wesleyb Geplaatst: 7 augustus 2011 Geplaatst: 7 augustus 2011 Hoi medeforummers,Hoe en bij welke groente oogsten jullie zaden??Ikzelf doe dat met tomaten en bonen.Hebben jullie nog andere groentes/fruit-->hier posten a.u.b.Gr. Wesley Quote
Dennis29 Geplaatst: 8 augustus 2011 Geplaatst: 8 augustus 2011 Hier op het forum staan al meerdere dingen over o.a. oogsten van tomatenzaden. En op google zijn er ook schatkamers aan informatie over het zelf oogsten van zaden. Quote
geedee Geplaatst: 8 augustus 2011 Geplaatst: 8 augustus 2011 Radijs laten staan en in bloei laten schieten (worden wel 1,5meter hoog dus stok erlangs om vast te binden). Komen dan ook soort peulen aan: laten zitten tot ze bruin zijn en droog; het zwarte radijs zaad er dan uithalen; klaar! Quote
Akibimi Geplaatst: 18 augustus 2011 Geplaatst: 18 augustus 2011 De zaadlijsten van paprika's kun je ook prima de zaadjes vanaf halen en laten drogen.Wel alleen de rode, want de groene zijn eigenlijk nog niet rijp... Quote
bart Geplaatst: 18 augustus 2011 Geplaatst: 18 augustus 2011 Dit jaar voor het eerst gedaan met een paar planten. GoudsbloemHyssopBasilicumAfrikaantjesLupineRaapstelen Dille, Pluksla en Eikenbladsla zijn bijna in bloei, dus die wil ik ook gaan doen. Quote
Kruidje Geplaatst: 18 augustus 2011 Geplaatst: 18 augustus 2011 GoudsbloemBorage (rond de middag oogsten - 's ochtends nog niet rijp, 's avonds er al uitgevallen). Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
pet Geplaatst: 18 augustus 2011 Geplaatst: 18 augustus 2011 Ik heb al een hele verzameling van dit jaar:- Afrikaantjes- Oostindische kers- Kamille- Komkommerkruid- Phacelia- Koriander- Peterselie- Radijs- Rucola- Erwten- Kapucijners- Tuinbonen Ik hang ze in koffiefilters in de kas te drogen. Verder straks nog pompoenen, tomaten, ananaskers. Zoveel mogelijk in ieder geval. Quote
jootje Geplaatst: 18 augustus 2011 Geplaatst: 18 augustus 2011 Hoe/wanneer haal je de zaden uit ananaskers? Zou ik graag willen weten, had voor het eerst een plant, en wil er volgend seizoen wel meer! Quote
pet Geplaatst: 19 augustus 2011 Geplaatst: 19 augustus 2011 Zelfde als tomaten, volgens mij. Maar ananaskers wordt voor mij ook voor het eerst, dus ik heb nog geen ervaring.Een rijpe ananaskers opsnijden en de zaadjes op keukenpapier laten drogen. Dat is tenminste mijn plan. Quote
geedee Geplaatst: 10 oktober 2011 Geplaatst: 10 oktober 2011 Ik vraag me af of je zelf zaadjes kunt oogsten van de snack komkommer....drogen lukt niet echt... Quote
jasmin Geplaatst: 10 oktober 2011 Geplaatst: 10 oktober 2011 Snackkomkommers zijn toch allemaal F1 zaad? Per definitie... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
geedee Geplaatst: 10 oktober 2011 Geplaatst: 10 oktober 2011 aha daarom lukt t niet...dacht al...die dingen verschrompelen en drogen maar vind geen zaadjes Quote
Frans Geplaatst: 11 oktober 2011 Geplaatst: 11 oktober 2011 Hoe en bij welke groente oogsten jullie zaden??Ikzelf doe dat met tomaten en bonen.Hebben jullie nog andere groentes/fruit-->hier posten a.u.b.Van bijna alle groenten kun je , mits het geen hybrides zijn , zelf zaden telen Wesley. Ik heb het puur als hobby een aantal jaren op vrij grote schaal (en met grote schaal bedoel ik dan het aantal soorten groentes) gedaan. Zoals witlof , knolselderij, sla , spinazie , wortelen , bonen ,erwten , tuinbonen , peulen , tomaten , paprika's , komkommers , augurken , prei , bieslook , peterselie , zaaiui , koolsoorten . Met die laatsten is het oppassen omdat ze heel makkelijk over grote afstand kunnen verbasteren zodat je eigenlijk maar één soort per jaar kunt laten staan om zaad te vormen. Omdat koolzaden zeer lang kiemkrachtig blijven heb je na een aantal jaren toch van diverse koolsoorten eigen zaad ter beschikking . Momenteel oogst ik alleen nog maar zaad van tomaten ,paprika's , sperciebonen en tuinbonen. Op de tuinbonen na gaat het om rassen die ik niet of niet meer bij de zaadhandel kan krijgen. Wat het fruit betreft , al mijn bessenstruiken zijn zelf gestekt net zoals mijn druiven. De perzikbomen zijn door mij vanuit pit opgekweekt . Een van de weinige fruitbomen waarbij zoiets mogelijk is zonder dat zijn eigenschappen verloren gaan. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Akibimi Geplaatst: 13 oktober 2011 Geplaatst: 13 oktober 2011 Geen idee, maar vond een stukje op de site van Diana, misschien heb je er wat aan? http://ruudendiana.webs.com/komkommer.htm Quote
appelvrouw Geplaatst: 13 oktober 2011 Geplaatst: 13 oktober 2011 Ik heb een oud (1982) boekje, zelf biologisch zaden kweken van P van Oosterwijck, misschien een beetje oud, maar heel handig om per groente even na te slaan. Wie weet bestaat er ook een moderne versie van met meer groente? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎
