Jump to content

Frans D

Members
 • Posts

  603
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Frans D

 1. 12-03-2017-namens-weduwe-van-persica-verkoop-van-zijn-bomen-t21749.html
 2. Zoals gezegd heb ik het ooit zo gelezen. Daar ik verder nog geen ervaring had, heb ik het maar zo gedaan. De potten trekken in ieder geval goed vacuüm, want je hoort echt een luide plop bij het openen. Wat ik me er zo bij kan voorstellen; Wanneer de jam nog kokend heet is dan zal hij bij het sluiten veel dampdruk krijgen. Door het deksel niet muurvast te draaien, krijgt die druk de gelegenheid naar buiten te treden (een gas ontsnapt makkelijker als een vloeibare massa). Draai je daarna het deksel echt goed vast dan zal door het krimpen van de massa bij het afkoelen, de pot nog meer vacuüm trekken. Ik doe dit dus terwijl de pot kokend heet is @speets, niet als hij al behoorlijk is afgekoeld.
 3. Ooit ergens gelezen het zo te doen. Op die manier kan er lucht uit de pot ontsnappen en krijg je een beter vacuüm.
 4. Ik schenk zelf de potten vol, draai de deksel lichtjes vast en zet ze een minuutje op de kop, Daarna draai ik ze weer terug en draai de deksel goed vast. In de tussentijd heb ik al een teiltje gedeeltelijk gevuld met heet water. Daar zet ik de potten in en zet het teiltje vervolgens onder de koude kraan. Het teiltje laat ik gewoon overlopen, totdat het water goed koud is. Op die manier stolt het mengsel heel snel en heb je geen last dat de vruchten komen bovendrijven.
 5. Vandaag wat jam gemaakt. Ik had nog wat handjes; kruisbessen, zwarte bessen, aalbessen, frambozen en aardbeien in de vriezer leggen. Nog wat bijgeplukt vers; En nog wat bijgekocht (eigen oogst was bijna niets door rovende lijsters); Vervolgens eerst de aardbeien jam gedaan; En daarna het resterende gemengd in een pan gedaan; Met als resultaat 2 potten aardbeien jam (1 grote en 1 kleine) en 3 kleine potten gemengd fruit, waarvan 1 om 1 wegegeven. -
 6. Wij gebruiken zelf ook IBC's waarin we product leveren en die zijn dan in de winter voorzien van een jasje van bubbelfolie met aluminium. Daardoor verliest dan het geheel niet veel aan temperatuur tijdens transport. Zelf zou je dan kunnen nadenken over het gebruik van bubbelfolie rondom de IBC met ingraven, je zou eventueel ook platen piepschuim rondom kunnen gebruiken. Ik zou wel iets afsluitbaars aan de bovenzijde maken, want helemaal open dan verlies je veel aan temperatuur. Een oude lage meloenenkas o.i.d. zou al prima dienst kunnen doen.
 7. Daar ligt denk ik ook de basis van het probleem, want hierdoor heb je geen besef van de mogelijkheden en onmogelijkheden. En hetgeen jij wil; kent meer onmogelijkheden als mogelijkheden. Voor zover ik begrijp ben je bezig met een soort van Wellness center en wil je daar dan ook een smoothiebar bij. In wat voor een opzet dan ook, zal je het nooit voor elkaar krijgen om het hele jaar door dagelijks vers fruit te kunnen plukken t.b.v. die smoothiebar. Zelfs indien je jezelf tevreden zou stellen met slechts een aantal plukweken per jaar, dan loop je nog steeds tegen teveel problemen op. - planten hebben een koude periode nodig voor de vruchtzetting van het volgende jaar. - Halogeenverlichting, is geen groeiverlichting, daar heb je heel ander licht voor nodig. - Bloemen dienen bestoven te worden voor vruchtvorming, dus bijen e.d. horen toegang te kunnen krijgen, tot de kweekruimte. - Watergeefsysteem; verschillende soorten en groottes qua planten, hebben allemaal een verschillende waterbehoefte, dus je zult meerdere systemen in moeten zetten. Daarnaast heb je dan ook nog een goede afwatering nodig. - Je kweekt in bakken, waardoor je veel meer gezeur hebt m.b.t. voeding en je soort specifiek voeding bij zult moeten geven. Etc. etc.
