Geplaatst: 12 februari 201510 j Hoi allemaal, Wie kan me vertellen wat voor soort bonen dit zijn? Ik kocht ze vorige zomer in Duitsland op een markt omdat ik ze mooi vond, maar heb geen idee wat de soort is. Ik dacht eerst aan kievietsbonen, maar die zien er volgens mij toch net iets anders uit? Deze zijn paars met zwart gevlekt en sommigen zijn spierwit: Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!
Geplaatst: 12 februari 201510 j Auteur Daar heb ik op gegoogled, en die foto's komen overeen met de mijne, dankjewel! (ps. zijn ze ook lekker? Ik twijfel nog of ik ze zal planten zit jaar) Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!
Geplaatst: 12 februari 201510 j Ik vind ze zelf niet zo lekker, wat dat betreft vind ik gewone boontjes lekkerder, maar ik ken ook mensen die vinden ze erg lekker. Kwestie van smaken verschillen denk ik Ze zijn wel mooi, dus als je plaats hebt zou ik het gewoon proberen.
Geplaatst: 13 februari 201510 j 100% zeker dat ze pronkbonen zijn. De witte zijn jonge pronkbonen. Vers zijn ze eigenlijk neonroze (echt!) met donkerpaarse/zwarte vlekken. Hoe ouder, hou bruiner ze worden. En jonge, kleinere, bonen worden van roze tot witPronkbonen zijn bonen tussen snijbonen en gewone bonen. Ze hebben super mooie roodoranje bloemen dat je maandenlang kunt zien. Ze worden hoog (180cm+), dus je heeft zeker stokjes nodig. Volgens sommige websites kun je ze eten als snijbonen. Ik heb het geprobeerd en ik vond ze niet lekker, want ze hebben een soort harde stuk in het midden. Daarom ga ik volgende seizoen gewone snijbonen daarnaast kweken.Maar dat is niet om te zeggen dat pronkbonen niet lekker zijn. Als je wacht tot dat de groene vruchten bruin worden (eind van het seizoen) en de bonen zelf uit de vruchten plukt dan die zijn wel heerlijk. Ik heb een soort pan-schotel gemaakt met pronkbonen+gehakt+ui en het was ongelooflijk lekker. Daarom ga ik ze volgende seizoen nog steeds telen. Voor 1 panschotel voor 4p had ik 8-9 plantjes (en van die, hetzelfde, planten kon ik ook 2 keren proberen eten als snijboon) Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)Mijn blog: https://www.moestuinforum.nl/blogs/blog/223-estemys-sqfg-tuin/
Geplaatst: 13 februari 201510 j Auteur Dankjewel! Dus jij gebruikt ze als droogbonen en bereid ze ook zo. Ik ben zelf stapelgek op snijbonen, en heb die al eerder hier gehad. Die komen dus zeker terug. Ik twijfel nog even of ik deze pronkbonen ernaast zal zetten of toch sperziebonen... Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!
Geplaatst: 13 februari 201510 j Prachtig, net jelly beans en wat een mooie bloemen in de bonen. Kijk er al naar uit om mijn pronkbonen te zaaien (eerste jaar)
Geplaatst: 13 februari 201510 j Ik ga ze dit jaar ook proberen:) heb er 3 uit de zadenenvelop gehaald om ze eens te proberen:) lees nu wel dat 3 een beetje weinig is, ben benieuwd!
Geplaatst: 14 februari 201510 j Als je naar de MTFD komt kan ik je wat plantjes bij geven, als je wil. Ik heb een hele zak van pronkbonen uit de MTFD zadentafel van vorige jaar. En ze komen binnenkort ook weer naar Lidl (die uit zadenenvelop zijn meestal ook uit Lidl). Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)Mijn blog: https://www.moestuinforum.nl/blogs/blog/223-estemys-sqfg-tuin/
Geplaatst: 16 februari 201510 j smaken verschillen uiteraard, maar ik ben een echte all round fan van pronkers Heel jong plukken en als sperzieboontjes eten, ietsje langer door laten groeien en dan als snijbonen (dus door de molen) en vanaf het moment dat ze opzwellen laten hangen tot ze bruin verkleuren en gaan rammelen: dan zijn de binnenboontjes rijp. Een prachtige variatie aan kleuren tussen paars en zwart. Ik droog ze thuis na, 24 uur in de vriezer tegen de bonenkever en dan kun je ze lang bewaren. Ik vind ze lekkerder dan bruine bonen, gewoon meer boon Succes ermee!O ja tip bij het zaaien: ik week de zaai-bonen (die niet in de vriezer zijn geweest!) eerst 24 uur. Dan kweek ik ze achter glas op totdat ze twee echte blaadjes hebben. Daarna pas in de volle grond, 4 of 5 plantjes per stok. Als ik ze direct in de volle grond leg worden ze opgevreten zodra ze ontkiemen. De planten kunnen wel tegen kou, maar ze groeien het beste met wat hogere temperaturen. Dus nog heel even wachten.
Geplaatst: 18 februari 201510 j Als je naar de MTFD komt kan ik je wat plantjes bij geven, als je wil. Ik heb een hele zak van pronkbonen uit de MTFD zadentafel van vorige jaar. En ze komen binnenkort ook weer naar Lidl (die uit zadenenvelop zijn meestal ook uit Lidl). Ok, bedankt voor de tip! We hebben n Lidl in het dorp hier:) voor de mtfd moet ik nog even mijn rooster afwachten, ik hou het in mijn gedachten!
Geplaatst: 15 maart 201510 j Ik heb geen pronkbonen bij de Lidl gezien. Toch nog eens goed kijken. Mijn zaai-pronkbonen van vorig jaar zijn weggerot bij mijn eerste poging en ik had ze allemaal gelegd. Beetje te vochtig laten worden, dom!! Veel te lekker om niet weer te laten groeien, echt een openbaring! Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.