marije124 Geplaatst: 3 april 2011 Geplaatst: 3 april 2011 Ik lees overal dat jullie zaad kopen maar ik heb gewoon zaad uit een paprika en uit een pepertje (uit de super) laten drogen en ik heb onvoorstelbaar veel plantjes. Alles kwam op.Kan dat nu wel iets worden? En zo ja, waarom koopt iedereen dan zaad? Quote
Jorg Geplaatst: 3 april 2011 Geplaatst: 3 april 2011 We kopen paprika en peperzaden om er zeker van te zijn dat we die paprika soort krijgen die we willen. Zaad uit paprika's van de supermarkt kan ook, maar dan is het een verrassing wat voor plant je er voor terug krijgt en wat de eigenschappen daar van zijn. Er zijn genoeg succesverhalen met zaaien van tomatenzaadjes uit de tomaten uit de supermarkt, maar ik koop toch liever een soortgelijk ras bij de zaadhandel zodat ik zeker weet dat ik die tomaatjes of paprika krijg Quote
greetje11 Geplaatst: 3 april 2011 Geplaatst: 3 april 2011 Hier komen die zaadjes uit supermarktpaprika's nooit op.Al verschillende keren geprobeerd, dus ik koop gewoon zakjes zaad. Quote
marije124 Geplaatst: 3 april 2011 Auteur Geplaatst: 3 april 2011 We kopen paprika en peperzaden om er zeker van te zijn dat we die paprika soort krijgen die we willen. Zaad uit paprika's van de supermarkt kan ook, maar dan is het een verrassing wat voor plant je er voor terug krijgt en wat de eigenschappen daar van zijn. Er zijn genoeg succesverhalen met zaaien van tomatenzaadjes uit de tomaten uit de supermarkt, maar ik koop toch liever een soortgelijk ras bij de zaadhandel zodat ik zeker weet dat ik die tomaatjes of paprika krijg Is ook wel logisch als je bepaalde soorten wilt maar ik wil gewoon paprika's om op te eten Maar ze zijn dus bij mij echt allemaal op gekomen. En dat voor de eerste keer dat ik het probeer Quote
Eva Geplaatst: 4 april 2011 Geplaatst: 4 april 2011 verse zaden kiemen meestal heel goed. dus zó ongebruikelijk is dat niet...de kans dat je dezelfde plant terugkrijgt is klein. er bestaat een grote kans dat de planten die jij nu hebt maar 1 paprika opleveren. ik koop of ruil liever zaden waarvan ik weet dat ze soort echt zijn. ik heb zo een veel grotere kans op een grote oogst. Quote
jasmin Geplaatst: 5 april 2011 Geplaatst: 5 april 2011 verse zaden kiemen meestal heel goed. dus zó ongebruikelijk is dat niet...de kans dat je dezelfde plant terugkrijgt is klein. er bestaat een grote kans dat de planten die jij nu hebt maar 1 paprika opleveren. ik koop of ruil liever zaden waarvan ik weet dat ze soort echt zijn. ik heb zo een veel grotere kans op een grote oogst. Huh?? Leg dat eens uit?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Nicolette Geplaatst: 5 april 2011 Geplaatst: 5 april 2011 soms worden soorten zodanig gekweekt dat ze alle goede eigenschappen hebben van verschillende planten. Als je het zaad van die opgekweekte planten wilt gebruiken (bijvoorbeeld het supermarkt paprikaatje) geeft dat zaad dan niet een kopietje van het laatste plantje maar een zwak aftreksel. Daarom kan je beter soort echt zaad kopen en eventueel daarvan zelf zaad overhouden. Quote
jasmin Geplaatst: 5 april 2011 Geplaatst: 5 april 2011 OK, dan weet ik wat je bedoelt. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
dennislp Geplaatst: 5 april 2011 Geplaatst: 5 april 2011 Toch vraag ik me steeds af;Hoe winnen ze het zaad van paprika dan , voor het zaad in de winkel? Ik zou denken; de zelfde manier? Quote > Planten kopen? Doe het bewust!
