft niet snel te vullen je vlotter regelt het niveau. Hier een linkje naar mijn 4 tonnen
 12. Je stelt met nadruk welke GROENTEN lonen financieel. smaak is ook een belangrijke factor. Met stip bovenaan staat voor mij; Fruit (aardbei, kersen, bessen, appel en peer) Kasvruchten (tomaat, aubergine, courgette, augurk) gek genoeg is augurk de meest gesnackte vrucht zelfs de hond rooft ze voor mij weg. Bladgroente ( gaat makkelijk en productief) Kruiden divers knolgewassen Dit staat er altijd en wordt veel gebruikt, kost weinig tijd in onderhoud dus lonend.
 13. Ik ben particulier, verzendmateriaal heb ik niet voorhanden dat moet aangekocht worden. Als ik de verzendtarieven bekijk kan ik maximaal 12 bakken versturen per pakket dat dan €20 aan kosten oplevert. Laat ik eerst een bekijken wie er interesse heeft en hoeveel je er wil overnemen voordat ik geld uitgeef.
 14. Ik heb stapelbakken te koop afmeting uitwendig 60x40cm hoogte 8 cm. ik gebruik ze als zaaibak, gereedschapslade etc. Het zijn stevige bakken, waterdicht, gewicht 1.4 kg per stuk. €3 per stuk afhalen in Gierle België Ik ben particulier, verpakkingsmateriaal is niet voorhanden dat moet worden aangekocht. Ik ben even in de posttarieven en pakjes regels gedoken, indicatief kan ik per pakket 12 bakken verpakken wat €20 aan kosten geeft per pakket. Voordat ik geld uitgeef zie ik graag berichten wie hoeveel bakken zou willen hebben, daarna beslis ik of het zinvol is om verpakkingsmateriaal aan te kopen.
 15. https://www.kweek.gent/products/moestuinzaden-ajuin-borretana 3 euro.
 16. eduro

  vrachtwagen vol compost

  iok.be maar ze leveren alleen in hun werkgebied
 17. eduro

  vrachtwagen vol compost

  @Viviane Ik heb het alleen op de plekken aangebracht waar ik borders wilde aanleggen die zijn 100m2, gemiddeld dus 20cm dik op de borders. (er is nu naar schatting nog 10cm verhoging over) ik heb het rechtstreeks over het gras verdeeld. indien ik het hele tuindeel hiermee zou hebben gedaan is dat voldoende voor ongeveer 5 cm.
 18. Dat is een leuk project alleen weinig zinvol of beter gezegd efficient. Lucht per m3 en per graad Celsius heeft een warmte capaciteit van 1.3 watt Zandgrond droog heeft een warmte opslagcapaciteit van 1.4 kw per graad verschil per m3 Voor onze streken is het zinvoller om water te gebruiken voor warmteopslag. bijvoorbeeld een goed geïsoleerde ibc ton van 1m3 kan 4,1 kw warmte opslaan per graad celsius dat is 3x zo efficient, om het water te verwarmen kan je eens kijken naar een doe het zelf zwembad verwarming (google) wat niet meer is dan een lengte pe slang netjes oprollen in een vlakke rol en bovenin de kas hangen en vervolgens aansluiten op de ton. al met al veel minder werk mijn inziens. je kas heeft ongeveer 90m2 buitenoppervlak bij enkel glas is je warmteverlies 5,8watt per m2 per graad,1 graad verschil binnen/buiten is dan al 522 watt verlies dit zonder luchtlekken. Koelen kan je met geforceerde ventilatie doen maar om effectief te zijn zal je ongeveer 10x je kasinhoud moeten afzuigen dus rond de 750m3 per uur eventueel kan je dan een swamp cooler gebruiken waar verse lucht door een vochtig scherm wordt getrokken op die manier kan je tot 10 graden koelen. Hier kan je warmtecapaciteit en geleiding opzoeken per materiaalsoort warmtecapaciteit Hier een plaatje van warmteverloop in de grond per seizoen ook belangrijk in je berekeningen.
 19. Ik begrijp je benadering, eerst maar eens starten en stekmateriaal verkrijgen dan heb je stekmateriaal om verder de invulling te geven aan de tuinen. De mogelijkheid om door te groeien is er maar hoeft niet direct invulling te hebben. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Klein beginnen om stekmateriaal te verkrijgen en doorgroeien zoals de tuinen van Appeltern maar dan specifiek als fruittuinen is een benadering en eindigen zoals de groentetuinen van Château de Villandry maar dan thematisch gericht op fruit/vrucht en noten, ik zie zeker mogelijkheden. Ik zou er zeker een stichting voor oprichten zonder winstbejag, en een officiële erkenning verkrijgen zodat schenkingen belastingvrij verkregen kunnen worden. Als ik even verder nadenk over de stappen komen er al tientallen vragen en ideeën op, grond heb je al dus de eerste stappen zijn er al. Een zakelijke opzet is zeker nodig. Wat voor grondtype heb je?
 20. De schaalgrootte is immens; 150 Hectare dat is een fulltime job voor makkelijk 100 mensen. 1 blok is 500x500 meter voor zacht fruit daar passen makkelijk 20.000 bessenstruiken en duizenden aardbeienplantjes dan sta je al te snoeien met 10 man voor weken. Ter vergelijk een aardbeien teler heeft zijn handen vol aan 5000 meter, jouw project is 1.500.000 meter dat is 300x zo groot met dan nog alle variëteiten per soort?????? begin eerst maar eens de hoofdblokken onder te verdelen in subblokken van 50x50 meter dat is al 2500m2 verdeel die verder naar 10x10 meter en vervolgens verder naar bijvoorbeeld 2 x 5 meter. veldnummering volgt dan als A-99-24-09 dan kan je enigszins overzicht houden over dit project. En dan heb je 6 van die projecten?
 21. Overweeg voor je muuropbouw eventueel lijmen dan heb je geen- of een zeer kleine voeg. Dan zijn er 2 types lijm (1) in zakgoed welke je aanmaakt en (2) pu steenlijm in spuittubes. (ik gebruik de pu7000 van illbruck) Vooral de spuittubes werken handig en geeft weinig rommel.
 22. Wel je deur (laten) aanpassen wanneer je de kas op een muur gaat plaatsen.
 23. Ze zijn echt wel stevig die bodems en om die transport regels op te vangen heb ik ze opgehaald, kwestie van werk en ophalen combineren. de bodems hebben geen verpakking vandaar dat de dozentransporteurs er problemen mee hebben. prijsverschil komt door dropshippen 1 handelaar koopt een pallet vol en de kleinere kopen ze daar of laten ze rechtstreeks verzenden naar klant.
 24. Ik heb er 2 in gebruik het werk goed en zijn erg handig voor gecombineerd watergeven, ga je zaaitrays gebruiken? met de 31.5 cm brede kunnen er 4 in. in eerste instantie met de plantengieter water gegeven en daarna overgestapt op een pomp systeem voor een goed eb en vloed systeem heb ik deze bijgekocht drain sifon nu hoef je alleen je tijdklok aan te zetten en het water loopt na een ingestelde hoogte vanzelf bijna volledig weer weg. Echt een aanrader. Alternatief; als je stelling niet snel doorhangt een vlakke (hout?) plaat erop met 4 houten balkjes rondom en een stuk vijverfolie dan heb je ook een lage bak en dan zo'n drain sifon erin, je spaart veel geld uit. potten van verschillende grote watergeven in 1 bak, onder de kleine potjes plavuizen leggen nu krijgen de grote potten langer water en de kleine minder lang.
×
×
 • Create New...