Geplaatst: 17 juli 201411 j De afgelopen weken heeft het natuurlijk flink geregend en het lijkt er op dat onze tomaten hier last van hebben. Ze staan buiten, zonder beschutting. Is dit phytophora, bruinrot, of iets heel anders? En moeten we de planten nu verwijderen, of volstaat het om alle rotte bladeren en tomaten te verwijderen?
Geplaatst: 17 juli 201411 j Ik ben geen echte kenner, maar dit lijkt mij phyto. Ruimen is de enige oplossing. Had dit vorig jaar ook, alle tomaten die er nog goed uit zagen gingen alsnog...
Geplaatst: 17 juli 201411 j Zo te zien zijn alle tomaten aan getast.Kan je beste alles eruit halen.Ja balen maar je kan ze ook niet eten. http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 17 juli 201411 j Helaas... de eventuele nog groene tomaten zullen nooit rood worden maar ook bruin. Narijpen gaat ook niet werken om dat ze al besmet zijn.Je kan eventueel de groene tomaten oogsten en er chutney/jam van maken oid (zie recepten op het forum). Langer laten hangen heeft geen zin, worden dan toch allemaal bruin en ziek...Echt heel sneu voor je, ken het gevoel. Volgend jaar een afdakje?
Geplaatst: 18 juli 201411 j Alles ruimen en niet op je composthoop of in de buurt van tuin weggooien.
Geplaatst: 18 juli 201411 j Als de stam ook al bruin ziet ligt het niet aan de tomatenvrucht zelf en is de enige oplossing weghalen, de gehele plant. Laten narijpen van nog perfect groene op het zicht onaangetaste vruchten gaat zoals al aangegeven ook niet meer. Gisteren ook 1 uit de tuin moeten verwijderen... hopelijk hebben ze het nu niet allemaal.
Geplaatst: 18 juli 201411 j Hier ook 2 exemplaren die er hetzelfde uitzagen na de dagen regen. Direct weggegooid en de rest nog eens behandeldmet bordeauxse pap. Die blijven er redelijk uitzien, afwachten...
Geplaatst: 18 juli 201411 j Bordeause pap over je tomaten en die dan nog met (koper) smaak opeten?? Is dat nog van deze tijd? Ik zou het niet aanraden hoor!
Geplaatst: 20 juli 201411 j Product is toegelaten in de biologische teelt.Ik was de tomaten dan ook erg goed.Tenslotte kan je jezelf eens afvragen hoeveel er niet gespoten wordt op winkeltomaten met veel ergere producten... Ik zou het ook veel liever zonder doen maar dan waren al m'n planten al dood...
Geplaatst: 20 juli 201411 j heb er hier ook last van 2de jaar achter elkaar, hopelijk wordt het volgend jaar beter
Geplaatst: 20 juli 201411 j Tenslotte kan je jezelf eens afvragen hoeveel er niet gespoten wordt op winkeltomaten met veel ergere producten... Is dat niet precies de reden waarom veel van de tuiniers hier zelf hun - onbespoten - groente kweken?!daarbij: al die troep die je op de planten spuit komt hoe dan ook in het milieu terecht, is het niet via je maag, dan wel via grondwater, compost of afvalverwerking. en dan hebben we het nog niet gehad over bijen, andere insecten en de hele voedselketen die continu bedreigd worden door allerlei soorten gif
Geplaatst: 20 juli 201411 j Wel, ik spuit bijlange zoveel niet als in de beroepsteelt dus het is nog altijd minder erg als de tomaten die ik koop en zoals reeds vermeldis het product door Europa goedgekeurd voor de biologische landbouw. Vermeldenswaardig is dat de europese voorschriften inzake voedsel globaal gezien de strengste zijn. Ik begrijp uw bezorgdheid overigens wel. Voor de rest wordt hier nooit iets gespoten, bijenhotels opgehangen en bloemenweides gezaaid.Volgend jaar plan ik de serre beter en continu te verluchten en hoop zo geen enkele sproeistof meer te moeten gebruiken.Ik doe dus redelijke inspanningenl maar ben de ecologische paus ook weer niet.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.