Jump to content

Hortensia Annabelle vs Magical Pinkerbelle


Bertus

Recommended Posts

Ik heb een rijtje Annabelles staan nu ca 1,50 hoog en volop in bloei.

Heb er een flink gaaswerk tussenstaan maar desondanks ligt na een sproeibeurt van de tuin de helft om, net boven het gaas.

Dat ziet dus niet meer uit, daarbij vind ik de Annabelle ook wel wat te dominant in de tuin waardoor andere bloeiers in het niet vallen. Ik heb het 'n beetje gehad met de mooie Anna's en overweeg ze te rooien.

Naast de nieuwe "strong" Annabelle is er een nieuw soort, de Magical Pinkerbelle. Bloemen zijn rose en wat kleiner maar ze worden ook 1,30-1,50 hoog.

Heeft iemand ervaring met deze soort Hortensia wat betreft regen en windgevoeligheid? De verkopers beloven veel .... maar .... ik hoor het liever van ervaringsdeskundigen.

Link to comment
Share on other sites

Sorry. Geen ervaring met de roze variant. Wel inmiddels: als je de Annabelles minder hard terugsnoeit (gewoon de bloemhoofdjes eraf, plus 15 cm ofzo), worden de bloemen het jaar erop niet zo idioot zwaar en de stengels steviger.

Ff link bij gezocht.

Hiero: https://deboomdokter.be/blog/gazon-en-tuin/tips-voor-het-snoeien-van-hortensia-annabelle/

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Dank voor de tip en link, ga ik zeker overwegen.

Ik was gewend tot vrijwel aan de grond te snoeien.

Ben erg benieuwd hoe dat gaat als een gedeelte flink gesnoeid wordt en een gedeelte maar ca 15cm wordt ingekort.

Link to comment
Share on other sites

Met dat snoeien kun je inderdaad behoorlijk spelen. Diep snoeien doe je om grote bollen te krijgen die dus zwaar kunnen worden. Hoger snoeien krijg je meer bloemen maar kleinere die op de oudere takken staan en dus steviger zijn.

 

Cultivars: Iedereen heeft die klacht en na jaren de modeplant te zijn geweest, zijn de kwekers aan de slag gegaan om stevigere cultivars te maken. De Strong Annabelle was een van de eerste. Zo strong bleek die overigens niet; bleef wat lager, wat kleinere bollen dan de mega mega bollen van de gewone.

 

Ook al weer een paar jaar nu, is er de Limelight varianten, divers. Die zijn echt steviger, lager ook ( al kan je daar ook grote struiken van doen opgroeien ) : die zijn naar mijn ervaring echt wel goed stevig. Iets minder fel wit wel, wat groenig geel-wit. Wel mooi hoor.

 

Dan heb je alle roze varianten. Nou ja roze,meest wit met een vleug roze. Er zijn er ook die bijna geheel roze zijn. De Vanilla Fraise vind ik een mooie. Die jij nu noemt ken ik niet.

 

Toch. Welke variant je ook hebt; de snoeiwijze die je toepast is erg bepalend voor de maat van de bloemen die ontstaan en dus ook de zwaarte. Ik ken 2m20 hoge struiken, die vol in bloei erg imposant zijn en dus nul omvallen. dat zit op hout van centimeters dik.

Link to comment
Share on other sites

@Bit, dank voor je uitgebreide en (zoals standaard bij jou ) gedegen aanvulling.

Heb ook nog wat verder gezocht op internet en heb inderdaad geleerd dat de manier van snoeien veel invloed heeft op groei- en bloeiwijze van hortensia's maar ook geleerd dat er qua stevigheid zwakkere en sterkere cultivars zijn.

Waarschijnlijk stap ik het najaar over van Annabelle naar de door Bit genoemde, stevige Limelight, dat is overigens een pluimhortensia. En .... dus in combinatie met snoeiwijze moet die wel wat kunnen hebben.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...