Eva Geplaatst: 5 april 2011 Geplaatst: 5 april 2011 dat hangt er vanaf....als je soortechte zaden koopt kun je na de oogst gewoon de zaden uit je eigengekweekte paprika oogsten. het jaar erop, wanneer je die zaden zaait, krijg je weer dezelfde soort met dezelfde eigenschappen. f1 zaden zijn een kruising van verschillende planten met verschillende goede eigenschappen.zo kunnen ze bijv.een grote kwaliteit, met een mooie kleur, grote oogst en weinig ziektegevoeligheid in 1 plant kombineren.maar deze kruisingen zijn vaak niet stabiel. daardoor keert de soort weer naar een van de moederplanten terug zodra je ze zaait.(heel beperkt uitgelegd) de paprika die je in de winkel koopt is vaak van een f1 plant. vandaar. Quote
Nicolette Geplaatst: 5 april 2011 Geplaatst: 5 april 2011 precies zoals eva het heeft uitgelegd. En aangezien wat er gekweekt wordt voor de supermarkten het liefst zo'n groot mogelijke opkomst moet geven met zo weingi mogelijk ziektes en goede oogst.. is het aannemelijk dat het om een niet soortechte variant gaat. Quote
marije124 Geplaatst: 6 april 2011 Auteur Geplaatst: 6 april 2011 Dus het is te verwachten dat ik met mijn 18 planten nauwelijks paprika ga krijgen? Quote
jasmin Geplaatst: 6 april 2011 Geplaatst: 6 april 2011 Dus het is te verwachten dat ik met mijn 18 planten nauwelijks paprika ga krijgen? Nee, het is gewoon niet te voorspellen. Kan uitbundig zijn, als toevallig het zaad alle goede eigenschappen heeft meegenomen in de erving, maar kan ook prut zijn. Je weet het gewoon niet. Ik heb vorig jaar zaad gewonnen van tomaat, peper en paprika uit de bio-winkel, in de hoop dat dit garantie is voor zaadvastheid. Maar inmiddels heb ik van een mede-tuinierster begrepen dat ook het winnen van zaad uit bio-planten soms uit kan lopen op niks. Tenslotte is het kruisen van planten ook gewoon bio-werk. De F1 hybriden zijn niet chemisch of zo... slechts resultaat van noeste arbeid in kruisen en proberen. De pepers en tomaten doen het uitstekend met opgroeien. Ik hoop er gewoon het beste van, maar ik heb niet alles ingezet op deze zaden... ook andere tomaten er naast. De paprika zaadjes maar niet gezaaid, aangezien ik zaad van Frans heb gekregen, en een redelijke garantie op paprikaplanten met opbrengst. Ik wil ook niet teveel onzekerheid. Een beetje proberen, een beetje garantie, van alles wat. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
sandra1 Geplaatst: 22 januari 2016 Geplaatst: 22 januari 2016 ik gebruik alleen bewaard zaad uit biologische groente. er wordt vaak gesleuteld aan 'gewoon' zaad zodat het niet weer een goeie plant kan worden.ik bewaar zaad van pompoen, paprika, peper, allerlei soorten tomaat. als iets me lekker smaakt, die soort bevalt me, bewaar ik het zaad om het zelf te telen en dat gaat eigenlijk altijd goed. Quote
Liekie Geplaatst: 22 januari 2016 Geplaatst: 22 januari 2016 Vorig jaar had ik zaadjes gezaaid van gele snackpaprika's uit zo'n emmertje. De oogst was enorm en precies de smaak uit het emmertje. Ik denk dat dat specifieke ras (barancio) dan ook geen f1 is maar al helemaal prima op zichzelf en ook voor de amateur prima geschikt is. Ik had 6 planten daarvan en allen identiek, dus dat lijkt me ook geen toeval meer of geluk. Voor andere soorten winkelpaprikas kan het natuurlijk wel afkomstig zijn van f1 planten, maar die snacks zijn goed te proberen! Dikke kans dat het gewoon goed gaat! Quote
harm07 Geplaatst: 23 januari 2016 Geplaatst: 23 januari 2016 Vorig jaar heb ik uit oranje minipunt-paprika's van de jumbo zaden geoogst en er planten van gekweekt. En het viel totaal niet tegen. In het begin groeiden de planten vrij langzaam, maar daarna groeiden ze juist heel snel. Ik heb van elke plant zeker 15 vruchten kunnen oogsten (2 planten dus zeker 30 paprikaatjes). Ook waren de vruchten hetzelfde als in de winkel (even zoet ook). Dus die kan ik nog wel aanraden. Ik heb de planten laten overwinteren dit jaar, zodat ik meteen grote planten heb. Quote
