Ludo Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Het wekenlange regenachtige weer eist z'n tol in de boontjes. Weinig wind en nattigheid veroorzaken schimmel op de stengels welke overgaat op de bonen. Dringend geplukt nu het eens niet regent en toch nog een aardige oogst. Hopelijk stopt de schimmel een beetje en heb ik nog een tweede pluk, alhoewel... in de diepvries zit nog genoeg en ik kan weer een jaartje voort. De tomaten beginnen goed af te rijpen. Deze soort, vermoedelijk afkomstig van San Marzano, is een 40 jaar geleden meegebracht uit Italië door mijn oom. Hij heeft elk jaar de zaden geoogst en opnieuw gezaaid. Mijn vader is er nadien ook mee begonnen en ik uiteraard ook. De originele San Marzano heeft zich kennelijk geclimatiseerd en geeft dikke sappige zoete vleestomaten. Alleen deze kweken wij, omdat ik weet dat al de rest die ik geprobeerd heb, moeilijk opkan tegen deze soort. Behalve dan soms een extraatje, zoals de Sweet Million, die een massa kleine zoete tomaatjes geeft als toetje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Mooi die tomaten, je krijgt straks als ze rijp zijn buikpijn van het eten ervan Ik heb voor volgende week een zonovergoten week in de aanbieding met temperaturen tussen de 25 en 30 graden, en dan niet klagen dat het te warm is he Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guus D Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Heb ik ook last van, schimmel op mijn bonen, gelukkig maar een paar planten Gr Omdat het kan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Super die tomaten! Zou ik echt niet erg vinden om daar wat zaadjes van te hebben! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Oei, die zien er inderdaad erg mooi en smakelijk uit! Heb je misschien wat extra zaadjes liggen? Ik heb wel het een en ander te ruilen.....? Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Die tomaten zien er goed uit!Als je een paar zaadjes overheb, ik heb ook wel het een en ander te ruilen... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 Droog weer op komst : tijd om te rooien.Wat verleden week nog te nattig stond is stilaan aan't opdrogen. Met het goede weer in't vooruitzicht, de ui (tjes) maar losgelegd zodat de zon en de wind er een beetje kunnen doorspelen.Recept ajuinsoep : "men neme één ui ....." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 Links de al 40 jaar doorgekweekte San Marzano. De plant zelf is niet echt zwaar en de bladeren "hangen" er een beetje aan (wat normaal is voor de soort, we zien dat telkenjare) .Rechts de echte San Marzano waarvan ik dit jaar zaad moet houden (hopelijk zijn ze zaadvast). Dit zijn plantjes van de laatste zaadjes die ik in 2000 (!) toegestuurd gekregen heb uit Italie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 Geen probleem met zaadjes opsturen maar ik kan moeilijk aan tien mensen allemaal apart een pakketje toesturen, zou wat te kostelijk worden. Voor enkelen is het geen probleem. Of is er misschien een mogelijkheid om een zakje naar iemand te sturen die dat dan gelijk in jullie 'reizend zaadpakje" kan deponeren ? Zaadjes terugsturen is niet nodig, ik heb wel al het nodige.Wat ik ook nog heb is een massa zaad van "mosterdsla". Op één van de topics in het forum heb ik er een foto van gezien maar ik kan hem niet meer terugvinden. Die mosterdsla is afkomstig van een zakje gemengd zaad wat ik twee jaar geleden gekocht heb als "Tai mix" . Hierin zaten drie soorten bladgroenten, van plant gelijkend op rucola, dus geen "slakroppen". Eén soort had een ietwat groen rond blad en smaakte naar onkruid. Een twee soort was eveneens groen en had een lichte mosterdsmaak. De derde, welke ik heb laten doorschieten voor het zaad, was roodachtig (zie foto) en had een redelijke sterke mostersmaak, ideaal als mengeling voor een slaatje. Maar... en nu vertel ik iets raar :Hetgeen ik uit het zakje gezaaid had, daarvan had de rode variant een duidelijk mosterdsmaak.De plant is blijven staan, heeft zaadjes gegeven en die heb ik verzameld en direct terug gezaaid. De smaak van de blaadjes was duidelijk minder mosterdachtig, wel lichtjes. De planten die in de tuin her en der uitkwamen, hadden WEL de originele mosterdsmaak. Dit jaar opnieuw gezaaid en als ik iemand laat proeven zegt hij direct dat er duidelijk "mosterd" inzit. Alhoewel ik vind dat de sterkte ervan duidelijk afwijkt van de eerste zaaing... Ligt het aan het weer... de jonge of oude blaadjes... ik weet het niet. In alle geval heb ik opnieuw een lading te drogen gehangen en die zal me weeral een boel zaadjes opleveren... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Ziet er goed uit Ludo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Hoi Ludo, goed idee, om ze in de zaden enveloppe te stoppen!De zaden mogen eventueel wel naar mij, als het goed is krijg ik binnenkort de zaden carrousel enveloppe, om er sowieso een groter enveloppe-doosje omheen te doen Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 Ok Jorieke, laat maar weten wat ik moet doen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts