Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:
15 uren geleden, Mellie zei:

En? Hoe was het eindresultaat?

ze waren zo lekker dat ik een foto'e vergeten ben, recept van ingrid zij kookt ;-)

 

  • Like 1

Levensmotto Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. 😀

Geplaatst:

Dit weekend geen brood, maar heel veel scones en sticky cinnamon rolls gebakken. Ik had meer gemaakt, zodat er maandag ook nog wat te smikkelen was. Niet dus… ik begrijp oprecht niet waar het allemaal is gebleven.

Ik had er op 3 pp gerekend. Het werden er voor de kinderen in elk geval 6 pp. Ze kunnen het nog hebben zal ik maar zeggen

245b080272a6b523b899c3c55146e9b8.jpg

  • Like 2
Geplaatst:

Deze week voor het eerst zachte witte bolletjes proberen te bakken, volgens een recept van Rutger Bakt. Alle ingrediënten precies afgewogen, me aan de receptuur gehouden.

 

Alles ging prima, maar op het laatste moment verpest door een - vermoedelijk - te hete oven. De korsten begonnen te verbranden voortijds, dus moest het bakken worden gestaakt. Ook bij lagere temp zouden de korsten nog donkerder worden, dus helaas. Bij het uithalen merkte ik het al: het gewicht was te hoog, er zat nog teveel vocht binnenin.

 

Een bolletje heb ik geproefd: te klef vanbinnen. Een volgend bolletje heb ik even in de magnetron gedaan, tot er stoom afkwam: wel gaar, maar droog. de rest van de bolletjes ingevroren.

 

20220413_122956.jpg

 

Misschien later in plakken snijden en wentelteefjes van bakken, dan worden ze - neem ik aan - van binnen nog wel gaar. Of in plakken snijden en roosteren in de minioven.

 

Het was de eerste keer, ik ga het opnieuw proberen. Een temperatuurmeter zal ik gaan gebruiken, dat is een. En twee: nu had ik gewone bloem gebruikt, maar ik denk dat er betere soorten bloem beschikbaar zijn. Waar kan ik een goede bloem kopen en welke bloem zou ik het best voor deze witte bolletjes kunnen nemen?

 

Geplaatst:

Voor zachte bolletjes lijkt normale bloem (van zachte tarwe) me geschikt. Van harde tarwe krijg je een ander soort brood. Ik vind dat zelf lekkerder. Je zou dus kunnen kijken of je bloem van harde tarwe kunt vinden.

Voordat ik bij de lokale molen kocht, kocht ik vaak het speltmeel van Odin. Dat heeft in ieder geval een goede smaak. Speltmeel van andere merken geeft soms een stopverf-structuur. Dus speltmeel op zich is niet altijd een verbetering.

 

Wat voor oven heb je? In kleine ovens staan de gloeistaven soms te dicht op het baksel. Ik heb dat met zo'n Moulinex oventje. Dan ligt het niet aan de oventemperatuur, maar aan de straling dat de buitenkant verbrandt. Ik bak het brood dan voor in een gietijzeren pan, op de stoofpit van het gas, en laat het als afsluiting in de oven in een kwartiertje bruin worden bovenop.

Geplaatst:

Ik vind je bolletjes er wel heel mooi uitzien. Jammer dat ze niet helemaal gaar waren.
Als je hoog begint met temp? Weet niet hoe lang zo’n bolletje moet, maar dat je een kwart van de totale tijd heel heet doet en erna lager?
Dat werkt met een groot brood in elk geval wel goed. Ik bak 18 min op 250, Max graden van mij oven. Volgens mij standaard.
Daarna doe ik 30 min op 230/215. Ligt er aan hoe bruin het is geworden.

Geplaatst: (aangepast)

@fre3ke, @Mellie,

 

De oven is elektrisch. Zo'n minioventje heb ik ook wel, maar niet hiervoor gebruikt. In de oven gebakken dus, om te beginnen op 250° en direct als ze erin zitten, terug naar 240. Ook een bak water onderin de oven gehad.

 

Het kan zijn dat de bolletjes te dicht op elkaar hebben gezeten, de bakplaat was te klein voor de 16 bolletjes. Dus kregen ze vooral veel bovenwarmte, maar ook veel onderwarmte, de bodempjes zijn ook aardig bruin. En te weinig warmte ertussen, misschien is dat de reden geweest.

 

Ik heb de helft van het verse gist nog in de koelkast liggen, de helft van het meel ook. Vandaag heb ik nergens zin in en geef vol tegenzin aan toe aan het nietsdoen. Maar misschien morgen dezelfde broodjes bakken en iets meer tussenruimte geven, plus de oventemperatuur meten. Kijken of dat beter lukt. En dan proberen te verbeteren met het kopen van beter meel. We hebben hier in Kropswolde een molenaar die meel aan particulieren verkoopt, daar ga ik maar eens heen.

 

aangepast door HuubvG
puntje op de I gezet
  • Like 1
Geplaatst:

Als ik een heel brood in de grotere oven bak, dan warm ik voor op 220, daarna een kwartier bakken op 220, en dan terug naar 180. (Gemeten met de thermometer.) Het laatste kwartier maak ik de bovenkant nog eens nat.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Ik heb voor het eerst sinds lange tijd weer een brood gebakken.

