Jump to content

Fruitige Esther

Members
 • Content Count

  137
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Beemte Broekland
 • OCCUPATION
  huismoeder en kopen en verkopen van plantjes

Converted

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hier ook, vooral de bizzard is dit jaar heel ver. De Honeybee is juist minder verder. Het blijft erg verrassend de materie van honingbes, afgelopen 3 jaar konden we er niet altijd begrijpen waarom een ras later of eerder bloeit. Eigenlijk zijn de Boreals daglengte gevoelig maar toch met een korte heftige flowup van de temperatuur stimuleert de bloei toch. Vorig jaar was de Beast van het padje af en nu weer niet, Aurora staat ook in volle bloei, maar planten in de wind of halfschaduw lopen een week achter. Giant Heart is idd minder ver als de Boreal Beauty en de Strawberry sensation komt weer achter Giant Heart aan. Vorig jaar waren de Boreals ook vroeger als verwacht maar toch hadden we eind juni nog vruchten. En als laatste toen de Giant Heart waar we begin juli de laatste plukte. Voor ons werk aan de winkel op de site om toch weer de info aan te passen, blijft altijd weer gezond spannend omdat de planten toch anders denken in ons klimaat als wij denken De bloemen worden flink bezocht door hommels, bestuiving zal hier wel goed zijn
 2. @Jormel We zijn er nog niet helemaal uit of het onmogelijk is deze combinatie, andersom lijkt wel te werken. Alles heeft te maken met het weer tentijde van in bloei komen. Is het warm: dan komen de Boreals snel op gang, is het kouder: dan is er MINDER overlap. Ook kan niet elk ras een ander ras bestuiven al is het niet zo extreem als bij bijv kersen waarin heel nauwkeurig de bestuiving moet matchen. Hier is nog steeds de Giant de aller allerlaatste met uitopen. Voor mensen die planten willen bestellen, we zijn er nagenoeg doorheen en pas in eind april komen er nieuwe leverbaar van sommige rassen. Het is een fruitsoort waar eerst weinig telers in geïnteresseerd zijn maar waar toch nu heel veel planten door grote plantages weggekocht worden en er (tijdelijk) tekort is aan de mooiste rassen. Voor die willen planten is het toch aan te raden om de nieuwste of nieuwere rassen te kiezen, de 3 Boreals blijven toppers ( niet de Borealis, die willen veel mensen wel maar valt hier erg tegen) overigens erg genieten om te zien hoe de knoppen op springen staan. Als het zo boven de 12c komt komende weken gaat de bestuiving door bijen en hommels slagen. Een groter voordeel is dat de bodem egaal vochtig is en er een mooie doorgroei kan ontstaan doordat ze niet hoeven te overleven net als afgelopen jaar.
 3. Honingbessen staan gelukkig nog niet in bloei, her en der een klein verschrompelt bloempje boven in de top. De knopen naar onderen zijn hoogstens verdikte knopjes. De Giant Heart en Blue Treasure zijn het minst ver, daar zit aan een aantal nog steeds geen knop aan planten in de volle grond. De Russen houden zich ook gedeisd dit jaar Als het zo doorgaat, gaat het een goed jaar worden hier. Natuurlijk afwachten hoe het weer ten tijde van de bloei is. Maar we zijn nu minstens 3 weken later als vorig jaar en de temperatuur is laag incl veel bewolking. @Groothof , hoe gaat het bij jullie met de knopzetting?
 4. Helaas idd tevroeg veel te warm, hier zien we grote verschillen op 5 km, op ons thuisadres zijn ze veel verder als op de plek waar we ongeveer 40 rassen hebben uitgeplant. Hopelijk gaat de rem er nog wel op, als het stabiel kouder wordt komt het met de vruchten hoogst waarschijnlijk goed. We gaan het zien dit jaar, slechter als vorig jaar kon het niet naar ons idee
 5. Wij zijn erg blij Mastert Nu hopen voor heel veel panten dat het stabiel kouder blijft tot half maart/eind maart en niet 15 c en dan weer 3c bijvoorbeeld De oogst van afgelopen jaar kan niet overtroffen worden als het om het slechtste jaar hier gaat
 6. Cornus mas is een mooie en sierlijke kandidaat, En echt goede eetbare vruchten mits je een goed ras kiest. Of meerdere rassen in 1 gat planten, dan zijn ze direct meerstammig De gewone zaailing geeft ook wel vrucht maar deze zijn veel kleiner. En bijv Robin's pride geeft geen of nauwelijks en alleen maar kleine bessen. Zelf zijn we best fan van de grootvruchtige selecties. er is idd veel mogelijk.
 7. Wauw! Die zien er erg mooi uit qua groei! Hier hadden we 2020 al flinke hoeveelheid aan flinke vruchten aan!
 8. Maar we zien dat de Boreal Blizzard, Boreal Beast en Boreal Beauty hier veel stabieler fruit geven maar ook veel stabieler doorgroeien met dezze intense zomers met de lauwe winters die we gehad hebben . De Nieuwere rassen zoals Giant Heart en Blue treasure zijn zeker net zo goed, maar hier hebben we dit j 2020 pas voor het eerst echt vrucht aangehad De groeikracht is minstens net zo sterk als de 3 Boreals. De bloei van Honeybee is erg lang, deze begint in werkelijkheid eerder en matcht zeer goed met indigo Gem die vroeger als Aurora bloeit. En honeybee bloeit nog steeds als Aurora bloeit. Overlap van de 3 rassen is er zeker wel. ( We moeten de site nog eens goed na lopen op deze fouten die verwarrend kunnen zijn.
