Jump to content

chaotik

Members
 • Posts

  320
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by chaotik

 1. Bedankt voor jullie antwoorden! Ik ben al die tuinen die je gepost hebt al meerdere keren langs gefiets. Zitten een paar hele mooi plekjes bij! Woensdag spring ik gewoon weer op de fiets en doe ik weer een rondje. Anders moet mn vriend er maar aan geloven en tover ik de achtertuin om in een moestuin. Hehehehe!
 2. Hallo allemaal!! Heeeeel veel jaren terug heb ik dit acount aangemaakt toen ik een volkstuintje begon in Zwolle. Daarna ben ik gaan boeren in Portugal. Nu, na 6 jaar zon en goedkope wijn ben ik weer terug in Nederland. Niet weer in Zwolle, maar in Enschede deze keer. Ik zou heeeel graag weer een volkstuin willen, maar via het internet vind ik alleen maar telefoonnummers en email adressen van volkstuin complexen de niet meer kloppen (ook op dit forum). Ik ben ook al een paar complexen afgefietst, maar ook dat heeft mij niet verder geholpen, dus ik dacht doe het dan maar zo. Kent iemand iemand die iemand kent die iemand kent met een volkstuin? Vrolijke groet, Marit
 3. Wat gaaf! Hiervan wil ik zou graag meer weten. Zodra ik klaar ben met mn opleiding wil ik me ook meer gaan verdiepen in het aanleggen van je eigen natuurlijke Apotheek. Veel plezier iig!
 4. Je kunt het best de bladeren eraf plukken. Ze groeien weer een en kan je dus nog een x ervan eten. Pluk wel de jongste bladeren. De oudere zijn taai. Ik eet ze vaak vers in een salade of zo op brood met wat roomkaas. Lekker! Maarre ookal kook je de bladeren zoas spinazi, als het oudere bladeren zijn blijven ze taai... Of de plant dan doorschiet ligt aan verschillende dingen. Wanneer ze in de volle zon staan schieten ze sneller door heb ik gemerkt en toppen is ook een goed idee! Doe ik zelf nooit, maar vind het wel een goed idee. Je kan melde trouwens ook prima eten wanneer de plant gaat bloeien hoor. Doe ik ook. Pas in September ofzo worden ook de jonge bladeren taai....
 5. Hallo! Ik heb gisteren vanond besloten dat ik beter kan thuis blijven. Ik ben druk bezig met mn eindproject voor school en ik moet hier echt al mn tijd in gaat steken wil ik dit nog optijd af krijgen. Het leek mij echt super tof jullie allemaal in het echt te zien en ook om te zien hoe Jorieke woont aangezien ik ook mn eigen huisje wil gaan kopen en zo zelfvoorzienend mogelijk te gaan leven. Maar goed, wie weet volgend jaar! Igg veel plezier iedereen!! Groetjes, Marit
 6. Ik kook de lavas een klein uurtje zachtjes en laat het daarna een dagje trekken. Pas wanneer ik er echt een soepje van ga maken haal ik de lavas dr uit. @ Rantje, wat jammer! Ken je niemand met een lavas plant? Je kan em namelijk ook scheuren. Gaat makkelijker dan via zaad een lavas plant kweken en sneller ook natuurlijk.
 7. 1?? Wel, aangezien ik kook op gevoel gaat ook het doseren op gevoel. Ik kan wel een foto maken van de hoeveelheid lavas die ik gebruik....
 8. Hallo! Ik heb al 3 jaar een lavas plant in mijn tuin. Om mij heen riep iedereen wat een heerlijke boullion je ervan kon maken. Ik houd van koken, dus ik ervaarde dat dus als een leuke uitdaging, maar wat ik ook deed, ik kreeg altijd hele slappe boullion. Ik moest het dan uiteindelijk zo bij kruiden dat ik net zo goed een boullion blokje had kunnen gebruiken. Maar de aanhouder wint blijkbaar, want eindelijk heb ik de truck gevonden! Een tijdje terug had ik een gesprek met iemand over iets compleet anders dan planten en hij zei: 'Soms hebben dingen gewoon de tijd nodig om te bezinken'. Ik dacht toen meteen aan de lavas (nee hoor, ik heb geen obsessie met planten ) Ik dacht, die truck ligt em dus bij het laten intrekken . Ik heb het gewoon nog nooit lang genoeg laten intrekken! En ja hoor, ik had gelijk. Aangezien ik het echt nu helemaal pro lavas ben. Ik bedoel, je gebruikt een stuk minder zout, chemische (kleur) middelen enzovoorts en hoe vet is het sowieso om iets gewoon zelf te doen?? Goed, hier komtie: Ik heb een pan waar 2,5 l water in past dus, alles is daar op berekend... Je pakt zoon 4 middel grote lavas takken met veel bladeren dr aan. Deze kieper je in een pan met 2,5 l water en kook dit een uurtje zachtjes. Daarna zet je het vuur uit. Je gooit er daarna 2/4 kruidnagels bij. Niet erbij gooien tijdens het koken, anders word de smaak te heftig (Naar smaak dus. Als je er 4 doet krijg je een stevige smaak, dit is bijv lekker bij linzensoep of bruinen bonen soep, maar wanneer je bijv tomatensoep maakt ofzo, is het juist lekker wanneer die wat zachter en romiger is, dus dan doe je er maar 2) Nu komt de truck. Eigenlijk is het een ideale truck, want je hoeft er niks aan te doen! Je laat het gewoon lekker een dagje staan. De volgende dag, wanneer je de soep wilt eten gooi je je verdere ingredienten erbij. Zout naar smaak en klaar is kees! Ik zou zeggen veel succes!
 9. chaotik

