Jump to content

MSDG

Members
 • Posts

  190
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by MSDG

 1. Ronde twee van de snoei van het hoogstamfruit op het complex, was gisteren enorm aangenaam ondanks het grijze weer. Meteen even de exacte plaats opgemeten voor een kas, die gaat er definitief komen! Vandaag denk ik even de bessen snoeien. 😊
 2. Sluit me aan bij weknow, weinig snoeien en als er echt een tak in de weg gaat zitten dan enkel vanaf mei na de bloei tot kort na de pluk. Reken er wel op dat deze jongens aardig aan de maat kunnen worden en je dan dus weinig kan corrigeren met snoeien. Verder heb ik gelezen dat de Damson een ouder ras is met blauwe pruimen die inderdaad geschikt zijn voor verwerking en minder voor directe consumptie. Matig je bemesting, met bemesting moedig je vooral groei aan en niet de aanmaak van vruchthout. Vruchtenknoppen vormen zich vooral als de boom zich wilt voortplanten, je wilt de boom dus eigenlijk een beetje laten stressen zodat jij er de vruchten van kan plukken. Ze zijn in ieder geval in het goede jaargetijde verplaatst. Je kan nog overwegen om er de eerste twee jaar op hun nieuwe plek nog even twee kniepaaltjes bij te zetten zodat de wortels zich goed vast kunnen zetten. Zonder palen loop je het risico dat ze bij een vroege zomerstorm scheef komen te staan of zelfs los komen.
 3. Mijn ervaring is inmiddels dat de kiwibes wel zeker 1 tot 3 jaar nodig heeft om goed in de groei te komen, ik heb die van mij absoluut nog niet hoeven snoeien na het eerste jaar. Ze zijn slechts een centimeter of 15-20 gegroeid.
 4. MSDG

  Hoi!

  Succes dit tweede jaar, het is een leuk leerproces! Tip voor de wormenbak: check het laatste filmpje van Ineke Wentink/Ini’s moestuin over hoe zij een wormenbak is gestart. 😉
 5. MSDG

  Start met kas

  Jullie zijn nog prima op tijd! Veel plezier 😉👍
 6. Hoe zijn de meloen avonturen geëindigd? Voor het eerste jaar in de kas wil ik me er ook aan wagen, wat zijn de do’s en dont’s voor de meloenbeginneling? 😊
 7. MSDG

  Paprika in 2022

  @rorror dank voor je bericht en delen van het filmpje! Ik ben mijn kas aan het uitzoeken en dan heb ik nog een vergunning te regelen bij de kascommissie maar als ik dit nu weer lees dan kan ik er bijna niet omheen. Tomaten, aubergines, paprika's, en in de winter lekkere salades, allemaal heb ik er een kas voor nodig. Ik weet overigens niet welke specifieke soort of ras ik heb, ze zijn een keer mee gestuurd door iemand met wie ik aan het ruilen was en de enige beschrijving is Bosnische paprika. Dat maakt het des te spannender wat er uit gaat komen! I'll keep you posted.
 8. Die hydroponics zien er wel geavanceerd uit, zover wil ik niet gaan voor een paar tomaten. We gaan de San Marzano gewoon planten op hoop van zegen. En vruchten met neusrot kunnen wel gebruikt worden voor saus toch?
 9. MSDG

