Geplaatst: 22 uren geleden22 u Sinds gisterenmiddag is mijn eerste blauwschimmel in de maak. Hij is zojuist voor de eerste keer gezouten. Als er wat te zien is, kom ik hem hier showen. De Camblu(e) moet nog even wachten. Wel al op ingelezen.
Geplaatst: 22 uren geleden22 u Auteur Ha goed man, je bent lekker bezig! Ik ben heel benieuwd, het maken op zich is nog wel makkelijk he. Maar dan het schimmelwerk nog... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 uren geleden22 u Tja dat schimmelwerk… het is heel wat meer werk dan de camembert/brie én vergt veel meer geduld. Dat heb ik inmiddels wel uit jouw verslagen begrepen 🙂. Maar zo leuk om te doen. Jouw Blauda staat trouwens ook hoog op mijn wensenlijstje.
Geplaatst: 20 uren geleden20 u @Jorieke123 Omdat ik her en der lees (bijvoorbeeld cheesemaking.com) dat het feit dat de kaasjes net onder de korst snel vloeibaar worden terwijl het hart nog vrij stevig is, komt doordat het kaasje nog niet genoeg gedroogd is voordat hij gaat rijpen op wat lagere temperatuur, laat ik deze eerste wat langer bij 18 graden staan. Geen idee of dat waar is natuurlijk, maar het viel me bij mijn eerste brie/camembert ook op. Ik ga het gewoon proberen, misschien levert het een wat gelijkmatiger rijping op 🤞. Heb jij dat misschien al wel eens geprobeerd en maakte dat wat uit?
Geplaatst: 8 uren geleden8 u Auteur Een normale blauwe kaas wordt niet echt zo zacht als een camembert ofzo. Dus dan is er ook weinig verschil met het gedeelte net onder de korst en het binnenste. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 5 uren geleden5 u Zo had ik het nog niet bekeken, daar heb je gelijk in. Mooi, dan kan hij voorlopig naar de slaapkamer 😃.
Geplaatst: 5 uren geleden5 u Auteur Als je er wat witschimmel doorheen doet dan is het wel weer wat lastiger. Het komt allemaal best wel nauw, maar uiteindelijk "wordt het altijd kaas". Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 34 minuten geleden34 min 4 uren geleden, Jorieke123 zei:Als je er wat witschimmel doorheen doet dan is het wel weer wat lastiger.Bij nader inzien stond die suggestie inderdaad bij receptuur waar witschimmel wordt gebruikt, of bij een combinatie met witschimmel zoals de Camblu(e). Maar je hebt helemaal gelijk, bij blauwschimmel is het niet relevant omdat de structuur anders wordt. Dat had ik zelf moeten bedenken 😉. Voor mijn blauwschimmel to be zojuist even een rijpingsbak gekocht bij Action, kan hij mooi los rijpen van camembert no. 2 😊. Het wordt druk op de slaapkamervensterbank.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.