Geplaatst: Woensdag om 18:024 d Sinds gisterenmiddag is mijn eerste blauwschimmel in de maak. Hij is zojuist voor de eerste keer gezouten. Als er wat te zien is, kom ik hem hier showen. De Camblu(e) moet nog even wachten. Wel al op ingelezen.
Geplaatst: Woensdag om 18:054 d Auteur Ha goed man, je bent lekker bezig! Ik ben heel benieuwd, het maken op zich is nog wel makkelijk he. Maar dan het schimmelwerk nog... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: Woensdag om 18:114 d Tja dat schimmelwerk… het is heel wat meer werk dan de camembert/brie én vergt veel meer geduld. Dat heb ik inmiddels wel uit jouw verslagen begrepen 🙂. Maar zo leuk om te doen. Jouw Blauda staat trouwens ook hoog op mijn wensenlijstje.
Geplaatst: Woensdag om 20:114 d @Jorieke123 Omdat ik her en der lees (bijvoorbeeld cheesemaking.com) dat het feit dat de kaasjes net onder de korst snel vloeibaar worden terwijl het hart nog vrij stevig is, komt doordat het kaasje nog niet genoeg gedroogd is voordat hij gaat rijpen op wat lagere temperatuur, laat ik deze eerste wat langer bij 18 graden staan. Geen idee of dat waar is natuurlijk, maar het viel me bij mijn eerste brie/camembert ook op. Ik ga het gewoon proberen, misschien levert het een wat gelijkmatiger rijping op 🤞. Heb jij dat misschien al wel eens geprobeerd en maakte dat wat uit?
Geplaatst: Donderdag om 07:253 d Auteur Een normale blauwe kaas wordt niet echt zo zacht als een camembert ofzo. Dus dan is er ook weinig verschil met het gedeelte net onder de korst en het binnenste. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: Donderdag om 10:463 d Zo had ik het nog niet bekeken, daar heb je gelijk in. Mooi, dan kan hij voorlopig naar de slaapkamer 😃.
Geplaatst: Donderdag om 11:203 d Auteur Als je er wat witschimmel doorheen doet dan is het wel weer wat lastiger. Het komt allemaal best wel nauw, maar uiteindelijk "wordt het altijd kaas". Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: Donderdag om 15:473 d 4 uren geleden, Jorieke123 zei:Als je er wat witschimmel doorheen doet dan is het wel weer wat lastiger.Bij nader inzien stond die suggestie inderdaad bij receptuur waar witschimmel wordt gebruikt, of bij een combinatie met witschimmel zoals de Camblu(e). Maar je hebt helemaal gelijk, bij blauwschimmel is het niet relevant omdat de structuur anders wordt. Dat had ik zelf moeten bedenken 😉. Voor mijn blauwschimmel to be zojuist even een rijpingsbak gekocht bij Action, kan hij mooi los rijpen van camembert no. 2 😊. Het wordt druk op de slaapkamervensterbank.
Geplaatst: 5 uren geleden5 u Dag 5 en het ‘blauwschimmelkaasje to be’ is erg mooi stevig. Dus heb ik zojuist de gaten geprikt met een gesteriliseerd thermometerprikding. Helemaal er doorheen zodat het kaasgruis er uit viel (de ‘boormethode’ op aanraden van Jorieke, dank je!). Terug in z’n bak en nu hopen op blauw. Camembert no. 2 staat uit te lekken en van de wei ga ik na het eten ricotta proberen te maken. Zo gelukkig word ik hier van 😊.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.