Jump to content

gevraagd : droog weer!


Ludo

Recommended Posts

Het wekenlange regenachtige weer eist z'n tol in de boontjes. Weinig wind en nattigheid veroorzaken schimmel op de stengels welke overgaat op de bonen. Dringend geplukt nu het eens niet regent en toch nog een aardige oogst. Hopelijk stopt de schimmel een beetje en heb ik nog een tweede pluk, alhoewel... in de diepvries zit nog genoeg en ik kan weer een jaartje voort.

resized_913_523b965d0851c5e6111b0791dce35cfc.jpgresized_913_e103916a313ea24870fbf5de8c4bc442.jpg

resized_913_bda5184ef49eeb0507aeb095a63d861e.jpgresized_913_bcf85dc0a1ce9fae387fac471e752243.jpg

 

De tomaten beginnen goed af te rijpen. Deze soort, vermoedelijk afkomstig van San Marzano, is een 40 jaar geleden meegebracht uit Italië door mijn oom. Hij heeft elk jaar de zaden geoogst en opnieuw gezaaid. Mijn vader is er nadien ook mee begonnen en ik uiteraard ook. De originele San Marzano heeft zich kennelijk geclimatiseerd en geeft dikke sappige zoete vleestomaten. Alleen deze kweken wij, omdat ik weet dat al de rest die ik geprobeerd heb, moeilijk opkan tegen deze soort. Behalve dan soms een extraatje, zoals de Sweet Million, die een massa kleine zoete tomaatjes geeft als toetje.

resized_913_66ffee08288a6e8b1514e959085c9ffb.jpgresized_913_0ad445f81b01f5e0c2a0e10d18895ecb.jpg

resized_913_4570984a44bb729f8662cfda88899215.jpgresized_913_dd48237473ba657186e2c7979b2776f1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mooi die tomaten, je krijgt straks als ze rijp zijn buikpijn van het eten ervan

Ik heb voor volgende week een zonovergoten week in de aanbieding met temperaturen tussen de 25 en 30 graden, en dan niet klagen dat het te warm is he

Link to comment
Share on other sites

Droog weer op komst : tijd om te rooien.

Wat verleden week nog te nattig stond is stilaan aan't opdrogen. Met het goede weer in't vooruitzicht, de ui (tjes) maar losgelegd zodat de zon en de wind er een beetje kunnen doorspelen.

resized_913_52490c56796b982c609b3b5466fa93e6.jpgresized_913_90ca9f970c10a4cfb99f8e4fca6b77a5.jpg

Recept ajuinsoep : "men neme één ui ....."

resized_913_6b434227e19eb2e585c92b232fb41fd0.jpgresized_913_a1904ec70284468ff08a99d53effd917.jpg

Link to comment
Share on other sites

Links de al 40 jaar doorgekweekte San Marzano. De plant zelf is niet echt zwaar en de bladeren "hangen" er een beetje aan (wat normaal is voor de soort, we zien dat telkenjare) .Rechts de echte San Marzano waarvan ik dit jaar zaad moet houden (hopelijk zijn ze zaadvast). Dit zijn plantjes van de laatste zaadjes die ik in 2000 (!) toegestuurd gekregen heb uit Italie.

resized_913_0dd04bd0609d012847a47d2f458348b2.jpgresized_913_4245356780cb1928e38bf23ec5d5b057.jpg

Link to comment
Share on other sites

Geen probleem met zaadjes opsturen maar ik kan moeilijk aan tien mensen allemaal apart een pakketje toesturen, zou wat te kostelijk worden. Voor enkelen is het geen probleem. Of is er misschien een mogelijkheid om een zakje naar iemand te sturen die dat dan gelijk in jullie 'reizend zaadpakje" kan deponeren ? Zaadjes terugsturen is niet nodig, ik heb wel al het nodige.

Wat ik ook nog heb is een massa zaad van "mosterdsla". Op één van de topics in het forum heb ik er een foto van gezien maar ik kan hem niet meer terugvinden.

Die mosterdsla is afkomstig van een zakje gemengd zaad wat ik twee jaar geleden gekocht heb als "Tai mix" . Hierin zaten drie soorten bladgroenten, van plant gelijkend op rucola, dus geen "slakroppen". Eén soort had een ietwat groen rond blad en smaakte naar onkruid. Een twee soort was eveneens groen en had een lichte mosterdsmaak. De derde, welke ik heb laten doorschieten voor het zaad, was roodachtig (zie foto) en had een redelijke sterke mostersmaak, ideaal als mengeling voor een slaatje. Maar... en nu vertel ik iets raar :

Hetgeen ik uit het zakje gezaaid had, daarvan had de rode variant een duidelijk mosterdsmaak.

De plant is blijven staan, heeft zaadjes gegeven en die heb ik verzameld en direct terug gezaaid. De smaak van de blaadjes was duidelijk minder mosterdachtig, wel lichtjes. De planten die in de tuin her en der uitkwamen, hadden WEL de originele mosterdsmaak. Dit jaar opnieuw gezaaid en als ik iemand laat proeven zegt hij direct dat er duidelijk "mosterd" inzit. Alhoewel ik vind dat de sterkte ervan duidelijk afwijkt van de eerste zaaing... Ligt het aan het weer... de jonge of oude blaadjes... ik weet het niet. In alle geval heb ik opnieuw een lading te drogen gehangen en die zal me weeral een boel zaadjes opleveren...

913_58f281c6a6a2831627bbe21af9e1cc5b.jpg

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...