  Paprika in 2022

  Ik heb zaden van de ‘Bosnische’ paprika gekregen, ik vermoed de groene variant die je veelal in de Balkan vindt. Iemand meer info of ervaring over deze variant? Makkelijk om in de buitenlucht te telen?
 10. M’n jaarlijkse vrijwilligerswerk in de ‘snoeicommissie’ voor dit jaar weer opgepakt. Met een aantal anderen snoeien we in januari/februari alle hoogstambomen op ons volkstuincomplex! Een leuk en uitdagend werkje, ook heel leuk om te zien hoe de bomen reageren en of ze luisteren naar wat wij van ze willen. Hopelijk komen er nog een paar droge zaterdagen aan om de klus af te maken. Meer dan 60 bomen zijn het! Komende week hopelijk de definitieve plek van de kas opmeten, m’n vergunning aanvragen en m’n bessen en eigen laagstam fruit snoeien.
 11. @Saalk86wat voor advies heb je als ik San Marzano in de kas wil telen om iets te doen aan die neusrot?
 12. Gisteren m'n zaden op orde gebracht, denk dat ik nu circa 20 soorten heb. Waarschijnlijk ga ik voor dit eerste jaar met een kas (als deze nog op tijd geleverd kan worden), gewoon van alle soorten een plant zetten en daaruit selecteren welke soort ik het fijnste vind. Wellicht twee struiksoorten thuis in een pot, maar ik vind die potteelt altijd wat bewerkelijk met water geven en voeding. Afgelopen zomer alle 'resistente' rassen gewoon verloren aan de phytophtera over de periode van twee/drie weken. Dat was voor mij de doorslag om een kas te willen, tomatenteelt op een complex waar niet iedereen z'n plantjes regelmatig bezoekt woekert de phytophtera extra snel. Sowieso ga ik San Marzano zetten, dat zou toch de ultieme tomaat zijn qua smaak? Anyway, ik moet op m'n handen zitten om niet al een paar tomatenzaadjes voor te zaaien, het kriebelt enorm maar mei is nog heel ver weg.
 13. Je hebt gelijk, ik haalde even wat termen door elkaar, oculeren had het moeten zijn. Het wordt nota bene ook verkocht als oculeermes. Extra advies is vooral ook om je mes goed te onderhouden zodat het prettig werkt! Bij een stanleymesje dus tijdig vervangen. Een mooi scherp snijvlak zonder kartels is wat je het liefste wilt, en dat is een combinatie van techniek en gereedschap.
 14. Heb het universele entmes/oculeermes van Felco, kostte me geloof ik nog geen €20,- en doet het prima. Zit zo'n apart schuifje op waarmee je voorzichtig de bast kan openen voor chipbudding. Ik denk dat het verstandig is om een goede entmethode te kiezen, het gereedschap is enigszins ondergeschikt. Als je enthout voldoende lengte heeft kun je je ook een foutje permitteren zeg maar, knip de slechte kant er af en probeer het opnieuw. Sowieso aan te raden om de snedes te oefenen op verschillende takken alvorens je ent. Afsluiten van de ent met goede enttape is crucialer dan de perfecte snede.
 15. Even een kleine bump, zijn er inmiddels mensen die de jaltomato wat vaker hebben uitgeprobeerd? Heb zaadjes meegestuurd gekregen in een ruil zonder dat ik er om gevraagd had maar er is weinig info en de weinige info maakt me nog niet erg optimistisch om ze ook te zaaien. Benieuwd of een aantal jaar verder de smaak al wat verbeterd is?
 16. Vanwege de temperaturen beginnen nu de bladknoppen van alle variëteiten hier te zwellen, het groen wordt al zichtbaar. Hopelijk gaat het niet te snel want ik verwacht zoals elke winter nog wel een koudeprik eind januari of in februari. In dat opzicht, en het is al veel gezegd, blijft de honingbes toch een riskant gewas in ons meer gematigde klimaat. Zou interessant zijn om door te kweken tot een variant die later in winterrust gaat en er dus ook wat later uit komt. Al zal dan hoogstwaarschijnlijk het voordeel van de honingbes qua vroegste bes komen te vervallen.
 17. Vroeg in het seizoen kan je ook allerlei bladgroentes erin zetten. Als het een permanente kas is eventueel kasdruiven en/of nectarines/perziken. Aubergines, meloenpeer (pepino), kiwano, kouseband, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 18. Ik onderschrijf het verhaal van Frans hierboven, paar speciekuipen, grote gaten erin en een mengsel van grof zand/turf/bestaande aarde. Ik heb zelfs 30-40% kleigrond door het mengels heengemengd en die bessen gaan als een raket! Een biologische manier is er eigenlijk niet, ik ga wel experimenteren met beukenbladaarde, dat zou wat zuurder zijn, maar helaas zeeft de leverancier er naar mijn mening te weinig plastic/vervuiling uit dus dat is iets wat nog even op de lange baan komt. Ook een experiment met 50% zand en 50% koffiedik was geen succes. Maar ik dwaal af over de blauwe bessen. Ook ik zou aanraden om even een boek aan te schaffen en je in te lezen. In het voorjaar is nog voldoende plantgoed beschikbaar van de soorten die je wilt en dan kan je even goed nadenken over wat je wilt. Sowieso zijn zwarte bessen nogal een dingetje, daar is de juiste raskeuze echt van belang en ook goed nadenken wat je met die bessen wilt gaan doen en daar je raskeuze op baseren.
