appelvrouw Geplaatst: 28 september 2019 Geplaatst: 28 september 2019 Ik had dit topic eigenlijk gisteren willen starten als mijn bijdrage aan de wereldwijde klimaatstaking. Één diervrije maaltijd per dag is de challenge die ik jullie voorleg. Om even duidelijk te zijn ik hoef hier geen discussie over vegetarisme( ik ben géén vegetariër) over het wel niet niet bewezen zijn dat de aarde opwarmt door extra CO2 uitstoot van de mens enz. Het is voornamelijk een recepten- en ondersteuningstopic en je doet mee of niet mee, de andere discussies zouden we eventueel in de babbeltuin kunnen voeren. Ik kan nog wel heel kort even uitleggen waarom ik dit doe (ik ben er al mee begonnen een klein weekje geleden na het lezen van een interview met Jonathan Safran Foer, online te lezen bij de Volkskrant, dat heeft me aan t denken gezet over mijn eigen initiatieven) én ik geloof in kleine stapjes die mensen zelf kunnen doen om de CO2 uitstoot te verminderen en ik geloof dat het kan dat als meer mensen meedoen dit lang zal doorwerken.Ok tot zover, verder in de babbeltuin. Best lastig maar niet heel lastig één diervrije maaltijd per dag.Geen vlees, vis, zuivel en dus ook geen koffie met melk en kaas. Vanwege de melk in de koffie doe ik dit niet in de morgen, zo’ n watje ben ik wel . Geen eieren, geen bewerkte producten met ei of zuivel. De afgelopen week heb ik mijn DVM voornamelijk tijdens het middagmaal gegeten, een broodmaaltijd met thee, en als beleg gepofte bietjes, zelfgemaakte notenpasta, confiture en gekochte tartex.Als avondmaaltijd zou ik iets met tofu of tempé kunnen maken dat doe ik wel vaker en meestal is het dan een Indiase maaltijd. Wie doet er mee? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
buitenvogel Geplaatst: 28 september 2019 Geplaatst: 28 september 2019 Telt mijn vegan koekje als tussendoortje ook mee ?Ik eet eigenlijk toch maar twee echte maaltijden per dag.. Quote
appelvrouw Geplaatst: 28 september 2019 Auteur Geplaatst: 28 september 2019 Haha dat mag jij zelf bepalen! Ga je het recept met ons uitwisselen hier? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
buitenvogel Geplaatst: 28 september 2019 Geplaatst: 28 september 2019 Hehe die komt van winkel. Maar ik kan wel een super lekkere vegan chocolade cake eens posten als je dat wilt. Quote
Charly Geplaatst: 28 september 2019 Geplaatst: 28 september 2019 Choco-cakes zijn in elke vorm fijn! Recept heel graag. Leuk initiatief, Appeltje. Beetje bewust bezig zijn kan nooit kwaad. Wij doen ook mee. Al is t voor mij niet heel lastig. ‘k Ontbijt vrijwel iedere ochtend met Joriekes granola, in sojayoghurt met verse vruchtjes uet. Oh wacht: Wel vaak met honing van een lokale imker hier. Mag dat? In ieder geval drink ik er thee bij. In de avond is onze favo easy and vega maaltijd: zelfs gesneden patatten uit de airfryer, waar je dan de laatste 10min nog een vega-burger bij gooit. Beetje frisse sla ernaast, waarbij de mayo-dressing dan een vinaigrette moet worden natuurlijk, en klaar = Kees! Quote wees bevriend met kleine dingen
Mellie Geplaatst: 29 september 2019 Geplaatst: 29 september 2019 Bewustzijn is het eerste begin! Ik eet sinds 1 jaar over het algemeen doordeweeks 1 maaltijd per dag, de avondmaaltijd. (Ik eet ik wel eens wat rond kinderophaaltijd of gewoon zin heb hoor, valt best mee hoe ernstig het is!) Maar die avondmaaltijd is vaak wel met vlees. Ga je met al je mooie voornemens over het milieu. Toevallig was ik daar de afgelopen weken over aan het piekeren hoe we meer zonder vlees kunnen eten en onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Alleen een bos planten, schiet niet op als je je normale leefpatroon niet aanpast denk ik. Quote
