Jump to content

loes

Members
 • Content Count

  3,816
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by loes

 1. Snoeischaar, handkrabber en handschepje zijn bij mij eigenlijk de enige stukken tuingereedschap die uit de schuur komen. Een enkele keer een spade. Voor het watergeven een gieter en voor het opruimen een bezem en stoffer&blik (metalen blik is ook te gebruiken als grotere handschep) Het ligt ook heel erg aan hoe groot je tuin is en watvoor tuinder je bent. Groot gereedschap als harken, scheppen, cultivator en schoffel heb ik wel in de schuur staan. Eerste jaren wel gebruikt maar ik blijk ondanks dat ik niet op mijn knieën kan zitten toch echt een kruiper.
 2. Rijkelijk laat? Wanneer wil je dan uitplanten Harms? Als de druiven nog aan de planten hangen en de plant vol in het blad zit? Druiven kan je het beste verplanten en snoeien als het blad eraf valt.
 3. Op een forum wordt vanwege veiligheidsredenen gewerkt met priveberichten. Hiervan krijg je een melding in je email. Een emailadres openbaar neerzetten is vragen om ladingen spam.
 4. 2 emmers walnoten Ze moeten nog drogen dus nog even geduld hebben.
 5. Mijn pepers waren een beetje laat dit jaar dus ik ga wel een poging doen om te overwinteren. zie hier 2 van de 12 plantjes: Ze staan onder de beschutte overkapping waar het redelijk vorstvrij blijft, bij strenge vorst tijdelijk in de schuur zetten (hopelijk vergeet ik dat niet) Een deel wil ik op de onverwarmde maar wel geïsoleerde zolder zetten en dan zien welke planten het beste de winter door komen.
 6. wat een timing weer. https://www.lidl-shop.nl/SILVERCREST-Vacumeermachine/p100312531 Hij staat inmiddels ook in de webshop met wat betere foto's en meer info dan de folder. Geen idee verder, ik was zelf op zoek naar een lamineermachine maar die heeft de lidl momenteel niet.
 7. Als je de palletranden direct op de grond zet hoef je de bakken niet direct helemaal te vullen. Je kan zelfs eerst een jaar 1 laag gebruiken en het jaar daarop de 2e laag erbij en verder vullen.
 8. Is de wachttijd veranderd? Ik krijg in het coronatopi de melding dat ik 5323 seconden moet wachten om een nieuw bericht te plaatsen. Dat lijkt me wat overdreven. Dit topic plaatsen lukt dan weer wel.
 9. Informeer dan eerst bij de lokale voedselbank of ze wel groente/fruit van particulieren aannemen. Dat doet niet elke voedselbank en dat is geen onwil maar heeft te maken met de regels van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.
 10. Een rioolreiniger bellen die de buis niet doorspuit maar kan frezen. Anders een bypass maken? dus een nieuwe buis leggen en het gedeelte onder de betonplaat afkoppelen? Edit: dat eerste hebben we hier ook gedaan, bleek alleen geen wortel maar de rubber ring die waarschijnlijk nooit goed heeft gezeten. Daar helpt het frezen niet tegen maar ons geluk was dat het probleem precies op gemeentegrond bleek te zitten dus de gemeente heeft het opgelost.
 11. Waarom? Elke regenton kan je gebruiken zonder regenpijp. Dan moet je dan inderdaad niet verwachten dat de ton vanzelf vol regent maar dat staat er ook niet. Ik heb ook een regenton staan zonder aansluiting op de regenpijp, daar zit gewoon water in alleen moet ik daar zelf wat moeite voor doen. Aansluiten met een vulautomaat is niet nodig nee maar in dit geval kan de ton niet onder de regenbuis staan en dan kan een vulautomaat wel handig zijn. @CelineK ik heb zoiets als deze https://voertonnen.nl/regenton-vulautomaat/ . Er staat bij dat de uitstroombuis niet kan worden verlengd maar dat heb ik dus wel gedaan en geeft hier geen problemen. Wel moet je bij deze vulautomaat iets meer moeite doen om hem lekdicht aan te sluiten dan bij de vuilautomaat uit het linkje van RobO
 12. je hoeft de ton niet direct naast de buis te plaatsen. kijk eens naar een vulautomaat. Afhankelijk van de lengte van de buis kan je de ton best een eind van de regenbuis af zetten (zelfs om het hoekje zoals ik zelf heb gedaan)
 13. loes

  Nouja zeg Vreeken

  Op het forum wordt al 10 jaar over Vreeken gesproken en ze bestaan nog steeds dus dat zal wel meevallen.
 14. loes

