Jorieke123 Geplaatst: 5 november 2015 Auteur Geplaatst: 5 november 2015 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Geplaatst: 8 november 2015 Geplaatst: 8 november 2015 Vorige week samen met Jorieke weer gezellig aan de slag gegaan met wat stukken vlees.Dit zijn de kruiden uitgangspunten die wij (ongeveer) gebruikt hebben. Lonzino:1 kg vlees45 gr Nitriet zout15 gr witte basterdsuiker10 gr zwarte peper5 gr knoflookpoeder5 gr kruidnagel8 gr droge thijm Lomo:1kg30 gr bruine suiker45 gr nitriet zout4,5 gemengde peper4.5 gr Venkel4.5 gr korianderzaad3.5 gr paprika poeder1.5 gr knoflookpoeder2 gr thijm1.5 gr cayennepeper Vandaag ga ik het haasje uitpakken en drogen. ( 8 dagen in de kruiden vacuum in de koelkast gehad) Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Geplaatst: 8 november 2015 Geplaatst: 8 november 2015 De haas (lomo) heb ik afgespoeld en geknoopt en hangt te drogen.Jorieke hoe lang moet deze nu ongeveer hangen voordat wij hem kunnen eten? Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 8 november 2015 Auteur Geplaatst: 8 november 2015 Die van mij heeft de vorige keer 12 dagen gehangen voor ik van het dunnere stuk al wat kon proeven. Je zult zien/voelen dat hij hard droogt. Als hij mooi stevig voelt dan kan je al eens wat proberen Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Geplaatst: 8 november 2015 Geplaatst: 8 november 2015 check... thnx Quote https://www.deblijehoeve.nl/
speets Geplaatst: 14 november 2015 Geplaatst: 14 november 2015 Van de week hebben we de lomo en lonzino uit de kruiden gehaald. De (kleine) ham-lonzino maar eens niet afgespoeld, alleen afgeveegd. Kijken wat dat geeft. En beide aan een draadje gehangen en niet in een net. Stuk makkelijker, maar misschien gaat 'ie nu wat schimmelen op het touwtje? (Volgende keer eerst even door de azijn halen). Ik zie anders het nut niet in van een net voor een stuk van 1 kilo. Ook maar kijken wat het wordt.Dat wordt voor de lomo pas na Kerst, dus wij zijn voorlopig onder de pannen Ik blijf me erover verbazen dat het zo makkelijk is om zelf van die lekkere dingen te maken. En dan óók nog eens van buitenvarkens Vlnr: pancetta - 1e lonzino - 2e lonzino - lomo. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Jorieke123 Geplaatst: 14 november 2015 Auteur Geplaatst: 14 november 2015 Ziet er goed uit! Nu wachten......Het gaat rond deze tijd van het jaar ook wel extra goed, dat vlees drogen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 19 november 2015 Geplaatst: 19 november 2015 Voor op brood misschien nog wat te zacht van smaak Die eerste lonzino nog een dag of tien langer laten hangen en nu is hij inderdaad een stuk smaakvoller! En ook alweer bijna op Fijn dat er weer van alles in de wacht hangt... Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Jorieke123 Geplaatst: 29 november 2015 Auteur Geplaatst: 29 november 2015 Nasuada: al geproefd van je haasje? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Geplaatst: 29 november 2015 Geplaatst: 29 november 2015 Nog niet maar hij is er wel klaar voor, voelt al stevig aan. Vandaag of morgen gaat het mes erin. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 29 november 2015 Auteur Geplaatst: 29 november 2015 Spannend Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 29 november 2015 Geplaatst: 29 november 2015 Mijn lonzino heeft 18 dagen gedroogd. Het was een klein, dun hammetje, dus ik heb hem vandaag gesneden en ingevroren, anders wordt 'ie te droog. Ik heb hem schuin gesneden, anders werden de plakjes helemáál zo klein Hij was te zout: volgende keer toch maar weer goed afspoelen. De pancetta zit nu ook in de vriezer want die werd ook behoorlijk droog. Misschien gaat het van de winter beter/langzamer.Nu hangt er alleen nog een lomo. Intussen kan ik wat beter overweg met dat plastic snijmachientje. Wel een stuk van de slede afgesneden, maar oefening baart kunst. Al blijft het een onhygiënisch ding Ik voel me een rijk mens als ik hier naar kijk Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Nasuada Geplaatst: 30 november 2015 Geplaatst: 30 november 2015 Hmm lekker, iets te lang laten drogen, te veel Paprika poeder. Ik had hem voor het drogen door zoete paprika poeder en peper gerold.De volgende x moet ik leren rustiger om te gaan met kruiden. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Geplaatst: 30 november 2015 Geplaatst: 30 november 2015 Ps...heb steeds vaker last dat ik geen foto's kan uploaden hier. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
