Jump to content

Frans D

Members
 • Posts

  603
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Rijnmond

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. 12-03-2017-namens-weduwe-van-persica-verkoop-van-zijn-bomen-t21749.html
 2. Zoals gezegd heb ik het ooit zo gelezen. Daar ik verder nog geen ervaring had, heb ik het maar zo gedaan. De potten trekken in ieder geval goed vacuüm, want je hoort echt een luide plop bij het openen. Wat ik me er zo bij kan voorstellen; Wanneer de jam nog kokend heet is dan zal hij bij het sluiten veel dampdruk krijgen. Door het deksel niet muurvast te draaien, krijgt die druk de gelegenheid naar buiten te treden (een gas ontsnapt makkelijker als een vloeibare massa). Draai je daarna het deksel echt goed vast dan zal door het krimpen van de massa bij het afkoelen, de pot nog meer vacuüm trekken. Ik doe dit dus terwijl de pot kokend heet is @speets, niet als hij al behoorlijk is afgekoeld.
 3. Ooit ergens gelezen het zo te doen. Op die manier kan er lucht uit de pot ontsnappen en krijg je een beter vacuüm.
 4. Ik schenk zelf de potten vol, draai de deksel lichtjes vast en zet ze een minuutje op de kop, Daarna draai ik ze weer terug en draai de deksel goed vast. In de tussentijd heb ik al een teiltje gedeeltelijk gevuld met heet water. Daar zet ik de potten in en zet het teiltje vervolgens onder de koude kraan. Het teiltje laat ik gewoon overlopen, totdat het water goed koud is. Op die manier stolt het mengsel heel snel en heb je geen last dat de vruchten komen bovendrijven.
 5. Vandaag wat jam gemaakt. Ik had nog wat handjes; kruisbessen, zwarte bessen, aalbessen, frambozen en aardbeien in de vriezer leggen. Nog wat bijgeplukt vers; En nog wat bijgekocht (eigen oogst was bijna niets door rovende lijsters); Vervolgens eerst de aardbeien jam gedaan; En daarna het resterende gemengd in een pan gedaan; Met als resultaat 2 potten aardbeien jam (1 grote en 1 kleine) en 3 kleine potten gemengd fruit, waarvan 1 om 1 wegegeven. -
 6. Wij gebruiken zelf ook IBC's waarin we product leveren en die zijn dan in de winter voorzien van een jasje van bubbelfolie met aluminium. Daardoor verliest dan het geheel niet veel aan temperatuur tijdens transport. Zelf zou je dan kunnen nadenken over het gebruik van bubbelfolie rondom de IBC met ingraven, je zou eventueel ook platen piepschuim rondom kunnen gebruiken. Ik zou wel iets afsluitbaars aan de bovenzijde maken, want helemaal open dan verlies je veel aan temperatuur. Een oude lage meloenenkas o.i.d. zou al prima dienst kunnen doen.
 7. Daar ligt denk ik ook de basis van het probleem, want hierdoor heb je geen besef van de mogelijkheden en onmogelijkheden. En hetgeen jij wil; kent meer onmogelijkheden als mogelijkheden. Voor zover ik begrijp ben je bezig met een soort van Wellness center en wil je daar dan ook een smoothiebar bij. In wat voor een opzet dan ook, zal je het nooit voor elkaar krijgen om het hele jaar door dagelijks vers fruit te kunnen plukken t.b.v. die smoothiebar. Zelfs indien je jezelf tevreden zou stellen met slechts een aantal plukweken per jaar, dan loop je nog steeds tegen teveel problemen op. - planten hebben een koude periode nodig voor de vruchtzetting van het volgende jaar. - Halogeenverlichting, is geen groeiverlichting, daar heb je heel ander licht voor nodig. - Bloemen dienen bestoven te worden voor vruchtvorming, dus bijen e.d. horen toegang te kunnen krijgen, tot de kweekruimte. - Watergeefsysteem; verschillende soorten en groottes qua planten, hebben allemaal een verschillende waterbehoefte, dus je zult meerdere systemen in moeten zetten. Daarnaast heb je dan ook nog een goede afwatering nodig. - Je kweekt in bakken, waardoor je veel meer gezeur hebt m.b.t. voeding en je soort specifiek voeding bij zult moeten geven. Etc. etc.
