-
Aantal items
1567 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door MSDG
-
Wat heb je vandaag (of gisteren) in de moestuin gedaan 2025
MSDG reageerde op Jorieke123's topic in Huiskamer
Tussendoor even water gegeven, vogelnetten gevonden want was ze kwijt en begonnen met afharden van de zinnias, cosmea en tomaten. Die laatste moeten snel verpot gaan worden! ๐ -
Ik heb een stukje wat is uitgelopen, zit nu te twijfelen of ik die niet ga oppotten zodat ik volgend jaar wat kan oogsten. ๐ค Vond het vorig jaar zoveel moeite voor niets dat ik niet erg gemotiveerd ben. ๐คฃ
-
Als komkommers echt op gang komen dan kan je daar niet tegenop eten in de zomer. Maar het is wel vaak een korte opleving is mijn ervaring waarna de planten snel op zijn en afsterven. Het vervelende aan komkommer is dat je het eigenlijk alleen maar vers kan gebruiken. Inmaken of verwerken is ze in volwassen vorm minder geschikt voor. Snackkkomkommers ondermaatste komkommers kunnen wel als augurk verwerkt worden, maar daar plant je ze in eerste instantie niet voor natuurlijk.
-
Dropplant in de tuin in de volle grond, heeft die last van slakken e.d.
MSDG reageerde op Petrasmoestuin's topic in Groente
Slakken lusten wel degelijk dropplant, je bent eigenlijk te laat voor het verplanten. Ze zijn nu zo hard aan het groeien dat je ze ernstig gaat verstoren, dat levert een zwakkere plant op die veel interessanter wordt voor slakken om aan te vallen. Kortom, alle omstandigheden zijn slecht om het nu te doen, maar dat betekent niet dat het niet kan. -
Ik vind het ook te ver gaan om te zeggen dat ze zwaar overschat zijn, die typering zou ik eerder aan bijvoorbeeld gojibessen hangen dan aan de honingbes. Ze zijn niet zo eenvoudig als (inheemse) aalbes, kennen hun uitdagingen na zachte winters, maar leveren wel jaarlijks fruit op. Het lijkt er ook op dat het natte vorige jaar de struiken goed aan de groei heeft gehouden. Alle struiken hebben volop nieuwe uitlopers van enkele tientallen centimeters lang en er hangt ook voldoende fruit aan.
-
Zojuist een tray voorgezaaid met mais, pompoenen, komkommer en courgette. 30 plantjes maรฏs Tasty Sweet F1 5 pompoenen - Muscat de Provence, Early Nutter F1, Fictor, en 2x Amoro F1. 4 courgettes - Quarantaine, Lungo Bianco, Black Beauty en Golden Glory F1. 3 komkommers - 2x Bella F1 en Salamandra F1. Van de week nog even de pompoenen en tomaten verspenen, vandaag geen zin meer in. ๐ Dan resteert dit jaar eigenlijk alleen nog de basilicum en de struik bonen. Misschien nog een ronde in het najaar maar daar twijfel ik nog over. Zal dan allicht rechtstreeks worden om het verspeenwerk te voorkomen.
-
Ik spuit nooit en heb toch ieder jaar behoorlijk veel vruchten. Drie dingen waar ik op focus: 1. Snoei - als je weet hoe je moet snoeien kan je bomen groeikrachtig en vitaal houden 2. Fruitzakjes - nylon netjes die ik om de jonge vruchtjes heen doe zodat ze kunnen uitgroeien zonder dat vogels of insecten erbij kunnen 3. Bodem - ik zorg ervoor dat ze ieder jaar compost krijgen om zodoende het bodemleven te ondersteunen en dat helpt de bomen weer om sterk te zijn zodat ze minder interessant zijn voor insecten Andere zaken waar je op kan letten: 1. Rassen - kies rassen die niet vatbaar zijn, vaak zijn commerciรซle rassen behoorlijk kwetsbaar 2. Niet te snel bestrijden bij plagen - vaak vindt de natuur zelf balans, zeker bij bijvoorbeeld een luisaantasting. Al snel zullen lieverheersbeestjes en zweefvliegen je komen helpen 3. Water geven - onderschat niet hoeveel water boompjes nodig hebben om de cellen van het blad goed stevig te houden, dus geef tijdig water. Als de bladeren slap hangen ben je eigenlijk te laat. En geef het ook de tijd, observeer en leer. Het kost een aantal jaar om voor de boompjes goede omstandigheden te creeรซren zodat je daarna flink kan gaan oogsten.
