Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Tips voor aalbessen ergens tegen/rond te laten groeien?


marjan93

Recommended Posts

Ik ben een nieuw lid hier en dus ook nog maar pas begonnen met een moestuin met groenten en fruit. Nu ga ik 3 soorten aalbessen zetten en ik vroeg me af, moeten die tegen klimgaas gepland worden of een klimplantrek of? Iemand ideetjes? zou heel fijn zijn

Link to comment
Share on other sites

Bedoel je met 3 soorten wit, rood en zwart?

 

Wit en rood groeien en snoei je anders dan zwarte en vragen een wat andere aanpak dus. Rode/witte/rose is dezelfde soort in een andere kleur. De zwarte is familie maar toch een andere plant.

 

Je kunt ze wel allemaal als grote struik laten groeien. Dan is er geen steun nodig. Je snoeit ze zo dat ze een mooie open vorm krijgen (een gestel van ca. 4 a 6 takken, waarop zijtakjes komen die vrucht dragen) ze op 1 meter a 1,50 van elkaar. Zwarte vragen wat meer bemesting dan de rode/witte en bij de zwarte snoei je als de struik volwassen is jaarlijs ca. 1/3 van de dragende takken geheel weg en laat nieuwe scheuten opgroeien. Bij de rode/witte laat je doorgroeien op die basisvorm en snoeit zo dat daaraan vruchttakjes komen.

 

Een aanbind systeem van 1 of enkele takken (snoervorm heet dat of bij meer takken een waaier) kan bij rode en witte of rose bessen ook, maar dan moet je al planten kopen die daarop gesnoeid zijn van kleins af... Maar laten we zeggen dat dit meer voor gevorderden is. Als je wat ervaring hebt met deze planten en met snoeitechnieken is dat een leuke uitdaging. Het volstaat dan om

 

Onder andere op dit forum veel info verder te vinden. Gebruik de term aalbes of trosbes of rode/witte/zwarte bes. rechtsboven bij zoekfunctie.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...