 9. We hebben hier de Robijn ook staan en dit is een zeer gezonde mooie boom die uitbundig bloeit maar ook uitbundig draagt. Smaak is juist intens amandel, en inderdaad zijn de geïmporteerde veel vlakker van smaak. Het openen? wij doen het niet met een notenkraker maar met een waterpomptang die we zo zetten dat de schaal incl pit niet kapot geknepen word maar mooi heel uit de harde schaal komt. in een korte tijd heb je zo een handje gekraakt op deze manier. het filmpje hieronder is van een Robijn, mooie overvloed https://www.youtube.com/watch?v=JxA8imDNHGs
 10. We hebben de Toona ook staan. Vlees kunnen we er niet uithalen qua smaak, De smaken zijn echt super bijzonder maar ook zeer aangenaam. In het voorjaar kunnen er mooie zachte scheuten geoogst worden die mild naar uiensoep smaken( geen rauwe maar gebakken ui met maggie en ook diepe nootachtige tonen. De boompjes snoeien we terug zodat ze de energie in mooie jonge scheuten kunnen stoppen en zo dus een echt groentemaal hebben in het voorjaar en voorzomer. Flamingo is idd een mooie variant maar ook minder aromatisch. Jong blad is heerlijk door de zomer heen Mooie boompjes die snoei makkelijk verdragen maar ook zeer groeikrachtig zijn!
 11. De Aardbeiframboos kan idd kniehoog worden al zijn ze niet zo hoog als de 'papieren' aangeven. Ze bedekken helemaal de bodem. een bodembedekker is niet per definitie laag.
 12. We hebben regelmatig deze vruchten Het is een mooie bodembedekkende vaste plant met lichtgeurende bloemen. De vruchten lijken qua smaak niet op framboos. Hoe ik de smaak moet omschrijven weet ik niet, Ze zijn veel groter en iets flauwer van smaak. Ergens zit er een hint van moerbei in. Soms zit er een klein bittertje in wat we zelf niet storend vinden. Hier hebben we een keer woelmuizen in jonge planten gehad en deze hebben het niet overleefd ( het waren zoveel muizen!) Herfst 2019 hebben we nieuwe geplant en die hebben al vruchten gegeven en hebben een mooi tapijtje gevormd. Het is niet onze grootste favoriet maar wel een welkome en mooie aanvulling :)
 13. Leuk! Bij de quatrobes zorgen dat alle 4 rassen blijven groeien en elkaar niet verdringen Bramstruik leiden en de takken die vrucht hebben gedragen verwijderen en zuinig op de nieuwe scheuten zijn. Kiwi een mooie centrale tak laten maken en vanuit daar de plant verder zijscheuten laten maken Vijg op een warme en niet te natte plek zetten ( zou ik zeggen) En de honingbes is er maar 1? Dan gaat dat een teleurstelling worden als het om vrucht dragen gaat. Je hebt meerdere goede rassen nodig om goede vruchtzetting te krijgen ( we zijn er gespecialiseerd in) Heel veel suc6! En wellicht nog aanvullingen van anderen.
 14. Hier valt de oogst dit jaar ook erg tegen, Waar struiken van 4 jaar vorig jaar 1,5 tot meer als 2,5 kg inzat zit nu niet veel in... 2018 zat er ook flink veel in! De rassen die nu wel vol zitten is de Aurora, Blue treasure, Boreal beauty, Boreal Blizzard( deze zit echt vol) en indigo gem Vooral de planten in grotere pot zit redelijk wat in.Eerst dachten we dat het met ede productieplanten wel goed zou komen omdat het van de hommels gonsde. De bloei was ook zeer vroeg. Maar ik denk ook dat het een combinatie met droogte en koude funest is geweest en dat de planten de jonge vruchtbeginselen simpelweg afgestoten hebben.Verder is het echt mondjes maat. De planten die we 2019 geplant hebben zijn terug gesnoeid om de reden die eerder door anderen in dit topic aangehaald is. En nu we zagen dat de opbrengst in de van de jonge aanplant toch niets is hebben we de schaar er ingezet bij veel planten erin gezet. ( ook meneer edelhert blijft hier snoeien (en bemesten ) ) Deze terug gesnoeide planten komen redelijk mooi weer maar door de droogte is de groei nu ook minder als gewenst Soms dempt men de put als het kalf verzopen is Wij nu hier ook, het is zo droog hier op het van oorsprong stuifzand ondanks de mooie laag stro waarmee we mulchen dat we vandaag maar druppelslangen zijn begonnen uit te leggen. Eerst wilden we het zonder doen maar als de planten zelfs de jonge kopjes laten hangen is het toch wel iets te hard nodig.. En wat ook opmerkelijk is: Een deel van de aanplant van vorig jaar staat weer in bloei! Dit dus op de jonge nieuwe takken die nu groeien. Dit is geen noodbloei want er beginnen goede scheuten in te komen die wel zin in groei hebben. Dus wie weet hebben we in juli toch nog een paar handen bessen... Hopen dat de groei er goed blijft doorgaan en dat het volgend jaar beter gaat met de bestuiving... ( slechter kan het voor ons idee niet ) Het afrijpen is hier nu ook helemaal een zooitje. De vroege rassen zijn nu ongeveer een week vroeger als vorig jaar ( dit zijn wellicht de laatste bloemen die er aan zaten) en de latere rassen zijn wel heel vroeg, De blizzard, Beast en beauty beginnen hier nu met rijpen terwijl de Honeybee nu pas(!!) iets begint te kleuren. De bessen zijn overigens wel erg goed van smaak, de zonuren doen toch nog goed ondanks dat de natuur smacht naar een malse bui ( en meer regen natuurlijk) Nietemin, we laten onze fascinatie voor deze mooie en smakelijke bes niet verliezen door een slecht jaar.. Schouders rechten en doorgaan

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...