Dennis29 Geplaatst: 13 oktober 2011 Geplaatst: 13 oktober 2011 Snackkomkommers zijn toch allemaal F1 zaad? Per definitie...Nee dat is niet waar, wij hadden dit jaar expres een niet F1 snackkomkommer, en het was de lekkerste komkommer die ooit gehad hebben. Weet alleen niet meer welk ras, ik kijk binnenkort wel even op het zakje(nu geen zin om naar de schuur te lopen) Quote
Eva Geplaatst: 20 november 2011 Geplaatst: 20 november 2011 De perzikbomen zijn door mij vanuit pit opgekweekt . Een van de weinige fruitbomen waarbij zoiets mogelijk is zonder dat zijn eigenschappen verloren gaan. ok! dat wist ik helemaal niet!ik sacht dat dat alleen maar kon bij de wichter...naar eh...hoe doe je dat Frans?wanneer heb je dat gedaan?hoe groot zijn ze nu?heb je al vruchten gehad? Quote
appelvrouw Geplaatst: 20 november 2011 Geplaatst: 20 november 2011 Persica heeft het ergens hier uitgelegd..ik meen bij het topic platte perziken.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎
chaotik Geplaatst: 20 november 2011 Geplaatst: 20 november 2011 Dit jaar voor het eerst gedaan met een paar planten. GoudsbloemHyssopBasilicumAfrikaantjesLupineRaapstelen Dille, Pluksla en Eikenbladsla zijn bijna in bloei, dus die wil ik ook gaan doen.  Aangezien Bart en ik samen zijn kan ik dit lijstje nu wel wat verder aanvullen. In de tussentijd hebben we al wat meer zaden verzameld. DilleKorianderBindslaCobra bonenEn 3 verschillende Afrikaantjes Ik ben echt heel erg benieuwd wat hiervan gaat opkomen. Kan niet wachten tot we mogen gaan zaaien! Quote
Frans Geplaatst: 20 november 2011 Geplaatst: 20 november 2011 De perzikbomen zijn door mij vanuit pit opgekweekt . Een van de weinige fruitbomen waarbij zoiets mogelijk is zonder dat zijn eigenschappen verloren gaan.naar eh...hoe doe je dat Frans?wanneer heb je dat gedaan?Bij mij komen ieder jaar altijd wel enkele zaailingen boven de grond die ontstaan zijn uit pitten van afgevallen rijpe perzikken van het voorgaande jaar . Heb ik een boompje nodig dan schoffel ik die zaailingen eens een jaar niet door en wacht ik af welk boompje zich het best ontwikkelt om die dan eind van het jaar uit te planten. Je kunt echter heel goed perzikpitten in potten poten of zelfs rechtstreeks in de vollegrond . In de vollegrond kun je het best er een aantal bij elkaar zetten op ongeveer 8 cm diepte. In de winter het plekje wat beschermen met wat bladeren of zo. Er komt er altijd wel eentje uit.  Wel de pitten na consumptie van de perzik zo vers mogelijk poten en niet laten (uit)drogen. Pitten die wat langer blijven liggen en waarvan de kiem kans ziet uit te drogen kiemen moeilijk of zelfs niet meer.  hoe groot zijn ze nu?heb je al vruchten gehad?Dit zijn de eerste bomen die ik zelf d.m.v. een pit kweekt heb maar ik weet dat minstens drie voorgaande generaties van dit ras ook zo gekweekt zijn alleen niet door mij. De bomen zijn nu ongeveer twaalf of dertien jaar oud. En dat ze mooie vruchten dragen zie je wel . De laatste foto dateert ongeveer van een dag of tien voor de oogst.   Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Dennis29 Geplaatst: 20 november 2011 Geplaatst: 20 november 2011 Oke, dat ga ik eens proberen! Weet je ook wel ras het is? Quote
Frans Geplaatst: 20 november 2011 Geplaatst: 20 november 2011 Geen idee Dennis maar het is in ieder geval een geelvlezige perzik van een al lang bestaand ras . Of hij in de handel verkrijgbaar is betwijfel ik omdat hij commercieel gezien niet interessant is door zijn slechte houdbaarheid van hoogstens twee tot drie dagen na de oogst. Ook is hij nogal vatbaar voor de krulziekte zodat je hem daar preventief tegen moet behandelen. Maar hij is bijzonder lekker dus daarom is hij bij mij een blijver. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Eva Geplaatst: 21 november 2011 Geplaatst: 21 november 2011 Wow Frans, wat zijn dat geweldig veel perzikken! erg leuk én mooi!en maar 12 jaar oud? Krulziekte is toch eigenlijk heel algemeen bij perzikboompjes? dus ja, behandelen is de meest logische stap zou ik zeggen...ik ben er geen fan van maar ja, in dit geval is er geen andere keus. als je nog ergens een loslopend boompje (of meer) hebt staan dan heb je al twee gegadigden!  bedankt voor de info, groetjes, Eva. Quote
appelvrouw Geplaatst: 21 november 2011 Geplaatst: 21 november 2011 ) drie gegadigden (Kan het niet zo zijn dat dit de fameuze Roomse Perzik is waar ik naar op zoek ben? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.