Jump to content

verlies van blaadjes bij zaailingen


Fieke

Recommended Posts

Ik vrees dat ik mijn zaailingen van mijn pepers en paprika's vermoord heb of in het minst slechte geval ze mishandeld heb.

Met het mooie weekend wou ik mijn plantjes (zo'n 10 cm hoog) al afharden door ze buiten in de schaduw te zetten.

 

De nacht van zaterdag op zondag ben ik ze echter vergeten binnen te halen !

 

Ze zagen er in eerste instantie nog goed uit maar nu zijn er al 3 plantjes die hun blaadjes verliezen... Zou dit hiermee te maken hebben en weet iemand of mijn plantjes er nog zullen doorspartelen??

Link to comment
Share on other sites

Ik had een hele specifieke - voor mij bijzondere peperzaailing, de Turkish Kil, veel te veel speciale herinneringen aan - gezaaid, begin januari en opgekomen ergens half januari. Deze zaailing liet op een gegeven moment ook zijn blaadjes vallen. En hij had er maar twee extra naast de kiemblaadjes... Daarna heeft hij heel lang niks gedaan. En met lang bedoel ik maanden.

 

Ik heb hem nog verpot, maar hij groeide niet, maakte geen nieuwe blaadjes aan. Vrij sneu. Ik vermoed dat hij toch een tijdje te droog heeft gestaan. Hij kreeg wel genoeg licht (TL groeilampen) en warmte (stond in een warmtebak met temperatuurregelaar.) Uiteindelijk was ik het zat en heb ik hem uit de bak gehaald.

 

Elke andere zaailing had ik naar buiten gegooid, het niemandslandje in, maar deze niet. En dus staat hij sindsdien staat hij gewoon in de vensterbank. In alle andere gevallen had ik hem weggedaan, maar nu niet. En dus heb ik hem een keer of twee wat vloeibare voeding gegeven. En water.

 

Sinds een week of twee ijkt hij weer iets de hoogte in te gaan. En verrek, het is echt zo, maar hij heeft nu weer wat meer blaadjes. Vergeleken met mijn andere peperplantjes, is deze echt heel erg klein en teer. Ik heb geen idee of het nog wat wordt, maar ik ga het wel proberen.

 

Enfin, dat was een heel lang antwoord. Eigenlijk om te zeggen dat zolang er een groeipunt is, je niet hoeft op te geven, maar dat het wel kan zijn dat je veel te veel geduld moet hebben voor er weer voortgang te zien is.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Het zijn de kiemblaadjes die afgevallen zijn, geen gewone blaadjes. Da's normaal.

Maar je plantjes zien er heel klein en zwak uit. Wanneer heb je ze gezaaid? Vorig jaar zagen de mijne er net zo uit. Tot ik ze in andere potgrond zette en toen gingen ze ineens heel goed.

Een plantje met nog maar twee beginnende blaadjes hoor je nog niet af te harden. Hou ze maar binnen tot hij sterker is.

Link to comment
Share on other sites

Ter vergelijking, mijn trage lieveling die nu weer tekenen van leven vertoont (rechtsonder) versus mijn andere peperplanten die niet stil hebben gestaan.

 

17EDB14E-E1E7-4082-8969-D151632996AE96811524509946.jpeg

 

(Ik doe ook maar wat. )

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

@Ann123:

 

 

Ik heb ze midden februari reeds gezaaid. Ze zijn goed ontkiemd maar inderdaad, mij was het ook al opgevallen dat ze niet meer groeien. Ze staan op de vensterbank met zeker voldoende licht en warmte.

 

Ik heb ze gisteren verpot, hopende dat ze zo wat nieuwe energie krijgen!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...