Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Nashi peer - Pyrus pyrifolia


Jorg

Recommended Posts

Ik heb vandaag eens een aantal nashi peren geoogst. Ik vind het best een lekker peertje, al hadden ze nog iets langer aan de boom kunnen blijven hangen.

 

“De nashi-peer, zandpeer of Aziatische peer (Pyrus pyrifolia) is een perensoort, die van nature voorkomt in het oosten van Azië, waar hij veel wordt gekweekt voor zijn eetbare vruchten. De sappige vruchten hebben de vorm van appels. Vanwege deze overeenkomst worden ze ook wel appelperen genoemd. Het is een populaire vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt.”Bron: wikipedia.org/wiki/Nashi-peer

 

nashi-peer-oogst.jpg

 

Ik oogst altijd alleen de wat lager hangende peren omdat er anders te veel wespen vlak boven het pad hangen. Die in de kruin laat ik hangen voor de vogels, ik kan de hoeveelheid peren toch niet kwijt.

 

nashi-peer-boom.jpg

 

Ik heb de nashi peer nu al een x aantal jaar staan en de oogst is altijd goed maar toch zou ik graag eens een teelthandleiding zien (snoeien bijvoorbeeld).

Op het i-net is er nog weinig over te vinden dus als een van jullie toevallig ergens een teelthandleiding of wat meer uitleg vindt zou dat super zijn!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Er is ook een goeie zelfbestuiver (Nijiseiki), maar aan stekmateriaal is op dit moment slecht te komen. Vorig jaar zijn er veel doodgevroren (o.a.de gene in mijn privétuin). Blijkbaar is hij toch iets vatbaarder dan de gewone peer

 

Op eigen wortel zou ik om deze rede denk ik ook niet doen. Ik zou hem gewoon enten op een perenonderstam. Ik had eerst foto's uit mijn eigen tuin van de nashi... maar kan hem zo snel niet vinden! Let wel op: de Nijiseiki is kleiner dan de gene die je in de winkel vind. Dat is vaak de Hosui of shinseiki.

 

Wat meer info (bron: Fruitbomen.net catalogus 2012)

schermafbeelding-2013-01-18-om-1771221358526887.34

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link to comment
Share on other sites

Een plaatje van mijn peer.

p100090742141358529728.JPG

 

Nashipeer/venkel/rode ui+klein rood pepertje/citroensap/olijfole.

 

gemberwortel/nashipeer/citroensap/met suiket inkoken 15 min ,dan de peren eruit siroop in koken.

 

300 gr tonijn salade en 1 nashipeer: 1/2 el geraspte gember+1 teentje knoflook+1/2 groene chillpeper+tonijn+fijn gemaakte ui+3 grote tomaten fijn+2 el sesamzaad + 1 el sojasaus+1/2 theel suiker+200 gr sla.

 

Deze recepten heb ik 10 jaar geleden gevonden waar weet ik niet meer.

Heb ze allemaal gemaakt en geproefd.

Edited by Guest

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

schreef Persica:

Misschien is het goed mogelijk om hem te stekken in een glaasje water

net zoals deze perenonderstam...

 

Goed idee! Een collega van me heeft er een staan, misschien dat we kunnen stekken. Moet je dat in het najaar of juist in het voorjaar doen?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ik had nog nooit van de Nashi-peer gehoord en door bovenstaand draadje lijkt dit fruit me een leuke aanvulling voor mijn boomgaardje. Obv de bijdrage van Frank ben ik op zoek gegaan naar de zelfbestuivende Nijiseike. Ik kan deze hier in de regio als struik krijgen.

Ik wil 'm als leipeer plaatsen en vraag me af of de struikvorm daarvoor geschikt is of dat ik beter kan zoeken naar eentje op (peer?)onderstam. Iemand ervaring?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Ik heb de Benita niet. Wel andere Nashiperen en die hebben afgelopen jaar voor het eerst vrucht gegeven. Die werden niet groter dan een pingpongbal. Heeft dat een reden?

 

Zag gisteren dat de Nashiperen al bezig zijn met uitlopen, net als de Amandel. De Perzik houdt zich nog even in de knop.

Welke Nashi staat er Willem?

 

Afgelopen jaar hebben we zelf ook maar een paar erg miezerige peertjes gehad terwijl het jaar er voor de oogst goed was.

Ik denk dat dit met de vorst te maken heeft gehad, ze waren ook niet mooi van vorm.

Hopen komende jaar een goede oogst,

De meeste nashi-rassen vind ik lekkerder dan een doorsnee andere peer.

We houden van de knapperige bite met een heerlijke zoete en sappige afdronk. Ik denk dat we 5 of 6 rassen hebben staan nu, En tot nu toe is de neieseikie voor ons de favoriet. ( niet alle rassen hebben vrucht gedragen)

En ze zijn ook goed in te maken.

Inmiddels hebben we ook een ras die zowel als stoofpeer als uit het vuistje gegeten kan worden. Heerijk

Maar het zijn wel echte zonliefhebbers, standplaats liefst volle zon!

 

 

 

Deze quote komt uit topic van Benitapeer.

