arjanmek Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 Wie heeft er een goed ras krent in de tuin, Er zijn verschillende rassen krenten. Maar er is zeer weinig bekendheid over.. Ik ken de krent(amelanchier lamarcii ) van de kleine lekkere vruchtjes. Maar wie heeft er ervaring met de grootvruchtige smakelijke krent ras? We hebben de 'wilde' wel staan, maar is het de moeite een veredeling te zetten? Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link to comment Share on other sites More sharing options...
permanatuurtuin Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 Ik heb van Amelanchier alnifolia twee rassen staan, maar ik vind de smaak niet echt bijzonder. Licht zoet, fruitig, weinig zuur en een beetje waterig. Je kunt het fruit mengen met soorten die meer smaak hebben. Het is een van de soorten waarbij mensen het leuk vinden om te vertellen dat de vruchten eetbaar zijn. Ik heb ze ook voor de bloesem staan, want die is heel mooi en hopelijk zijn de honingbijen er blij mee. Als je maar weinig ruimte hebt dan zou ik hem niet zetten. Als je veel ruimte hebt dan is het leuk voor je soortenlijst. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arjanmek Posted January 7, 2017 Author Share Posted January 7, 2017 Permanatuurtuin, We hebben juist nog ruimte voor 4 varieteiten van krent neer te zetten... Staan ze bij jullie helemaal in de zon, of is er veel schaduw? Het schijnt bij krent wel een vereiste te zijn voor zoetheid en smaak. En misschien is het hier met oogst te nat (geweest) zodat de bessen te veel vocht opzuigen? Op de zaailing Amelanchier lamarcii die we hebben staan komt geen bij, een enkele solitaire bij. Misschien verschilt dit per ondersoort van de krent .... Of we hebben genoeg andere drachtplanten die aantrekkelijker zijn in de omgeving( Ik heb zelf 7 a 8 bijenkasten) Off topic, Permanatuurtuin, Hoe lang zijn jullie al op deze wijze aan het aanplanten? Lijkt me wel interessant om een keer een kijkje in iemand anders 'keuken' te nemen... Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugar Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Veel mensen kunnen Amelanchier alnifolia ofwel saskatoon wel pruimen,. Ik heb zelf zaailingen geïmporteerd van één van de commerciële rassen die in Canada op grote schaal worden gekweekt, maar de plantjes die ik kocht bleken bij aankomst nog geen 10 cm hoog te zijn. Familie woelmuis heeft nadien ook nog een verwoede poging gedaan om de plantjes te vernietigen.Ik reken volgend jaar voor 't eerst op een fatsoendelijke oogst. Er zou redelijk wat verschil zijn in smaak van de verschillende rassen, maar ik spreek hier onder voorwaardelijke termen. Maar 't zou me verbazen dat die bessen echt slecht smaken, wanneer je ziet hoeveel van deze bessen worden geproduceerd in Canada. Quote Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
arjanmek Posted January 9, 2017 Author Share Posted January 9, 2017 Ik ben er erg benieuwt naar. Ik gok het er maar op. heb nu 4 aardig goede rassen gevonden van 30/50cm in 2 liter.(moeten nog wel komen hoor)'smoky''Ballerina''prince wiliam'De laatste hoop ik op een suggestie van iemand Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link to comment Share on other sites More sharing options...