 8. Goed gereedschap is het halve werk. Je bakken lijken wat ondiep, wat wel eens een nadeel kan zijn in de winter. Ik zou ze tegen die tijd wel goed afschermen.
 9. Ik zie in de beschrijving staan over Melred, dat deze eind augustus vruchten geeft van een golfbal groot. Op dit moment 3 cm lijkt mij dan een vrij normale grootte, aangezien een golfbal net iets groter is als 4 cm..
 10. Ik heb drie verschillende druiven staan. Bij alle drie had ik vooraf het idee, weer een jaartje ouder dus meer trossen. Bij twee stuks valt het tegen, minder trosjes als verleden jaar. De Eddy's Blue Wonder, die bij mij onder een conifeer staat laat echter zeer veel trosjes zien, veel meer als verleden jaar. Moet daarbij wel zeggen, dat het vrij luchtige trosjes zijn, met zo +/- 15 druifjes per tros. De standplaats is vrij droog en het is tevens de meest luwe en zonnige standplaats. In tijden van vorst dus ook de meest ideale standplaats. Eddy opende ook eerder zijn knoppen in vergelijking met de andere twee, die daarin vrij traag waren. Zou het kunnen dat de sapstroom door de vorst later op gang is gekomen en dat daardoor de vruchtbezetting minder is, bij die andere twee van mij en ook bij jullie?
 11. Je drijvende maden zijn te danken aan vocht. Zodra ze in een te vochtige omgeving komen, pompen ze zich op zodat ze blijven drijven.
 12. Hallo Teun, Leuk dat je dit forum hebt gevonden en je kennis met ons wil delen. Ik heb een tijdje geleden een twintigtal soorten bij je aangeschaft na op het bestaan van je kwekerij te zijn gewezen door weknow; post342233.html#p342233 Met name je E-book op je site http://degoedeaarde.weebly.com/50-tinten-rood-aardbeien.html is zeker de moeite waard om te lezen. Wat betreft het bestuiven d.m.v. de mannelijke plant, bestuif jij dan met de hand? Ik kan me zo voorstellen met zoveel andere soorten aardbeien in de nabijheid, dat er anders kans is op kruisbestuiving met andere soorten.
 13. Artistiek hoor Mellie, dat doe je goed. Hier vandaag wat slechte bladeren her en der verwijderd. Daarnaast onze buurjongen wat centjes bij laten verdienen door hem takken te laten klein knippen, voor in de groene bak.
 14. Die "snelheid" bepaal je eigenlijk d.m.v. de uitlaatdiameter. Maak maar eens een stuk tuinslang aan een kraan en richt de tuinslang aan het uiteinde omhoog. Zet de kraan een klein stukje open, zodat je een waterkolom effect krijgt. Knijp je nu het uiteinde samen, dan zal je zien dat de straal hoger spuit. Hetzelfde kun je ook doen met de pomp. Een grotere diameter pijp zorgt voor een bredere en minder hoge spuitende waterkolom en een kleinere diameter voor een smallere en hoger spuitende waterkolom. Zelf zou ik het zo doen; - Eerst een pomp set aanschaffen. - Met die pomp experimenteren m.b.t. de wateruitlaat totdat je een waterkolom krijgt naar wens. - Vervolgens bepalen hoe groot je bassin moet zijn; Bij een smal bassin zal de waterstand sneller zakken in vergelijking met een breed bassin. Zaak is dat de pomp niet droog mag kunnen lopen, in de tijd dat het water nodig heeft weer terug te stromen het bassin in. Je kunt dus niet een te smal bassin gebruiken. Verder moet je dan nog rekening houden met spattend water bij veel wind en dat er dus genoeg oppervlakte moet zijn om het water weer terug te voeren (dat kan met een stuk vijverfolie met een gat in het midden). En met verdampend water, dus je zal een manier moeten hebben dat je af en toe de waterstand in het bassin kan bekijken (wellicht biedt een hydrocultuur waterstandmeter daar uitkomst in).
