Jump to content

loes

Members
 • Posts

  3,980
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by loes

 1. Schoffel en plankjes, mijn vader doet precies hetzelfde en voor hem werkt dat perfect. Voor mij niet dus ik doe het anders. Het mooie van moestuinieren is dat er heel veel verschillende manieren zijn die allemaal werken dus er is voor ieder wat wils.
 2. Ik zou net wat Patrijs zegt bij de vereniging vragen of je met dit nette schema aan de wisselteelt voldoet. Idee van die kwarten is waarschijnlijk dat er een sociale controle is op wisselteelt dus kan zijn dat ze het schema niet goed genoeg vinden. In dat geval zou ik het rechter gedeelte niet meetellen bij de kwarten maar alleen het gedeelte met je teeltbedden. Dat is dan alsnog even puzzelen maar dan kan je tenminste elk jaar aardappels neerzetten. In tegenstelling tot Patrijs vind ik de vakverdeling dan weer heel prettig ogen maar ik ben in mijn kleine tuintje ook gewend om met vakken te werken en vind de traditionele moestuin van mijn ouders onoverzichtelijk. Maar als je gewoon begint met het uitmeten van de teeltbedden en de de hoeken markeren met stokken dan merk je vanzelf of deze indeling goed werkt en alles wat je mist kan je in de loop van de tijd toevoegen.
 3. Dat ligt eraan hoeveel je wil eten. Als je rekent dat elke wortel 1 stronkje witlof is dan zit je wel goed. Zoals eerder in dit topic staat kan je proberen om de wortels nog een 2e of 3e maal gebruiken maar ik reken gewoon 1x dan is de rest een extra optie voor het geval het seizoen tegenvalt ofzo.
 4. Dit is het menu dat ik bedoel: Met "Dit forum" zou je volgens mij zoeken in alle topic's die staan in het forum "koken en recepten"
 5. Als ik in een topic zit en helemaal bovenaan op de zoekbalk klik dan krijg daaronder een lijstje met opties waaronder "dit topic". Is dat wat je zoekt? Edit: mobiel eerst bovenaan op de loep klikken en dan de zoekbalk.
 6. Niet helemaal juist. Sporen kunnen zich ontwikkelen tot bacterie en die maken het gif. Sporen zelf produceren geen gif en doen geen kwaad bij gezonde mensen. (Bij baby's is dat een ander verhaal, bij hen kunnen sporen in de darmen ontkiemen en uitgroeien tot bacterie die gif produceert. Dit wordt ook wel infantiel botulisme genoemd. Dit is een van de redenen waarom kinderen onder de 1 jaar geen honing mogen terwijl wij daar geen probleem van ondervinden)
 7. Ik denk dat mensen die een kant en klaar pak kopen over het algemeen niet het type zijn dat met verse gist aan de slag gaat. Maar een zakje instant gist bij de oliebollenmix zonder gist zal het probleem ook wel oplossen. Wij halen oliebollen elk jaar bij een vereniging die zo een zakcentje verdient dus die hoef ik niet te bakken (die oliebollen zijn ook nog eens beter dan van de oliebollenkraam in het dorp). Ik bak wel weer een paar appelbeignets maar daar gaat geen gist in. Ligt in Nederland ook gewoon in de supermarkt voor 20cent. De meeste supermarkten dan, gek genoeg bij onze Duitse supermarkten dan weer niet.
 8. Een ouderwetse keukenmuts die met de ninja kookt? Super modern juist. Ninja heeft ook een leuke soepmaker trouwens maar duur! Goed merk wel, ik dacht door de naam in het begin dat het een Aziatisch merk was maar het is Canadees. Voor vleesbouilion lijkt mij een soepmaker overigens ook niet handig.
 9. Ik kan je uit ervaring vertellen dat je daar hele leuke kan vinden
 10. Nu ga je mij de maat maar nemen? Ik heb al uitgelegd welke apparaat ik kan vervangen. En het was vanuit mij totaal niet negatief bedoeld hoor. Het enige wat ik probeerde was de keerzijde laten zien. Een pan met een staafmixer werkt maar dat betekent niet dat andere opties geen voordelen hebben.
 11. Tja je kan het natuurlijk zo negatief maken als je zelf wil. Bij een soepmaker kan je net zo goed alles op zijn eigen tijd toevoegen. Misschien op youtube eens een receptfilmpje bekijken? Of een soepmaker uit china komt heb je zelf in de hand, ik zie niet helemaal waarom dat anders is bij een staafmixer of blender. Volgens mij past een multifunctioneel apparaat prima in het plaatje van consuminderen.
 12. Als ik alleen zou wonen zou er zeker een soepmaker komen maar man en kind zijn niet zo gek op soep dus hij zou nu te weinig uit de kast komen denk ik. Wil er dan wel een uitzoeken die ook als blender te gebruiken is, dus zonder verhitting, want dan komt er geen extra apparaat in huis. Wie weet als de blender kapot gaat dat het alsnog een soepmaker gaat komen. Pan met staafmixer kan ook prima maar je moet erbij blijven en pan+staafmixer afwassen is niet perse minder werk ofzo. Blender (en ik ga er vanuit de soepmaker ook want zelfde principe) is zo schoon: sopje erin, even aanzetten, leeggieten, omspoelen en op de kop laten drogen. Maargoed ik heb dus ook een crockpot express (slowcooker+ elektrische snelkookpan waarmee je ook aanbraden en stomen) wat sommigen vast onzin vinden maar voor mij een uitkomst is. Niet lang in de keuken hoeven staan want dat lukt soms niet en vooral geen pan die uren op het vuur moet staan sudderen vergeten want dat is levensgevaarlijk.
 13. Ik heb afgelopen jaar mijn komkommers naast de hoge doperwten uitgeplant. Niet omdat het goede buren zijn maar omdat de komkommer na de oogst van de doperwten gebruik kan maken van hetzelfde gaaspaneel.
 14. loes

