Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Featured Replies

Geplaatst:

Ik heb een oranje pompoen doorgesneden om een soep te maken. Nu zie ik een vaalgroene kleur bij de pitten en verspreid in het vruchtvlees ook groene vlekken. Ook bij de steel is de pompoen nog groen. Is deze pompoen nog niet rijp of is het een ziekte? Volgens mij is het een baby pompoen soort; een pompoen die oranje is van buiten en ook met oranje vruchtvlees met grote pitten.

 

Aardappels met groene vlekken zijn giftig dus nu vraag ik mij af. Is deze pompoen nog niet rijp of is het een ziekte?

Geplaatst:

Zonder foto is het lastig oordelen. Overigens is een pompoen pas rijp als de steel verkurkt is. Eerder kun je de pompoen ook wel oogsten, maar dan smaakt hij minder goed.

 

Groene plekken in het vruchtvlees kan, meestal vlak onder de schil voorkomen. Ik snij die weg.

Waar heb je de pompoen vandaan? Zelf gekweekt uit gekocht pompoenzaad of gekregen?

Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb de pompoen van mijn ouders gekregen. Die hebben een moestuin en kopen altijd zaden. Foto heb ik helaas niet. Volgens mij is de steel wel voldoende verkurt maar ik ben geen kenner.... De vlekken zijn 2 tot 3 mm doorsnede en zitten niet alleen in de buurt van de schil. Ook verder naar het midden van de pompoen.

Geplaatst:

Nogmaals, een foto van de pompoen zou helpen. En dan ook een waarop de vlekken zijn te zien. Er zijn vele rassen die gele pompoenen geven. Gisteren bijvoorbeeld heb ik een Gele Centenaar pompoen gegeten (soep van gemaakt) en die had bij de schil ook één groene plek. Ruim weggesneden en verder in de soep verwerkt. Oja, geen aanrader dit ras, want smakeloos en waterig. Wist ik van te voren, maar ja, dat probeer ik liever zelf ook uit.

Geplaatst:

Ik heb volgens mij hetzelfde...en aangezien het voor het eerst is dat wij pompoenen verbouwen zijn we er ook onbekend mee.

 

Alleen heb ik wel een foto

 

IMG-20150914-WA00047271442248213.jpg

Geplaatst:

mi te weinig rijp; de smaak zal ook minder zijn, iig niet zoet denk ik

Geplaatst:

Die groene vlekken betekent te weinig rijp? Is het wel gewoon te eten denk je?

 

Hoe kan je dat voorkomen? Later oogsten? Of langer thuis in de vensterbank laten liggen?

Geplaatst:

ik denk dat die stukken en misschien de rest ook niet zo lekker zijn

narijpen kan wel achter glas in de zon

probeer t eens

en eet ze voordat er rotte/schimmelplekken verschijnen

 

er zijn pompoenen die door narijpen steeds lekkerder worden; wij hadden blue ballet bijna 3/4 jaar in de vensterbak en die waren superzoet

  • 1 year later...
Geplaatst:

Ik heb dit jaar ook pompoenen met groene vlekken net onder de schil.

De vorige die dit had, was goed eetbaar. Die van de foto ligt nu in de pan dus daar kan ik nog niks over zeggen.

 

Dit jaar heb ze ietsje eerder moeten oogsten; de steeltjes waren net wat minder verkurkt dan anders, maar de planten waren bijna helemaal afgestorven dus ik moest wel. Dus ik denk inderdaad dat ze toch nog net niet helemaal rijp waren...? Van de buitenkant zag-ie er verder wel goed uit, mooi diep oranje.

 

pompoenschil41941475568389.jpg

 

pompoenschil245621475568395.jpg

Geplaatst:

Lijkt mij schimmel. Zou ik niet eten

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Schimmel? Dus toch geen groene plekken van het nog niet goed rijp zijn...?

Oh jee.

Dat klinkt idd niet zo lekker...

 

Ik heb de groene plekken eruit gesneden, en de rest tot soep verwerkt...

Geplaatst:

Als ik de enige ben die denkt dat het schimmel is, zal RobO wel gelijk hebben.

Het was mijn eerste (en trouwens ook laatste) indruk, maar misschien de verkeerde

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Nou ja ik weet het niet, RobO dacht dat de smaak dan ook wel minder goed zou zijn (vanwege onrijpheid), maar hij smaakte prima...!

  • 10 maanden later ...
Geplaatst:

WP2017082400457321503568929.jpg

 

Deze pompoen brak per ongeluk af toen ik deze op een steen wilde leggen. Daardoor eerder geoogst (3e wk augustus) dan gepland (houtachtig steeltje). Zouden jullie deze pompoen eten?

 

Ik twijfel... want er liggen nog een paar 'grote jongens' in de tuin. Maar ja, misschien hebben ze wel hetzelfde. Bovendien heb ik dit zaad niet -

zoals gewoonlijk- gekocht maar gekregen. Zeer waarschijnlijk uit 'eigen oogst' van de gever. Overigens is het vruchtvlees in werkelijkheid iets minder gelig dan op de foto maar het is ook niet mooi diep-oranje van kleur.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic