Jump to content

MSDG

Members
 • Posts

  142
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by MSDG

 1. Wortelvelden zijn ook mijn eerste ingeving, te wijten aan een donkere en vochtige omgeving. Als de boom goed luchtig gesnoeid wordt en er licht op de stam gaat vallen zouden deze wortelvelden niet verder moeten groeien. Voor de boom kan het voor zover ik weet geen kwaad.
 2. Ik ben er tevreden over want mijn moestuin ligt niet bij huis en om iedere keer de complete etensresten op te vangen en naar de moestuin te slepen zorgt ervoor dat ik een geurende emmer in het keukenkastje heb. Terwijl ik de bokashi-emmer mooi stap voor stap kan vullen, met z'n tweeën deden we er 3,5 maand over om te vullen, vooral omdat ik ook een beetje variatie heb toegepast. dit heb ik nu zo'n 2,5 week geleden op de composthoop op de moestuin ingegraven en dat was nu al heel mooi verteerd. Zeker voor de wat houtige en harde organische materialen zoals stronken van groentes, takjes of eierschaelen is bokashi in mijn ervaring veel sneller. Het afgetapte sap heb ik meerdere malen buiten bij m'n tuinplanten gebruikt en die klagen niet, maar ik zie ook geen supergroei. Er zit een commercieel tintje aan, maar zolang het een beetje te doen is qua prijs (de emmer was een cadeautje), vind ik het wel heel prettig. Ik vergelijk het met standaard koud composteren op een hoop en de wormentoren. Die laatste heb ik weg gedaan vanwege het tempo, de wormen waren mij veel te traag. Koud composteren is prima, maar ik wil niet iedere week een bakje resten naar de moestuin slepen en op de hoop gooien i.v.m. ongedierte. Hopelijk heb je hier iets aan.
 3. De takken die van laag wegkomen en stekels hebben kan je wegnemen. De hoofdtak aan de bamboestok is de enige die je over wilt houden. De entplek is niet meer goed zichtbaar voor mij, maar alle energie gaat nu naar de uitlopers van de onderstam, de takken waar stekels op zitten. Regelmatig in het groeiseizoen lage takken en groeipunten met de hand weghalen zodat de energie van de onderstam in de pruimvariëteit gaat die je wilt en niet in de uitlopers van de onderstam.
 4. @weknow, gezien de bladvorm en kleur van het hout ben ik snel geweest in mijn oordeel dat het wel een prunus-soort moest zijn. Ik heb vorig jaar hagelschot gehad in m'n Victoria pruim en dat gaf exact hetzelfde schadebeeld. Als je kijkt naar het meest rechtse blad dan zie je denk ik duidelijk het 'mooie' patroon van hagelschot. Verder ben ik het overigens roerend met je eens, niets aan doen is in dit geval waarschijnlijk prima, het is onmogelijk om op basis van deze foto een 100% determinatie van de aandoening te geven. Sowieso is het dit jaar waarschijnlijk een opeenstapeling van verschillende schimmels en sowieso hebben de bomen al zin in de herfst.
