Jump to content

RichardFoxtrapper

Members
 • Posts

  36
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by RichardFoxtrapper

 1. Het zijn wel mooie grote zoete aardappels, afgezien van de schade. Ik heb van de kleintjes puree gemaakt en ingevroren. Eerst gestoomd en toen gestampt. Misschien kun je dat doen met de meest aangetaste.
 2. Meestal is schade beperkt tot de randen van een perceeltje. Ik hoop dat dit ook bij jouw het geval is Frans. Ik had schade door ratten, ook vooral aan de randen. Komende week wordt het weer droog, mooi weer om te oogsten. Ik heb nog een paar zoete aardappels die geoogst moeten worden.
 3. Uiteindelijk 4.5 kg aan gedopte sojabonen geoogst. Doppen gaat zeer makkelijk, even blancheren en de boontjes uit de peulen drukken. Ratten houden ook van sojabonen, dus houdt het goed in de gaten, ze knabbelen hele planten leeg in een korte tijd.
 4. Ik heb de zoete aardappels een paar dagen geleden geoogst. Ik denk dat ze toch niet veel meer zullen groeien en het schijnt dat de droge stof gehalte beïnvloed wordt als je later oogst. De Witte van Ecohoeve had een mooie opbrengst en de Beauregard was magertjes. Wel of geen folie had ook effect. Maar de opbrengst die ik had zonder folie was ook goed en daarom weet ik nog niet of ik volgend jaar weer voor folie kies. Grote ruggen zijn wel een uitkomst, vooral bij het oogsten. Knollen zaten vlak bij de plant.
 5. Hallo Liesje, je kan het beste nog even wachten. Ongeveer over 2 weken oogsten. Ligt ook aan het weer. Niet oogsten als het blad af is gestorven, dat is meestal te laat en is het al te koud geweest en is de bodemtemperatuur te laag geweest, dit komt de bewaring niet ten goede.
 6. Het verzuren van voedsel had ik ook. Vooral wortels, bonen en koolraap zijn gevoelig. De potten bleven dicht, maar op de bodem kwam dan een witte waas en de inhoud ging verzuren. We konden het wel eten en werden er niet ziek van, maar lekker is anders. Na veel lezen en proberen denk ik het antwoord te hebben. Bonen weck ik nu 2 keer in. Bonen snijden, blancheren en afgieten, nachtje weg zetten in koelkast. Volgende dag wecken voor 60 min. In elke pot een klein beetje zout doen. 3 dagen later weer wecken voor minstens 30 min. Wortels weck ik 1 keer, maar voeg nu uien toe die ik eerst glazig bak met beetje olie. Uien voorkomen bederf. Ik denk dat de sporen 1 keer wecken overleven omdat ze tegen 100 graden kunnen, ze zullen wel in een soort omhulsel zitten. Deze sporen komen binnen die drie dagen uit waarna je ze dan dood maakt door nog een keer kort te wecken. In Amerika hebben ze speciale weckketels die hoger gaan dan 100 graden.
 7. Alvast even gekeken of er een knol zat. Direct onder de plant heb ik ze gevonden. Witte van ecohoeve zat wat gedraaid, die heb ik in stukken gebroken.
 8. De soja groeit goed, er zitten a kleine peulen aan. Is zo'n 70 cm hoog. Ik kan niet meer tussen de rijen doorlopen.
 9. Ik ben ook benieuwd of die twee maanden nog veel gaat uithalen. Ik heb even gegraven en kan nog geen knol vinden, schijnt ook pas tot ontwikkeling te komen in augustus. Het loof is wel hard gegroeid. Ik heb hier wel veel spitsmuizen en ratten in de mesthoop. Ik hoop dat ze van mijn aardappels afblijven. Ik heb 2 rassen. Witte van Ecohoeve en Beaurregard Improve.
 10. Mijn sojabonen dit jaar. Ras is Summer Shell. Een ras speciaal voor edamame. Ik heb dit apparaatje uit China:
 11. Interessant, ik ben benieuwd naar jullie opbrengst, vooral nu de zomer nog niet echt wil komen. Ik heb ook wat zoete aardappels geplant. Ik heb twee rassen, Beauregard improved en Witte van Ecohoeve. Ik ben begonnen met kiemen in maart met behulp van een propagator. Op 21 mei had ik mooie stekken in p11 potten uitgeplant. Wel laat, dit omdat we nog nachtvorst hadden. Ik heb 2 rijen met zwarte folie en 2 rijen zonder folie, op deze manier kan ik de opbrengst vergelijken. Ik denk zelf dat zwarte folie niet nodig zal zijn bij Witte van Ecohoeve. Ik zie wel dat Beauregard meer blad heeft bij de rug met folie. Maar de zwarte folie is bijna volledig bedekt met blad en ik vraag me af of het dan nog zin heeft. De Witte van Ecohoeve rankt wel veel meer dan de Beauregard, dus twee volkomen verschillende planten. De beauregard lijkt daarom wat minder robuust, maar het wortelgestel is wel veel dikker dan bij Witte van Ecohoeve, dit merkte ik toen ik ze uitplantte. Beauregard had zelf al knolvorming. De flesjes is trouwens voor klimaatdoek, dat er geen gaten in komen als ik het erover span. Ik heb het loof in het begin beschermd tegen koude wind en later zelf voor hagel, voor ongeveer 3 weken geleden.