qweensterin Geplaatst: 1 december 2015 Geplaatst: 1 december 2015 wat een heerlijke recepten!!! Wij wonen in noorwegen en hebben weer een varkentje om op te delen, 200 kilo, anderhalf varken en van 1 helft willen we broodbeleg maken. Dus ik wilde ook een lonzino maken, die ziet er echt zo lekker uit! Maar nu een vraagje. Het is hier een paar graden onder nul buiten, nu zou ik hem in een buitenhuis moeten laten drogen, binnen in huis hebben we niet echt mogelijkheden, daar is dezelfde temp. als buiten. Later in de winter kan het nog veel kouder worden. Weet iemand hier of het dan droogt en of dat je dezelfde droogtijd aan moet houden? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 3 december 2015 Auteur Geplaatst: 3 december 2015 Sorry voor de late reactie. Maar ik weet niet hoe het vlees zal gaan drogen, of dat goed gaat. Misschien kan je wat rondvragen? Of wordt er weinig vlees verwerkt daar? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 4 december 2015 Auteur Geplaatst: 4 december 2015 Mijn gedroogde haasje smaakt weer top Het ziet er in 1e instantie uit als een soort van veenlijk Maar zodra je gaat snijden: Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 4 december 2015 Geplaatst: 4 december 2015 @ qweensterin: hier hangen ze in huis, op een onverwarmde slaapkamer voor een roostertje. Het zal een graad of 17-18 zijn. Gaat prima, alleen droogt het wel sneller dan wanneer het koeler is.Ik hoorde laatst dat men vroeger vlees dat te snel droogde wel eens in een doek wikkelde. Doen ze dat ook niet met bepaalde soorten ham Jorieke? Ik heb het hier ook ergens zien staan. Maar waar ook alweer @ Jorieke: lekker veenlijkje, maar waarom hang je hem niet gewoon aan 1 touwtje? Dat bevalt mij goed. Vandaag weer van die gerookte lonzino gegeten. Die is nóg lekkerder dan de ongerookte Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Jorieke123 Geplaatst: 4 december 2015 Auteur Geplaatst: 4 december 2015 Speets, het was nogal een platte haas, met het touwtje wou ik hem wat ronder binden. Dat is met het dikkere gedeelte wel aardig gelukt. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
qweensterin Geplaatst: 11 december 2015 Geplaatst: 11 december 2015 bedankt voor de reacties ik ken hier in de buurt niemand die dit doet, kan wel eens de oudere garde vragen hoe zij dit vroeger deden.Maar dan ga ik het gewoon in een iets koudere kamer proberen. Maandag mag hij opgehangen worden dus ben benieuwd! Hoop dat hij er net zo lekker uit ziet als bij jullie Het ruikt iig heerlijk in de koelkast... Quote
Jorieke123 Geplaatst: 11 december 2015 Auteur Geplaatst: 11 december 2015 Succes, en we zien graag foto's! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 Gister éindelijk de lomo aan mogen snijden. Woog nog bijna 1 kilo.De buitenkant (bovenrand) is wat ver ingedroogd en taai. Hij smakt zoet, heet en dropachtig, dat laatste van te veel venkel? Gelukkig niet zo bremzout. Aparte smaak, heel anders dan de lonzino. Ik kan de vleeskant insmeren met reuzel, maar hoe lang blijft reuzel ongeveer goed? Weet je dat zo Jorieke? Er ligt namelijk nog een bakje in de vriezer... Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Jorieke123 Geplaatst: 2 januari 2016 Auteur Geplaatst: 2 januari 2016 Aparte smaak? Niet lekker? Of even wennen? Reuzel blijft heel lang goed, tot het ranzig wordt Maar dat merk je vast snel genoeg. Heb ik nog niet meegemaakt, maar ik kom ook nog maar net kijken Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 Bij nader inzien was het vooral het eerste stukje dat zo sterk smaakte. Logisch: hoe verder naar binnen, hoe minder het pekelmengsel doorgedrongen in. Nu zit er bijna te weinig smaakt aan voor mij. Ik ga je maandag wat opsturen om te proeven. Ben heel benieuwd wat jij ervan vindt. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Nasuada Geplaatst: 5 januari 2016 Geplaatst: 5 januari 2016 Speets, ziet er heeeel mooi uit! Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.