 8. Goed gereedschap is het halve werk. Je bakken lijken wat ondiep, wat wel eens een nadeel kan zijn in de winter. Ik zou ze tegen die tijd wel goed afschermen.
 9. Ik zie in de beschrijving staan over Melred, dat deze eind augustus vruchten geeft van een golfbal groot. Op dit moment 3 cm lijkt mij dan een vrij normale grootte, aangezien een golfbal net iets groter is als 4 cm..
 10. Ik heb drie verschillende druiven staan. Bij alle drie had ik vooraf het idee, weer een jaartje ouder dus meer trossen. Bij twee stuks valt het tegen, minder trosjes als verleden jaar. De Eddy's Blue Wonder, die bij mij onder een conifeer staat laat echter zeer veel trosjes zien, veel meer als verleden jaar. Moet daarbij wel zeggen, dat het vrij luchtige trosjes zijn, met zo +/- 15 druifjes per tros. De standplaats is vrij droog en het is tevens de meest luwe en zonnige standplaats. In tijden van vorst dus ook de meest ideale standplaats. Eddy opende ook eerder zijn knoppen in vergelijking met de andere twee, die daarin vrij traag waren. Zou het kunnen dat de sapstroom door de vorst later op gang is gekomen en dat daardoor de vruchtbezetting minder is, bij die andere twee van mij en ook bij jullie?
 11. Je drijvende maden zijn te danken aan vocht. Zodra ze in een te vochtige omgeving komen, pompen ze zich op zodat ze blijven drijven.
 12. Hallo Teun, Leuk dat je dit forum hebt gevonden en je kennis met ons wil delen. Ik heb een tijdje geleden een twintigtal soorten bij je aangeschaft na op het bestaan van je kwekerij te zijn gewezen door weknow; post342233.html#p342233 Met name je E-book op je site http://degoedeaarde.weebly.com/50-tinten-rood-aardbeien.html is zeker de moeite waard om te lezen. Wat betreft het bestuiven d.m.v. de mannelijke plant, bestuif jij dan met de hand? Ik kan me zo voorstellen met zoveel andere soorten aardbeien in de nabijheid, dat er anders kans is op kruisbestuiving met andere soorten.
 13. Artistiek hoor Mellie, dat doe je goed. Hier vandaag wat slechte bladeren her en der verwijderd. Daarnaast onze buurjongen wat centjes bij laten verdienen door hem takken te laten klein knippen, voor in de groene bak.
 14. Die "snelheid" bepaal je eigenlijk d.m.v. de uitlaatdiameter. Maak maar eens een stuk tuinslang aan een kraan en richt de tuinslang aan het uiteinde omhoog. Zet de kraan een klein stukje open, zodat je een waterkolom effect krijgt. Knijp je nu het uiteinde samen, dan zal je zien dat de straal hoger spuit. Hetzelfde kun je ook doen met de pomp. Een grotere diameter pijp zorgt voor een bredere en minder hoge spuitende waterkolom en een kleinere diameter voor een smallere en hoger spuitende waterkolom. Zelf zou ik het zo doen; - Eerst een pomp set aanschaffen. - Met die pomp experimenteren m.b.t. de wateruitlaat totdat je een waterkolom krijgt naar wens. - Vervolgens bepalen hoe groot je bassin moet zijn; Bij een smal bassin zal de waterstand sneller zakken in vergelijking met een breed bassin. Zaak is dat de pomp niet droog mag kunnen lopen, in de tijd dat het water nodig heeft weer terug te stromen het bassin in. Je kunt dus niet een te smal bassin gebruiken. Verder moet je dan nog rekening houden met spattend water bij veel wind en dat er dus genoeg oppervlakte moet zijn om het water weer terug te voeren (dat kan met een stuk vijverfolie met een gat in het midden). En met verdampend water, dus je zal een manier moeten hebben dat je af en toe de waterstand in het bassin kan bekijken (wellicht biedt een hydrocultuur waterstandmeter daar uitkomst in).
×
×
 • Create New...