Jump to content

Compostvat vragen


RobN

Recommended Posts

Ik vind het in een vat vlotter gaan dan een open hoop, en heb nu al 2 tonnen en dit vierkante vat kunnen scoren. Soort doe het zelf bouwpakket.

 

Een vraag, is het juist om de bodemplaat te gebruiken of is het op kale grond beter?

 

Me overige 2 vaten staan op de grond, en opzich gaat dat vooralsnog prima, maar geeft het iets extra zon bodemplaat?

 

En er zitten ten opzicht van een vat op iedere zijde een luikje, handig. Maar ook wat meer ventilatie gaten/sleuven, is het niet te veel? Moet ik nog wat afdichten met karton ofzo?

 

Mijn plan is om in deze gehaalde materialen te composteren, konijnen mest met stro en schaafsel kan ik vrij makkelijk bekomen net als paardenmest zonder de stro, en groen gras kan ik lokaal wat extra afknippen.

 

Op de foto even snel in elkaar gezet, voor driekwart. Bovenste deksel kan schijnbaar ook scharnieren.

 

77fa164ea7dc83c7c21fd9c6611364ef.jpg

 

04562388be708e5c448f2fa39fc86d35.jpg

 

50ddb836dcf8b0755c265856dbb76ae9.jpg

Edited by Guest

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Kan allebei. Mits je zorgt voor goede zuurstofvoorziening. Met bodemplaat op stenen kan in principe ook via de onderkant ventileren. Zonder bodemplaat direct op tuin grond heeft voordeel van makkelijker uitwisseling organismen, maar nadeel KAN zijn dat er te weinig zuurstof in kan. Als je daar zelf voor zorgt door luchtige opbouw met voldoende `bruin` ( = koolstof-rijk materiaal als hout, stro herfstblad e.d.) en door evt. geregeld te beluchten met een pook of door omscheppen van de bak dan hoeft dat geen probleem te zijn. Zorg ook dat je hoop wel goed vochtig, maar niet kletsnat is...want ook dat zorgt voor rotting in plaats van goede omzetting.

 

Als composteren met te weinig zuurstof gebeurt gaat er veel stikstof en ook CO2 de lucht in, waarvan het juist de bedoeling was dat het als koolstof en gebonden stikstof in de compost werd opgeslagen en zeer geleidelijk vrij komt. De werkwijze is dan niet zo erg milieu-vriendelijk (precies 2 stoffen die grote problemen geven voor milieu) en kwalitatief inferieur...geen echte stabiele compost maar wat snel verdwijnende organische stof dat veel minder bijdraagt aan je bodem dan goede compost.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Zelf heb ik beide varianten staan. 3 ronde compostvaten en een dubbele compostbak met 2 x 1,2 kuub inhoud.

Mijn ervaring is dat de compostbakken een beter resultaat geven. Temeer daar ik ze halverwege het proces een keer omzet. In het voor- en najaar gaat de rijpste bak op de tuin. De halfverteerde bak zet ik dan om in de leeg gemaakte bak. Dat levert mooie compost op overigens zit er een groot aandeel paardemest in bij mij. Iedere laag groen wordt afgedekt met paardemest. De pony's van de buurvrouw produceren onophoudelijk.

De compost tonnen gebruik ik met bodemplaat. Dat geeft het geheel wat meer stevigheid. Onderin leg ik een stoeptegel en ook op het deksel een stuk steen. De tuin is open en grenst aan de polder. Met een flinke wind kunnen ze makkelijk wegwaaien. Daarom vul ik ze na het leeghalen ook meteen weer met onverteerd groen en paardemest. In de tonnen blijven de diverse lagen goed zichtbaar. De compostering is naar mijn idee niet optimaal. Volgend seizoen ga ik de tonnen gebruiken als opslag van stalmest. Ook dat kan ik bij een van de buren halen.

Link to comment
Share on other sites

nu heb je er niets aan, maar als je nog eens wat anders aanschaft:

 

https://www.velt.nu/composteren

 

ik heb 2 bakken staan van 1 m3 en dat gaat grandioos (naar mijn mening )

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...