  Tomaten Topic 2020

  Zojuist de tomatenplanten uit de tuin verwijderd. Of het nu kwam door de kou of dat de Phytophthora plots had toegeslagen, ze zagen er ineens niet meer uit. Prima tomatenjaar geweest. Ik had dit jaar enkel snacktomaten staan dus geen potten vol tomatensaus voor de winter maar wel de hele zomer door tomaten snoepen
 15. loes

  Tomaten Topic 2020

  Die tomatenspiralen blijven bij mij prima staan zonder van boven vast te maken.
 16. verfspuitbussen met inhoud zijn chemisch afval, lege verfspuitbussen mogen (tenzij er op de verpakking iets anders staat).bij het restafval of zelfs bij het blikafval.
 17. loes

  Nouja zeg Vreeken

  Dat van de komt niet bij mij weg hoor, dat komt letterlijk uit het artikel waar wordt geschreven dat een riante faunakennis geen overbodige luxe is. Ga er vanuit dat ze daar een riante florakennis bedoelen maar faunakennis is in de winkel ook wel handig voor bijvoorbeeld de bestreiding van ongewenste gasten.
 18. loes

  Tomaten Topic 2020

  Ik laat ze hangen, er is nog wel tijd om af te rijpen.
 19. Je hebt vormsnoei gedaan, ik ga er vanuit in de winter. Maar heb je ook een zomersnoei gedaan? Druiven groeien in 2 weken tijd geen 3 meter dus voor de vakantie is het al mis gegaan met snoeien. Ik begin zelf met zomersnoei zodra de druiventrosjes zichtbaar worden, dan kan ik namelijk al tellen hoeveel bladeren ik moet laten staan (verschilt per snoeiwijze, ik weet niet welke manier je volgt dus daarvoor heb ik geen advies) en daarna is het een kwestie van bijhouden.
 20. loes

  Nouja zeg Vreeken

  Dat is echt ronduit slecht en dan zijn ze telefonisch niet eens meer bereikbaar. Als ik dan lees dat er 30 man personeel achter zit en hij zelf werkweken van 80 - 100uur maakt. Ik denk dat er sowieso een gebrek is aan automatisering. Een kleine winkel kan je prima op die manier runnen maar Vreeken is inmiddels zo groot dat lukt niet meer. Daar zit geen kwaad achter maar ze gaan op deze manier wel ten onder aan hun eigen succes. Voor de webshop lijkt er inmiddels een voorraadbeheer te zijn maar of dat klopt betwijfel ik. Als de voorraden zouden kloppen dan kan een bestelling namelijk heel snel de deur uit. Orderpicken kan bijna iedereen, daar heb je echt geen riante faunakennis voor nodig. Die kennis is wel nodig om in de winkel te staan en mensen van advies te voorzien maar niet om de webshopbestellingen in korte tijd de deur uit te krijgen en toch loopt het daar spaak. Hoop dat er een frisse wind doorheen mag waaien maar als ik het nieuwsbericht zo lees dan ben ik bang dat alles bij het oude moet blijven.
 21. Nieuw-Zeelandse spinazie is geen echte spinazie maar een ijskruid en dat bevat weinig nitraat. Gewone spinazie mag je weer opnieuw opwarmen. Er is lang gedacht dat dit niet veilig was ivm nitriet/nitraat maar uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. Zelfs het voedingscentrum heeft de adviezen aangepast: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/mag-ik-spinazie-opnieuw-opwarmen.aspx Nu heeft voedingscentrum het over restjes eten en niet over het verwerken van moestuinhoeveelheden vandaar waarschijnlijk dat enkel de koelkast staat vermeld. Ik doe trouwens hetzelfde als RobO, in de hakmolen/foodprocessor en dan invriezen.
 22. loes

  Tomaten Topic 2020

  Mooi deze discussie. Ik heb elk jaar wat aantasting op plekken waar bijvoorbeeld de stam tegen de tomatenspiraal schuurt. Het blijft lokaal op de stam en inderdaad alleen waar de stam beschadigd raakt, duidelijk geen phytophthora. Paar jaar geleden heb ik daar een heel gezeik mee gehad want dat zou phytophthora zijn en het werd mij niet in dank afgenomen dat ik vond dat men te snel phytophthora riep. Botrytis en phytophthora zijn bij mij met buitenteelt een ingecalculeerd risico. Met zoveel regen als dit jaar doe je daar weinig tegen. Extra goed in de gaten houden, planten luchtig houden, aantasting waar mogelijk weghalen en het belangrijkste is echt gaan ruimen wanneer de aantasting niet lokaal blijft of overduidelijk phytophthora is.
 23. Wel een hele gave klimboom. Het klimgedeelte blijft staan zie ik?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...