Jump to content

Voorzaaien, verpoten, verspenen, uitdunnen...


Lotjuuh

Recommended Posts

Hallo!

 

Ik ben nieuw hier, maar hoop hier veel info te kunnen krijgen en misschien zelfs te geven.

Ik ben ook nieuw in het moestuinieren. Vorig jaar heb ik met succes komkommer, courgette, bonen en tomaten geteeld. Oh wat geweldig om van zo’n mini zaadje zo’n opbrengst te zien komen!

 

Dit jaar wil ik het wat groter aanpakken, ik heb nu zo’n 15 gewassen die ik wil telen. Misschien nog heel klein, misschien juist heel ambitieus - we zullen het eind zomer wel zien!

 

Ik ben in ieder geval wel van de voorbereiding (vandaar dit bericht). Ik heb me suf gelezen op alle info die op internet te vinden is. Maar soms wordt het toch verwarrend of lijken dingen elkaar tegen te spreken. Hopelijk brengt dit bericht helderheid.

 

Ik snap dat je veel zaden moet voorzaaien, zodat ze beter ontkiemen (warmer, geen beesten die de zaadjes opeten, enz). Ik snap ook dat je bijv een gezaaid rijtje wortelen moet uitdunnen omdat alles anders te dicht op elkaar zit.

 

Maar zoals ik het nu snap moet je soms iets voorzaaien, dan in potjes planten (verspenen toch?) en later op de definitieve plaats zetten. Waarom niet meteen?

Soms moet je voorzaaien onder glas, soms telen onder glas. Is dit hetzelfde of is dit laatste eigenlijk een kas?

Soms moet je zaaien op een zaaibed (al dan niet onder glas) en later uitplanten. Waarom niet meteen zaaien op de definitieve plaats en later uitdunnen? Wat is het verschil?

 

Mijn situatie is als volgt: ik heb een niet-geïsoleerde, wel verwarmde serre die ik als bijkeuken gebruik en een stuk grond van zo’n 12 vierkante meter. Ik heb van die trays met allemaal van die kleine vakjes met zo’n plastic deksel erbovenop. Een mini-kas om in voor te zaaien.

Stel, ik zaai hier komkommer en courgette enz in. Zodra de eerste blaadjes echt zichtbaar zijn, laat ik ze een paar keer wennen aan de buiten temperaturen (afharden toch?) en mag ik ze dan na half mei meteen buiten op hun definitieve plaats zetten? Of moet ik ze eerst nog in potjes overplanten?

 

En bijvoorbeeld prei. Goed, die groeit wat dieper, dus ik zaai voor in een klein aardewerken potje. Zodra ze groot zijn, mag ik ze dan meteen buiten uitplanten? Of hoef ik deze helemaal niet voor te zaaien?

 

Oké, ik hoop dat dit lange bericht in de goeie rubriek staat en dat het niet te chaotisch is;)

 

Ik ben in ieder geval vol enthousiasme voor komend jaar!

 

Groetjes,

Liselotte

Link to comment
Share on other sites

Ik snap dat je veel zaden moet voorzaaien, zodat ze beter ontkiemen (warmer, geen beesten die de zaadjes opeten, enz).

Het warmer voorzaaien is vooral voor :

- planten waarvan eigenlijk het groeiseizoen te kort is hier om pas te zaaien als temperatuur hoog genoeg is . (vb pepers paprika's tomaat )

- Vroegere oogst dan als je niet zou verwarmd voorzaaien .

En bijvoorbeeld prei. Goed, die groeit wat dieper, dus ik zaai voor in een klein aardewerken potje. Zodra ze groot zijn, mag ik ze dan meteen buiten uitplanten? Of hoef ik deze helemaal niet voor te zaaien?

Zomer prei kunt je vroeg voorzaaien in bakje zodat je sneller op het seizoen ze kunt uitplanten en ook oogsten .

Later op het jaar kunt je prei voorzaaien op een rij gewoon in open lucht (herfst en winterprei)

Prei zaai je voor zodat je planten dieper in de grond kunt planten zodat er een groter deel onder de grond komt te zitten (dit vormt het witte deel)

Ik snap ook dat je bijv een gezaaid rijtje wortelen moet uitdunnen omdat alles anders te dicht op elkaar zit.

Het is moeilijk of wel onmogelijk om wortels perfect allen op perfecte afstand van elkaar te zaaien . En ook niet alle zaden ontkiemen dus waar een zaadje niet ontkiemd zou 2 wortels dubbele afstand van elkaar staan . Dus worden wortels dichter bij elkaar gezaaid dan gewenst is om uiteindelijk op goede afstand te komen te staan . Dus moeten dan uitgedund worden . Hier zijn er ook verschillende mogelijkheden van wanneer dunnen . Er zijn mensen die al vrij vroeg dunnen ikzelf dun eigenlijk vrij laat als er al kleine worteltjes aan hangen en worden gewoon opgegeten .

 

Soms moet je zaaien op een zaaibed (al dan niet onder glas) en later uitplanten. Waarom niet meteen zaaien op de definitieve plaats en later uitdunnen? Wat is het verschil?

Zoals ik als schreef prei zaai je voor om de planter dieper te kunnen planten.

Andere zaken vb kolen plantafstand ongeveer 50cm . Als je deze op deze afstand zou voorzaaien telkens 2 of 3 zaden om dan telkens 1 plant over te houden . Moet je wel gans deze oppervlakte onkruid vrij houden en is deze oppervlakte langere tijd bezet . Kolen kunt je voorzaaien op een zaaibed maar de meeste zetten van 1 koolsoort maar zeer beperkte (of toch zeker in 1 keer) hoeveelheden daarom worden deze geregeld in potjes bakjes voorgezaaid . Waarom er zoals wortels sommige groenten wel onmiddellijk ter plaatsen gezaaid worden en dan gedund is omdat deze slecht tegen verplanten kunnen .

Soms moet je voorzaaien onder glas, soms telen onder glas. Is dit hetzelfde of is dit laatste eigenlijk een kas?

Ja onder glas is zelfde al in de kas of serre .

 

Mijn situatie is als volgt: ik heb een niet-geïsoleerde, wel verwarmde serre die ik als bijkeuken gebruik en een stuk grond van zo’n 12 vierkante meter.

Even voor de duidelijkheid vermoed dat wat jij kast noemt in Vlaanderen serre word genoemd . En wat jij serre noemt in Vlaanderen veranda word genoemd

Hoe warm word deze serre/veranda verwarmd? Bij het opkweken van planten is verhouding licht tegenover temperatuur erg belangrijk om de planten niet te laten fileren . Dus let hier wel op dat je mogelijks andere situatie heb dan de meeste hier als ze spreken over Kas/serre.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...