Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Op een Engelse kweeperensite kwam ik het kweeperenras Isfahan tegen. Was een Engelse boomkweker met Perzische achtergrond die ze zelf meegebracht heeft uit Iran. Deze soort zou veel minder steencellen hebben en zelfs rauw te eten zijn.

Heeft er hier iemand ervaring mee? En eventueel ent- of stekhout beschikbaar? Anders ga ik proberen of hij ze wil opsturen uit Engeland.

Hier de beschrijving:

History and description of Isfahan

Isfahan quince comes from the ancient city of Isfahan in Iran famous for its quinces. It is a high quality quince suitable for a wide range of culinary uses.

 

The fruit is quite large, pear shaped, lemon yellow when ripe with a distinctive quince aroma. Unlike most quince varieties commonly grown in the UK which have very astringent and gritty flesh, Isfahan is quite sweet and apart from the core has fine textured flesh. While it would not normally be eaten fresh it is quite palatable uncooked. When cooked it keeps its shape and will turn pink or even a deep red in colour. It is not very suitable for jelly making as the flesh does not break up, but it is excellent for making preserves or pies. It is also excellent for using in various meat and vegetable casserole dishes to which it gives its distinctive aroma and flavour.

 

The tree is quite vigorous and fairly upright. It is a reliable and good cropper. It is slightly susceptible to canker and therefore less suitable for wetter regions of the country.

Geplaatst:

Dat zou natuurlijk mooi zijn....een lekkere kweepeer uit het vuistje.

 

Toch een bedenking... Lang niet alle rassen zijn goed geschikt voor ons klimaat. 2 problemen kunnen zich voordoen. Vorstgevoeligheid en onvoldoende tijd voor afrijping in ons klimaat. Vergeet niet dat de paar rassen die zich in ons klimaat als "geschikt" hebben bewezen sowieso ook al erg laat rijpen (oktober, soms november) en dan nog wat na-rijpen na de pluk nodig hebben zelfs.

 

Isafan is een oud ras uit Iran blijkbaar en ik denk dat als die het hier goed zou doen en direct eetbare vruchten zou geven, er al lang handelaren op zouden zijn ingesprongen....? Het is zeker het proberen waard...misschien is dit een ontdekking...(Laat het ons weten dan! )

 

Hier een link naar een zeer uitvoerig PDF over kweeperen en hoe er in de loop der eeuwen culinair mee is omgegaan. De Isafan wordt er ook in genoemd.http://www.hoogstamfruitnh.com/contentfiles/culinaria/DeGoudenAppelsVanVergilius.pdf Verder kan ik er heel weinig over vinden...wordt ze soms hooguit vermeld, maar niet echt beschreven in het Nederlands.

 

Succes met het vinden (en misschien kweken?) van de Isafan !

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

In Engeland kun je ze gewoon bestellen en als ze het daar doen dan hier ook neem ik aan?

Geplaatst:

Ik neem het eigenlijk niet zonder meer aan, Angela Zeker als ik op enkele Engelse bronnen verder kijk naar kweekervaringen met deze. Het is er echt een die wat meer zorg en ideale omstandigheden moet hebben.

 

Maar er is in Nederland een andere verkrijgbaar (kleine vruchten in appelvorm, zeer productief) die ook vers te eten zou zijn...de "Krymsk".

 

Alle informatie uit 2e hand. Heb er zelf geen ervaring met deze soort. De Krymst wordt soms ook "Aromatnaya" genoemd. Groot voordeel t.o.v. de Isfahan is bovendien dat ze goed zelfbestuivend is. O.a. verkrijgbaar bij biologische teler De Vrolijke Noot, hetgeen betekent dat het een gezond ras is. Ik denk dat klimatologisch gezien een soort uit Oost-Europa betere kansen heeft bij ons dan een uit het Midden-Oosten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:
  • Auteur

Bedankt voor de reacties. Ik had ook al bedacht/gehoopt dat het feit dat hij hem in Engeland verkoopt betekent dat hij het daar in ieder geval wel doet. We hebben hier in Maastricht toch wel een iets afwijkend klimaat van de rest van Nederland en is mijn tuin redelijk zonnig en beschut. Bovendien heeft Iran een behoorlijk gevarieerd klimaat dacht ik (er zijn geloof ik zelfs wintersportgebieden).

De oost Europese soort Krymst is anders ook misschien een goeie optie, ga eens kijken. Kende de Vrolijke Noot wel maar blijkbaar niet naar de kweeperen gekeken en op notengebied ben ik voorzien.

Geplaatst:

ik denk dat isfahan niet werkt in het westeuropesche klimaat. het is bekend dat kweeperen in warme klimaten gewoon rauw te eten zijn, kwestie van warmte. ikzelf zou ze dus niet om deze reden aanschaffen, of je moet gewoon de proef op de som nemen. spannend of de verkoper zijn belofte kan waarmaken. zelf ondervind ik dat er vaak schromelijk overdreven wordt door verkopers. experimenteren kost wel wat.

als je beperkt ruimte hebt...........zou ik iets anders aanplanten.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Geplaatst:

Ik nam aan dat als hij het in Engeland doet dan hier ook zoveel scheelt het klimaat daar niet met hier toch?

Geplaatst:

Het Verenigd Koninkrijk is groot, met grote verschillen in klimaat en neerslag (Cornwall <---> Schotland).

 

It is [...] less suitable for wetter regions of the country.

Nederland heeft ook niet bepaald een droog klimaat.

Maar je hebt gelijk, bij jullie zit je al bijna in Frankrijk

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:
  • Auteur

Inderdaad! Bijna Mediterraan. Hoe vaak ik hier niet in het voorjaar en zomer moet sproeien als mijn ouders in het Westland wegdrijven. Het is aan de overkant van de Maas zelfs beduidend vaker nat dan bij ons. De vijgen waren hier bijvoorbeeld ook al eind juli rijp met een tweede lading half augustus.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.