Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Late aardappelen nu oogsten?


els

Recommended Posts

Hallo,

 

de aardappelen werden geplant half april, eind juni werden de planten ziek (geen aardappelplaag) en nu blijven er vooral verdorde planten over. Als ik er een paar oogst zit ik met veel maar kleine aardappelen. Normaal oogst ik begin september.

Wat zou ik nu doen? Alles oogsten en de percelen gebruiken om er een groenbemester of iets anders op te zetten? Of laat ik alles voorlopig in de grond en verder hopen dat de aardappelen nog wat dikker worden? Ik oogst nu af en toe enkele aardappelen om te zien of ze niet worden aangetast door deze ziekte.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou de verdorde planten oogsten. Die aardappelen worden helaas toch niet meer groter. En misschien worden de knollen inderdaad ook wel ziek.

 

Ben erg benieuwd welke ziekte ze hebben, en heb je foto's?

Link to comment
Share on other sites

Neen, ik heb geen fotos. Als ik fotos op het internet bekijk lijkt het er wel op dat ze de gevreesde aardappelziekte hebben. Ik heb de test met het plastieke zakje gedaan en het bleek niet deze ziekte te zijn. Ik zal het vandaag nog eens proberen.

 

Ik heb ook nog een paar planten geoogst, veel kleine maar ook middelmatige aardappelen. De aardappelen zijn niet aangetast, het heeft dan ook al lang niet meer geregend. (Ervan uit gaande dat de regen ervoor zorgt dat de ziekte sneller de grond in trekt en de aardappelen aantast)

Link to comment
Share on other sites

Ik had hetzelfde probleem, veel te vroeg verdord loof. Ik heb ze maar geoogst. Het enige wat ik kan bedenken dat ik in het voorjaar een paar keer de coloradokever heb aangetroffen en verwijderd.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben ze nu aan het uitdoen. Heel veel knollen per plant! veel kleine maar ook redelijk wat middelmatige en toch een paar grote. Laat ons zeggen dat ik middelmatig tevreden ben

Link to comment
Share on other sites

Zelfde probleem hier met de rode eerstelingen (daar hing haast niks aan en meestal wat kleiner grut), de rode franceline hing dan weer vol redelijke tot grote exemplaren maar daar was het loof een week langer van blijven staan. Gelukkig hebben de latere soorten geen last gehad van te vroeg dor worden.

 

Gelukkig heb je er nog wat aanhangen want nu al late rassen oogsten die begin april in de grond gingen dat wil wel lukken maar van juni pas... dat is wel vreemd (in groeidagen)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...