Jump to content

Aardbeien - ziekte of plaag ?


SanneerMeneer

Recommended Posts

Het lijkt insectenschade. Ik zou mij er niet druk om maken. In een natuurlijke tuin met voldoende biodiversiteit zou het probleem zichzelf moeten oplossen. Als de planten de schade blijven houden dan zou ik de planten wegdoen en kijken voor andere rassen die het niet krijgen.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk ook aan zuigschade. Misschien de aarbeienmijt (Phytonemus pallidus spp. fragariae):

 

Aardbeimijten komen voornamelijk op glasgroentegewasen voor, vandaar de engelse naam `Cyclamen mite'. Ze zijn erg klein (0,25 mm) en zitten in de opgevouwen bladeren in het hart van de plant.

 

Door een loep bekeken, lijken het net kleine waterdruppeltjes. Maar deze waterdruppeltjes bewegen! Mijten zijn in de jonge opgevouwen blaadjes in het hart van de plant waar te nemen. Dit jonge blad verschrompelt. Het groeipunt van de plant wordt dof en blauwgroen van kleur. Het hart van de plant wordt bruin. Later worden de bladeren bronskleurig en tenslotte gespikkeld bruin.

 

Aangetaste planten produceren korte, gedrongen bloemstengels die niet uitgroeien. Bladeren, en in een later stadium ook vruchten, zijn misvormd.

Bron: GroenKennisnet

 

Niet alle beschreven symptomen zijn in de foto's zichtbaar, maar de groeivervorming en bruine spikkeltjes zijn m.i. het gevolg van zuigschade.

 

Kijk 's in de opgevouwen bladeren in het hart van de plant, je hebt wel een loepje nodig. Je moet iets kunnen vinden. Hoe ziet het hart van de plant eruit?

Belangrijk; voor nu van belang dat je niet met je handen van plant tot plant gaat om verspreiding te voorkomen zolang je niet wet wat het heeft veroorzaakt.

Je bent zelf nu de belangrijkste vector voor de verspreiding.

 

Als je mijten vindt, kun je volgens de informatiebron beter aangetaste planten in plastic zakken afvoeren en vernietigen.

Link to comment
Share on other sites

@oscardevos

 

Ik heb verschillende bladeren geplukt en even onder sterk licht gehouden. Wat mij opviel was dat ik hele kleine witte beestjes zag. nog een keer zo klein als een speldenkop. Ik moet eens even kijken wat dit dan zou kunnen zijn. Ik kon ze amper met het blote oog zien. Het lijkt me niet dat dit de aardbei mijt is. Het verschilt te veel naar mijn mening. Ik zal eens kijken of ik een duidelijke foto kan maken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...