jasmin Posted July 15, 2011 Share Posted July 15, 2011 Wortelolie Wortelolie wordt gewonnen uit de oranje penwortel van de gecultiveerde peen (Daucus carota sativus). Deze wortel bevat een hoog gehalte aan caroteen in alfa- en bèta-vorm. Hij bevat maar weinig vette plantenolie, 0,3%, zodat het niet lonend is de vette olie direct uit de wortel te winnen. Daarom wordt de wortel gemacereerd (macereren noemt men het proces van het laten trekken van plantendelen in olie zonder deze te verhitten; dit kan op kamertemperatuur of in de zon), de wortel wordt fijngehakt en drie weken in zonnebloemolie geweekt. De zonnebloemolie absorbeert alle belangrijke in olie oplosbare stoffen uit de wortel. Hiertoe behoren een aantal vitaminen: A, B1,B2, D en E, mineralen: koper, chloor, calcium, ijzer, kalium, mangaan, natrium, fosfor, zwavel en zink, en vetzuren: peterseliezuur, linoleenzuur en oleïnezuur. En natuurlijk het bèta-caroteen, wat de olie zijn oranje kleur geeft. De industriële vraag naar wortelolie is groter dan het aanbod, zodat er steeds meer vervangers en vervalsingen op de markt komen, die de naam wortelolie eigenlijk niet mogen dragen. Wortelolie is een tonicum voor de huid en ondersteunt het genezingsproces van huidaandoeningen en helpt daarbij littekenvorming te voorkomen. Verzacht een jeukende huid en is daarom nuttig bij eczeem en psoriasis. Is vooral goed bij een rijpere huid, omdat het het verouderingsproces zou vertragen. Is ontstekingsremmend en te gebruiken bij verbrandingen en andere ontstekingshaarden. Wortelolie wordt voor het gebruik meestal nog gemengd met een andere basisolie in een verhouding van 10-25%. Voor een klein huidoppervlak kan ook pure wortelolie gebruikt worden. Spaarzaam gebruiken, het kleurt de huid en kleding gemakkelijk geel. Beschermt de huid goed tegen UV-straling en zet aan tot celvernieuwing. http://www.plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/basisolie_en.htm#kamille Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted July 15, 2011 Share Posted July 15, 2011 En nou maar hopen dat mijn wortels opkomen! ) Dat verouderingsproces, he? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 15, 2011 Author Share Posted July 15, 2011 Precies: tegen de rimpeltjes... Las ondertussen nog wat interessante dingen. Wortelolie is ook een soort zonnebescherming. Plus dat je er een bruin kleurtje van kan krijgen. (ha, ha... oppassen dat het geen oranje is) Tip gelezen: de olie kan ook warm gemacereerd worden: acht uur au bain marie op een theelichtje. Dit vanwege de hoge vochtigheid van wortels, en dat vocht moet gewoon die olie uit. Als je er een zalf van wilt maken: 10 tot 20 procent bijenwas toevoegen. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted July 15, 2011 Share Posted July 15, 2011 Beschermt de huid goed tegen UV-straling Dacht ook door het eten van wortelen én tomaten? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 15, 2011 Author Share Posted July 15, 2011 Bij wortelen: liever smeren dan een boel te moeten eten. Ben niet zo'n wortelfan... worteltje hier en daar prima, lekker, maar elke dag een pond... eh... nee... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted July 15, 2011 Share Posted July 15, 2011 Bij wortelen: liever smeren dan een boel te moeten eten. Ben niet zo'n wortelfan... worteltje hier en daar prima, lekker, maar elke dag een pond... eh... nee... , nee ben ook geen fan. Laatst wortelsap gemaakt en ingevroren. Wel opgemaakt maar vond de smaak ook niet geweldig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 15, 2011 Author Share Posted July 15, 2011 Bij wortelen: liever smeren dan een boel te moeten eten. Ben niet zo'n wortelfan... worteltje hier en daar prima, lekker, maar elke dag een pond... eh... nee... , nee ben ook geen fan. Laatst wortelsap gemaakt en ingevroren. Wel opgemaakt maar vond de smaak ook niet geweldig. Moet je mengen met sinaasappelsap... dan is het prima te doen. Het zure van de sinaasappel doet de mufheid van het wortelsap opheffen. Ook wat extra citroensap eventueel (als de sinaas te zoet zijn) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted July 15, 2011 Share Posted July 15, 2011 Dank je wel voor deze tip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 15, 2011 Author Share Posted July 15, 2011 Van de Marokkanen geleerd (niet de ene buurman)... die drinken dit graag.... en veel.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 15, 2011 Author Share Posted July 15, 2011 Een klassieke Marokkaanse salade: sinaasappel (platte schijfjes, zonder schil), geraspte wortel en zwarte olijven... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nasuada Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Vanavond wortelolie in de crockpot gemaakt.400 ml olijf olie en 5 biologische wortels. Ik had dit mengsel op hoog al roerend tot 45graden en toen laag gezet met deksel.toen ik half uurtje later ging kijken borrelde het grrrrrrrr het mocht niet koken.nu zonder deksel af laten koelen. Zou het nog te redden zijn? Het plan is om het morgen zonder deksel nogmaals tot 50 graden te verwarmen, afkoelen en nogceen keer. Daarna te filteren en in potjes te doen.of heeft iemand een beter idee?Ik las net trouwens dat je de wortels beter kan drogen voor de olie. Dat heb ik dus niet gedaan. Quote https://www.deblijehoeve.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted May 13, 2016 Share Posted May 13, 2016 Ik gebruik een ouderwetse flessenwarmer, deze slaat af als ie warm genoeg is, en weer aan als ie afkoelt. Erg handig. Moet/mag die wortel in stukjes?Slaolie vind ik dan weer niet echt wat voor op mijn huid, dus ik denk dat het walnootolie,of jojoba olie wordt. Nu nog wortels Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.