 12. Mijn eenden waren ook even gestopt met leggen. Komt door temperatuur, het werd ineens kouder.
 13. Dit is een nuttige plant: Pyrethrum tanacetum cinerariifolium. Oogst de bloemen, droog ze en nevel dat tijdens schemering, want de stof wordt in zonlicht weer afgebroken en dan komen nuttige insecten ook weer tevoorschijn.
 14. Ik heb ook campbell eenden gehad. Ze leggen mooie eieren. Maar ze zijn wild en zenuwachtig, je kunt ze bijna niet te pakken krijgen. Muskuseenden leggen ook grote eieren en zijn heel erg tam. Ze leggen misschien niet zoveel eieren als campbell, maar als je drie vrouwtjes hebt dan heb je nog meer dan genoeg eieren.
 15. Ik heb 3 voedsters en 2 rammetjes konijnen. 1 voedster krijgt 2 en soms 3 nestjes per jaar van gemiddeld 5 stuks. Ik kan 5 jonge konijnen met gemak vetmesten met 2 zakken konijnenkorrel in 3 maand tijd. Ik geef voor 25 kg voer van havens 10.20 euro. Dus een konijn kost 4.08 euro. De volwassen konijnen kosten natuurlijk ook geld, maar daar krijg ik mest voor terug voor op de tuin. Ik geef een volwassen konijn ongeveer 125 gram biks per dag en ongelimiteerd hooi. Een konijn heeft een zeer gevoelig darmstelsel, net als een paard. Dus veel groenvoer kan diarree veroorzaken. Als dat gebeurd geef ik wat stro bij, daar zit veel vezels in Voor mijn dieren kweek ik aardpeer(bladeren voor konijn) raapjes, mais, witte quinoa, snijbiet, boerenwormkruid (voor darmen), melde, etc..
 16. Als je de prijs gaat vergelijken tussen biologisch vlees en eigen gefokte vlees, dan is eigen vlees goedkoper. Kippenvlees is in de winkel al duur geworden en wordt nog duurder, laat staan biologisch. Als je goedkoop vlees wilt dan is konijn, kip, muskuseenden, kwartels, parelhoenders een goede keus. Kalkoenen hebben een langere tijd nodig om te groeien en een varken ook toch wel een jaar. Varkens eten ook best veel. Schapen kan ook goed als je in stukken opgedeelde weilanden hebt waarop ze kunnen grazen. Ganzen eten ook een hoop gras net als muskuseenden en zullen dus veel voedsel zelf kunnen vinden, daar is wel groot weiland voor nodig.
 17. Hallo Hans, Bedoel je wat het heeft gekost aan voer? Ik weet dat niet precies omdat ik ook de moederdieren heb. Moederdieren krijgen de beste kwaliteit voer, dit meng ik dus niet met graan en is dus duur, maar niet zo duur als wanneer je zou roken. Ik koop tarwe bij een plaatselijke boer en dit meng ik met compleet voer, daar mest ik dieren mee vet, is zo dus goedkoper en van tarwe krijgen dieren mooi wit vet. Ik had het globaal berekend en zelf dieren fokken is goedkoper dan vlees kopen. Maar er zit wel veel werk in en soms wordt het wel duurder dan vlees uit de winkel. Maar vlees uit de winkel is van dat liflafjes kwaliteit (gehaktschnitzel, slavinkje, 4mm dikke karbonade die berig smaakt) en is lang niet de kwaliteit dat ik zelf produceer. Van 1 konijn kunnen wij met zijn tweeën tweemaal van eten en dan hebben we een flinke portie vlees achter de kiezen. Als je goedkoop vlees wilt produceren, dan kun je de konijnen veel groenvoer gaan geven, ze moeten daar wel aan wennen, anders raken ze aan de dunne. Ik voer heel veel hooi en dat kost ook niet veel. Vlees kwartels leveren ook heel veel vlees in maar 8 weken tijd.