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link to comment
Share on other sites

Hallo , ik heb een vraagje, ik heb thuis de nashi peer kumoi staan..moet ik hier nog een andere nashi soort bij zetten wegens bevruchting of kan een gewone peer zoals beurre hardy conference of Williams de kumoi ook bevruchten..en heeft hier iemand ervaring met de nashi peer kumoi

Link to comment
Share on other sites

Nashipeer is ook peer dus een gewone peer kan hem ook bestuiven

Ik heb zelf ook nashipeer maar ik lees overal op internet dat je de schil niet kunt eten?? Ik doe dat wel gewoon. Waarom zeggen ze dat? Of gaat dat alleen over de met gif bespoten nashipeer in de toko?

Link to comment
Share on other sites

Nashiperen zijn geen gewone peren. Ze lopen eerder uit en bloeien ook eerder is mijn ervaring.

 

Ik had bepgrepen dat op kwee onderstam de power voor vruchtvorming minder goed is. Heb ze daarom op Pyrus Kirchensaller als ik het goed schrijf geënt.

 

Boompjes groeien niet hard maar staan in de wintermaanden en herfst en groot deel van het voorjaar pittig in het water. De soorten die ik heb, heb ik uit USA, daar is wat mee verkeerd gegaan met de soorten vertalen uit Koreaans en Chinees naar Engels. Wat ik dus heb moet ik nog goed uitzoeken.

[*]

Link to comment
Share on other sites

De schil kan wel gegeten worden maar is niet bij alle rassen even lekker, beetje taai en een typische smaak.

 

 

De bloei valt vaak iets eerder dan de meeste andere peren, maar er is wel iets een overlap.

En dat is maar goed ook, soms komt er veel en veel te vruchten aan. En dan moet je weer dunnen.

Als ik de lectuur er op na ga moet een europees perenras wel kunnen bestuiven, hoe dat hier daadwerkelijk gaat weet ik niet, we hebben verschillende rassen nashi staan dus die bestuiven onderling wel...

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Ik heb twee Nashi peer rassen. Een ras is productief en sappig, maar is eigenlijk niet echt lekker.

De andere is dit hopelijk wel lekker (nog erg jong), maar ik moet hier nog een andere ras naast zetten. In het verleden heb ik meer rassen gehad, maar ze waren allemaal een teleurstelling.

 

Weet iemand een kweker die gespecialiseerd is in Nashi peren?

 

Ik zou heel graag de Korean Giant kopen. Deze is in Amerika beschikbaar. In Europa lijken alleen hele kleine rassen met een matige tot slechte smaak te koop te zijn.

 

Weet iemand rassen die zoet, niet te korrelig, sappig en relatief groot zijn? Ik ben met name in rassen met een gele schil geïnteresseerd.

Link to comment
Share on other sites

hallo permanatuurtuin en Willem, op youtube staan veel smaak test en vergelijkingsvideos, o.a. van Dave Wilson. Hij vind geloof ik hosui de lekkerste, op zijn site staat een populariteits/ smaak lijst. Ze zitten in californie, dus wel meer zon. Ik ben zelf 10 x in China geweest, en daar zijn andere rassen populair,en in ieder geval zoeter. volgens mijn chinese ex-vrouw ziet ze hier zelfs niet dezelfde soorten, als in china. Volgens haar zijn dit waarschijnlijk soorten uit japan. Een echte chinese peer , soms te koop bij de chinese supermarkt is ya li, of golden/fragrant pear. Oriental supermarkt had nu een koreaanse peer te koop, per stuk 3 euro 50!!

Link to comment
Share on other sites

Mijn beperkte ervaring met nashi.

 

Kende ze uit de toko/supermarkt...vond die niet echt lekker, zoet dat wel...maar heel weinig smaak. Dus enkele keren gekocht en daarna nooit meer. Volstrekt niet te vergelijken in smaak en textuur met de in Nederland gekweekte rassen.

 

Proefde enkele jaren geleden eentje van de boom bij moeder van Jorg. Veel kleiner...maar wel erg lekker, stevig, knapperig en zoetzuur...een beetje in de richting van een Clapp's favourit-peer (die ik, zeker als ze nog wat hard is, een heerlijke zomerpeer vind)

 

Intussen al enkele jaren oogst in de bostuin van een gekregen oudere boom. Onbekend ras. Peren zijn vrij klein, maar erg lekker. Stanplaats is 2 km. van de kust, veel wind maar - in tegenstelling van wat meeste mensen verwachten - op een van de droogste plekken van Nederland. Boom doet het er goed. Intussen nog 3 jonge boompjes aangeplant en ik verwacht er niet minder van dan van andere peren en ook niet moeilijker in kweek....vergeet niet dat meeste en lekkerste tafelperen ook zeer veel warmte vragen, traditioneel als leipeer aan zuidmuur gekweekt werden en moeite hebben om in Nederlandse klimaat echt rijp te worden. De laatste jaren wordt het echter zachter bij ons en daardoor kan meer.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

@ Weknow (en andere geïnteresseerden)

 

Ik heb twee weken geleden op goed geluk (direct in stekgrond, geen stekpoeder gebruikt, 12-14 graden) van vijf soorten Nashi stekken genomen. Wellicht interessant voor een ruil op de MTFD?

 

Gaat om:

 

- Sinseiki (bruin)

- Hosui (rood-bruin)

- Nijisseiki (bruin)

- Chojuro (rood-bruin)

- Niitaka (bruin).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...