  deel 7

  Sorry Helly dat ik nu pas reageer. Ik moet nog steeds wennen aan het feit dat je geen berichtjes krijgt, via pm ofzo, wanneer iemand op je verhaal reageerd. Ik kom er dus vaak pas laat achter dat iemand me wat gevraagd heeft... Maar goed, ja met boullion heb je niet veel meer nodig dan lavas, zout en kruidnagel... Je moet vooral veel geduld hebben want de truck zit em in het intrekken. Ik heb een pan waarin 2,5 l water past. Hier doe ik een bos van, zeg 3/4 takken lavas in. Ik kook dit, zachtjes, een uur. Zo gaat de lavas mooi stuk en strekt de smaak van de lavas dus mooi in het water. Na het koken gooi ik er 2 tot 4 kruidnagels in. Dat geeft een wat stevige smaak. Mij linzensoep bijvoorbeeld vind ik die stevige smaak erg lekker, dus gebruik ik er 4, maar bij tomatensoep heb ik liever een zachte, romige smaak, dus gebruik ik er 2. Na het koken laat ik de pan staan. Pas de volgende dag haal ik de lavas eruit en de kruidnagel en dan maak ik er soep van. Terwijl je je soep ervan maakt gooi je er zout bij naar eigen smaak en klaar is kees. Sorry dat ik geen precieze doseringen kan geven. Ik kook op mn gevoel en daardoor zijn de doseringen altijd weer wat anders. Ligt echt puur aan mijn humeur, de dag, welk gerecht het is.... Ik hoop dus dat je er wat aan hebt. De truck zit hem dus vooral in het laten trekken van de boullion. Vorig jaar deed ik dat niet en hield daar altijd zoon slap soepie van over... Succes!
 10. Hahaha! Geniaal! Zelf tuinier ik het liefst met kleren aan, maar goed, ik zie opeens allemaal naakte mensen hun tuin spitten... Bij sommige hoeft dat echt niet.... Maar goed, ieder zijn ding. Ik wens iedereen die er heen gaat een fijne dag!
 11. Ik heb em zelf nog niet gezien, maandag was ik druk met andere dingen, maar ik denk dat ik morgen avond even tijd maak. Ik doe de perma cultuur opleiding en voor mijn ouders linkt het allemaal veels te vaag. Ik heb hun dus gezegt deze aflevering te kijken. Hun vonden het erg educatief. Enne Jorg, om even in te haken op wat jij zegt, ik denk dat de beste manier van tuinieren je eigen manier is. Je neemt van alles wat mee en laat het passen in hoe het goed voor jezelf voelt. Das het belangrijkste denk ik.
 12. chaotik