simonvb Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Amelanchier alnifolia smokey heb ik staan. Ik vind de bessen zeer lekker van smaak, al is de textuur vanbinnen wel niet knapperig, een beetje melig, smeuïg (moeilijk te beschrijven). Mijn vader vindt ze daardoor niet de moeite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugar Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Ik ben er erg benieuwt naar. Ik gok het er maar op. heb nu 4 aardig goede rassen gevonden van 30/50cm in 2 liter.(moeten nog wel komen hoor)'smoky''Ballerina''prince wiliam'De laatste hoop ik op een suggestie van iemand "Prince william" en "Ballerina" zijn geen cultivars van Amelanchier alnifolia, maat wel van respectievelijk Amelanchier canadensis en Amelanchier grandiflora. Quote Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
permanatuurtuin Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 voor- en najaar halfschaduw / zomer zonHet was misschien een te nat jaar en ik heb ze inderdaad pas één jaar. Ik heb Amerlanchier lamarckii ook al eens geproefd, maar die was ook niet helemaal naar mijn smaak. Ik hou van volle smaken, die het liefst licht zuur zijn. Het kan zijn dat de nectar van Amelanchier alnifolia niet de moeite waard is, maar ik hoop het wel. Ik heb natuurlijk ook maar twee struikjes en honingbijen vliegen natuurlijk graag op grote drachten. Ik ga het in ieder geval even afwachten. Anders zijn ze voor andere bestuivers. Ze zijn ook gewoon mooi om te zien in het voorjaar. Bovendien kan de smaak bij mij anders zijn, omdat ze in de löss staan en ze eigenlijk op schrale zandgrond thuishoren. Je mag gewoon een keertje komen kijken (afspraak maken per mail). Ik vind het ook leuk om bij iemand anders te komen kijken. Misschien zijn er zelfs leuke ruilen mogelijk. Ik heb op dit moment wel vooral jonge planten en ik ben nog altijd het terrein aan het inrichten (ben wel flink opgeschoten). Ik heb deze rassen:Amelanchier alnifolia Thiessen 1st Amelanchier alnifolia Forestburg 1st Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter16 Posted May 24, 2017 Share Posted May 24, 2017 Wat zijn de bevindingen tot nu toe met de saskatoon? Ik vind ze erg smakelijk en achter ons huis een soort 'boomgaard'aan grootvruchtige krenten Quote Regenwormen graven gangen, en veel! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter16 Posted May 24, 2017 Share Posted May 24, 2017 Ik heb tevens een bron gevonden over de voedingswaarde van saskatoons: http://www.canadasfood.com/history_products/saskatoon_berries.php Per 100g Saskatoon berries Blueberries Strawberries RaspberriesEnergy 84.84 Ca 51 Ca 37 Ca 49 CaProtein 1.33 g .42 g .7 g. .91 gCarbohydrate 18.49 g 12.17 g 8.4 g 11.57 gTotal Lipid (fat) .49 g .64 g. .5 g. .55 gTotal Fibre 5.93 g 2.7 g. 1.3 g 4.9 gVitamin C 3.55 mg 2.5 mg 59 mg 25 mgIron. .96 mg .18 mg 1 mg .75 mgPotassium 162.12 mg 54 mg 21 mg 152 mgVitamin A 35.68 IU 100 IU. 27 IU 130 IU Source: Saskatoon berries, SFGA, Conducted by POS Pilot Plant, assistance of Native Fruit Development Program (February 2003); Other fruit--USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 15 (August 2002) Via een andere bron:http://saskatoonberryinstitute.org/saskatoons/ Staat wat beter in een mooier schema:http://saskatoonberryinstitute.org/wp-content/uploads/2013/05/compare Quote Regenwormen graven gangen, en veel! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sparky Posted May 24, 2017 Share Posted May 24, 2017 Heb afgelopen winter een ballerina en 2 northlines geplant. De groei verbaast me positief. Ik hoop volgend jaar de eerste vruchten te mogen proeven. Als het wat is breid ik uit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