 18. Het vlees van eigen dieren is wat stugger en donkerder van kleur, maar wel smaakvoller dan dieren uit de bio-industrie, dat komt doordat ze meer beweging hebben gehad en het zijn totaal andere dieren. Daarom zul je het vlees wat langer moeten braden voordat het mals wordt. Vaak ook in zijn geheel omdat eigen gefokte kippen niet van die grote borsten hebben, dit is namelijk onnatuurlijk en voor een kip geen plezier om mee te leven. Een kip uit de bio-industrie is ook geen ras maar een merk, en is een hybride met geselecteerde eigenschappen. Koken met eigen gefokte dieren vraagt om andere recepten. Zo kook ik bijvoorbeeld een muskuseend in bouillon en haal daarna het vlees van de karkas. Het vlees bak ik dan aan met groentes en nasi kruiden, daarna serveren met rijst.
 19. Zoals nu kan dat buiten in de schuur wel. Maar in de zomerperiode gebruik ik een oude koelkast. Ik neem gemiddeld 2 dagen voor het besterven en bij een graad of 5. Langer mag ook, vooral bij grotere dieren, maar gaat vlees wel sterker door smaken, dus het ligt maar net aan wat je wilt. Volgens mij heeft besterven temaken met omzetting van eiwitten. Leegbloeden is ook heel belangrijk, dan krijg je ook een hoger kwaliteit aan vlees. Het is wel een leuke hobby. Het doden is niks aan, maar het vlees dat je uiteindelijk hebt is vele malen beter dan uit de winkel en heeft veel meer smaak. En het is niet van dat papvlees zoals we gewend zijn. Bereiding is vaak wel wat anders dan we ook gewend zijn.
 20. Je mag moeder met zoon en vader met dochter met elkaar laten paren. Dit wordt lijnteelt genoemd. Eend slachten lijkt veel op kip. Er zijn wel klieren, twee in de nek en 2 bij de staart, dit zijn de klieren waarmee een eend zich invet. Die bij de staart moet je absoluut weg snijden, dit gaan een bijsmaakje aan het vlees geven als je ze laat zitten. Het maakt niet uit wat ik slacht, ik zorg er altijd voor dat ik het kontje rondom los snijd zonder de darm kapot te snijden. Het kontje zit dan nog aan de darm en gooi je samen met de ingewanden weg. Je mes blijft zo mooi schoon en je vlees dus ook. Dieren ophokken doe ik niet voor de slacht, zorgt alleen maar voor stres. Ik ga ze de avond ervoor niet voeren zodat alles schoon blijft.
 21. Eigenlijk bestaat jumbo kwartels niet. Grote kwartels krijg je door zuiver te fokken zonder inteelt. Door inteelt worden kwartels klein en dat kan vrij snel gebeuren. Ik selecteer mijn kwartels rond de 400 tot 450 gram. Sommige mensen gaan over dat gewicht heen, maar dan zie ik achteruit gang van vruchtbare eitjes en volgens mij is te zwaar ook niet goed voor de gezondheid. Een kwartel hoort een goed gevulde hand te zijn, dan weet je dat je goede kwartels hebt zonder inteelt. Mensen die tentoonstellingen met kwartels doen hebben vaak goede dieren.
 22. De eenden gaan automatisch naar binnen. De pekingeenden doen dat niet altijd, maar nu het kouder wordt doen ze het toch wel. Ik heb nog geen last gehad van roofdieren. Voor vossen moet het hekwerk voor 30 cm de grond in en hoogte minimaal 2 meter. Dan zit je nog met steenmarters die door de kleinste gaatjes komen. Het is dus geen doen om ze tegen te houden. Tot nu toe blijft de vos weg, waarschijnlijk door het varken en de steenmarters blijven van de grote pekingeenden af. Bunzings zie ik wel eens, maar hebben nog niks gepakt. Ik deed de eenden altijd in het nachthok iedere avond, maar dat is geen doen in verband met onregelmatig werken. Toch kun je eenden wel leren om naar binnen te gaan, maar helaas werk dat tijdelijk. Eenden geven nauwelijks om slecht weer, ze zijn het liefst buiten. Eieren kunnen ze binnen leggen en is ook een stuk veiliger in verband met steenmarters.
 23. Nee, niet alleen voor de eieren. Ook voor mijn plezier. En voor het vlees uiteraard.
 24. Normaal werd hier blauwe lupine geteeld. De witte waar grotere zaden inzitten willen hier minder goed. De zaden rijpen in een slechte zomer niet goed af heb ik gehoord. Dus waarschijnlijk is blauwe lupine een betere oplossing voor een goede oogst.
 25. Ik heb een chickentractor gemaakt na het model van John Suscovich. Je kunt erin staan en dat bevalt me wel, ik ben zeer tevreden over dit ontwerp. Ik heb niet hele duidelijke foto's. Hopelijk kun je het zien.
×
×
 • Create New...