Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Augurk probleem


Recommended Posts

Hallo Allemaal,

 

Op mijn balkon heb ik een bak staan bak staan met daarin 2 tomatenplanten en een augurkenplant (hokus). De tomatenplant (sherrytomaatjes) doet het erg goed, maar het wil maar niet lukken met de augurken. Er zitten heel veel bloemen aan die uitgroeien tot kleine augurkjes (3 cm), maar daarna verwelkt de bloem en ook de augurk (zie bijgevoegde foto's). Ik geef de planten 2x per dag veel water, en ze krijgen veel zonlicht. De enige reden die ik kan bedenken is dat bij het overzetten, van het zaaipotje naar de bak, de stengel ligt beschadigd raakte door het eigen gewicht van de plant en dat hierdoor er niet genoeg voedingstoffen naar de augurken kan komen.

 

Heeft iemand een idee waarom het fout gaat?

 

Alvast bedankt voor het antwoorden!

Link to comment
Share on other sites

Zoals je zelf al zegt: het kan aan een beschadigde stengel liggen door verplaatsen.

 

Augurken zijn juist op de hoofdstengel erg kwetsbaar. Verplanten zich niet makkelijk en ook erg gevoelig voor wind.

Je zou kunnen proberen om de plant vast te zetten (fixeren) met enkele stokjes en eventueel een touwtje. Dat geeft steun en voorkomt dat hij verder beschadigen kan.

Misschien is wat extra voeding ook nuttig, omdat ze niet in volle grond staan. Gedroogde koemest, compost of een andere meststof (liefst met een wat hoger aandeel Kalium = K)

Of het dan goed komt, is niet te voorspellen. Er is een risico dat als hij dan toch nog vruchten maakt, deze bitter gaan smaken. Beschadiging van de stengel was (zeker vroeger) de belangrijkste reden waarom komkommers en augurken bitter werden. Maar dat is ook wel ras-afhankelijk. Nieuwere rassen zijn meestal "bittervrij".

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij, augurk Hokus word door bijen bestoven. Die groeit bij mij al 4de jaar en geeft lekkere augurken. Ik denk dat probleem ligt in bestuiving. Dus probeer maar bijen werk te doen, met zachte kwastje stuifmeel van mannelijke bloempjes (zonder vruchten beginsel) naar vrouwelijke bloempjes te brengen....

Link to comment
Share on other sites

De foto's zijn niet zichtbaar, maar geef je niet veel te veel water? Het aarde moet vochtig zijn, niet aldoor nat. De bovenlaag mag zelfs droog zijn, als de aarde maar vochtig aanvoelt als je je vinger erin steet.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Bedankt voor de antwoorden! Helaas heb heb ik maar 3 augurken kunnen krijgen die volledig gegroeid waren. Ik vermoed nu zelf dat de grond in de bak niet genoeg voeding bevatte. Ik had vorig jaar de bak gevuld met potgrond en 3 tomatenplanten erin gezet (en nog wat sla en kruiden). Ik heb toen heel veel tomaten kunnen oogsten. Begin dit jaar heb ik de helft van het oude grond er in laten zitten en de helft aangevuld met nieuwe potgrond. Met 2 tomatenplanten(sherry), een augurkenplant en weer wat kruiden, was er waarschijnlijk te weinig voeding. Ik heb wel aardig wat tomaten kunnen oogsten, maar de bladeren van de plant werden snel geel, net als die van de augurkenplant. De sla kwam ook totaal niet opzetten, alleen de kruiden deden het goed (platte peterselie, dille en bieslook).

Gelukkig heb ik sinds enkele maandjes een moestuin, dus volgend seizoen ga ik augurken in de moestuin planten. De bak op mijn balkon zal ik dan vullen met de kleigrond uit de tuin, zodat ik er weer tomatenplanten in kan laten groeien. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan.image75461410002793.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...