Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb mijzelf het boek "Verrot lekker" cadeau gedaan en ben begonnen met fermenteren. Wij willen graag iets minder afhankelijk worden van de diepvriezer. Naast het drogen van groenten is fermenteren ( gecontroleerd laten rotten) een manier om voedsel te bewaren. Vroeger thuis had mijn moeder in de kelder 2 bruine Keulse potten. In de één zat gezouten andijvie ( erg lekker) en in de andere gezouten snijbonen. De Keulse potten en de kennis is helaas verloren gegaan en mijn moeder weet het ook niet meer.

Dus nu heb ik: 1 kleine hoeveelheid bietjes in een glazen pot. Die ruikt goed.

Ik heb ook een recept met 1 gele courgette en rozijnen geprobeerd en die ga ik straks weggooien, want die ruikt en proeft niet lekker.

Ik heb mijn eerste portie zuurkool staan van spitsboog en dat ziet er redelijk uit.

Het wordt een nieuw avontuur.

Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.

Geplaatst:

Leuk hoor fermenteren, heb ook een grote zuurkoolpot klaar staan om ooit Kimchi te maken. Alleen de slakken werkten dit jaar niet mee dus geen gepaste oogst om in te maken. Project doorgeschoven naar volgend jaar.

 

Hier nog een topic over fermenteren:

gefermenteerde-groente-t10290.html

 

En als je rechtsboven in het zoekvak: Zuurkool intypt dan krijg je een heel aantal topics over het maken van zuurkool.

Geplaatst:

Hoe je bonen inmaakt met zout is nog wel terug te vinden op internet. Of het verstandig is, is een tweede.

Vroeger was hoge bloeddruk een veel voorkomende kwaal door al dat inmaakzout. Mede daardoor sliepen mensen destijds vaak half zittend.

Daarom waren die bedsteden zo kort, al waren de mensen destijds ook wel een stuk kleiner dan nu.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

idd, er zit toch vrij veel zout in (tot 5 gewichts% zout), je krijgt snel meer dan de adh van 6 g/dag

 

hier wel ge-experimenteerd met fermenteren van van alles en nog wat, maar vond persoonlijk alleen de zuurkool lekker, dus die blijft (max 1,5 gewichts% zout)

 

door de non-winters van de laatste tijd hebben we ook een veel langer oogstseizoen dus bewaren wordt wat minder belangrijk dan vroeger mi (en de kinderen zijn de deur uit.... )

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...