Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

meerstammige boompjes


diesel4666

Aanbevolen berichten

Wij gaan dit jaar onze siertuin aanleggen. Op het plan staan verschillende meerstammige boompjes voorzien. 

Krentenboompje zal er zeker bij zijn. Geen idee of dat lekkere (schijn)vruchten zijn, en of we de vogels kunnen voorzijn. Maar is in ieder geval een prachtige boom.

Maar zijn er nog mogelijkheden voor meerstammige boompjes met eetbare vruchten?

 

 

spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

aangepast door diesel4666
Link naar reactie
Delen op andere sites

In principe alle boompjes en je laat ze (eventueel op een wat zwakkere onderstam) als struik opgroeien.

 

Bij de ene soort zal er wat meer een natuurlijke neiging daartoe zijn dan de andere, maar in principe zal elk boompje (ik ken maar weinig uitzonderingen) dat je op of onder de grond snoeit minstens een dubbele vertakking krijgen daar of uitlopers maken uit de wortels. Dus ik zou de vraag omdraaien: aan welke soorten denk je zelf en dan kunnen mensen op dit forum je vast wel vertellen hoe je aan een meerstammer of een veelstammer komt. Veel van je keuze voor welke soorten en vooral ook per ras/varieteit eventueel specifieke groeiwijze van die bepaalde varieteit in combi met onderstam zal bepaald moeten worden door de ruimte die je beschikbaar hebt voor elk en de grootte en breedte die ze uiteindelijk gaan krijgen. Dus bijna alles kan, maar moet vooral even goed overwogen worden wat betreft het hoe en de geschiktheid voor bij jou. 

 

Als ik naar het plaatje kijk en de vele stenen die warmte weerkaatsen c.q. de beschutting, dan zou ik (maar mijn smaak speelt dan een grote rol) denken aan kruisingen van Persimmon met kaki, aan abrikozen op de geschikte onderstam en aan peren (maar dan zeker geent op kwee, aangezien peer nauwelijks of niet te stekken, marcotteren e.d. is). 

 

Van krentenboompjes bestaan er een aantal grootvruchtige vruchtrassen. Maar dan moet je naar gespecialiseerde kweker en niet zo maar bij een tuincentrum zijn, want die hebben daar nooit van gehoord. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat Weknow is al gezegd, ELKE boom kan als meerstammige opgekweekt worden. Er zijn ook meer interessante dingen. Bijvorbeeld, men plant naast elkaar 2-3 verschillende rassen en krijgt meerstammige multiboom. Gewoon in een grotere plantgat 3 boompjes...

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had de foto's toegevoegd als voorbeeld voor de meerstammigheid. Dus ik denk niet direct aan een perenboom met 2-3 stammen, maar eerder aan struikachtigen met een wat kale onderkant en een minimum aan 5 stammen. Enkele zullen van onderaf verlicht worden met een spot. Het gaat dus op de eerste plaats over de sierwaarde.

Het gaat in totaal over een 8-tal plaatsen waar ik ze zou zetten, met uiteenlopende standplaats. (op zandgrond) (Dus niet per sé zoals op de foto's omringd met tegels)

- 2 grenzend aan terras met hele dag zon

- 2 omringd door groen met vnl ochtend en beetje middag zon

- 1 redelijk beschut en op 1,5m van zuidmuur huis

- 3 omringd door groen en bijna hele dag zon

De meeste hebben wel de ruimte om tot redelijk wat meters uit te groeien.

aangepast door diesel4666
Link naar reactie
Delen op andere sites

Cornus mas is een mooie en sierlijke kandidaat, En echt goede eetbare vruchten mits je een goed ras kiest. Of meerdere rassen in 1 gat planten, dan zijn ze direct meerstammig ;) 
De gewone zaailing geeft ook wel vrucht maar deze zijn veel kleiner. En bijv Robin's pride geeft geen of nauwelijks en alleen maar kleine bessen.

Zelf zijn we best fan van de grootvruchtige selecties.

 

er is idd veel mogelijk.

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Fruitige Esther je was me net voor met de Cornus 😉, had onderstaande reactie (Cornus ... geen Mas) klaarstaan, moest de foto nog nemen.

 

De Cornus Kousa (o.a. China Girl / Milky Way / Teutonia) zou aan jouw wensen kunnen voldoen.