appelvrouw Geplaatst: 29 september 2019 Auteur Geplaatst: 29 september 2019 Jawel Mellie dat heb je goed gezien, bewustzijn daar gaat het hier om natuurlijk. Enne tja, hoe je aan deze challenge mee kan doe als je maar een of twee maaltijden eet weet ik niet, dat zal je eigen invulling moeten zijn, misschien af en toe een DVM in de avond? Doe je iig mee? Hier ben ik de enige trouwens, Lie werpt wel een blik op mijn bordje smiddags of schuift het potje paté een beetje mijn kant op. Duuuh, denkt ie dat ik zo snel zal opgeven. Hij vind het wel heerlijk om met mijn gepofte bietjes en notenpasta ed mee te eten dus wie weet wat er gebeurd, het is zijn eigen beslissing. Ik eet trouwens vaak 4 maaltijden per dag waarvan de laatste altijd yoghurt/banaan/appelmoes is, eigenlijk een erg verlaat toetje zeg maar. ..Hehe die komt van winkel. Maar ik kan wel een super lekkere vegan chocolade cake eens posten als je dat wilt.Doen Choco-cakes zijn in elke vorm fijn!Leuk initiatief, Appeltje. Beetje bewust bezig zijn kan nooit kwaad. Wij doen ook mee. honing van een lokale imker hier. Mag dat? Merci Charly en leuk dat je meedoet. Tja honing is wel diervrij dat is melk natuurlijk ook..maar niet diervriendelijk/denk ik. Enne de suiker waarmee de bijen worden afgekocht komt misschien het goedkoopst uit verweggistan..per boot offe Het idee is natuurlijk dat je bewust wordt hoe en wat en waarvandaan je eet en wat dat teweeg kan brengen. Ik kreeg viavia hier het recept opgestuurd van faux gras. Fransen natuurlijk, die zijn dol op foi gras en sommigen willen dat niet meer eten. Toevallig heb ik alles in huis om het te maken dus vanmiddag daarmee aan de slag om het beleg op brood wat ruimer te maken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Trea Geplaatst: 29 september 2019 Geplaatst: 29 september 2019 Goed idee. Vegetarisch eet ik sowieso al 2x per dag. En meestal avonds ook. Voor ontbijt of lunch moet lukken met brood, daarop een smeerseltje of zoetigheid en een sapje. Recept voor zelfgemaakte houmus: 2/3 bonen (kikkererwten), 1/4 tahini , olijfolie , water en verse kruiden. Samen in de minikeukenmachine (accesoire bij staafmuxer) . zo klaar. Lekker en gezond. Varieren met kidneybonen, linzen e.d. . Quote
appelvrouw Geplaatst: 29 september 2019 Auteur Geplaatst: 29 september 2019 Dank je wel Trea. Het valt me op dat diegenen die tot nu toe reageren al vaker geen dierlijke producten eten. Ik hoop natuurlijk op diegenen aan te trekken die net zoals ik toch bij vrijwel alle maaltijden iets dierlijks eten..zo eet ik bv heel veel kaas en yoghurt en drink ik koffie met melk. Melkchocolade..mmmm. Een beetje afzien voor het klimaat zeg maar On topic, ja hummus maak ik ook vaak. Dit zijn ongeveer de ingrediënten; het recept zelf is idd een makkie. Kook wel zelf je kikkererwten of koop ze in pot die zijn het lekkerst en zacht ( dus niet die uit blik)250 gr gedroogde kikkererwten, weken en koken. Fijnmalen met ongeveer 200 gr tahin( ik neem de ongeroosterde sesampasta) 3 tenen knoflook, het sap van 1 citroen ongeveer een ½ theelepel komijnpoeder een glas van het kookvocht van de kikkererwten om na het fijnmalen de pastaconsistentie die je lekker vind te verkrijgen, 1 tl zout, peper en paprikapoeder en olijfolie en gehakte platte peterselie ( of koriander als je dat lust) om te garneren. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Charly Geplaatst: 29 september 2019 Geplaatst: 29 september 2019 Hahahaa. Maar het is veel leuker om aan een Challenge mee te doen als je het toch al doet, dan als je er echt iets voor moet veranderen, Appelvrouw. Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Hulde voor het negeren van de paté (schaam je, Lie ) en hier wordt t paardenbloemensiroop ipv honing dan. Geen enorme stap. Maar toch! Quote wees bevriend met kleine dingen
Mellie Geplaatst: 29 september 2019 Geplaatst: 29 september 2019 Paardenbloemensiroop?! Was da dan??? Ik beloof hierbij dat ik de ene maaltijd die ik dan nuttig, váker vega(n) ga doen. En over humus gesproken: in Jordanië heb ik gegeten in een humus restaurant. We hebben toen 10 soorten humus gegeten en ze hadden er volgens mij 25! Wat ook heel lekker is voor de variatie, is er sumak bijdoen. We hadden er ook een met gehakte walnoot. Ik heb het ergens genoteerd, maar die met sumak en groene kruiden is de variant die hier vaak komt. Alle groene kruiden kunnen overigens erdoor, minus dille. Smaakt net niet ok. Rozemarijn, salie.. ook groen. Maar ook niet doen. Bietjes kunnen erin, zongedroogde tomaat, afijn. Geboeg variatie. Ik bijt morgen voor mezelf de spits af met rode bieten soep. Verrek, daar gaan we! Had er creme fraiche in willen doen. Zonder dus en erna een groene bonenstoof met bulgur. Helemaal vegan Quote
appelvrouw Geplaatst: 29 september 2019 Auteur Geplaatst: 29 september 2019 Paardenbloemensiroop Charly ! Komt die ook eens op Mellie: kan je in het voorjaar maken, paardenbloemenhoning of siroop..het net staat vol met recepten en het is idd heerlijk. Met de paardenbloemen doe je eigenlijk wat de bijen doen want het is vooral het stuifmeel op de open bloemen die de smaak geven.Oooh en bietensoep. Die maak ik altijd met chorizo of merquez worstjes Dat is een mooie uitdaging voor een DV avondmaaltijd. Met sumak heb ik eigenlijk nooit gekookt zelfs geen Ottolenghi recept. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
buitenvogel Geplaatst: 29 september 2019 Geplaatst: 29 september 2019 Ik gebruik er gelijk welke plantaardige melk voor en in de plaats van de koffie zelfde hoeveelheid plantaardige melk. En citroensap ipv azijn.En 45 a 50 minuten op 180 graden . Echt heel lekker! En ik heb veel vegan taarten uitgetest! Quote
appelvrouw Geplaatst: 30 september 2019 Auteur Geplaatst: 30 september 2019 (aangepast) Dank je wel Het eerste ingrediënt dat ik lees is kokosolie. Toevallig heb ik gisterenmiddag faux gras gemaakt, naar een Frans recept dat erg geroemd werd door de koks die het gemaakt hebben, meerdere pagina`s bekeken.Of nou mijn kokosvet niet goed was ( ik had de gewone uit de Aziatische winkel, niet bio of gedeodoriseerd) dat weet niet niet maar het was gewoon vies bleeeeuh bah bah En het rook zo lekker Enfin de kippen van de buren vinden het verrukkulluk. Ik maak nu zelf sesampasta als extra broodbelegje grote gele ( of rode) bieten als broodbeleg:schilde gele bieten en snij ze in de lengte in tweeën.Maak met bakpapier een pakketje om de bieten die je aan een kant openlaat ( en papillote) giet er een beetje olijfolie in, zout en peper, een ruime theelepel balsamicoazijn ( of meer als je van dat smaakje houdt) enkele ongeschilde tenen knoflook en ruim oregano.vouw de pakketjes dicht en geef ze eventueel een nog vocht- en stoomdicht jasje van aluminiumfolie.Schik in een ovenschaal en bak op 200 gr. tot de biet gaar is. Met de halve hele grote gele biet duurde dat 45 minuten, de rode biet is dan nog wat steviger, maar dat vind ik niet erg.Laat afkoelen in de pakketjes en haal de biet eruit.Eet je het als salade dan kan je het vocht ook in de slaschaal doen. En de knoflook erdoorheen knijpen.Als broodbeleg: knijp de knoflooktenen over de biet uit en smeer het nog een beetje uit. Voeg naar smaak nog eventueel wat zout toe.Snij in plakjes en eet smakelijk! 30 september 2019 aangepast door Gast Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jootje Geplaatst: 30 september 2019 Geplaatst: 30 september 2019 Hmm....dagje geen vlees is goed te doen.Maaltijd helemaal zonder dier is best lastig. Dochterlief eet geen vlees, en nu steeds vaker vegan. Ze eet een keer in de week hier, en ik heb laatst deze gemaakt. Stond in de allehande van september, dus op het net te vinden bij AH. Was erg lekker, en zal zeker nog eens gemaakt worden. Quote
buitenvogel Geplaatst: 30 september 2019 Geplaatst: 30 september 2019 Appelvrouw; de kokosolie kan je perfect vervangen door gewone olie. En normaal is kokosolie echt heel lekker. Quote
Mellie Geplaatst: 1 oktober 2019 Geplaatst: 1 oktober 2019 Ik zou kokosolie niet zo snel als lekker omschrijven, laat staan als heel lekker . Het is niet echt een product met veel smaak vind ik eigenlijk. Vrij neutraal toch? Bij olijfolie kun je zeggen, scherp, grassig, groen, zacht, enz enz. Zo veel diversiteit. Bij kokosolie ruik je vagelijk kokosnoot en de smaak proef ik verder niet. Dus als je het vies vond smaken, was er iets mis met de olie denk ik?? Je zou denken dat het niet bederfelijk is. Kan kokosolie ranzig worden? Quote
appelvrouw Geplaatst: 1 oktober 2019 Auteur Geplaatst: 1 oktober 2019 Ja het zou kunnen dat het ranzig is..het is een oudere pot. Maar het heeft voor mij de lol van de faux gras af gehaald..toch eigenlijk ook wel discutabel het namaken van “vlees”broodbeleg. Dan eet ik toch maar liever meer groente op brood. En tartex..dat is geloof ik op basis van zonnepitten.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Cupcakeje Geplaatst: 1 oktober 2019 Geplaatst: 1 oktober 2019 hahaha moet ik van de diëtiste voor mijn ziek zijn nu juist meer zuivel eten ga je die ook verbieden in de challenge.. zo wordt mee doen voor mij helaas een beetje lastig. ik moet verplicht 400 gram yoghurt op een dag eten en graag crackers met kaas als tussendoortje;) normaal gesproken ontbijt ik geregeld diervrij en de lunch vind ik ook niet lastig. Ik eet met lunch eigenlijk altijd soep of sla. De sla gooi ik nooit vlees in. De soep soms maar die kan ik gewoon beperken tot mijn tomatensoep uit eigen tuin of de groente soep. Heel eerlijk is de avond maaltijd voor mij de grootste uitdaging. Als ik een gerecht al ken met vlees mis ik het vlees echt als ik het weghaal. Vaak kom ik dan uit op vega chili met veel bonen dan mis ik het vlees niet. Maar in mijn pasta zit eigenlijk altijd vlees of vis... en nieuwe vegetarische recepten vinden vind ik toch nog best lastig... vaak zitten er vlees vervangers in en dat wil ik ook niet.. of is het gewoon vlees weg laten in een bekend recept.. naja de hoofdmaaltijd is de echte uitdaging dus.. Maar of het nu lukt om mee te doen weet ik niet.. ik heb niet zo veel fut en nieuwe recepten uitproberen vraagt dan wel veel. Maar een goed initiatief en ls dit nu lang doorgaat en ik beter ben wil ik best meedoen:) Quote
