Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

De eerste luizen bij de tuinboon


Edwin

Recommended Posts

Het is begin mei, de tuinbonen staan vroeg in bloei en.. de eerste luizen zijn gesignaleerd. Vroeg zaaien is dus geen garantie om de bladluis voor te zijn!

Ik ben in de eerste week van februari begonnen met het zaaien van 3 soorten, de Muchamiel, "Extra temprano'' [=extra vroeg, staat verder geen soortnaam bij] en de Drie Maal Wit. De dille die tussen de regels door staan zijn nog klein en bieden dus ook geen bescherming, zover dat al zou werken.

Normaal gesproken bestrijd ik de luizen handmatig, dus echt met de duim er overheen, alleen zijn de planten daarvoor nog te kwetsbaar nu. Misschien morgen maar de plantenspuit met wat afwas/zeep, heel voorzichtig want ik wil dat spul niet bij de wortels hebben. Zo.. dat wilde ik even kwijt!

Link to comment
Share on other sites

Voorkomen ( hoewel helemáal voorkomen wel wat lastig zal zijn ) van luizen in tuinbonen, is een apart topic voor ( bij sectie 'groente' , zie daar of gebruik de zoekfunctie )

 

Makkelijkste is wel 1 : vroeg bonen leggen, heb je dus gedaan, en dan wanneer de bonen gaan bloeien al je tuinbonen koppen. Toppen dus; de top er af. Gevolg is, dat je tuinboon stengel niet verder groeit, de bloemen er verder in gaan komen over de hele aanwezige stengel en er geen jonge vegetatieve groei meer plaats vindt. Dat maakt dat de luis jouw tuinbonen niet zal uitzoeken om aan te beginnen. Die beginnen in de jonge groei in de toppen.

Zitten ze er nu eenmaal in, zou ik ze alsnog toppen. Scheelt dat oogst ? Nauwelijks. Je zal toch zát oogst hebben aan de bloemen die nog gaan komen over de hele lengte. Er vanuit gaande tenminste dat je een rij tuinbonen hebt staan.

 

Maar kijk ook eens bij dat topic wat hierover gaat.

Link to comment
Share on other sites

Hier ook al luizen in de tuinbonen en de planten zijn nog klein en kwetsbaar. Toch plet ik ze met de hand, zo goed en kwaad al het kan. Vroeg leggen helpt hier niet, ik heb standaard luizen. Maakt niet uit, het is even wat werk om ze weg te krijgen, maar ook niet schokkend veel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...