Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Barletta uitjes zaaien in balkonbak?


JannyH

Recommended Posts

Ik kocht een zakje barletta zaadjes bij de Lidl en wil zo graag alvast ergens mee beginnen.

Er staat weinig info op het zakje en ik vind ook weinig op het net.

Ik heb balkonbakken, potgrond, zaaigrond, grond,

Het kan vanaf februari staat op zakje.

Kan ik hier wat mee?

Dank!

 

Ik weet dat uitjes niks kosten, het is voor de leuk.

Link to comment
Share on other sites

Je kunt nu binnen voorzaaien. Start van ui is erg langzaam. Dan verspenen naar kleine potjes...gaat nog heel langzaam. Als het in mei een beetje een plantje geworden is (zeg 3 a 4 sprieten en een 5 a 7 cm. groot) uitplanten. Geeft je wel een aanzienlijke voorsprong en betere opbrengst (dikkere uien).

 

De berletta is wat zoeter en minder pittig en blijft relatief kleiner dan de gangbare uien. Het is absoluut geen bewaarui. Enkele weken na oogst beginnen de bollen al flink aan kwaliteit te verliezen, ook als je ze goed droogt.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Zijn hele leuke uitjes voor in bakken. Ik had ze vorig jaar ook in een simpele bak en dat ging prima. Heb ze nu weer gezaaid. De Roja de Niort die je ook bij de Lidl kon kopen is trouwens een perfecte bewaarui die ook op je balkon te kweken is.

Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.

Link to comment
Share on other sites

Ik kan je niet echt helpen met afstanden binnen rijen en tussen rijen, want ik ben daar zelf héél slecht in. (Lees: ik hou me zelden aan de instructies op het zakje )

 

Maar: Ja, je kunt de Barletta's zeker inmaken. Daar heb ik ze speciaal voor. Vorige jaar waren ze (in de volle grond) supersimpel:

* zaaien (ik denk dat ik ong 2,5 cm tussen zaadjes heb aangehouden)

* onkruidvrij houden

* oogsten wanneer je ze groot genoeg vindt (ik teelde ze als zilveruitjes, en sommigen waren al een tikje te groot daarvoor in juli)

* schoonmaken en zouten om wat vocht eruit te onttrekken

* inmaken (ik heb ze met balsamico-azijn overgoten en dat was het --> dat wil niet zeggen dat dit verstandig is als je zeker wilt weten dat het goed houdbaar is moet je ff onderzoek doen).

 

Mmmmm....

 

PS. bedankt voor de tip, ik heb een zakje bijgekocht bij de Lidl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...