Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Perziksap maken en bewaren


Piroska

Aanbevolen berichten

Ik zit met een vuilniszak vol kleine perziken die ik tot sap wil verwerken. Ik heb al jam en ik eet nauwelijks jam. Ook staan er al 8 potten chutney dus ik dacht aan perziksap.

 

Nu moet ik ook nog een kuub peren en een kuub appels verwerken dus het liefst moet het zo min mogelijk werk zijn

 

Ik beschik over een fruitpers van 80 liter hier gooi ik normaal gehakselde appels of peren in, dit draai ik tot sap en dan wordt het kort verhit en gaat heet in de fles, zo is het lang te bewaren.

 

Kan ik dit ook met de perziken doen? Moeten ze dan geschild en/of ontpit worden? En kan dat sap ook zonder problemen verhit en bewaard worden?

 

Of misschien heeft iemand een ander idee voor de perzikjes?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Perziksap is erg lekker, alleen als je alleen perzik wil gebruiken krijg je meer een puree. Het alleen uitpersen werkt ook niet goed, je krijgt dan vooral een heel snel naar bruin verkleurend vocht zonder de suikers/smaak/vezels die de perzik juist zo lekker maken. Het schoonmaken is trouwens nog wel een rotklus.

Wij sneden de perziken door de helft, haalden de pit eruit en gebruikten een ronde lepel om zoveel mogelijk vruchtvlees uit te scheppen. Laat je de schil zitten eindig je met een product met allemaal minieme stukjes vel die op zichzelf ook nog best te eten/drinken is.

De puree is als je deze goed fijn maakt zo dik dat een lepel er rechtop in blijft staan.

 

Om die reden verdun je de perzikpuree vaak met andere sappen, witte druivensap of appelsap zijn hiervoor ideaal. Verder verkleurt perziksap naar bruin zodra het wat ouder wordt of wordt verhit. Om dit tegen te gaan moet je ook sap van citroen/limoen of afhankelijk van het gewenste eindproduct natuurazijn gebruiken. klinkt misschien niet zo smakelijk maar de combo witte druiven, appels en perzik is van zichzelf zo zoet dat je tanden spontaan wegrennen als je het onverdund en niet aangezuurd wil drinken.

Eetbare hobbies voor de leuk. Nu ook met eigen moestuin 2014

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de pit van perzikken zit blauwzuur dat vrij komt als de pit gekneust wordt. Als je een stoomontsapper gebruikt kan je de pitten volgens mij wel laten zitten omdat ze dat heel blijven, anders moet je ze er eerst uit halen. Je kan ze ook met wat water koken en dan door een neteldoek.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ik besloot dus maar de perziken te ontpitten en te halveren en dan in de fruitpers te doen samen met wat appels voor een dunner sap. Dit was inderdaad totaal GEEN succes. De perziken wilden niet geperst worden er kwam vrijwel geen sap uit helaas. De sappan is een goede optie denk ik, die ga ik volgende keer gebruiken.

 

Omdat we toch 100 kilo appels moesten persen heb ik het lullige straaltje perziksap daar maar bij gedaan. De appels lieten zich WEL heel makkelijk persen, heel bizar!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...