Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Even schetsen:

Ik woon op een gelijkvloers appartement met een tuintje. Ik heb een moestuintje, met daarrond een beetje kunstgras. Is het voor mij interessant om een compostvat te gebruiken?

 

Het is belangrijk dat het niet gaat stinken in de zomer. Ik begrijp dat een compostvat niet stinkt als je het juist gebruikt.

Daarvoor moet je zowel groen als bruin afval composteren. Maar ik denk dat ik niet zo veel bruin afval heb. Ik heb geen boom waar de bladeren van kunnen gebruikt worden ofzo. Of tellen bijvoorbeeld de takken van mijn peperplanten van vorig jaar ook als 'bruin'? Ik heb er nog een paar van, maar da's ook niet veel. Ik heb veel veel meer groen afval. Is het dan wel een goed idee om met een compostvat te beginnen?

 

Of moet ik gewoon om te beginnen wat hooi halen bij mijn grootvader om er in te steken? En is het dan opgelost? Na de zomer zal ik wel wat meer bruin afval hebben van mijn dorre bonenplanten enzo denk ik? Maar of dat genoeg is voor een evenwicht weet ik dus niet...

Geplaatst:

Niet meer dan míjn mening hoor, zelf gebruik ik geen vat, maar bakken. Maar ik ken die dingen natuurlijk ook wel, kom ze veel door het seizoen heen tegen in tuinen. Nee, gaan niet stinken, vooral de graad van vochtigheid goed in de gaten houden ( groen afval is vooral vochtiger dan bruin ) Wat husselen af en toe met idd bruin afval, wat je echt wel ergens vandaan weet te halen.

Geplaatst:

Ik denk dat je er wel wat zin in moet hebben, dat het composteringsproces je interessant lijkt.

Met een beetje toewijding lijkt me een redelijke balans tussen groen en bruin altijd mogelijk.

Niet alles wat je er in stopt hoeft je eigen afval te zijn, je kunt best met een lege afvalzak in een parkje of op de weg wat bladeren verzamelen, ook nu - eind januari - zie ik nog wel blad liggen hier en daar.

De binnenste rol van WC papier kan er ook in.

Als je hoofd er niet naar staat zou ik het laten, ik zou er niet aan beginnen puur vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Met de bakken waar Bit het over heeft kun je het proces beter volgen, want die zijn open, maar een twee- of drievoudige bak zou wel eens wat groter kunnen zijn dan wat je wilt.

Geplaatst:

Of een leuke bak met compostwormen. Dat kan gewoon in huis of als het niet te koud is op het terras. Met name geschikt voor de kleinere tuin en het balkon. Daarnaast ook erg leuk.

 

Gr. Jeroen

Geplaatst:

Bedankt voor jullie reacties! Zo'n wormenbak binnen, daar ben ik niet zo voor te vinden...

 

Ik wist niet dat onbedrukt karton er ook in mocht... wel handig!

Ik heb net een compostvat besteld bij de gemeente. Ik ben eens benieuwd!

 

Zo zal het vat er gaan uitzien:

IMG008178601485263538.JPG

 

De diameter op de grond is 82cm. En er is plaats voor 280 liter.

 

Zou ik het vat direct op mijn kunstgras durven zetten of eerst een paar stenen zoals op de foto?

Onder mijn kunstgras ligt stabilisé, verzakken gaat het niet. Maar misschien zijn er ook andere redenen, zoals verluchting, om er stenen onder te leggen?

Geplaatst:

Op kunstgras lijkt me niet ideaal, deel van het afbraakproces wordt gedaan door wormen, die moeten liefst van onderop binnen kunnen komen.

Een situatie zoals op de foto zal wormen niet verhinderen binnen te komen, die komen wel langs de stenen. Er staat een handige ontluchtingspook ook op die foto, ik hoop dat je er zoiets bij krijgt.

Geplaatst:

Oei, dan heb ik een probleem, ik heb geen andere plaats om mijn bak te zetten. die wormen zal ik toch van ergens anders moeten halen denk ik. Als ik er een paar van de composthoop bij mijn broer kan halen, zullen die wel kweken in mijn vat zeker? Ik kan er gerust stenen onder leggen, maar als dat niet echt nodig is, liever niet. Maar een andere plek heb ik niet voor mijn compostvat.

Geplaatst:

Geen zorgen, wormen uit een andere bak zullen het bij jou ook doen. Gewoon een emmer half verteerde compost inclusief wormen in jouw vat kappen.

