Geplaatst: 24 juli 201113 j recept: 900 gram sinaasappels waarvan 1 citroen sap van 1 citroen extra1800 gram suiker2400 ml water alles gedaan zoals voorgeschreven, eerst schilletjes snijden en koken in water, dan als ze zacht zijn suiker erbij en sap van sin/ citr erbij en aan kook brengen tot het punt dat het te testen is of het stijf wordt (koud schoteltje test)staat nu bijna uur te koken en lukt maar niet.... wie weet raad? al extra citroensap toegevoegd.
Geplaatst: 24 juli 201113 j Auteur 6 potten ipv de beoogde 10....we wachten maar af hoe de marmelade het gaat doen, vorige keer was de smaak geweldig (bio fruit en suiker) maar de consistentie ook al niet goed.dit keer, zelfde probleem.misschien moet ik me maar bij andere dingen houden die "minder ingewikkeld" zijn?
Geplaatst: 24 juli 201113 j Volgens mij kun je losse pectine kopen. Poeder? Drogist? Misschien zoiets achter de hand houden voor noodgevallen.
Geplaatst: 24 juli 201113 j Marmello heet dat spul om het dikker te maken. o.a. te koop bij reformwinkels
Geplaatst: 24 juli 201113 j geleisuiker speciaal van van gilse gebruiken en je hebt nooit meer te dunne jam, gelei of marmelade. Players only love you when they're playing.
Geplaatst: 24 juli 201113 j Pectine kan je gewoon bij de supermarkt kopen. Staat bij de suikerspullen. Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
Geplaatst: 24 juli 201113 j Pectine kan je gewoon bij de supermarkt kopen. Staat bij de suikerspullen. Je kunt het (pectine) ook zelf maken, zelf-vloeibare-pectine-maken-t1504-10.html?hilit=pectine%20maken#p23053. VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
Geplaatst: 28 juli 201113 j Auteur Met de marmelade kwam het kwa consistentie dus niet goed.de SMAAK was prima .....dus ik maak hem gewoon op en volgende keer doe ik "toegevoegde stijfsel" er maar bij. iemand (sorry even weet ik niet wie..)mailde met haar ervaringen, en dat ze PERSsinaasappels gebruikte en alleen de sinaasappel en suiker en verder niets.....staat genoteerd als experiment als deze potten op zijn....alleen wel niet bio dan...(waren handsinaasappels)
Geplaatst: 10 augustus 201113 j In de toekomst minder water gebruiken, daar zit gewoon het probleem. Als je zoveel water toevoegt, duurt het ook erg lang alvorens het allemaal weggekookt is. Losse pectine toevoegen is parels voor de zwijnen gooien, sinaasappelen barsten van de pectine.
Geplaatst: 21 juli 201410 j Ik denk ook dat het aan de toevoeging van water ligt. Voor jam gebruik ik nooit water, enkel puur sap.
Geplaatst: 22 juli 201410 j @Claudia69: Nou dat weet ik wel zeker. Ik begon toevallig dit omhooggekickte topic te lezen omdat ik deze weken nogal wat jam sta te maken en mijn oog op het recept viel. Ik dacht gelijk: water ? Water ???Ik doe echt nooit water bij de vruchten of wat dan ook. Beetje een kwestie van voorzichtig met je temperatuur beginnen.
Geplaatst: 22 juli 201410 j Mocht ik weer lekker wat opschonen! Topic is nu vrij van gebabbel Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 23 juli 201410 j Je hebt soms het zelfde probleem bij het maken van kweepeergelei. De oplossing is om de vloeistof verder te laten inkoken, tot ongeveer 2/3 van het oorspronkelijke volume. De in de sinasappelschil aanwezige pectine is dan wel voldoende om de zaak te verdikken. Maar je kan uiteraard ook wat pectine toevoegen; dan hou je meer marmelade over. En mislukt het, je denkt dat de vriesproef goed uitvalt maar de volgende dag blijkt dat de marmelade toch nog te dun is, dan is er niets aan de hand! Je leegt de potten weer in de pan een kookt nog wat verder in.
Geplaatst: 23 juli 201410 j Zo krijg je het uiteindelijk wel dik, maar de smaak zal meer gekarameliseerd en minder fruitig zijn. Hetzelfde krijg je naar mijn ervaring als je minder suiker toevoegt dan normaal (de normale verhouding voor jam die niet in de koelkast bewaard moet worden is 1 kg suiker op 1 kg fruit). De verhouding vocht in de jam is dan hoger en ze moet langer koken om te stijven. En als ze uiteindelijk uitgekookt en ingedikt is, is het suikergehalte even hoog als wanneer je meteen meer suiker had gebruikt en smaakt je jam minder fruitig omdat ze langer heeft staan koken.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.