Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

overwintering kruiden in potten


collin

Recommended Posts

Het is een vrij basic vraag, maar toch kan ik nergens een eenduidig antwoord vinden. Ik vroeg mij af tot wanneer je kruidenplanten in pot blijft bemesten. Ik weet dat in het algemeen planten in de winter een 'rustperiode' hebben en dan niet bemest hoeven te worden. Maar ik vroeg me af of dat ook geldt voor planten in pot? En wat als je sommigen laat overwinteren bij huiskamertemperatuur, dan wel of niet bemesten?

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad een goede vraag! Mijn visie / antwoord: Waneer je merkt dat de plant groeit kun je bijmesten met een beetje vloeibare mest opgelost in water. Eigenlijk is dat vooral wanneer de dagen weer langer worden. Geef maximaal(!) de helft van de dosis die je normaal geeft. Als je potgrond met langzaamwerkende mest gebruikt of de planten net in nieuwe potgrond staan moet je ze niet bijmesten tijdens het overwinteren.

 

Verder af en toe de dode en gele blaadjes verwijderen.

Nog een linkje met wat meer informatie (niet over bemesten):

http://www.plantea.com/herb-garden-indoor.htm

Link to comment
Share on other sites

Dat is grappig, ik ben over het algemeen namelijk totaal tegen het bijmesten met vloeibare kunstmeststoffen. Deze meststoffen zijn bedoelt om schade te verhelpen. BIjvoorbeeld geel blad weer groen te krijgen. Dit is geen goede basisbemesting. Wat ik over het algemeen doe is in het voorjaar basismest geven (koemestkorrels of osmocote, osmocote werkt langer door dus is beter voor in pot). En als het dan voorkomt dat de plant niet genoeg voedingsstoffen heeft, dit zie je aan o.a. het vergelen van het blad en een groeistop; dan is het mogelijk om in het jaar zelf nog bij te bemesten met bijv. pokon vloeibaar.

 

- Koemestkorrels beginnen pas te werken na een maand, en werken daarna 3 a 4 maanden

- Osmocote heb je in verschillende vormen, werkt ongeveer na een maand, en geeft daarna tot 12 maanden lang voedingsstoffen af (hangt af van het soort Osmocote)

- Pokon Vloeibaar (of andere vloeibare meststoffen) werken na enkele dagen, maar werkt ook ongeveer 2 weken.

 

In de winter zou ik zelf nooit bijbemesten. De plant heeft zijn rustperiode hard nodig, en dan heeft hij ook geen bemesting nodig.

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de tips! Ik denk dat ik mijn kruiden in pot dan gewoon met rust ga laten. Echter wil ik mijn basilicumplant sparen en straks in de vensterbank plaatsen om er in de winter toch nog wat van te kunnen oogsten.

Moet ik deze plant dan wel of geen voeding geven? Of heeft in huis geplaatste basilicum bij kamertemp. tijdens de winterperiode ook zijn ' rust' nodig?

Link to comment
Share on other sites

Collin, nee ook dan heeft de basilicum geen mest nodig (op de vensterbank). Pas in het voorjaar en in de zomer kun je mest geven. Wat je wel kunt doen in het najaar is de bovenste laag grond verwijderen en vervangen door verse potgrond. Overblijvende kruiden planten moeten worden teruggeknipt.

Link to comment
Share on other sites

Als je een basilicum wilt laten overwinteren, snoei je deze dan terug?

Of laat je de plant voor wat hij is?

Tot heden lieten we ze in de tuin staan, met gevolg dat we dat jaar erop wederom basilicae moesten planten.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link to comment
Share on other sites

Je moet altijd minimaal 10cm op de plant laten staan, dit is de plant zijn bescherming in de winter. Vaak gaan kruiden in de winter dood doordat ze te nat staan, zet hem dus op een zo droog mogelijke plek, en ook een beetje uit de wind.

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ik had de stevia een tijd terug al in een grote pot gedaan, en ik ga zometeen de citroen verveine en ananas salie ook in een pot doen. Die potten gaan vanavond naar binnen, omdaar te overwinteren.

Ook heb ik wat peper- en paprika planten bij elkaar in een grote pot gedaan. Die gaan ook naar binnen. Er dreigt nachtvorst, en hier pakt dat altijd nog wat kouder uit!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...