Geplaatst: 3 januari 20196 j Ziet er zo anders uit dan de eerste 3 die ik heb gemaakt. Waarschijnlijk is alle moeite voor niks geweest. Zucht
Geplaatst: 3 januari 20196 j Auteur Ik zou iig wat minder melk nemen de volgende keren. Het vergt even wat oefening, en je zei het laatst al: je weet nu nog niet of ze straks lekker zijn. Misschien zijn ze wel wat te zuur, te stug, wat dan ook. Als je wel die hoeveelheid melk haalt kan je wat minder verkazen tot Goudse kaas, en tussendoor nog een eenvoudiger kaasje maken. Roomkaas, queso fresco/blanco, meikaas, ricotta van melk (ipv melkwei), etc. etc. Dat zijn recepten die je redelijk makkelijk kunt maken terwijl je ook met die Goudse bezig bent. Zonder dat je nou heel goed op moet letten in welke pan je wat doet en wanneer je waar roert enzo Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 3 januari 20196 j Ow ja wat een goede ideeen! Ik ben zo gefocust op de Goudse kaas dat ik de legio andere zaken ben vergeten. In kaas je kaasje staat nog een meikaas recept. Geen idee hoe die andere kazen gemaakt worden. Staat dat ook hier? Die zoekfunctie in Tapatalk werkt voor geen meter. Ik wil ook nog brie proberen trouwens. Lijkt me ook leuk. Heb ik het recept voor geprint. Werkt net wat fijner.
Geplaatst: 5 januari 20196 j Auteur Ik heb hier op het forum ook een topic over meikaas, en als je zoekt met Google dan kan je heel wat verschillende kaas recepten vinden. Of je moet een wat completer boek kopen nog. Met meer recepten dan er in kaas je kaasje staan. Ik heb een Amerikaans boek, dan moet je steeds wat zaken omrekenen. Maar er staat heel wat in om te proberen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 6 januari 20196 j Yes de kaaskoorts heeft nu flink toegeslagen. Vind het superleuk! Welk Amerikaans boek is dat Jorieke? Dit zijn de net gewaxte kaasjes. Met assistentie van Charly en mooie waarschuwing dat het vooral geen plons moest doen. Glibberig spul! Ik moet een grotere kaasvorm hebben. Deze 2 die ik heb, zijn wel heel klein... Links zijn de kazen die ik afgelopen week heb gemaakt. De 3 gewaxte van 22 dec.
Geplaatst: 6 januari 20196 j Auteur Goed bezig! Ik heb dit kaasboek: https://books.google.nl/books/about/Home_Cheese_Making.html?id=7tei3AEuy78C&source=kp_cover&redir_esc=y Ik zie dat je hem daar ook als e-boek kan bestellen. Ik heb liever een echte... ik krabbel er ook de juiste temperaturen in dan enzo. Anna heeft nog een ander, of is die juist Engels Anna? Dus wéér andere maten enz. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 10 januari 20196 j Kan je kaas de ene x sneller droog zijn dan de andere x? De kazen van de laatste sessie zijn kurkdroog. Maar dat is wel heel snel vergeleken met de vorige x. Boek heb ik overigens gekocht. Wordt rond 20/1 geleverd.
Geplaatst: 10 januari 20196 j Auteur Ja, dat kan zeker. Het ligt aan de luchtvochtigheid van de plek waar je hem droogt, aan hoe droog de wrongel was toen je het in de vormpjes propte, de temperatuur tijdens het persen, en nog veel meer. Schrijf het per kaas op in je boekje, en je kunt straks bij het uitpakken/proeven kijken wat er toen anders was enz. Als een kaas te lang nattig/klef blijft dan geeft dat aan het eind een ander resultaat dan een snel drogende. Wat dan allemaal weer ligt aan andere factoren, nou ja je snapt me denk ik Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 10 januari 20196 j Haha, het is duidelijk! Goh. Dat scheelt wel fiks met de vorige x zeg. Ik wax ze dan morgen maar en zal de vorige een extra laagje geven. Charly zei dat dat de kans op scheuren vermindert. Na al dat werk wil ik natuurlijk geen scheurtjes, haha! Nog een vraag. Zo’n 300 gr kaas is veel te weinig kaas voor ons. Dat snekken wij zo in uurtje weg vrees ik. Welke grootte is dan handig en werkbaar? Ik wil max 10 l melk verwerken voor een kaassessie.
Geplaatst: 10 januari 20196 j Auteur Met zo'n 9 liter melk maak ik kazen van (+/-) een kilo. Je zou dus een kilovorm kunnen kopen. Die heb ik nog steeds niet, zit er vaak naar te lonken maar heb eigenlijk al zoveel verschillende vormen en dus ook veel plek in de keuken voor al die vormen dat ik de webshop dan weer weg klik... Ik maak die kazen van 9 liter melk in een (micro geperforeerde) vorm die ik ooit van Thea van dit forum kreeg. Maar dat is een vorm waar je zeker 2 kilo mee kunt maken als je hem echt heel goed vol propt. Zie ook het cheddar-topic: moestuinforum.nl/topic/20326-cheddar-kaas-maken/ Je zou dus zeggen dat je een vorm op de groei zou kunnen kopen, maar mijn andere vorm, een goedkopere (die van Thea had ik ook voor weinig van haar overgenomen, als je die nieuw koopt zijn ze echt erg duur) waar je ook wel 2 kilo kaas mee kunt maken, heeft een volger die niet heel diep in de vorm kan en dus moet ie echt wel aardig vol zitten. Je kunt er geen kaas van een kilo van maken dus. Pas dus op daar mee. Een kaasvorm met rechte wanden is dan het beste, daar kan je ook een soort van dunne schijf kaas in maken als je zou willen. Gewoon omdat die volger helemaal tot de bodem gaat. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 11 januari 20196 j Oei... de minimale besteleenheid is 10 stuks! Dat is dan wel weer jammer... ik ga nog verder zoeken. Hier zijn alle kaasjes gewaxt. Het lange wachten mag beginnen.