appelvrouw Geplaatst: 1 oktober 2019 Auteur Geplaatst: 1 oktober 2019 Mijn idee is dat het wel lang doorgaat, voor een maandje of zo is het geen echte uitdaging natuurlijk, zo zie ik dat voor mezelf..ieder zijn eigen invulling. Ja avondmaaltijd wordt het voor mij al snel een maaltijd uit India, ik vind Indiaas eten heerlijk en met curry`s mis je vlees of vis niet snel vind ik. Ook maak ik regelmatig de gemarineerde tofu als bijgerecht bij deze maaltijden, het recept vind je in het topic Indiase recepten..het is erg lekker.Jammer dat je niet fit bent trouwens..kalm aan hè, je bent een (misschien tè) bezig bijtje altijd Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Mellie Geplaatst: 1 oktober 2019 Geplaatst: 1 oktober 2019 Een betje meer bewust en ineens zie je vanalles: https://wereldvoedseldag.com/aanmelden/ Leuk! Nieuwe gerechten... ik worstel er ook mee CC. Pasta is bij ons nagenoeg altijd vega, dus dat valt dan weer mee. Dat scheelt. Risotto is lekker en nooit vlees. Vega lasagne kan ook. Wraps maak ik zeer zelden met vlees. Eigenlijk altijd met een bonenvulling. Veel stoofpotjes uit tr keuken kun je wat blokjes vlees (rib oid) bij doen, maar dat kun je dus ook heel makkelijk weglaten. Maar ik blijf het ook lastig vinden. Het feit dat je niet alles mag kiezen, zorgt voor een soort mentale blokkade! Maar! Gisteren een bonenstoof gemaakt in die categorie vlees hoeft er niet in (wel goed lekker, maar mét is zi veel smaakvoller). Dochter 5 jr reageert op diner: ooo, met die lekkere vleesjes? (Afgezien van het feit dat ik een gruuuuuwelijke hekel heb aan vleesje/fruitje/melkje enz enz...) Ik: Zonder vlees vandaag. Flink mopperend: maar de vleesjes vind ik het allerlekkerst! Vandaag stoofvlees... maar nog geen ontbijt en lunch gehad en is alweer bijna 3 u! Quote
henkg Geplaatst: 2 oktober 2019 Geplaatst: 2 oktober 2019 Helaas zijn vega alternatieven ook niet altijd de oplossing:https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/met-elke-hap-chocola-eten-we-langzaam-het-tropisch-regenwoud-op/ Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
appelvrouw Geplaatst: 2 oktober 2019 Auteur Geplaatst: 2 oktober 2019 Henk dank je wel, maar nogmaals dit is geen topic voor vegetariërs of om veganisme te stimuleren, maar hier graag recepten en ideeën uitwisselen ivm het eten van één diervrije maaltijd per dag. Zie verder eerste bericht. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Cupcakeje Geplaatst: 2 oktober 2019 Geplaatst: 2 oktober 2019 ow inderdaad curry's en risotto eet ik ook geregeld zonder vlees en zonder dat ik het vlees echt mis dat is een goede Quote
appelvrouw Geplaatst: 4 oktober 2019 Auteur Geplaatst: 4 oktober 2019 Kan je eigenlijk speculaasje maken zonder boter of ei? Dat lijkt me ook heerlijk op brood Vandaag een lastige dag. Onderweg moest ik van mezelf mijn dvm eten..nou bij de benzinepomp kom je dan niet verder dan een wit droog broodje en een flesje smoothie met komkommer en spinazie. Laat dat broodje maar zitten ( misschien zit er wel ei in) en dus had ik een smoothie en een banaan, en nog wat meegenomen wortels. Goed bezig Jet Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.