Jump to content
Sign in to follow this  
sugarlevi

Hypertufa

Recommended Posts

Ik moest hier al een tijdje een topic over maken. Nu ik mij vandaag met die warmte toch nergens op kan concentreren. Mooi tijdstip.

 

Zou ik eigenlijk nog wat foto's moeten plaatsen. Maar die heb ik niet. Dus ik geef jullie gewoon een linkje, naar een google image search: https://www.google.nl/search?q=hypertufa&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SJ5QVfykOsje7AbgpoLIDg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1309&bih=705

 

Echt heerlijk spul. Een zak cement, Portland cement. Een zak zand, voor als je zware creaties wilt maken. Maar eigenlijk kun je het beste vermiculiet of perliet gebruiken. Dat is lekker licht, waardoor het geheel dus ook wat lichter wordt/. En dan doe je daar turf bij, of cocosvezel voor de el cheapo's en ecologische bewuste geesten. Of potgrond, of eventueel zou je zelfs compost kunnen gebruiken. In ieder geval organisch materiaal dat met verloop van tijd afbreekt.

 

Eén deel cement, één deel zand/perliet/vermiculiet, en een deel organisch materiaal. Voeg je bij elkaar. Wat water erbij. Tot je een lekker kneedbaar 'deegje' hebt. En dan kleien maar.

 

Afdekken met plastic. Een dagje laten harden. Eruit halen, lekker opruwen. En weer terug stoppen in het plastic.

 

Verder laten uitharden, als het hard is, een tijdje in water laten liggen, om de ongebonden kalk in het cement eruit te laten trekken. En dan heb je iets wat net echt, oud zandsteen is. Met de tijd breekt het organisch materiaal af, turf eerder dan cocosvezel. Waardoor het materiaal poreuzer wordt. Het vormt dan een mooie ondergrond voor mossen, en rotsplanten. Het is dan ook vooral erg bekend in de rotsplantenwereld om neptroggen en rotsen van te maken.

 

Voor de kleur kun je er latex, acryl, of cementverf doorheen doen. Of eropdoen.

 

Ik heb er de afgelopen weken wat mee zitten spelen, en ik vind het echt heerlijk spul. Je kunt er eindeloos mee variëren. Zand, perliet en vermiculiet geven allemaal een wat ander resultaat. Evenenals het gebruik van turf, cocosvezel of potgrond. Verfsoorten die je toevoegt. En je nabewerking.

 

Voor de moestuin heeft het niet zozeer een specifiek nut. Maar je kunt er leuke potten en bakken mee maken. Ik heb er inmiddels twee paddenhuisjes van gemaakt, en er moeten er nog meer gemaakt gaan worden. Ik ga er denk ik ook nog een egelhuisje van maken. En wat grote potten. Tja, die zak cement moet nu toch op.


"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oooooh...ik zie een perfecte toepassing voor mijn 'Tomato Island', wat nu bestaat uit deels ingegraven emmers in het stukje grint wat nog over is van de vorige bewoner (hele tuin lag vol met dat spul ). Maar deels ingegraven nepstenen potten zijn natuurlijk NOG veel mooier voor de mediterrane look...

 

Mag ik niet een keer bij jou een workshopje komen doen?;)


Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ooooh...en ik wilde er al een boeddhahoofdje bij zetten for good luck...maar die kan ik dus ook zelf kleien!

 

hypertufa17761431862187.jpg

 

Ik vrees, levi, dat je klusdemon in mij hebt wakkergemaakt.


Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...