 5. Lijkt me hagelschot te zijn, weinig aan te doen maar kan ook niet heel veel kwaad. Vooral schimmels hebben dit jaar de tijd van hun leven omdat het zo vochtig is. Wat kan helpen is secuur al het gevallen blad opruimen en weggooien. Dan beperk je de verspreiding wellicht iets.
 6. Combinatie van botrytis, bramengalmijt en de schade op het blad komt door een mineerder en een ander klein zuiginsect. Zeker over die laatste hoef je je geen zorgen te maken. Zorg dat je na de oogst alle takken die gedragen hebben tot op de grond snoeit, liefst direct nadat de vruchten geplukt zijn en voer de takken en vooral niet gerijpte vruchten af, daar zitten de mijten in. Op die manier krijg je het wel onder controle, maar waarschijnlijk nooit helemaal weg.
 7. @Muggy85, hoezo zou Kirke niet eetbaar zijn?
 8. Courgettes geoogst en aangeboden via kraampje aan de weg, wat denk je, keurig alle courgettes nog in het doosje. 10 nieuwe aardbeiplantjes gezet op de moestuin, Malwina. De andere aardbeiplantjes Sonata en Daroyal met wat koemest bemest zodat er goede bloemknoppen worden aangemaakt, ze gaan hun tweede jaar in. Opgekweekte bietjes gepoot, maar veel haarworteltjes beschadigd dus ik vrees dat er niet veel gaat gebeuren. Rucola, veldsla, peterselie en koriander gezaaid. Twee specie-emmers onkruid afgevoerd en alle borage uitgetrokken. Ik reageer helaas nogal op de borage als ik langs de haartjes van de plant veeg, met jeukende plekken tot gevolg. Jammer, maar die komen volgend jaar dus op een stukje waar ik niet zo vaak langs loop. Helaas lusten de veenmollen ook jonge beorenkoolplantjes waardoor ik er 3 v/d 6 in m’n hoofdbed kwijt ben. De plantjes zonder net en tussen de asperges die groeien als ‘kool’. Soms is het niet te begrijpen waarom het één niet lukt en het ander wel en andersom. ten slotte, een hoop baby-veenmollen een ander huisje bezorgd. M’n vallen zaten vol met de kleine veenmollen.
 9. Bedoel het niet vervelend, maar alle foto’s zijn niet scherpgesteld op de ‘vlekken’. Wat ik wel zie zijn grijsachtige/groene vlekken die meer lijken op een korstmos dan op een schimmel. 😉
 10. Je kunt de twijgen ook nijpen, de groeipunten eruit. Dat zou de aanmaak van vijgen in de oksels stimuleren. Ik heb zelf een klein struikje, misschien maar 50 cm hoog waar over één van de drie hoofdtakken al een hoop kleine vijgjes zitten. Consequente snoei zou de aanmaak van vruchthout moeten verbeteren.
 11. MSDG