Geplaatst:

Ik ga even terug naar de openingsvraag.

 

Een vat is een van de goede manieren om compost te maken. Zeker als je beperkte plaats hebt en geen heel grote hoeveelheden te composteren...Bovendien is zo een vat voor het oog afgesloten en een klein object....op sommige plaatsen staat dat wat netter. Nadelen zijn er ook wel: Het volume is beperkt en daardoor zul je meestal niet de temperaturen bereiken waardoor zowat alle onkruidzaden gedood worden.....dus beter geen uitgebloeid onkruid erbij doen misschien? Voor de kwaliteit van de compost is een "koude omzetting" niet erg, waarschijnlijk zelfs beter (meer binding van o.a. stikstof in de compost). Het duurt ook wat langer...gemiddeld 3/4 a 1 jaar....maar "snel" is bij compost niet automatisch hetzelfde als "goed"....vind ik geen echt nadeel...de langzame manier is makkelijker, zekerder en kwalitatief niet minder. Een tweede probleem kan zijn dat omzetten of mengen van de compost, waardoor je ook zuurstof binnenlaat, wat lastiger gaat. Voldoende "bruin" materiaal is dan al een groot stuk van de oplossing (dat zorgt al voor veel lucht-toegang). Eventueel kun je een speciale roerstok kopen of maken (diverse topics op dit forum over) of met een riek of iets dergelijks roeren (vrij zwaar werk) of af en toe het vat leegmaken (een taps vat kun je optillen en dan is het leeg) op een zeil of stukje tuin en dan alles er opnieuw indoen. Twee vaten naast elkaar werkt nog makkelijker, maar dat kost extra plek en heeft alleen zin als je pakweg per jaar meer dan een vat goed kunt vullen met je composteerbaar spul.

 

Het gebruik van voldoende "bruin" (met ca. 50/50 zit je altijd wel veilig...heel precies komt het niet ) is wel nuttig en voorkomt een zompige inhoud waar de lucht moeilijk in kan (en dan kan het ook gaan stinken) en zorgt ook voor echt goede compost met hoge opslag van nutriënten. "Bruin" is materiaal dat veel meer koolstof ( = C) dan stikstof ( = N) bevat.... Het gaat om de verhouding. Is die hoger dan 30©:1(N) dan heet het bruin. Hooi ziet er wel droog uit, maar werkt nog als beetje "groen" of net op het randgebied....(C/N verhouding 20:1 a 30:1) Heel erg "bruin" werkt bijv. hout en stro. (C/N verhouding in de orde van 150:1 a 400:1) Een paar ideeën nog om je bruin-aandeel te verhogen (kartonnen dozen die je in stukjes knipt/snijdt werd al genoemd als een mogelijkheid):

- Klein geknipt snoeihout (takken e.d.) van struiken en bomen...ook kleinfruit....stukjes van ca. 5 cm.

- Mensen met kleine huisdieren (cavia, konijntje, kippen) gebruiken veelal stro, zaagsel, hennep, vlas o.i.d. en verschonen dat vaak...bevat dan ook wat mest, maar zal in je compost vooral als bruin werken. Jammer als dat in een vuilnisbak of bij het GFT gaat....

- Herfstblad wordt vaak beschouwd als vies en lastig en opgeruimd en afgevoerd. Vul in het najaar wat plastic zakken en maak de inhoud vochtig...kun je altijd naar behoefte bijmengen...of in die zak enkele jaren laten verteren als basis voor je eigen (veenvrije ) potgrond.

- Waar gezaagd wordt is zaagsel. Waar gesnoeid wordt, is hakselhout...beetje uitkijken en vriendelijk vragen.

Voordeel van bruin materiaal is dat het goed en schoon bewaart, zolang het niet echt nat is.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

De lange en korte uitleg en tips gelezen hebbende, lijkt mij ook dat je met één compostvat mooie compost kan maken en je afval uit huis en tuin kan hergebruiken.

Wellicht overbodig maar goed bedoeld nog wat extra tips:

Als bruin materiaal zou je kunnen kijken bij de dierenwinkel: gewoon een pak stro kopen en dat in verhouding met je groene afval toevoegen aan het vat/

Als je een compostpook weet te bemachtigen kan deze je helpen de boel om te zetten en te beluchten. Doe dat regelmatig.