 19. Ik vind dit erg belangrijk, Nederland is zo'n belangrijk fruitland. Helaas is ruimte in mijn deel van het land inmiddels zo schaars dat ik voor grotere aanplant nog naarstig op zoek ben. Op ons volkstuincomplex staan ca. 120 oude hoogstam fruitbomen die 40 jaar geleden verplicht moesten worden aangeplant van de gemeente. Helaas is toen voor erg gangbare rassen gekozen en na slecht onderhoud, geen snoei en verdere verwaarlozing ziet het er op een paar bomen na wat mistroostig uit. Wellicht is het een mogelijkheid, maar ons volkstuincomplex ligt in een woonwijk en de kans is behoorlijk groot dat we met de woningcrisis moeten gaan wijken binnen nu en 10 jaar. Daarom vraag ik me dus af of het zin heeft om ons complex aan te melden als mogelijke locatie. Oude bomen zouden moeten worden gerooid bijvoorbeeld, ook geen eenvoudige klus.
 20. Dat sommige soorten er beter tegen kunnen is zeker waar, maar in deze tijden van 'fake news' denk ik goed om te vermelden dat er GEEN volledig resistente rassen bestaan! Inderdaad is het slim, zeker gezien een jaar als het afgelopen jaar, om voor biologische teelt een ras te kiezen wat en vroeg is en robuuster is dan andere rassen. En dat is inderdaad constant in ontwikkeling dus ieder jaar even kijken of de lijst geüpdatet is want rassen die ooit robuust waren kunnen ook relatief gezien minder robuust worden omdat die nare phytophtera zich continue aanpast. Overigens is phytopthera echt een wondertje der natuur, vorig jaar heeft de WUR weer veel informatie er over opnieuw onder de aandacht gebracht toen de biologische boeren op grote schaal hun oogst door hun handen zagen glippen. Toen ben ik me er meer in gaan verdiepen en vanaf dat moment me er ook bij neergelegd dat een 100% oplossing voorlopig nog wel even op zich laat wachten dus tot die tijd hopen op goed weer en de kansen vergroten met vroege en robuuste rassen.
 21. Neem geen standaard hovenier, die kennen de snoeiregels voor fruitbomen doorgaans niet. Je kunt of zelf aan de slag (na een cursus), of schrijf een fruitboomsnoeier aan. Er is een dame uit N-H die dit professioneel doet maar wellicht zijn er dichterbij ook mensen te vinden. 😉
 22. Phytophtera resistentie, leuke discussie, maar de eerste resistente aardappel moet nog uitgevonden worden geloof ik. Phyto past zich net zo aan als vriendje Corona dus om de zoveel tijd vervalt de resistentie of zoiets.
 23. Het is voldoende om wat losse takken/planken/bamboe er op te leggen, met wat regen ligt het dan wel vast. Je kan de bodem nog verder helpen als je het blad al kan versnipperen. Zelf heb ik hele bladeren gisteren aangebracht en daar dus wat losse oude zonnebloemstammen op gelegd. Dat blad haal ik er wel weer af van de zomer want er zit veel eik en beuk bij en dat verteerd te langzaam! Eigenlijk zijn alle andere bladsoorten prima, kan je zelfs laten liggen en er tussen planten. Anders afhalen zodra je het bed wilt gebruiken en op de composthoop daarna.
 24. Karton kan ik aanbevelen, wel drie lagen dik en liefste bedekken met een vorm van mulch. Aanbrengen zodra de onkruiden hun eerste groeispurt gaan maken in het voorjaar zodat je ze zo jong mogelijk bedekt. Drie lagen omdat het toch wel snel vergaat na een paar regenbuitjes en zonder bescherming. Bij mijn weten zijn nagenoeg alle kartonlijmen in de EU veilig en biologisch afbreekbaar.
 25. @Sin Fronteras, in Soest zit van Doorn, die leveren prima schone kwaliteit groencompost. Op een paar miniscule stukjes glas na was het schoon en dampend. Daarnaast ook relatief goedkoop, zeker als je zelf met een karretje er heen rijd en de bigbag in je kar laat zetten. Losgestort helemaal een koopje. Bladaarde daar niet kopen, die zat bij mij vol met plastic. T.a.v. je vraag, ik ken het merk niet, enkel Hubun (nu gestopt) en van Egmond, beide tevreden over, erg schoon.
×
×
 • Create New...