Jump to content

ricusg

Members
 • Posts

  20
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ricusg

 1. Ik heb de pepers ( cedrino, thai hot yellow en grandpa's homepepper ) in de vensterbank staan en ik durf ze nu nog niet in de kas te zetten. Eind van de maand hoop ik ze te kunnen verpotten naar de kas, als het dan tenminste niet meer vriest, en na de ijsheiligen gaan ze de tuin in. Ik heb van de koude grond prima oogsten gehad.
 2. Ik zaai ieder jaar in de 3e week van maart tomaten. Ik doe potgrond in een leeg boterkuipje en zaai daarin niet te diep. plm. een halve centimeter. Ik geef het een keer water en zet het op de vensterbank. Ik giet alleen voorzichtig bij als de grond wat droog wordt. Na een week of 2 komen de zaden allemaal op. Ik koop wel ieder jaar nieuw zaad, want bewaard zaad van vorig jaar kiemt nog maar voor de helft of minder. Suc6.
 3. Voor mij is de ostara de favoriet. Het is een doordrager die eind juni begint en doorgaat tot oktober. Naast veel aardbeien krijg je ook nog eens veel stekken, waarvan een deel al in hetzelfde jaar bloeit. Ik heb inderdaad zoals Flup zegt zo veel stekken dat ik ze naar de compost moet doen, anders bestaat de moestuin alleen nog maar uit aardbeienplanten Als je eens iets bijzonders wil dan kun je eens een paar planten kopen van gigantella maxim. Ze dragen vrij vroeg en geven wat de naam belooft: gigantische aardbeien en die smaken geweldig. Zeker voor kinderen heb je dan gelijk een geweldige traktatie die ze niet in 1 keer weg krijgen. Ricus.
 4. Mijn toppers zijn amethyst jewel, met een fantastische smaak, Saint Pierre, mooie vleestomaat en weinig last van phythophthora en Maja, een laag struiktomaatje met een fantastische opbrengst. Ricus.
 5. Ik koop al mijn zaden, zowel hier ( Vreeken, Tabernal ) als op ebay-duitsland. Ik kan dan lekker uitzoeken op smaak. Ik zaai vanaf de 3e week maart op de vensterbank dan kan ik ze rond half april in 9 cm.potjes overzetten in de kas en na de ijsheiligen naar buioten doen. Vorig jaar had ik veel phythophthora, behalve inde Saint Pierre en in de Maja. Saint Pierre is een mooie vleestomaat en Maja is een trostomaat die niet hoger wordt dan een centimeter of 60 en niet getopt hoeft te worden. Lijkt me wel iets voor jouw moestuin. Ricus.
 6. Welkom, het ziet er een beetje nat uit. Het plannen begint altijd met wat je zelf lekker vindt. Maak bedden van 1,20 meter breed en paden van 30 cm. ertussen en net zo kort of lang als je wilt. Bij de aardbeien kun je het best een tuinnet erover spannen, anders wordt je oogst wel voor je weggehaald door de vogels. Als je stukken elektriciteitsbuis van 2 meter koopt en die in de grond steekt maak je boogjes waar je zo een net overheen kunt trekken. Leg het vast met een paar oude stenen en klaar is kees. Aardbeien lusten wel wat mest en ik heb jarenlang knoflook tussen de aardbeien gezet. Je krijgt er prachtige knoflook van en zo koop je ze in de winkel zeker niet. Ricus.
 7. ricusg

