Jump to content

Wortelolie


jasmin

Recommended Posts

Wortelolie

 

Wortelolie wordt gewonnen uit de oranje penwortel van de gecultiveerde peen (Daucus carota sativus). Deze wortel bevat een hoog gehalte aan caroteen in alfa- en bèta-vorm.

 

Hij bevat maar weinig vette plantenolie, 0,3%, zodat het niet lonend is de vette olie direct uit de wortel te winnen.

 

Daarom wordt de wortel gemacereerd (macereren noemt men het proces van het laten trekken van plantendelen in olie zonder deze te verhitten; dit kan op kamertemperatuur of in de zon), de wortel wordt fijngehakt en drie weken in zonnebloemolie geweekt.

 

De zonnebloemolie absorbeert alle belangrijke in olie oplosbare stoffen uit de wortel. Hiertoe behoren een aantal vitaminen: A, B1,B2, D en E, mineralen: koper, chloor, calcium, ijzer, kalium, mangaan, natrium, fosfor, zwavel en zink, en vetzuren: peterseliezuur, linoleenzuur en oleïnezuur.

 

En natuurlijk het bèta-caroteen, wat de olie zijn oranje kleur geeft. De industriële vraag naar wortelolie is groter dan het aanbod, zodat er steeds meer vervangers en vervalsingen op de markt komen, die de naam wortelolie eigenlijk niet mogen dragen.

 

Wortelolie is een tonicum voor de huid en ondersteunt het genezingsproces van huidaandoeningen en helpt daarbij littekenvorming te voorkomen. Verzacht een jeukende huid en is daarom nuttig bij eczeem en psoriasis.

 

Is vooral goed bij een rijpere huid, omdat het het verouderingsproces zou vertragen. Is ontstekingsremmend en te gebruiken bij verbrandingen en andere ontstekingshaarden.

 

Wortelolie wordt voor het gebruik meestal nog gemengd met een andere basisolie in een verhouding van 10-25%.

 

Voor een klein huidoppervlak kan ook pure wortelolie gebruikt worden. Spaarzaam gebruiken, het kleurt de huid en kleding gemakkelijk geel.

 

Beschermt de huid goed tegen UV-straling en zet aan tot celvernieuwing.

 

 

 

http://www.plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/basisolie_en.htm#kamille

Link to comment
Share on other sites

Precies: tegen de rimpeltjes...

 

Las ondertussen nog wat interessante dingen. Wortelolie is ook een soort zonnebescherming. Plus dat je er een bruin kleurtje van kan krijgen. (ha, ha... oppassen dat het geen oranje is)

 

Tip gelezen: de olie kan ook warm gemacereerd worden: acht uur au bain marie op een theelichtje. Dit vanwege de hoge vochtigheid van wortels, en dat vocht moet gewoon die olie uit.

 

Als je er een zalf van wilt maken: 10 tot 20 procent bijenwas toevoegen.

Link to comment
Share on other sites

Bij wortelen: liever smeren dan een boel te moeten eten. Ben niet zo'n wortelfan... worteltje hier en daar prima, lekker, maar elke dag een pond... eh... nee...

, nee ben ook geen fan. Laatst wortelsap gemaakt en ingevroren. Wel opgemaakt maar vond de smaak ook niet geweldig.

Link to comment
Share on other sites

Bij wortelen: liever smeren dan een boel te moeten eten. Ben niet zo'n wortelfan... worteltje hier en daar prima, lekker, maar elke dag een pond... eh... nee...

, nee ben ook geen fan. Laatst wortelsap gemaakt en ingevroren. Wel opgemaakt maar vond de smaak ook niet geweldig.

 

Moet je mengen met sinaasappelsap... dan is het prima te doen. Het zure van de sinaasappel doet de mufheid van het wortelsap opheffen. Ook wat extra citroensap eventueel (als de sinaas te zoet zijn)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Vanavond wortelolie in de crockpot gemaakt.

400 ml olijf olie en 5 biologische wortels.

Ik had dit mengsel op hoog al roerend tot 45graden en toen laag gezet met deksel.

toen ik half uurtje later ging kijken borrelde het grrrrrrrr het mocht niet koken.

nu zonder deksel af laten koelen. Zou het nog te redden zijn?

Het plan is om het morgen zonder deksel nogmaals tot 50 graden te verwarmen, afkoelen en nogceen keer.

Daarna te filteren en in potjes te doen.

of heeft iemand een beter idee?

Ik las net trouwens dat je de wortels beter kan drogen voor de olie. Dat heb ik dus niet gedaan.

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik een ouderwetse flessenwarmer, deze slaat af als ie warm genoeg is, en weer aan als ie afkoelt. Erg handig. Moet/mag die wortel in stukjes?

Slaolie vind ik dan weer niet echt wat voor op mijn huid, dus ik denk dat het walnootolie,of jojoba olie wordt. Nu nog wortels

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...