  Pawpaw

  @acpronk ik heb ook twee rassen bij eetbaargoed vandaan, Allegheny en KSU Atwood, beide ook hoger dan volgens de verkoopbeschrijving. Bij beide droogde de top vrij snel na aanplant helemaal in, dit jaar zijn ze daar doorheen gegroeid en heb ik een cm of 20 groei in de top gezien. Helaas nog geen verdikte knoppen in de oksels van de zijtakken, hopelijk volgend jaar wel verdikking nu ze goed lijken aangeslagen.
 12. Mocht er nog een wijnbes over zijn dan vind ik het niet erg om van de winter een keer naar Amsterdam te rijden er voor, laat maar even weten!
 13. Ik woon langs de A1, kom je daar toevallig langs op de weg naar Amsterdam? In dat geval zou ik wel interesse hebben in een mooie grote Japanse wijnbes. 😊
 14. Typically the vendors of these traps will gladly inform you on how to use the traps. All the traps come with instructions but you can always get in touch and ask for specific advice. The problem is that of you don’t deal with them that the pest pressure will increase because of the reasons mentioned by weknow. Try to break their reproduction cycle and you’ll notice reduction in the larvae.
 15. Ik heb naar volle tevredenheid mijn bakken gevuld met GFT-compost van van Doorn uit Soest. Prachtige grond en de mooiste groentes geteeld. Kostte me €30 per kuub maar echt waard. Super lage onkruiddruk en geen water hoeven geven.
 16. @Brian, have you tried using pheromone traps for the plum moth? Those seem to be pretty effective if applied correctly and timely.
 17. Lijkt me geen topic voor een moestuinforum. Dat terzijde, sommige vruchten kan je laten narijpen/nakleuren. Dit versnel je door ze in een papieren zak te leggen samen met een andere fruitsoort die ethyleengas produceert, een gas wat de rijping versnelt. Twee vruchten waarvan ik weet dat ze dit gas produceren zijn appel en banaan. Leg de paprika en limoen dus samen met deze vruchten in een afgesloten zak en zeker de paprika zou moeten nakleuren.
 18. @fre3ke, ik ken je situatie niet, maar weet dat het alleen zinvol is als je buren/tuinen die aan die van jou grenzen, het ook systematisch gaan gebruiken. Aaltjes zijn wat dat betreft een verschrikkelijk lastig product om mee te bestrijden. En als je je er helemaal in verdiept dan luistert het zo nauw of die aaltjes wel of niet overleven in je bodem. :(
 19. Wat het beste werkt en voor deze oppervlakte goed gaat werken is vierkante meter voor vierkante meter tot zeker twee spades diep uitgraven en de wortels verwijderen. Daarna dus dubbele laag karton en compost. Ik zou dit laatste trouwens pas aan het begin van het nieuwe seizoen volgend jaar doen dan rem je meteen de groei in het vroege stadium en is het karton nog intact. Als je dat nu doet weet ik niet of het net zo effectief is.
 20. Bosje zomerwortelen, 3 verschillende courgettes (gele, Libanese, gladde lichtgroene) en openbarste spitskool aan de overbuurvrouw die 100m2 extra heeft gekregen en zo hard aan het werk was! Gisteren al vader/stiefmoeder gelukkig gemaakt met een bosje zinnia’s en ook een spitskool, twee courgettes en wortelen. Oja, iemand nog trek in zomerwortelen? Volgend jaar maar wat gespreider zaaien. 😂
 21. En dan moeten we over 10 naar een geëvolueerde versie van de bladvlo gaan bestrijden, let maar op. Dweilen met de kraan open want de nieuwe plagen staan alweer voor de deur. 🙃 Het is wel leuke materie om te volgen wat ze allemaal bedenken en proberen. Ondertussen blijf je hopen dat het uit je eigen tuin blijft!
 22. Misschien kan je contact opnemen met De Voedselboss: www.devoedselboss.nl In z'n Youtube-filmpjes laat hij doorschemeren graag z'n geheimen te willen delen dus wellicht kan hij je aan goede adressen helpen.
 23. Winterkolen, laatste boontjes (wel goed weer nodig), bieten, sla, paksoi, venkel, zachte kruiden (peterselie/dille/koriander/basilicum/bieslook), spinazie kan bijna weer (ik heb gisteren Nieuw-Zeelandse gezaaid)
 24. Hi, ik ben op zoek naar een stek van de zwarte bes Ebony. Graag op zeker een rasechte variant, ze schijnen erg zoet te zijn t.o.v. andere zwarte bessen en daarom beter geschikt voor rauwe consumptie. Fun fact, zwarte bessen hebben één van de hoogste vitamine C gehaltes van alle vruchten die bekend zijn. Omgeving 't Gooi, tussen 't Gooi en Leerdam is ook prima aan te rijden. (Dus alles op de lijn Almere/Hilversum/Utrecht/Vianen/Leerdam/Culemborg)
 25. Ter aanvulling, met phytopthera besmette planten (vaak tomaten of aardappels) niet op de composthoop, maar het liefst in de grijze kliko zodat de sporen verbrand worden. Als je ze in de groene kliko gooit heb je kans dat de sporen zich via compost elders verspreiden. Dat je op een complex teelt met meerdere tuinen draagt zeker niet bij aan het in toom houden van phytopthera. De sporen vliegen gemakkelijk kilometers ver, maar in zo'n kleine omgeving natuurlijk in veel grotere hoeveelheden met meer besmetting als gevolg. Dus tenzij je al je buren kan enthousiasmeren om vanaf het beginstadium de tomaten en aardappelen in de gaten te houden en bij de minste verdenking de planten te rooien/aangetaste delen te verwijderen, is er in een jaar als dit niets opgewassen tegen phytopthera. Google maar eens op die naam, handige info om te weten als je tomaten en/of aardappelen teelt.
×
×
 • Create New...