Jump to content

piggy

Members
 • Posts

  196
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by piggy

 1. Hier een onder/zijaanzicht
 2. Dank je speets, ik heb helemaalgeen verstand van paddestoelen behalve de Reuze Bovist. Hij was moeilijk benaderbaar (loodrechte helling). De onderste foto is van de zijkant maar is 90 gr. gedraaid. Zal morgen nog eens proberen een betere foto te maken.
 3. Vanmorgen ontdekt in mijn tuintje op dood hout. Het zijn alle reuzen eksemplaren. De "kelkbladen" zijn 30 a 40 cm breed. De "stam" is zo dik als mijn pols. Ze zien er nog vers uit.
 4. piggy

  Vraag over Okra

  In de serre is het niet zo moeilijk. Alleen voor de bloem is het al meer dan de moeite waard
 5. Ik heb al 50 jaar lang een moestuin en ben "van de oude stempel" dus traditioneel, mooi in rijtjes. Maar braak liggen is er niet bij! En wieden moet altijd, en gaat het makkelijkste bij rijtjes.
 6. Slaap lekker en droom zacht. Hoe groter je moestuin, hoe meer geld erbij moet! Wil je er geld aan overhouden zul je in de richting van een tuinbouwbedrijf moeten gaan nadenken.
 7. Vanmiddag 24 januari 2016 fladderden de eerste vleermuizen door de tuin. Lokatie : Geulhem, Zuid-Limburg.
 8. Hi speets, bij ons doen ze er erwten in!
 9. Ik denk dat het iets gekompliseerder is. Ukraine behoord (nog) niet tot de Europese Unie. Wel zijn er bepaalde handelsafspraken. maar de details ken ik niet.
 10. Heb net een melkcentrifuge binnen gekregen uit de Ukraine, Enkel een stempeltje van de Amsterdamse doeane, was in 3 werkdagen aan huis afgeleverd (na bestelling), geen accijnzen.
 11. piggy

  voorstellen

  ... carrot stoemp ...
 12. Ja Jorieke met net (kadova's). Deze week ook 40 l rauwe melk verwerkt: 15 l gestremd -->1940 g kaas (goudse) -->6 l wei -> 500 g Ricotta 25 l afgeroomd -->1850 g room -> 1300 g boter + 250 g botermelk -->23 l afgeroomde melk -> 2200 g kaas (half harde)
 13. De verklaring hiervoor zou zijn dat bij de moderne kunststof vaten met net de wei-afvoer veel sneller kan verlopen dan bij de traditionele houten vaten. Hierdoor wordt veel sneller een korst gevormd, wat het doel van het persen is.
 14. Hallo Appelvrouw, Volgens het Handboek Rondom Boerenkaas, hoofdstuk 12 - Persen en Rechten, uitgave van Praktijkonderzoek Rundvee, Schapen en Paarden (PR) alsook in de uitgave "Melk Kaas Boter op de Boerderij" uitgegeven door C. van 't Riet Zuiveltechnologie BV, brengt men bij kunstof vaten eerst een relatief zware druk aan 3 tot 4x het eigen gewicht daarna wordt de kaas gekeerd en wordt er geperst met 1 tot 2x het eigen gewicht. Bij houten vaten is het precies andersom!
 15. Bij mij weegt de geperste wrongel ongeveer 2,4 kg. De eerste pers gebeurd met een totale druk van 7 kg (45 minuten) en daarna met een totale druk van 4 kg (20 uur). De persdrukken zijn overeenkomstig de aanbevelingen van C. van 't Riet, Aarlanderveen die de pers leverde.
 16. Ik ook! Twee pakken slagroom van elk 500 ml, 35% vet (AH 1,35 euro/stuk). Vijf minuutjes in de (gesloten) keukenrobot. Afgieten, met ijswater spoelen, kneden en klaar. Opbrengst 450 gram heerlijke boter.
 17. Het is een schoenrekje (Blokker 9,99) met daar op watervast multiplex strookjes hout. Onder de witschimmel een extra bamboe suschi-matje.
 18. Uitgangspunt was 7,5 liter rauwe melk. Uiteindelijk was het kaasgewicht 1,0 kg Kaas-diameter x hoogte: 170 x 50 mm. Als schimmel is 10 vierkante cm Camembert-korst, fijn gemaakt met een staafmixer in een beker melk gebruikt. (goedkoopste supermarkt kwaliteit)
 19. Daar ik maar alleen ben maak ik enkel kleine kaasjes voor eigen consumptie. Mijn "kaasketel" is een elektrische steriliseerketel van Kochmaster, 16 liter. De kaasvorm is een kadova vorm met net voor 1,5-2,5 kg. Vertrekkende van 15 liter rauwe melk krijg ik volgende kaasgewichten (gemiddelden) voor Gouda na persen: 2,4 kg na 2 weken: 2,0 kg na 4 weken: 1,8 kg na 6 weken: 1,7 kg na 8 weken: opgegeten
 20. Witschimmel, 2 weken, iets te jong maar kon niet meer wachten, toch heerlijk. Rauwe melk, 1 kg.
 21. Deden dat al als klein jongentje, zo'n 65 jaar geleden. Resultaten waren verbluffend!
 22. Ga naar vlindernet zoals aangegeven door speets. select de link: "rupsen die veel worden waargenomen". select een van de volgende links: "rupsen in het voorjaar" of "rupsen in de zomer" of "rupsen in het najaar" Telkens kom je bij je rups uit
 23. piggy

  Tiny Tim indoor

  Ik denk dat die lamp het beter in de rosse buurt doet. Zelf gebruik ik "koud" wit TL licht op enkele cm's boven de plantjes en de juiste temperatuur via de verwarming.
 24. piggy

  Voorstellen

  Geduld is een der beste leermeesters, zeker bij het moestuinieren!
×
×
 • Create New...