-
's Nachts binnen halen, geloof dat onder de 10 graden de groei stil kan vallen en dat wil je niet hebben. Voorzichtig laten wennen aan geleidelijk meer direct zonlicht. Opletten dat de wind de plantjes ook zeer snel doet uitdrogen in het begin.
-
Wat heb je vandaag (of gisteren) in de moestuin gedaan 2025
MSDG reageerde op Jorieke123's topic in Huiskamer
Gisteravond even 2,5 uurtjes gewied, heermoes uitgegraven, geschoffeld, laatste aalbes stekken uitgeplant, gladiolen geplant, asperges/rucola/rabarber geoogst, pwapaws bestoven. Maar dit lijkt best weinig voor 2,5 uur. -
Weet ik uiteraard @acpronk, niet m'n eerste rodeo wat betreft pawpaw. Maar de KSU Atwood staat ook flink in bloei op 2 meter ernaast. Grappig om te zien dat er echt veel vliegen rondom de bomen zitten! Heb er een aantal op de foto gezet maar beetje wazig allemaal. ๐
-
Lekker fris buiten voor de tomaten, dat gaat ze nog wel even een klap geven. Maar aangezien de symptomen binnen al zichtbaar waren vermoed ik overbemesting of onbalans in de grond waardoor ze bepaalde voedingsstoffen niet meer op kunnen nemen. Laat ze maar even een week of twee met rust en neem eventueel stekken zodat je ze over een week of 4 kan gaan uitplanten als het warm genoeg is.
-
De Allegheny staat in volle bloei, wel 100+ bloemen. Veel vliegen op en om de bloemen, maar toch met het penseeltje aan de slag geweest voor handmatige bestuiving. Dit jaar dan echt volle bak oogsten? ๐คฉ
-
Voorjaarskratje. Rucola alweer aangetast door aardvlooien maar dat kan me niet schelen. Zonde om te laten staan, zo lekker scherp die wilde rucola. Heb een rabarber die nooit rood wordt. Bij het herinrichten van de tuin gaat deze eruit en een nieuwe rabarber erin. Red champagne of frambozen rood, nog geen keuze gemaakt. Tevens bloeit deze rabarber bijna jaarlijks dus dat is ook irritant.
-
Ik gebruik cacaodoppen en dat laten ze liggen. Mocht het niets worden met de houtsnippers kan je dat altijd nog overwegen.
-
Lekker buiten planten en eind april opnieuw zaaien. Als je niet buiten wilt planten dan in een grotere pot met goede potgrond. Ik vermoed dat de vergroeiing van het linker plantje mogelijk met inferieure potgrond met wat pesticide residuen te maken heeft.
-
Rectificatie, ik bedoel inderdaad de cucamelon, muismeloen. ๐ Poezenmeloen is blijkbaar een andere naam. ๐ Daarom hou ik het liever bij de rasnamen i.p.v. die bedachte Nederlandse verzamelnamen zoals Galia en Cantaloup en Poezenmeloen. ๐ฅฒ
-
Ik vind muismeloen/poezenmeloen meer passen in het komkommer topic ondanks de naam. Het is echt een mini-komkommer en heeft qua smaak in ieder geval niets met meloen te maken. ๐ Hier blijft alleen witte suiker achter qua kiemen, alle andere 6 zijn gekiemd.
-
Vanochtend gecheckt, petit gris de Rennes was als eerste boven de grond! Alle 3 de zaden dus dat is even kijken welke het sterkste uitgroeit. ๐ Wel het plasticje tegen het verdampen eraf gehaald nu ze echt gaan groeien. De temperatuur van het warmtematje terug naar 20,5 graad en groeilamp 14 uur per dag aan.
