Jump to content

Wat is er mis met mijn stamslabonenplant?


YannickS

Recommended Posts

Beste allemaal,

 

Mijn boontjesplanten tonen sinds een korte tijd rare vlekken op de bladeren. Sommige bladeren worden ook geel en sterven uiteindelijk af. De rest van de plantjes ziet er echt wel nog gezond uit. Zou iemand enig idee hebben wat er mis is?

Link to comment
Share on other sites

Een andere mogelijkheid is dat het het gewone proces van natuurlijk verval is. Hebben de planten al bonen geproduceerd en zo ja hoe lang al ? Bonenplanten leven relatief kort en sterven na een meestal overvloedige productie al vrij snel af waarbij de bladeren allerlei verschijnselen van verval kunnen vertonen. Dat proces van afsterven hoeft niet voor alle planten parallel te gebeuren vandaar dat er op het oog gelijktijdig 'zieke' en gezond ogende planten aanwezig kunnen zijn.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Als ik dit soort bladeren zie, dan zet ik mijn bril af en tuur ik het bladoppervlak aan zowel de onder-als bovenzijde secuur af en probeer ik de oorzaak te vinden.

Ik denk aan een vroeg stadum van spint of trips aantasting. Zuigende insecten laten ook wondjes achter, die een entry point kunnen zijn voor andere belagers als schimmels en bacterien of brengen via hun zuigsnuit direct een andere belager in (de houtvaten van) het blad. Misschien heeft dit vergeling van het blad veroorzaakt. Ik meen op de bovenste foto ook wat donkere puntjes te zien, wat uitwerpselen zouden kunnen zijn maar misschien ook weer sporendragers, hoewel de plekjes voor meeldauw weer wat te scherp begrensd lijken. Misschien ook suboptimale omstandigheden i.c.m. te weing voeding waardoor aan de oudere bladeren nutrienten worden onttrokken voor de jongere bladeren of een combi van dat alles

Link to comment
Share on other sites

De aanwezigheid van schimmels en 'opruimbeestjes' is een normaal vervolg bij het natuurlijk afsterven van de plant. Nu de bonen pas in juli gepoot blijken te zijn gaat deze optie niet meer op.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...