Struikvorm met open structuur die wat "opgeschoren" kan worden. Bij aankoop selecteren op vertakkingen vlak boven de grond en evt wat dieper planten.
Eerst mooie bloemen, daarna leuke aardbei-achtige vruchten (smaak is mwah, m.n. voor de vogels) en daarna prachtige herfstkleuren ... hele jaar mooie struik.
Ik heb er 2 staan in mijn tuin  .... zie foto van de Teutonia, de bloemen verkleuren van wit naar wit/rose.
 
20210122_101150.thumb.jpg.d6ede637b3105f18a4ef2743b0cec829.jpg
Link naar reactie
Delen op andere sites

Prunus tomentosa? De mijne is nog te klein om te zien of hij echt elegant is, of lekker.

Verder inderdaad Cornus mas, of Cornus officinalis voor betere herfstkleur.

Wat jij zoekt, wordt solitaire heester genoemd, trouwens.

Als roodbladige variant is de prunus cerasifera Trailblazer misschien interessant. Krijgt echte pruimen.

En de prunus incisa (uit mijn hoofd) heeft veel sierwaarde, groeit ontzettend traag, en heeft vieze vruchtjes waar de vogels wel van houden. 

Ik zou ook een kleinbladige Japanse esdoorn aanraden. Dan maar niet eetbaar, maar die zijn zo mooi! Zelfs het tapijt van afgevallen blaadjes is prachtig. En idem: toverhazelaar.

 

Edit: aanlichten met een lamp wil ik eigenlijk afraden, in het belang van de fauna. Al dat licht overal tegenwoordig, is ronduit slecht voor dieren. Een donkere tuin is een oase voor kleine dieren. 

aangepast door fre3ke
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Bedankt voor alle tips!

 

Ik onthou vooral de Amelanchier, Cornus en de Prunus. Ik ga eens proberen uit te vissen welke variëteiten de lekkerste vruchten geven. Al wordt dat natuurlijk moeilijk zonder ze te kunnen proeven... Ik heb weleens een boek over voedselbossen (Martin Crawford) gelezen. De eerste reactie was: wauw, zoveel eetbare planten waar ik nog nooit van gehoord heb. Maar achteraf vraag je je af, of die vruchten eigenlijk ook wel lekker zijn?

 

 

 

 

Hieronder een foto van Prunus Cerasifer Nigra. Geen idee over de smaak, maar in ieder geval prachtig boompje...

 

spacer.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn ook interessante  hazelnootstruiken, met kronkeltakken of roodbladig. Ik heb een gewone hazelaar, Cosford, als solitair en vind die eigenlijk ook al heel mooi, vooral nu de kale takken volhangen met gele katjes. 

De prunus cerasifera is echt mooi hè. Vooral in avondlicht is dat rode blad prachtig. Ik had dit jaar 1 pruimpje, maar ik heb hem te vroeg geplukt dus kan niets zeggen over de smaak.

Ik dacht nog aan kweepeer ook. Maar die vrucht is niet direct eetbaar.

Mispel vind ik niet zo lekker, en dat kunnen ook flinke bomen worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ayva betekent kweepeer in het Turks.
Is het wel een echte rasnaam?
Wij eten kweepeer altijd rauw. Die uit mijn eigen tuin ook, al is het een Hollandse boom. Nog even gezocht naar de naam, maar kan het zo snel niet vinden. Maar ook in de thee en nagerechten heel lekker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb hieronder even een link naar die kweepeer gepost, hij heet echt "Ayva". Als ik google op deze kweepeer dan kom ik meerdere verkooppunten tegen. De kweeperen die hier staan, geven kneiterharde vruchten, die kun je echt niet zo eten. Ook al zien de kweeperen van de Ayva er hetzelfde uit als de kweeperen uit de boom van de buren.

 

https://www.gruener-garten-shop.de/obstbaeume/quitten/buschbaum/buschbaum-im-topf/1a-plant-tafelquitte-ayva-suesse-shirin-quitte-buschbaum-100-120-cm-7-5-liter-topf-qu.a#

 

Vind kweeperen erg bewerkelijk, vandaar dat ik een soort die je zo kan eten wel praktisch vind. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij Voedselos/Arborealis is de kweepeer Krymsk te koop. Die is zeker rauw te eten, maar dan niet superzoet of sappig. Ook kwekerij de Zoetewei in Belgie heeft het een en ander.

     Andere leuke planten zijn naar mijn idee ook de Sichuanpeper, en Chinese Toon. Ook bij diezelfde kwekerij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...