-
Kiwi, druif en vijgen planten zien we slecht uit. Hoe komt dit?
MSDG reageerde op remcof00's topic in Fruit en noten
100% zonnebrand i.c.m. uitdroging. Komen zeker van binnen en zijn nu zo naar buiten in de zon verplaatst? -
Ik wacht zeker ook nog even met de komkommer, voorheen veel te enthousiast en dan met lange slungelige planten aan de slag als het eigenlijk nog net iets te koud is half mei. Overigens dit jaar gewoon 2x de Bella F1 en buiten probeer ik denk ik Salamandra als snack komkommer.
-
Nou, het is zover, de tomaten zijn gezaaid: 1. Bartelly F1 - Rode cherrytomaat 2. Sweet Baby - Rode cherrytomaat (NIEUW) 3. Sungold F1 - Oranje cherrytomaat 4. Datterino geel - Gele cherrytomaat (NIEUW) (Zelf gewonnen zaad uit Italiรซ) 5. Black Cherry - Roze/Bruine cherrytomaat 6. Blush - Geel/oranje gestreepte middentomaat 7. Tigerella Bicolore - Gestreepte oranje middentomaat (NIEUW) 8. St. Pierre - Standaard rode middentomaat (NIEUW) 9. Brandywine yellow - Gele vleestomaat 10. Aretxabaleta - Rood/roze vleestomaat Iets minder rassen, waardoor hopelijk iets makkelijker om voor te zorgen. Daarnaast vooral sterkgroeiende cherrytomaten gekozen want die betalen zich dubbel en dwars uit. Gokje met de brandywine want die vind ik heel lekker maar is helaas niet zo'n heel sterk ras in mijn ervaring. Ook de St. Pierre is een gokje omdat ik nog op zoek ben naar een goede gewone productietomaat. Datterino is zelf gewonnen maar als ik het me goed kan herinneren was dat geen F1 dus zou zaadvast moeten zijn. Voor buiten is er maar รฉรฉn soort: Primabella. Daar gaan er weer 9 van de grond in. Perfect voor soep/saus/passata en af en toe in de salade.
-
Gelukkig worden we overal gevolgd dus ik kreeg een filmpje in m'n socials voorgesteld over het stekken van dahlia's. Enorm eenvoudig en kan zowel op water als direct in aarde. Wel op tijd beginnen zodat de plant ook nog echt een knol kan vormen. In het filmpje van een Nederlandse kweker trokken ze de knollen voor en planten ze de gewortelde stekken begin juni uit. Dus zal nu ietsjes te laat zijn, maar een stek proberen te maken in het seizoen kan geen kwaad zou ik zeggen. Klein potje potgrond en goed op letten. ๐
-
Ben dit jaar m'n twee knollen van Cafe au Lait verloren. ๐ฅ Toch zacht geworden terwijl de andere knollen allemaal nog goed waren. Wegens tijdgebrek laat ik het dit jaar erbij. Volgend jaar misschien nieuwe kopen of anders het jaar erop. Dit jaar maar doen met wat ik heb!
-
Mooie kaart voor een beginner, maar moestuinieren is een ervaringsvak. Op ons moestuincomplex, wat 100m van het Gooimeer ligt, vriest het nauwelijks hard als dat in de rest van het dorp wel zo is. Dit komt door de bufferende werking van het water. Ik ga hemelsbreed misschien 2,5km verderop wonen bovenop de zandrug, ineens 15m boven NAP op zandgrond en daar vriest het op 200m van het bos wel degelijk hard. Dus het is een goede start, niet geheel onbruikbaar, maar ook niet extreem betrouwbaar. En dan is het soms ook gewoon een kwestie van gokken... Mijn tactiek wisselt per jaar, soms gok ik het gewoon en lopen de plantjes wat vertraging op. Soms zorg ik voor voldoende back-up of wacht ik echt tot eind mei voor het uitplanten als de nachtvorst echt geweken is.
-
Kweektrays/zaaitrays 60 vakjes
MSDG reageerde op MSDG's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
@MROE4,5x4,5cm en 5cm diep.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.