Jump to content

MSDG

Members
 • Posts

  445
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by MSDG

 1. MSDG

  Pompoen 2022

  Jullie woorden stellen me gerust! Hopelijk meer dan 3 pompoenen per plant en dan kunnen we er weer goed tegenaan deze winter. 😄☀️
 2. Het resultaat van Mai doet me bij voorbaat al wanhopen, hou me nu al vast aan het gezegde dat geluk met de domme is, dan maak ik nog kans. 🤔🥒
 3. Een hele lijst dit weekend, ondanks corona. 🤧 Here we go: 1. Tomaten gesnoeid, gediefd en gevoed 2. Meloenen gesnoeid en aangebonden 3. Aubergines gesnoeid/gediefd 4. Smeerwortel geoogst en nieuwe gier gemaakt 5. Kruisbessen geoogst 6. Aalbessen geoogst 7. Net om de laatste rode aalbessenstruik gedaan 8. Uien geoogst, foto’s volgen later, heel trots! 9. Bokashi ingegraven 10. Groene courgette geplant 11. Oude broccoli geoogst, kolenbed opgeruimd 12. Palmkool geplant en insectennet goed aangebracht 13. Tweede zaai bietjes uitgeplant (waaronder chioggia) 14. Te grote O-I kers afgevoerd 15. Veenmolvalletje in het bed met de meeste schade ingegraven 16. Goudsbloemen geoogst 17. GENOTEN 💚 En dan te bedenken dat de to-do list alleen maar gegroeid is na dit weekend. 🤣
 4. MSDG

  Pompoen 2022

  De muscat de Provence planten groeien als een gek maar precies 0 vrouwelijke bloemen. 😑 Spaghettipompoen, nog geen 50cm lang, hangen verdorie al twee vruchten aan! 😶 Iemand een tip hoe meer vrouwelijke bloemen te forceren?
 5. Mijn bevruchte meloentjes hebben nu het formaat van een muismeloentje, maar de niet bevruchte vallen er al heel snel af. Is het wijs om de plant te gaan toppen zodra er 4/5 vruchten aan hangen?
 6. Mij lijkt het geen enkel probleem als de biodiversiteit in je bodem op orde is om een jaar lang kolen te telen op hetzelfde bed. Volgend jaar pak je gewoon een ander bed. Heb je knolvoet dan ga je voorzichtiger te werk, maar laten we knolvoet niet groter maken dan het is. De kans dat je daar last van krijgt na één kalenderjaar kool op dezelfde plek telen, acht ik nihil. Kan wel nuttig zijn om wat extra te bemesten, want de kolen lusten natuurlijk wel wat voeding. 😉
 7. Goede tips hier, helaas heb ik vrij kleine bollen kunnen oogsten, veel roest gehad en tussentijds niet bijgevoed. Volgend jaar toch maar aan de slag met wat kali en misschien wat vaker water geven. 🤔
 8. MSDG