Het was de bedoeling dat ik hem gisteren zou bakken. Italiaanse bolletjes wilde ik maken. Maar na een lange tuindag had ik geen puf en heb ik het zuurdesemdeeg maar in de koeling gedaan. Hopend dat het vandaag nog wat zou zijn. Het rook heel zuur en ik was bang dat het eigenlijk niks meer was. Even getwijfeld of ik het weg zou doen. Toen heb ik besloten er een focaccia van te maken met pesto (die heel eng was, want dacht dat er maden in zaten, maar het waren ongemalen pijnboompitten), veel knoflookpasta, kruiden en tomaat. Ik dacht, dat maskeert het zure wel, want vond het toch wel heel erg zonde anders.

Hoe langer het brood in de oven stond, hoe zuurder het rook… ik hield mijn hart vast, maar je proefde er niks van terug. Nou ja! Het smaakt gewoon zoals altijd, maar dan met heel veel knoflook en pesto.
Ik vraag me nu toch af hoe de bolletjes gelukt zouden zijn als ik daarvoor was gegaan.

Morgen nog een stuk voor bij de lunch. Nu al zin in!

  • Like 1
Geplaatst:

Je moet dan NU naar het casino! Met zoveel opeenstapeling van geluk kan dat niet meer mis gaan! En ieuw, maden in de pesto!! Toch fijn dat DAT wat anders was! Zuurdesem is toch een mooi spul

  • Like 1
Geplaatst:

Toch jammer dat ik het niet lekker vind. Hier altijd gistbrood dus. Vorige week kocht ik in Duitsland per ongeluk een zure, bweuh. Na een paar dagen zaten er ook al blauwe eilandjes op, is het normaal dat het na vier dagen al schimmelt? 

  • 4 weeks later...
Geplaatst:

Nu heb ik ook wat hoor. Bij de kringloop stond een broodbakmachine voor een prikkie, zag er netjes uit, geen gebruikssporen. Twee week garantie, maar hij gaat niet terug, want hij doet het. De handleiding vond ik en heb die gedownload. Volgens de recepten uit die handleiding is mijn eerste broodje nu in de maak. Het leek helemaal goed te gaan, al leek me het wel veel bloem: 562,5 gram. Ten opzichte van het water leek me dat al veel meel.

 

Kijk ik nog eens goed op het lijstje, blijkt de hoeveelheid in milliliters te moeten en niet in grammen... :roll:

 

brood.png

Ik heb het pas door nu ik bij Extra groot 1ltr zie staan.

 

Wat nu? Dit brood gaat dus mislukken, zal ik het eruit halen, weggooien en opnieuw beginnen?

Een omrekentabel opzoeken, of kijken hoe ik bloem in volume kan afmeten?

Geplaatst:

Vreemde tabel, ziet eruit als een slechte vertaling. Standaard voor een groot brood in de bbm is 500 gram bloem en 300 tot 320 ml water. 

 

Ik zou het niet direct weggooien, je kunt altijd kijken of het eetbaar is. Hoe ziet het eruit tijdens het kneden, wordt het wel één geheel, of is het daar te droog voor? 

Geplaatst:

@Arja, laat maar...

 

Ik heb het bakproces door laten gaan, maar toen die al even bezig was met afbakken, klapte de zekering in de meterkast uit! Blijkbaar is het element stuk.

 

Het broodje begon al mooi warm te worden. Ik heb de boel af laten koelen, schoongemaakt, bonnetje erin gelegd en ga straks terug naar de kringloop. Einde broodbakmachine in mijn huis - voorlopig.

 

Tijdens het kneden had ik er wel een scheutje water bij gedaan, het leek me al zo droog. Na het uitnemen van het deeg, leek me dit niet meer te gebruiken. Van buiten was het al aan het bakken, onder en binnen was het nog kneedbaar. Dus in de afvalbak gedaan.

 

Voortaan lekker weer met de hand brood maken, de mixer staat weer op de oude plek (waar ik nu de bakmachine had neergezet) en die kan het in elk geval kneden voor me. :-)

  • Like 2
Geplaatst:

Ik heb nog wel een werkende broodbakmachine die ik naar je kan opsturen voor verzendkosten? Ik gebruik hem niet meer sinds ik zuurdesem broden bak.

  • Thanks 1
Geplaatst:

In dat recept zitten wel meer fouten.

Enkel op basis van verschillen tussen de drie kolommen tel ik al zes fouten.

De opsteller ervan is wellicht 175 cm zwaar, met een schoenmaat van 43 milliliter

 

Meest opvallend: In een groot brood zou 1,5 theelepel zout moeten, tegenover 2 EETlepel in een extra groot brood.

Twee eetlepels zout: dat is 30 gram!

(In een gewoon volkorenbrood van 800 gram zit 7 à 9 gram zout.)

 

 

 

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Dit stond bij de handleiding van mijn machine, de HE BR 400, die had ik opgezocht en bij de favorieten gezet, maar nu maar gauw weer verwijderd.

Geplaatst:

Mijn basisrecept:

 

500 g meel

300-320 ml water

5 g verse gist

1 theelepel suiker

scheutje olie

snufje zout 

 

 

Citroensap en melkpoeder heb ik werkelijk nog nooit gebruikt in brood, zou dat een functie hebben?

Geplaatst:

Ja, eenvoudig om mee te beginnen. Zouden de citroensap en melkpoeder voor de smaak zijn? Geen idee.

 

Verse gist, hoe ga je die toedienen in de machine? Gedroogde gist moet je bovenop het meel in een kuiltje doen, maar eerst het water met zout en zo, dan het meel, en dan pas het gist. Moet ik de verse gist verkruimelen en/of oplossen in lauw water?

 

Verse gist zal niet gaan als ik de timer ga gebruiken- ben ik wel van plan - en dan zal de korrelgist erop moeten.

 

 

  • Like 1

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...