  Tips & Tricks

  Die worden niet vermeld omdat die er niet zijn. Kunnen we weer gewoon terug gaan naar Tips en Tricks?
 15. Heb je een foto? Dan kunnen we meekijken
 16. loes

  Tips & Tricks

  Het is nederlandse BTW. AliExpress maakt namelijk gebruik van IOSS (Import One Stop Shop) en draagt zo de belasting af. Boven de 150euro heb je wel te maken met afhandelingskosten omdat er dan invoerrechten moeten worden betaald. Edit: Als je het product in je winkelmandje gooit dan staat er bij de prijs "Uw bestelling is inclusief btw" met erachter een vraagteken waar extra uitleg onder staat. (voorheen stond dit ook bij elk artikel, dat was duidelijker)
 17. loes

  Tips & Tricks

  BTW wordt vooraf al afgedragen dus je hebt geen inklaringskosten.
 18. Welkom! Is het verse mest of oude mest? Verse mest sowieso eerst laten rijpen. En op welke grond zit je? Klei, zand, enzovoort. Wat ik zou doen is de mest op een hoop (vanuitgaande dat het waarschijnlijk verse mest is), onkruid maaien en daarna afdekken tot het voorjaar. Maar ik ben beslist geen wintertuinder en vermijd kou als de pest dus ik zou nu niet voor mijn lol in de tuin gaan werken maar dat ben ik.
 19. Pot ingraven. Al werkt een gat graven en die vullen met een goed grondmengsel dan denk ik net zo goed.
 20. Buiten gaat prima hoor, afgelopen jaar heel wat komkommers kunnen eten. het duurt alleen even voordat de plant op gang komt en je bent wat meer afhankelijk van het weer maar dat zal bij iedereen die buiten teelt hetzelfde zijn dus goed dat we de wedstrijd opsplitsen tussen kas en buiten.
 21. Huh? Maar de zaden waren door Flup al gesorteerd in zakken per type. Dat is tenminste hoe ik de doos ontving en weer heb doorgestuurd.
 22. Aardrupsen zitten in de grond toch? Deze zaten niet in de grond maar enkel op/tussen het gras. Ik heb een stukje van het grasveld eruit gehaald niets geks gevonden tussen de wortels dus ik denk dat de groene huismoeder geen gekke gok was. Die eet ook grassen las ik.
 23. @acpronk Was het eigen oogst die je direct na het oogsten weer in de grond hebt gestopt of gedroogde broedbolletjes? Dat zou ook nog verschil kunnen maken las ik in oudere berichten (ik vind dit zo fijn aan een forum, in dit topic zit gewoon 10 jaar aan naslagwerk wat allemaal terug te lezen is) Je kan altijd eentje die je in september hebt gepoot weer opgraven en kijken of er al groei zichtbaar is en zo niet proberen of je het buitenste schilletje een beetje makkelijk kan verwijderen. Geen idee hoe dat gaat als de broedbolletjes al in de grond zitten maar kansen spreiden lijkt me altijd goed. @Flup Ik bedacht me later dat ik voor een volledige test eigenlijk ook nog een broedbolletje met beide schilletjes had moeten poten. Eerst maar eens zien wat dit brengt.
 24. Test: Geen idee hoe lang het gaat duren voordat er iets van leven te zien is. Ze staan nu eerst onder de afgesloten overkapping, net wat minder koud dan de tuin en zo kan ik ze beter in de gaten houden.
 25. Dat was wel het advies van Persica aan het begin van dit topic. Bij de mensen die de broedbolletjes met schilletjes (het zijn 2 schilletjes) hebben geplant las ik weinig tot geen opkomst. De ene zegt alleen de buitenste schil verwijderen, de andere beide. Ik heb zojuist van twee stuks beide schilletjes verwijderd en van de andere twee alleen het buitenste schilletje om het verschil eens te testen. Het verwijderen van de schil ging prima zonder te weken. Ik heb eerst met het mesje de ribbeltjes eraf gesneden en zo een beginnetje gemaakt. Daarna de platte kant ontdaan van de schil, aan de kant is de schil dikker. Vervolgens de bolle kant eraf pellen/schrapen en zo was het eerste schilletje eraf. Het tweede laagje vergt wat meer voorzichtigheid om een beginnetje te krijgen zonder het bolletje te beschadigen. Door er een beetje in te knijpen komt het bolletje los van de schil. Alle laagjes van links naar rechts:
×
×
 • Create New...