  Aubergines in 2022

  Aantal prachtige planten die nu hard groeien in de kas, de eerste bloemen komen er aan. Zijn aubergines zelfbestuivend en worden ze bestoven door insecten of door de wind?
 9. Roest is blijkbaar wel een serieus probleem op ons complex. De planten zitten helemaal onder, mijn Marrokaanse buurmannen knakken de knoflook daarom vroegtijdig, net als ui. Heb zelf niet bijgemest en toch een beetje teleurgesteld in de opbrengst van 60 bollen. Volgend jaar iets ruimer uit elkaar zetten en toch kali strooien. I.v.m. roest kan ik niet later dan juni oogsten anders zijn de planten helemaal niets meer waard.
 10. Een niet geheel onbelangrijke toevoeging in de discussie over airco's is het onderhoud, dat is een kostbare extra kostenpost die zeker moet worden meegerekend om de efficiëntie van de airco hoog te houden. Daarnaast is het goed om op te letten welk koelmiddel gebruikt wordt, jarenlang zijn er schadelijke koelmiddelen gebruikt, die nu weliswaar niet meer toegestaan zijn, desalniettemin even de checkvraag stellen als je milieubewust bezig bent. Ik zou overigens iedereen adviseren om binnen je gemeente te kijken of er een lokale energiecoöperatie/organisatie is die je onafhankelijk advies kan geven voor de verduurzaming van je woning. Vooral omdat iedere woonsituatie weer uniek is en een lokale organisatie vaak ook op de hoogte is van de plannen van de gemeente.
 11. @Melliehier begint de vruchtzetting ook pas net. Als de rest klaar is, sturen wij nog mooie plaatjes van verse tomaten.
 12. Trots 😄 Vanaf maart voorzaaien en nu een vol krat van de tuin.
 13. Alle plantjes zijn mooi gesplitst, zojuist even al het blad tot de splitsing verwijderd. Eerste vruchtzetting is een feit, volgens mij bij de turuncu biber. 🔥 Veel bloemetjes, wordt een mooie oogst dit jaar!
 14. Ik heb de plant na de eerste 3 bladeren getopt, de sterkste zijrank als hoofdrank opgebonden. De andere twee ranken heb ik op één blad terug gezet. Op een plant van nu iets meer dan een meter hoog zaten al zeker 6 vrouwelijke bloempjes. 😄 Eigenlijk best eenvoudig nu ik er even rustig over nadenk. Hopelijk ga ik deze week zien of er al meloentjes bevrucht zijn. 😊🍉
 15. @Inloggevens kwijtwortelverbranding is geen onzin. In deze potten wortelen fruitboompjes snel richten de buitenkant van de pot. Het hoeft niet extreem warm te zijn willen de wortels verbranden in een zwarte pot. Meermaals meegemaakt dat dit het probleem was toen ik zelf de boompjes in vergelijkbare pot heb gehouden. Juist jouw bewering over bacterievuur is vergezocht. Meestal is het de meest voor de hand liggende oorzaak. Bacterievuur komt zo vaak niet voor.
 16. Grote kans op wortelverbranding bij fruitboompje in donkere pot. Boompje moet gewoon de volle grond in of met de pot uit de zon. Boompje zelf wil graag volle zon, dus dat is lastig combineren.
 17. Gewoon geduld, goed mulchen zodat ze met de wortels vochtig blijven. Na twee jaar komen ze pas hard aan de groei. Als je zoals ik op klei zit dan hebben ze het iets moeilijker soms met nieuwe scheuten. Het seizoen om nieuwe scheuten te maken duurt nog lang. Je kunt de oude scheuten ook gewoon laten zitten tot en met volgend jaar om de plant energie te laten opslaan.
 18. Weet ff niet welke soort het precies is, maar ik kan wel aanbinden daar. Thanks voor de hulp. 😄
 19. MSDG

  Pompoen 2022

  Altijd bizar om de groeispurt van pompoenen te aanschouwen. Als ze eenmaal gaan na een paar zonnige en warme dagen dan zijn ze niet meer te houden. 4 plantjes in totaal, 2x Muscat de Provence, 1x spaghettipompoen en 1x butternut. Laatste twee op de composthoop met jaar oude stalmest. Hopen op weer een mooie oogst. 😄🎃
 20. De Batterijen heeft goed assortiment, maar qua advies vond ik het niet super. Eetbaargoed of fruitbomen.net wordt je goed geadviseerd maar heeft beperkter assortiment. Wat sowieso helpt is even langs gaan i.p.v. bellen/mailen. Arborealis lees ik goede dingen over, maar zelf nooit geweest. Bij het fruitmuseum in Frederiksoord kan je oude rassen vinden die door vrijwilligers geeënt zijn en verkocht worden, alleen daar kan je enkel in het najaar om komen. Als je nu contact met ze opneemt reserveren ze vast wat voor je!
 21. @sluipwesp, dus vervolgens is het alle zijranken na de eerste vrouwelijke bloem toppen? Alle bloemen op de hoofdrank laten zitten zodat je man/vrouw op dezelfde plant hebt?
 22. Alles is enorm in de groei gekomen, vruchtzetting laat nog wat achterwege. Kan dit komen omdat de plantjes eerst nog door willen groeien?
 23. En dan merk je toch, dat ondanks alle voorbereiding, je niet meer weet wat je hier mee aan moet. Denk een splitsing van de hoofdstam? Dus één van de twee opofferen of allebei door laten groeien? 🤔
 24. Hier hetzelfde beeld, kan dit niet gewoon bij het ras horen? 🤔
×
×
 • Create New...