Jump to content

Roest op pruim


Saar1987

Recommended Posts

Goeie middag,

Bij mijn ouders in de tuin staat een pruimenboom die al ongeveer 10 jaar heerlijke pruimen geeft. De boom is dit jaar flink aangetast door roest (daar lijkt het tenminste op). De oogst aanzich heeft er niet echt onder geleden want er kwam toch nog zo'n kleine 15 kilo vanaf. Ook is de boom voor de oogst niet gesnoeit dit jaar. Ze hebben alleen tijdens het oogsten een paar takken gesnoeit die boven het dak hingen.

Nu is de vraag wat er met de pruimenboom moet gebeuren.

Op internet staat dat je afgevallen bladeren in de groene bak moet gooien of verbranden. Is dat alles?

Ik ben een beetje bang dat het met de milde winters van tegenwoordig volgend jaar weer terug komt.

Onder de boom worden trouwens ook wat groenten gekweekt omdat dat het enige vrije zonnige stukje vrij was in de tuin (knoflook, ui, prei, tomaten)

De knoflook was aan het einde (mei, juni, juli) aangetast door roest. Zou het kunnen dat het overgeslagen is naar de boom?

En hoe zit het met de veiligheid van het consumeren van de pruimen?

Veel is al verwerkt tot jam of cake. Daar maak ik me geen zorgen om want die zijn gekookt. Zou je de pruimen ook rauw kunnen eten ook al zijn ze flink aangetast?

Hieronder nog een paar foto's ter verduidelijking.

Alvast bedankt.

image18611472896085.jpeg

image34891472896086.jpeg

image26851472896087.jpeg

image54581472896088.jpeg

image20591472896088.jpeg

 

image79611472896089.jpegimage77081472896090.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Ik denk hagelschotziekte, maar enkele foto's is te weinig om helemaal zeker te zijn.

Onze kwets (ras weet ik niet) heeft er dit jaar ook opvallend last van.

 

Hier vind je wat meer informatie http://www.fruitpluktuin.nl/fruit/Ziekten/schimmel-fruitbomen Even scrollen.

 

Heel zeker is dat de roest op je knoflook NIET de oorzaak is. Eerder de weersomstandigheden van dit jaar. Als die een volgend jaar weer minder ideaal zijn voor dit schimmel, zul je er weinig last meer van hebben. Blad opruimen, zoals je al aangeeft, heeft zeker zin! Daarnaast wil het mulchen met een laagje goed verteerde compost van 1 a 2 cm op de boomspiegel ook helpen...werkt weerstand-verhogend.

 

Over de eetbaarheid..... Ik eet de vruchten gewoon, tenzij ze echt rotte plekken van binnen hebben. Een wat droge en vlekkerige schil ziet er niet lekker uit, maar smaakt (hier althans) nog prima.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...