permanatuurtuin Posted May 24, 2017 Share Posted May 24, 2017 De voedingswaarde hangt erg af van de bodem en het bodemleven. Het geeft wel een idee van hoe voedzaam ze zijn. Een sinaasappel is onder slechte condities ook niet erg vitamine C rijk. Ik heb inmiddels toch maar 4 rassen staan, maar denk dat ik ze meer voor de sier heb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arjanmek Posted May 26, 2017 Author Share Posted May 26, 2017 Afgelopen winter de ballerina, Smokey en prince william aangeplant, (30/40cm) en verdraait nog aan toe, nu al vrucht ! Ik ben erg benieuwt naar de smaak over een maand. Eerst genieten van de honingbes... Ik hou het hier op de hoogte. Komende herfst krijg ik trouwens een paar mooie rassen met krenten uit polen(stuk of 100) Zal dan bij vraag en aanbod plaatsen. Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sparky Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Heb je die rassen nog gehad afgelopen herfst Arjan? En welke had je besteld? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arjanmek Posted December 19, 2017 Author Share Posted December 19, 2017 Sparky, Nee nog niet besteld. Moet op zoek naar een andere leverancier, Ik wilde een mooie mix bestellen van een ras of 8 alleen werd me verplicht om er dan 50 per soort af te nnemen. En om er 400 te bestellen gaat me veel en veel te ver. Die raak ik nooit kwijt... Overigens was de smaak van de krenten redelijk, vooral de groote van het ras Smokey viel me op, zo groot als een blauwe bes. Was wel zoet, maar het heeft langdurig geregend toen ze aan het afrijpen waren en daardoor erg waterig. Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 Een week of twee geleden, de bessen van mijn `Smokey`opgegeten. Tweede jaar in bezit. Staat In een pot, maar toch wel een paar ons bessen. Redelijk zoet, ik vind ze echt prima zowel uit de hand, als in de yoghurt. Nu vond ik gisteren zowaar twee! hele bessen in een amelanchier laevis `Ballerina`. Dit voorjaar gekocht. Ik vond ze heerlijk, volzoetig, een beetje een honing smaak. Nog anderen met smaak impressies? Ik heb nog de `Martin`, de `Sleyt`, en de botanische soort. Ooit eens een amelanchier gezien, een paar meter hoog, helemaal vol met kilos aan bessen. die niet allemaal tegelijkertijd rijp waren. In Canada noemen ze de amelanchier vaak juneberry. De `Smokey` is idd in juni. maar ik weet dat er ook latere rassen zijn. Zoals de `Ballerina` Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
simonvb Posted July 3, 2020 Share Posted July 3, 2020 Ik ben hier aan het twijfelen om in mijn overvolle tuin toch nog een krentenboompje bij te proppen. Zowel ik als mijn vriendin vinden de bessen van het ras Smokey lekker, we eten ze rauw uit het vuistje. Hier op zandgrond groeien ze precies maar traag. Ik lees op het net dat ze groot worden maar mijn struik is 1,2m - 1,5m en staat er toch al 4 jaar. Voor de grootte van de struik, geeft de plant ook minder bessen dan andere bessenstruiken. Misschien ook eens op zoek gaan naar het ras Ballerina. Nog andere aanbevelingen ondertussen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FruitCocktail Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 On 1/9/2017 at 8:54 PM, sugar said: "Prince william" en "Ballerina" zijn geen cultivars van Amelanchier alnifolia, maat wel van respectievelijk Amelanchier canadensis en Amelanchier grandiflora. Dacht dat 'Ballerina" Amelanchier laevis 'Ballerina' was? (synonym Amelanchier lamarckii 'Ballerina') Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haplo Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Ik heb ook recent een Ballerina geplant en ik ben volledig in de war wat nu de juiste latijnse naam ervan is. Elke winkel/website lijkt er wel zijn eigen naam aan te geven. Ik heb al lamarckii, laevis, alnifolia en grandifolia gezien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FruitCocktail Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 (edited) Ik vertrouw op Ebben, daar hebben ze m.i. echt verstand van zaken (hoewel uiteraard niemand onfeilbaar is. Dit is hun benaming van 'Ballerina' https://www.ebben.nl/en/treeebb/amballer-amelanchier-ballerina/#?search[0]=Amelanchier 'Ballerina' Edited January 15, 2022 by FruitCocktail indicatie van varieteit duidelijker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flup Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 In mijn tuin heb ik Amelanchier Ballerina (smaakt niet geweldig) en amelanchier lamarckii. De planten zijn nog klein, dus kan er nog weinig over zeggen. En vorig jaar was een slecht jaar voor heel veel fruit. Ik heb deze gekocht, omdat er vlakbij ons huis een wilde krentenboom staat. En die geeft fantastisch lekkere vruchten. Geen idee welk soort dat is helaas, vandaar dat ik deze twee soorten heb gekocht. Stekken heb ik ook al geprobeerd, maar dat wilde niet echt (jaren geleden). Moet ik nog maar eens doen, want die soort is echt veel te lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Oh ik wist niet dat hier ook een topic over was..Afgelopen maandag een Smokey en Honeywood besteld, moeten nog binnen komen. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fruitige Esther Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Hier blijven de Martin en Thiessen de toppers qua smaak, grootte en opbrengst. Maar ook Smokey, Honeywood en northline zijn super. En een paar latere rassen zijn Mandam en daarna Krasnojarskaja. Deze 2 smaken iets minder maar nog goed. Sleyt is een leuke voor de kleinere tuin. Als je wilt dat ze goed in groei komen is een stuk terug snoeien en compost en voldoende water geven in de eerste jaren. Ballerina vinden we qua vrucht te klein. Niet veel waard hier als is de smaak goed.. Quote Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 4 uren geleden, Flup zei: Stekken heb ik ook al geprobeerd, maar dat wilde niet echt (jaren geleden). Is heel moeilijk bij deze. Gebeurt normaal bij speciale warme bodems met waternevel. Zou ook wel eens erg lang kunnen duren om succes te kunnen hebben. Enten zou wel mogelijk moeten zijn. Ook zaaien van die lekkere soort, zou wel eens heel aardige resultaten kunnen geven omdat het niet gaat om zeer ver doorgekruiste planten zoals appel of peer (die geven zelden echt goede zaailingen). Vaak geeft Plaants for a Future (PFAF) een heel aardige voorzet voor het voortplanten van allerlei (eetbare) planten. Hier de link. Het loont ook zeker de moeite om wat verder te zoeken op bijvoorbeeld internet met de Latijnse plantnaam en het woord "propagation". Je komt dan ook op meer wetenschappelijke sites met informatie. Mijn ervring met zaaien van bomen en struiken is dat per portie zaad de vereisten wat kunnen verschillen...dus je zaden in kleinere porties verdelen en wat varieren met een voorbehandeling kan nogal schelen. Sommige soorten vragen ook jaren geduld. De link naar PFAF Amelanchier Alnifolia is: https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Amelanchier+alnifolia De andere Amelanchiersoorten kun je er ook vinden, maar vermeerderen is niet echt anders. Propagation Seed - it is best harvested 'green', when the seed is fully formed but before the seed coat has hardened, and then sown immediately in pots outdoors or in a cold frame. If stored seed is obtained early enough in the autumn, it can be given 4 weeks warm stratification before being left out in the winter and it should then germinate in the spring. Otherwise seed can be very slow to germinate, perhaps taking 18 months or more. When large enough to handle, prick the seedlings out into individual pots and grow them on in a sheltered outdoor position, planting them out once they are 20cm or more tall. If there is sufficient seed it is best to sow it thinly in an outdoor seedbed[78, 80]. Grow the seedlings on for two years in the seedbed before planting them out into their permanent positions during the winter. Layering in spring - takes 18 months[78]. Division of suckers in late winter. The suckers need to have been growing for 2 years before you dig them up, otherwise they will not have formed roots. They can be planted out straight into their permanent positions if required. 1 Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flup Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Dank voor de tip, zaaien ga ik zeker proberen. Al verwacht ik daar ook geen wonderen van. In Duitsland wordt Amelanchier ook als invasief beschouwd, omdat die zich ongebreideld uitbreidt. Ook doordat vogels de vruchten eten en de zaden elders uitpoepen. Ik heb daar in mijn omgeving niks van gemerkt. Deze boom staat er al heel lang en er zijn in de omgeving geen zaailingen van die boom kunnen ontdekken. Hopelijk heb ik iets meer succes, want die boom geeft echt lekkere vruchten. We gaan het zien, is in ieder geval een mooie test. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.