Wormen zullen vanzelf in het vat komen, die hoef je helemaal niet te gaan scoren elders. Ze komen en gaan - je moet wel je vat op de tuingrond hebben staan en liever niet op tegels of beton.

Je zou een jaar-cyclus kunnen aanhouden. De theorie dat je onderuit het vat rijpe compost kunt scheppen werkt in de praktijk niet. Dus kun je eenmaal per jaar het vat leeghalen en verspreiden over de tuin. Het grove en niet verteerde materiaal kun je eruit zeven en weer terug doen.

In de winter heb je het minste afval, dus je zou in het voorjaar je vat kunnen legen en een nieuwe cyclus beginnen.

Je kunt je vat elke keer na het legen verplaatsen. De grond waar het vat gestaan heeft en waarin de compost gerijpt is, is reuze vruchtbaar.

Geplaatst:

Bij een cursus van idm over alleen composteren raadt men aan om het vat op tegels te zetten met een spleet tussen de tegels. De reden is een veel betere beluchting langs de gaten aan de zijkant onderaan. De beluchting is essentieel voor de compost. Indien het vat direct op de grond staat, is de kans op verzakking groot en zullen wss de onderste gaten verstopt geraken.

Geplaatst:

Ik heb weer een heel andere cursus gevolgd. De ronde bodemplaat bevat om te beginnen veel gaten en deze zijn vooral bestemd om de wormen erdoor te laten, evenals het vocht, maar ook wat lucht. In het midden van dezelfde bodemplaat zit een tapse zuil met gaten, ook weer voor de beluchting. Dan is onderop nog een rooster rondom met allemaal luchtspleten. De vorm van het vat is zo dat aan de zijkant rondom lucht tussen compost en vat kan komen. Tenslotte is er over de compostpook gesproken, waarmee je lucht in de compost trekt. Als je het vat onderhoudt en niet jarenlang verwaarloost, gaat het helemaal niet verzakken en heb je een veel vollediger, veel natuurlijker geheel. Wormen, pissebedden, enz krijgen veel beter de kans om mee te helpen een vruchtbare en voedzame compost te geven. Denk alleen maar eens aan de wormen, wat deze met hun gangen die ze graven en waarin ze mest achterlaten, doen voor jouw tuin. Dat kun je van de zwevende compostmakers niet zeggen.

Geplaatst:

Het kan en werkt allemaal, denk ik. Zowel wat Huub als wat Oscar zegt. Vaak zal zo een advies op een cursus ook gebaseerd zijn op eigen ervaringen van de cursusgever, afgestemd op een eigen werkwijze en omstandigheden. Ik werk al meer dan 40 jaar in eigen tuin (ben een aantal keren verhuisd, dus weer andere tuinen) alleen maar met vaten in allerlei modellen. Eigenlijk nog nooit niet-goed gegaan. Wormen komen vanzelf inderdaad (maar meestal vang ik er wel wat uit lopend vat en doe ze in een nieuw vat erin) ...bij echte verstopping maak je het natuurlijk even open....is in de praktijk allemaal niet zo kritisch dat het een echt goed en het ander echt fout zou zijn....kwestie ook van je eigen draai/werkwijze vinden.

 

Het enige dat ik me wel bedacht, Huub, is dat compostwormen in de tuin relatief in de minderheid zijn ten opzichte van andere soorten regenwormen. Verterende en rijpende resten zijn hun voedsel, terwijl in de tuin weer andere wormenspecialisten die meer leven van geheel verteerde compost vooral het werk doen. Behalve in een strooisellaag of zo, kom ik in mijn tuin zelden compostwormen meer tegen maar wel allerlei andere soorten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Dat laatste wat je over de wormen zegt Weknow, daar steek ik dan weer wat van op. In een compostvat komen de wormen op een gegeven moment in groten getale op en vertrekken/verdwijnen ze ook weer na een tijd. Ik gebruik ook mest, dus komen er ook mestwormen bij. Vraag is dan, waar blijven ze? Ik ben ervan overtuigd dat een compostrijke tuin/bodem meer wormen herbergt. Ja en ik moestuinier ook al heel wat jaartjes, Al langer dan jij zelfs, 43 jaar om precies te zijn. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste worm die ik tegen kwam bij het spitten, dood wilde maken omdat ik dacht dat het ongedierte was (zoals emelten bijv) die mijn slaplantjes op wilde vreten.

Uiteindelijk klopt ook wat je zegt dat het altijd wel lukt met compost maken en eigenlijk overal wel mee.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...