Ga naar inhoud

Appelboom die perfect is voor appelmoes met weinig suiker


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hi,

 

we willen een appelboom (hoogstam) in onze tuin plaatsen om de oogst vooral te gebruiken om appelmoes te maken. Graag een type waarbij we weinig suiker moeten toevoegen tijdens de bereiding, dus geen zure types.

We hebben al een elstar staan (laagstam).

 

Ik kijk al uit naar jullie voorstellen, bedankt !!

 

mvg

Vincent

Geplaatst:

Vincent,

 

Je bent van jabbeke zie ik , ga anders eens langs bij willy Mahieu , stationstraat. Hij is gepensioneerd kweker , en zal je met plezier raad en daad geven , en daar staan soorten genoeg om uit te kiezen.

Persoonlijk vind ik een iets zuurdere variëteit wel veel lekkerder voor appelmoes. Een lepeltje suiker erbij en je hebt de ideale zoet/zuur verhouding. maakt de moes veel lekkerder. maar elk zijn smaak natuurlijk.

Geplaatst:

Ik zou er een Président Roulin bijzetten voor appelmoes (die appelaar heb ik hier ook als moesappel geplant). Plant heeft zéér goed stuifmeel en bloeit gelijktijdig met Elstar (vrij vroeg).

Ik heb hier dit jaar de oogst gewoon opgegeten, volgend jaar ga ik er appelmoes mee maken.

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Geplaatst:

Jacques Lebel (deze appel wordt zoeter na bewaring) of Bramley's Seedling en natuurlijk de Schone van Boskoop zijn de eerste variëteiten waar ik aan denk bij een moesappel. Deze variëteiten hebben wel een geschikte bestuiver nodig tenzij je genoegen neemt met minimale opbrengsten.

 

Persoonlijk vind ik zure appels veel lekkerder appelmoes geven dan zoete appels, maar dat is een kwestie van smaak.

 

Hier een link naar geschikte moesappels, er staan nogal wat oude variëteiten tussen:

http://www.npv-pomospost.nl/pomospost/1994/Winter/De%20beste%20moesappel.htm

Geplaatst:

Ik ken de Zoete Ermgaard niet uit eigen ervaring, maar wat ik weet uit de literatuur is dat dit een typische ouderwetse zoete potappel is. De zoete appels van vroeger waren zoet en droog en meestal niet geschikt als handappel. Zoete appels werden vroeger gebruikt om te stoven of om te drogen. Ze werden dus niet gebruikt als handappel, want de smaak is zoet en droog en met heel weinig zuur. De smaak is echt niet te vergelijken met wat wij tegenwoordig onder een zoete appel verstaan zoals bijvoorbeeld de Pink Lady; deze is ook zoet, maar veel sappiger en knapperiger en daarom zeer geschikt als handappel.

 

De ouderwetse zoete appels werden vaak gebruikt als wintergroente in de hete bliksem, vanwege de eigenschap dat ze bij het koken heel bleven. Dit 'heel blijven' en het ontbreken van zuren wordt over het algemeen als onwenselijke eigenschap beschouwd bij het maken van appelmoes.

Geplaatst:

bedankt!.

 

Het zal waarschijnlijk een Alkmene worden. Dit weekend eens appelmoes gemaakt van de Cox en die was lekker. Echter is een Cox moeilijk 'biologisch' te kweken. Daarop stootte ik op de Alkmene. Die heeft gelijkaardige smaak als de Cox maar is minder ziektegevoelig.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...