Geplaatst: 11 januari 20196 j Auteur Oh joh, dat was vorig jaar nog niet zo. Kon je er gewoon 1 in je mandje stoppen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 13 januari 20196 j Balen zeg.... Nog een vraag. Hoe vers moet je melk zijn om kaas mee te maken? Ik had gisterenavond melk gekocht on vandaag te maken. Mar soms gaan dingen anders dan gepland. Als ik het morgen maak, kan dat ook of moet ik de melk vandaag verwerken?
Geplaatst: 13 januari 20196 j Auteur Gaat gewoon goed Pasteuriseer je? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 13 januari 20196 j O gelukkig! Ik heb het tot nog toe tot 73 graden verwarmd, maar morgen anders maar warmer. Fiejoeh dan kan ik rustig hier de feestchaos van gisteren opruimen i.p.v. te denken dat ik anders midden in de nacht de gewichten eraf moet halen. Haha ik voel me een stuk relaxter nu. Dank je wel voor de mega snelle reactie!
Geplaatst: 13 januari 20196 j Auteur Ik zou het gewoon tot 73 graden doen hoor. Misschien iets langer op die temp houden, maar niet heter. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 januari 20196 j Deze bovenste 2 heb ik al meerdere keren in mijn winkelwagentje gehad: https://cheesemakers-choice.com/index.php?item=baby-gouda-kaasvormen&action=page&group_id=9&lang=NL Meteen maar een oproepje; mocht iemand zo'n vorm van een kilo willen ruilen voor deze: https://www.braumarkt.com/kaasvorm-kunststof-zonder-net-voor-kazen-van-2000-gr.html Dan hoor ik dat graag Ik heb een reactie van de cheesmakers gehad of ik 1 kaasvorm van 1,2 kg kon bestellen. Voor €20 extra ‘handelingskosten’ kan ik 1 vorm bij ze bestellen. Ligt het aan mij dat ik dat belachelijk vind, of is dat normaal? Dan zou de vorm €43 kosten.
Geplaatst: 14 januari 20196 j Auteur Tja, het zullen een soort van groothandelsprijzen zijn die op de site staan? Maar dat mogen ze dan wel wat duidelijker aangeven. Ook zijn er meerdere vormen wel per stuk te bestellen. Of per 5. Maar dan weer niet de vormen waar je een kilo kaas mee maakt. Ja, wel die dure microgeperforeerde of de Kadova's. Maar die zijn echt prijzig. Charly heeft via Marktplaats een 'Manchego' vorm gekocht een tijd terug, en is daar volgens mij wel tevreden mee. Dus daar zou je ook eens op kunnen letten. überhaupt op Marktplaats... (niet alleen die bepaalde vorm..) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 januari 20196 j Auteur Ik heb even wat verder gezocht. En die van een kilo is moeilijk te krijgen. Als de maat er al is dan is het er vaak 1 met zo'n net, of dure mini gaatjes of sowieso van Kadova.Maar hier heb ik een shop, via Etsy: https://www.etsy.com/nl/shop/cheesemolds?ref=l2-shopheader-name de vormen zien er nogal goedkoop uit, maar goed, zoveel hoeven ze ook niet te kunnen toch? Ik heb er verder geen ervaring mee, wel met Etsy maar niet met dit soort vormen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 januari 20196 j Marktplaats kijk ik al een poos, maar nog niks gevonden. De huidige heb ook via marktplaats, maar ben er enorm ingestonken als leek. Had zgn kadova vormen moeten kopen. Echt niet hoor. De goedkoopste vormen die er zijn, voor veel te veel geld overgenomen. Ik weet inmiddels wel wat meer, maar goed. Leed is al geschied. Aangezien ik vandaag gedonder had met 3 verschillende digitale thermometers en een mislukte kaas als gevolg, was ik aan het rondkijken. Mijn oog viel op dit. Een sousvide stick. Kan ik dit niet gebruiken bij het op temp brengen van de melk? Je kunt het instellen van 30 tot 95 graden. Lijkt me ideaal. Ik blijf nu toch altijd paniekerig rondcirkelen bij mijn melkpannen. SILVERCREST[emoji2400] Sous-vide stick https://www.lidl-shop.nl/SILVERCREST-Sous-vide-stick/p100247483
Geplaatst: 14 januari 20196 j om welke hoeveelheid melk gaat het per keer Mellie? moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
Geplaatst: 14 januari 20196 j Auteur kweet niet... zou dat ding de melk niet verbranden bij aanraking? Hij is gemaakt voor water dus misschien gaat het met melk niet goed? Geeeeen idee, ik roep maar wat Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 januari 20196 j 11 l max. Geen onoverkomelijke hoeveelheid, maar wil al een poos een sousvide. Melk en water... sja. Geen idee of het uitmaakt. Ik ga wat dingen navragen bij een kenner. Zal het posten als ik wat weet. Zou zo maar interessant kunnen zijn!
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.