 15. Heb je je al verdiept in hoe zoiets opgebouwd moet worden? https://www.tuinadvies.be/artikels/vijver_borrelsteen Je vermeld dat je het als vogelbad dienst wil laten doen, maar zo'n borrelsteen heeft over het algemeen geen bassin bovengronds. Het borreleffect krijg je door geen water uitlaat te gebruiken met kleine diameter uitgangen, maar één met een grote diameter. Wat voor een diameter dat exact moet zijn is afhankelijk van de opstelling en pomp, en zal je proefondervindelijk moeten zien te bepalen. Houdt er rekening mee dat je alles weer eenvoudig moet kunnen verwijderen, omdat zo'n pomp kapot kan vriezen in de winter. Deze pomp is trouwens iets krachtiger; https://www.solaraqua.nl/a-25716026/vijverpomp-zonne-energie/vijverpomp-zonne-energie-sunny-175-rimini/
 16. Toscane heeft ook een heel mooie bloem; Aardbeien zijn niet heel groot, maar wel smakelijk.
 17. Belangrijk is ook te vermelden naar welke website de advertentie verwijst.
 18. Nee klopt, maar als de wortels verbrand zijn dan verschrompeld de plant gewoon (zelf ook meegemaakt, bij mij eerste kweek). En als je goed kijkt, dan zie je een hoop verschrompelde planten staan. Overige planten zien er inderdaad niet overbemest uit, maar doen het volgens Ed niet goed. Bij een te weinig aan water krijg je slappe bladeren en dat is ook niet echt terug te zien. Zandgrond is hier niet ter sprake, er is zoals aangegeven bemeste tuingrond gebruikt. Sowieso was er wel een actie nodig i.v.m. het geïmpregneerde hout.
 19. Indien hij geschikt is voor benzine (met goedkeur merk), dan hoef je niet zo bang te zijn. Ik had vroeger bij een wagen met een rotte benzinemeter altijd een cannetje van 5L achterin, en die kon zomers ook behoorlijk bol staan. Ik heb eigenlijk ook verder nooit gehoord dat bij iemand zo'n tank is gescheurd. Een tank voor een buitenboordmotor heeft over het algemeen een ventiel in de dop gebouwd, waardoor je kunt ontgassen. Die zijn echter wel voor open lucht gebruik bedoeld. Indien je je onveilig erdoor voelt, dan zou je eventueel zoiets als een oude koelbox in kunnen graven en daar de tank in kunnen plaatsen. Laag bij de grond is het koeler, plus dat je dan gelijk een uitlekbak hebt.
 20. Let wel op, dat je niet een teveel aan afwatering hebt, anders wordt de grond te snel droog.
 21. Dat begreep ik al maar je doet er wel grond in, wat dan in contact komt met het hout.
 22. Ik durf niet te zeggen wat beits of verf onder de grond gaat doen, tegenover geïmpregneerd hout zou ik sowieso het nodige wantrouwen hebben (maar dat hebben jullie niet). Naar ik aanneem komen er ook nog gaten ter afwatering in? Het handigst vind ik zelf de kunststof bakken met afgeronde rand, die afgeronde rand zorgt er voor dat je bloemtrossen niet zo snel knikken. Maar goed, zoals je al zei is dit kleinschalig, bevalt hetgeen je nu hebt gemaakt niet, dan kan je ze altijd nog in de toekomst vervangen.
 23. Wat voor hout heeft manlief gebruikt Melie, hopelijk geen geïmpregneerd hout?
 24. Geïmpregneerd tuinhout kan giftige stoffen afgeven, dus dat zou ik sowieso al niet gebruiken bij een plant waarvan je later delen gaat eten. Voor aardbeiplanten dien je onbemeste aarde te gebruiken, anders is er risico dat de wortels verbranden. Zie ook; https://kweduivenvoorden.nl/index.php/kwekers-informatie/meest-gestelde-vragen (onder nr. 18) Na hoeveel tijd heb je voeding gegeven en hoeveel? Ik vermoed dat het op bovenstaande punten is fout gegaan bij je.
×
×
 • Create New...