Jump to content

Brand in moestuinbak


Recommended Posts

Aan de voorkant van de flat waar ik op de begane grond woon, had ik tot vandaag een vierkantemeter-moestuinbak staan. Vannacht stond deze in de brand. In de avond had ik al een brandlucht geroken en toen het raam gesloten, daarbij niet realiserend dat de lucht van vlakbij het raam kwam. Gelukkig is het gelukt om de brand te blussen.

 

Aan de voorkant heb ik het zuiden met een tegelterras waar het overdag flink heet kan worden. Ik heb twee hypotheses. De ene is dat er een brandende sigarettenpeuk op de houten moestuinbak is terechtgekomen. Ik vind in de achtertuin ook vaak sigarettenpeuken die mensen uit gemakzucht naar beneden gooien.

 

De andere hypothese is dat er sprake was van broei. Ik had van de zestien vakken van de moestuinbak de achterste vier beplant en aan de voorkant drie. De twee middelste rijen had ik niet beplant en die bewaterde ik ook niet. Ik kan me voorstellen dat die grond dan overdag warm kan worden. Op internet heb ik verschillende berichten over brand bij potgrondbedrijven gelezen:


https://www.rijnmond.nl/nieuws/153128/Brand-bij-potgrondbedrijf-in-Zwijndrecht
https://www.omroepwest.nl/nieuws/2805349/Broei-oorzaak-van-brand-bij-potgrondbedrijf-in-Den-Hoorn
http://www.omroepbrabant.nl/?news/2717191063/Grote+brand+bij+potgrondfabrikant+in+Helmond+binnen+uur+geblust.aspx

Bij dit soort bedrijven gaat het natuurlijk om veel grotere hoeveelheden potgrond dan wat in een vierkantemeterbak past.

 

Het gaat om deze moestuinbak: https://www.hornbach.nl/shop/OUTDOOR-LIFE-Vierkante-meter-tuin-120-x-120-x-20-cm/8766180/artikel.html

 

Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn geweest?

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dan eerder toch aan die sigarettenpeuk. Misschien bij de buren een briefje in de bus stoppen waarin je zegt een brand te hebben gehad door sigarettenpeuken (ook al is het door iets anders zou ik dit toch doen want zowieso niet leuk) , hopelijk stoppen ze er dan mee.

 

Vers grasmaaisel of een compostvat dat vuur vat, heb ik al gehoord. Geloof niet dat potgrond door de zon dergelijke hitte kan ontwikkelen. Bij potgrond zijn de organismen die voor de hitte (vertering) zorgen er uit.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...