Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Zie foto...ik neem aan dat je deze bessen pas kan oogsten als elke bes echt zwart is, of kan het nu al?

 

En, eeeh, wat doen jullie er eigenlijk mee? Door de yoghurt gooien? Jam?

 

IMG2016062108324658061466514003.jpg

Geplaatst:

Misschien niet de juiste rubriek maar heb je daar ook recepten van? Ik heb ze dit jaar voor het eerst en ze zitten flink vol dus ik wil er wat leuks mee gaan doen.

Geplaatst:

Ik worstel er elk jaar weer mee, zit nu ook weer te dubben wat ik doe. En dan doel ik op het maken van de siroop. Die wil ik lang kunnen bewaren, dus het moet verhit en er moet best wat suiker in. En op de een of andere manier wordt het dan jam. Terwijl mijn jam (van ander fruit) vaak te dun is

 

Het principe is op zich simpel: sap met suiker verhitten (niet koken, zeker niet zodra er suiker bij is gedaan) en gloeiend heet in uitgekookte flessen doen. Ik ga even bekijken of ik de stoomextraheerder ga gebruiken, of het sap er eerst koud uit pers en daarna (al dan niet aangelengd met iets water omdat het sap van de bessen heel stroperig is) pas verhitten tot siroop.

 

En jam is ook 'simpel' (als het lukt ), ik druk de pitjes er uit met een zeef (passe vite) zodra ik het heb verhit (dan gaat dat makkelijker) en dan kook ik het een tijdje met suiker. Of wat korter als ik geleisuiker gebruik. Wederom gloeiend heet in uitgekookte potten en je hebt jam.

 

Maar daar hebben we een hele hoek voor op het forum: inmaken-en-bewaren-f44.html Dus maak wat, en deel het daar! Leren we allemaal weer van.

Geplaatst:

Ik ben van plan om er jam van te maken, door de grote hoeveelheid pectine moet dat geen probleem worden hoop ik.

Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.

Geplaatst:

De aalbessenjam is ook vrij dik geworden en gaat daardoor wel snel op

 

(lekker hoor robuuste jam op een meergranen beschuitje)

Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.

Geplaatst:

Ik vries mn heerlijke zwarte bessen in en gooi dan de rest van het jaar een handvol door mn shakes.

 

Om erachter te komen of ze rijp zijn of niet moet je maar steeds een bes waarvan je denkt dat ie rijp zal zijn proeven. Als ie zuur is dan is ie zeker niet rijp.

Geplaatst:

Wat een grappig molentje heb je daar, ken ik zelf niet, kun je er wat meer over vertellen?

Geniaal dat sap en pulp gescheiden wordt.

als het niet kan zoals het moet, dan moet het zo als het kan

Geplaatst:

Ik kocht er een paar jaar terug 1 van plastic, voor omgerekend 5 euro. Maar die was na een paar keer bramen ontsappen kapot.

Deze van de foto komt bij Brouwmarkt vandaan. Het is een beetje een onding qua schoonmaken, maar ja... dat is nou eenmaal sowieso niet mijn favoriete bezigheid

 

https://www.brouwmarkt.nl/brouwmarkt-producten/jam-sapmaken/bessen-tomatenmolens/bessenmolen-westmark-gietijzer-handmodel.html

Geplaatst:

Ik ben wel benieuwd hoe bevalt zo'n fruitmolen t.o.v. een sap pan bevalt?

Op het moment heb ik een sap pan maar die neemt nogal wat ruimte in beslag en het kost ook veel tijd om een redelijke hoeveelheid sap eruit te halen

Groetjes,

Bram

Geplaatst:

Voor de sappige zaken zoals bramen en frambozen vind ik het erg handig. Er stroomt mooi sap uit dat ik nog even zeef omdat er altijd wel wat mee komt aan 'fliebertjes'. En dan maak ik siroop.

 

Voor de zwarte bes viel het wat tegen als je er daarna siroop van wil maken. Het is namelijk heel dik roze stroperig sap (ik moest een beetje denken aan dat roze slijm uit Ghostbusters 2 ) wat je er uit drukt. Met de sappan was het altijd al heet, en verdund door stoom, dus dan lijkt het mooier

 

Dus het is nog even wennen, en als je er toch gelei/jam van wilt maken dan maakt de dikte van het sap niets uit.

 

Ik houd de sappan wel aan, want daar ontsap ik dan heel veel hele trossen druiven mee (die ga ik niet door dit trechtertje drukken), en ook appels en peren enzo.

 

Het is vooral voor kleine beetjes handig om deze pers te hebben. Je gaat geen kilootje bramen in een sappan gooien, daar is ie veel te groot voor.

Geplaatst:

Misschien een hele domme vraag hoor, maar ik lees vaak van dit soort topics en dan kom ik dit soort molentjes tegen of word er gepraat over sap-pannen ed.

 

Maar wat is het voordeel in het gebruik van deze dingen ten opzichte van een sapcentrifuge of een blender en het sap vervolgens zeven om de pitjes/velletjes eruit te halen?

 

Is dit puur vanwege de houdbaarheid?

 

Om niet helemaal off-topic te zijn, ik ga ook bijna mijn zwarte bessen oogsten en wil hier puree en sap van maken om te gebruiken in gebak en vraag me af waarom ik hier enkel lees over sap-pannen etc.

Maybe Slowpoke is pretty slow downstairs in the feet, but he's pretty fast upstairs in the cabeza.

Geplaatst:

Het zeven vind ik nogal irritant en erg lang duren bij dikkere sappen. Een boel afwas ook Dat dikke sap van zwarte bessen loopt echt niet handig door een zeef, en al helemaal niet door van dat (kaas)doek. Dus als je de boel in een blender gooit, die echt alles helemaal kapot slaat, dan is het lastig om te zeven.

Met een sapcentrifuge zou wel kunnen neem ik aan, maar goed dat is ook een apparaat wat niet iedereen zomaar heeft staan (ik niet). Dus of je nou zo'n centrifuge, of een ander apparaat (sappan, molentje, etc.) hebt....?

 

Zachtere zaken zoals frambozen en bramen kan je ook fijndrukken/knijpen en dan zeven. Daar zit veel meer sap in.

Geplaatst:
wat een mooi persje! nog ergens te koop?

Zou dat niet net zo goed gaan met jouw aardappelpers? En met minder schoonmaakergernis

 

Enne... die van de brouwmarkt is van gietijzer!? Dat roest toch?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...