  Voorstelling

  Welkom, iedere dag even de tuin langslopen en wieden is weinig werk en groot plezier. Ricus
 8. Welkom Merle, wat heel goed werkt, en zeker met een gezin, is een indeling met een kwart van je oppervlak aan aardappels. Bijkomend voordeel is dat er 's zomers weinig onkruid door de bladeren komt zodat je dan weinig onderhoud hebt op dat stuk. Bovendien is het nog lekker ook. Ik heb al een paar jaar met veel succes rode kool en spitskool geteeld. Net erover tegen de vlinders, ieder jaar een stukje opschuiven en niet te zwaar mesten. Suc6 verzekerd. Ricus.
 9. Welkom en veel genot met je moestuin. Het is altijd weer mooi om te zien hoe alles groeit en bloeit en vooral te proeven hoe goed het smaakt. Ik heb zelf drie jaar geleden een stuk land met bramen zaaiklaar gemaakt door een woelvork te kopen. Die ziet eruit als een groot uitgevallen greep met drie of vier tanden. Je steekt hem in de grond, trekt hem naar je toe en tilt zo een stuk grond op, waarna je het onkruid of de braamwortels er zo uit kunt schudden. Voordeel is ook dat je de grondlagen niet omkeert en dat je met dit gereedschap nooit meer hoeft te spitten. Bovendien gaat het veel sneller dan spitten. Het is wel de moeite waard om even te zoeken op het internet, want de prijsverschillen zijn behoorlijk. Ik heb de mijne in Belgiƫ gekocht voor de helft van de prijs als bij Vreeken. Veel plezier. Ricus.
 10. Ik heb in de kas de aardbeienbakken ontdaan van de larven van de taxuskever. Iedere dag een beetje. Er zitten er soms wel 50 in een bak. De mezen en het roodborstje in onze tuin smullen ervan. Ik ga dit jaar experimenteren met producten van Pireco om de smaak te veranderen. Er wordt geschreven dat ze dan de wortels niet meer lusten. Ik ben benieuwd. Ricus.
 11. Ik heb verschillende leuke ervaringen gehad met kopen online. Naast Vreeken ( natuurlijk ) koop ik nog wel eens wat bij Tabernal zaden. Geweldig bedrijf. Je bestelt het vandaag en twee dagen later ligt je bestelling in de bus. Mooie tomatenzaden heb ik bij ebay Duitsland gevonden en pootaardappelen en witte uien koop ik bij zaadhandel Lemmers in Beneden-Leeuwen; op tijd bestellen, betalen met Ideal en ophalen ( of op laten sturen ) wanneer het jou het beste uitkomt. Geen enkele klacht over deze leveranciers, alhoewel je bij ebay wel met wat langere levertijd rekening moet houden.
 12. Ik heb vorig jaar Valerie en Frieslanders gehad. De Valerie smaakte verrukkelijk. Het is een roodschillig ras dat hele gladde aardappeltjes geeft. De opbrengst viel wat tegen, maar dat kan ook door de armoedige grond komen. Ze zijn zo glad dat je ze bijna niet hoeft te schillen. Bij de Frieslanders heb ik mijn ogen uit gekeken zo groot waren ze. Daarom doe ik dit jaar meer Frieslanders, want ze smaken ook nog eens fantastisch. Veel teeltplezier, Ricus.
 13. Ik ben al jaren groot fan en lid van de Vreekencliub. Ik heb in november besteld en een week of 3 later kwam alles binnen. Je moet nu wel eerst op de site kijken wat er wel en niet leverbaar is. Voor de wat gewonere zaden ga ik naar Tabernalzaden. Die leveren altijd de volgende dag en ze zijn ook niet te duur. Voor de witte uien bestel ik bij Lemmers zaadhandel in Beneden-Leeuwen. Je betaalt met Ideal en kunt het laten opsturen of zelf halen. Ze hebben tevens een leuk assortiment pootaardappelen waar ik graag gebruik van maak. Veel succes dit nieuwe seizoen. Ricus.
 14. Hallo Erny, ik heb half maart de tomaten gezaaid en eind april zijn de planten de kas ingegaan. Ze groeien flink door en vandaag heb ik de Tiny Tim buitengezet in een laagje compost met een stevige hoes erover om ze te beschermen tegen al te veel slecht weer en een schepje tomatenmest om groot en sterk te worden.. De rest mag nog een weekje binnen blijven. Ik heb vorige herfst zaden gekocht op ebay Duitsland. Een groot aantal soorten en het kost bijna niets, want ze worden meestal door hobbytuinders aangeboden. Ik heb er nu een paar donkere soorten bij , honingtomaten en een paar ananastomaten en mijn topper is de Kremser Perle, die prachtige trostomaten geeft met een heerlijke smaak. Ik wens iedereen een goed teeltseizoen toe. ricusg.
 15. Hallo tomatenvriend, leuk dat je erbij komt. Ik vind het ook superleuk om tomaten te kweken en ik ga dit jaar voor de honing- en de ananastomaten. Ik heb voor dit seizoen zaden gekocht op ebay Duitsland ( eBay de ) en daar is het erg goedkoop, omdat er veel hobbytuinders hun zaden aanbieden. Bij Vreeken heb ik pepers gekocht en die ga ik buiten laten groeien. Ben benieuwd wat het gaat worden. Ik wens jou en je opa veel plezier met het kweken. Groet, ricusg.
 16. Ik ben sinds een paar weken bezig een stuk van 4 bij 11 meter te ontginnen dat vol staat met kweekgras, bramen en akkerwinde. Ik heb bij Tuinadvies een woelvork met 5 tanden gekocht voor 84 euro ( bij anderen zijn die veel duurder ) en nu til ik met weinig moeite de plaggen kweek eruit. Even uitschudden en omgekeerd op de composthoop. Het goede nieuws is dat het kweekgras niet erg diep zit. Ik doe per dag 1 a 2 stroken van 1 bij 4 meter en ik haal practisch alles in een keer eruit.
 17. In mijn mini moestuin bloeit nu de spiraalknoflook. De lage framboos draagt prachtige vruchten en de gezaaide aardbeien van vorig jaar doen het spectaculair. De heartbreaker tomaatjes dragen uitbundig en beloven een mooie oogst. Wat wil je nog meer?
 18. ricusg

  Voostellen

  Een heerlijke rustgevende bezigheid die gepaste trots oplevert bij de oogst.
 19. ricusg

  voorstellen

  Hallo moestuinvrienden, mijn naam is Ricus en ik heb een piepklein moestuintje ( 6 bedjes ) met kas achter het huis. Ik heb 23 jaar een grotere moestuin gehad van 200 m2, maar nu probeer ik het wat kleiner. Op dit moment heb ik komkommer, courgette, stoksnijboon Helda, spitskool, bietjes ( 4 soorten ) worteltjes, lage capucijners Desiree, aardbeien, knoflook, cherrytomaten, struiktomaten en Oostenrijkse historische boontjes Posthornchen. In de kas heb ik aardbeien Ostara hangend aan bamboestokken, knoflook, sperziebonen Kilian, paprika's, meloenkomkommer, tomaten en aubergines. Ik ben dol op bijzondere groentensoorten en daarom koop ik mijn zaden bij Vreeken in Dordrecht. Voor liefhebbers een aanrader. Groeten,Ricus.
 20. Hoi, courgettes zou ik niet doen. Ik heb dat geprobeerd, maar er vond geen bestuiving plaats dus alle bloemen vielen af. Je kunt wel pepers, paprika's, aubergines en lage sperzieboon Kilian planten. Ik heb aardbeien Ostara in potten aan bamboestokken hangen en dat gaat uitstekend.Ik probeer momenteel meloenkomkommer in de kas op te kweken. Ik kreeg een paar zaden cadeau bij mijn bestelling bij Vreeken en ik ben heel benieuwd of het wat wordt. Succes, Ricus.
×
×
 • Create New...