koolrabi Geplaatst: 23 januari 2016 Geplaatst: 23 januari 2016 Mijn ervaring met paprika's en tomaten is tweeledig. Enerzijds goed. De biologische puntpaprika's uit bewaard zaad waren prima. Goede oogst en lekker. De elders gekochte oranje snackpaprika's groeiden goed, zagen er erg leuk uit, maar smaakten totaal niet. Dus zaai ik dit jaar snackpaprika's van gekocht zaad. Ik neig meer tot het gebruiken van zaden waarvan ik weet wat ik krijg. Het is erg jammer om maanden paprikaplantjes op te kweken en na al die maanden tot de ontdekking te komen dat je ze alleen maar voor de sier hebt staan. Maar het kan dus ook best goed gaan. Daarom is spreiding van de risico's denk ik aan te bevelen. Vooral ook omdat het erg lang duurt voor je weet wat de smaak is. Als zaadjes niet ontkiemen dan weet je het meteen, maar zo gaat het niet altijd. Quote met groene groet, koolrabihttps://zolekkergezond.nl/
Rene3 Geplaatst: 9 uren geleden Geplaatst: 9 uren geleden Ja hoor doe ik ook al jaren. Er is echter i.d.d. geen garantie dat je precies dezelfde pepers krijgt. Hetzelfde als met aardbeien. Dun schillen, de schil op keukenpapier laten drogen en de zaden vallen er vanzelf af als de schil droog is. Maakt mij niet uit dat er verschil in kan zitten, ik zag en proefde het in ieder geval niet. En het is gratis... Nog wel een opmerking over pepers die geimporteerd zijn uit tropische landen. De containers worden vaak gescand met Rontgen op drugs maar dit schijnt de kiemkracht van de zaden te vernietigen. Gewoon uitproberen. 1 Quote
Arja Geplaatst: 7 uren geleden Geplaatst: 7 uren geleden Hoi Rene en welkom op het Moestuinforum! Je reageert nu op een oud topic, wat al jaren niet meer gebruikt wordt. Quote
Rookie Geplaatst: 7 uren geleden Geplaatst: 7 uren geleden (aangepast) 1 uur geleden, Rene3 zei: De containers worden vaak gescand met Rontgen op drugs maar dit schijnt de kiemkracht van de zaden te vernietigen. ??? Kan je dat onderbouwen? 7 uren geleden aangepast door Rookie 2 Quote
bonnie f Geplaatst: 6 uren geleden Geplaatst: 6 uren geleden Ik heb 't even in chatgpt gegooid. Dat betekent redelijke betrouwbare informatie zonder garantie . Het antwoord is dat röntgenstraling de kiemkracht (of eigenlijk het DNA van het beschadigd. Sommige zaden zijn gevoeliger dan andere en pepetzaad is relatief gevoelig. 1 Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
Gitta Geplaatst: 5 uren geleden Geplaatst: 5 uren geleden (aangepast) Mijn bestelde peper zaden komen uit Nederland, dus dat scheelt weer. Ontopic: Ik heb ook wel eens zaden uit een paprika uit de winkel gezaaid. Kwam een heerlijke paprika uit. 5 uren geleden aangepast door Gitta Schrijffout verbeterd Quote
rorror Geplaatst: 5 uren geleden Geplaatst: 5 uren geleden @bonnie f Ik had vanmiddag het zelfde gedaan; Dit was het antwoord: Wat betreft de impact op zaden: er is enige discussie en onderzoek gedaan naar de effecten van röntgenstraling op biologische materialen, waaronder zaden. Over het algemeen wordt aangenomen dat de lage doses die bij container-scans worden gebruikt, niet significant schadelijk zijn voor de kiemkracht van zaden. Echter, hogere doses of herhaalde blootstelling kunnen wel de kiemkracht verminderen, doordat röntgenstraling de cellulaire structuur van de zaden kan beschadigen. Ontopic: Hier ook zaden uit de winkel gebruikt, ook heerlijke paprika's. Ook de pepers, jalapeno, of de gene die je bij het nasi pakket krijgt, doen het goed. Quote Gebreksverschijnselen, aandoeningen, in Paprika of Pepers.
driepinter Geplaatst: 5 uren geleden Geplaatst: 5 uren geleden De vraag is ook, wat zijn lage doses? Ik ben zeker geen expert, maar het lijkt me dat als je een metalen zeecontainer wil scannen om de inhoud te zien dat die röntgenstraling dan vele malen krachtiger is dan bij een simpele röntgenfoto? Quote
rorror Geplaatst: 5 uren geleden Geplaatst: 5 uren geleden Volgens mij gaat dan de halveringsdikte in werking van electromagnetische straling, dat betekend dat als je b.v. 2x zoveel straling nodig hebt om door het staal heen te komen, er in de container maar ongeveer de helft nog aanwezig is. Dus het is zo dat bij dikke materialen je veel meer straling nodig hebt om er doorheen te komen, maar eens erdoorheen gekomen, is een heel groot deel geblokkeerd door het matriaal zelf. Quote Gebreksverschijnselen, aandoeningen, in Paprika of Pepers.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.