  deel 7

  Zo, het is weer een bewogen tijd geweest in mijn moestuin. Alles komt heerlijk op en begint een beetje vorm te krijgen, toch zit het niet altijd mee. De slakken hebben me tuin ook gevonden en op ons gedeelte van het moestuin complex is een muizen plaag. Niks is veilig dus. Echt heel vervelend, maar goed, ik laat het me maar niet al te veel frustreren, ik doe het tenslotte voor de lol. Ik heb veel dingen (opnieuw) gezaaid. Tot nu toe heb ik gezaaid: Rucola Knoflook Radijs Dille Tuinbonen Gele en groene peulen Doperwten Capucijners 2 verschillende spinazie soorten Winter peen Verschillende uiensoorten (o.a lente ui, rode ui, appel/ui, voorjaarsui....) Phacelias Zomerwortelen Verschillende bieten soorten Kliswortel Lupine Aardappelen (o.a blue congo, blauwe aardappelen. Ik ben hier heel erg benieuwd naar!) Rode en groene Tuinmelde Thuis had ik ook eikenblad sla en vier seizoenen sla staan. Na 3 dagen in de tuin was het allemaal opgegeten, dus daar steek ik geen moeite meer in... Dan maar geen sla Verders heb ik thuis pepers, courgette, mais en verschillende zonnenbloemen staan. Ook hebben we 3 bakken met kruiden. Die hangen we aan de reling van het balkon, das makkelijker met koken.... Hierin zitten bonenkruid, rode/groene en kaneel basilicum, kervel, dille, koriander, peterselie, Chinese Bieslook, Barbara Kruid, Tijm en vast nog iets waar ik nu even niet op kan komen. Ook wilde ik dit jaar een bijen strook maken in mijn tuin. Het ''bijenhotel'' hangt dr al (een boomstam met gaten erin geboort. Het schijnt dat bijen graag rusten in holletjes enzo) en ik heb vorige week allerlei dracht planten gezaaid zoals de korenbloem en het bosliefje, ook staan dr dalhias en phacelias. Nu hopen dat dat niet opgegeten word ook... Hier zie je me lavas in volle glorie. Na 3 jaar oefenen heb ik eindelijk onder de knie hoe ik hier goede boullion van kan maken. Ik vond het altijd zo smakeloos, maar net als met zoveel is geduld een schone zaak. Ik snij wat takken af en kook deze max een uur in een pan met water. Daarna laat ik deze pan staan tot de volgende dag. Het enige wat ik doe is er wat kruidnagel bijdoen. Ik laat de boel dan lekker intrekken zo. De volgende dag haal ik de lavas en uit en de kruinagel en hoppa, je houd zo heerlijke boullion over. Je voegt er een snufje zout bij wanneer je het bij je soepgoedje gooit en klaar is kees. Op deze manier al uiensoep en linzensoep gemaakt. Voor op de foto kan je me baby tuinbonen zien. Ik had begin dit seizoen alle pastinaak, van vorig jaar, eruit gehaald wat ik niet meer ging eten en op de compost gemieterd. Blijkbaar ben ik dr een aantal vergeten. Aangezien ik van iedereen hoor dat ze zo mooi en groot bloeien mogen ze van mij blijven. Ik ben benieuwd! De erwten en de spinazie. De Spinazie gaat dit weekend opgegeten worden! Kan niet wachten!
 13. In de winter maanden mis ik het in de tuin staan enorm, dus ga ik maar een schema maken, en aan de hand daarvan zaden bestellen. De praktijk leert dat ik mij hier zelden echt aan houd. Koop/ruil een berg zaden erbij, geef van alles weg en weersomstandigheden kunnen mijn plannen ook in de war schoppen. Uiteindelijk loop ik al tuinierende te improviseren waar ik wat wil hebben. Mijn wisselteelt schema zit in mn hoofd. Daar maak ik me dus niet zo druk om. Dus een schema maken is gewoon mooi tijd verdrijf in de winter. Therapeutisch bezig zijn heet dat, maar uiteindelijk leef ik er miss max 20% van na.
 14. chaotik

  deel 6

  Hahaha, en dan te bedenken dat we met 2 pers op 38 m2 wonen... Gelukkig heeft mn vriend ook groene vingers, dus we vinden het niet heel erg.... We hebben trouwens ook een platte kouwe kas, zit ook vol... Ik heb ook wel es gedacht kant en klare plantjes te kopen in het tuinscentrum, maar naast dat dat erg duur is in vergelijking met een zakje zaad, voel ik mij meer verbonden met de plant en zn groei proces wanneer ik dit vanaf het zaadje tot aan het bord heb verzorgt... Klinkt misschien wat zweverig, maar ik kan het niet beter verwoorden... Enne hoop idd dat de volgende zaai ronde in de volle grond kan, er is thuis geen plaats meer! Nu ik dit zeg komt er een hele donkere en dreigende wolk.... Voorlopig geen zon vandaag iig...
 15. chaotik

  deel 6

  Ivm et wisselvallige weer ben ik niet veel op de tuin geweest de laatste tijd. Ik kom er vooral om wat onkruid te wieden, te oogsten en te balen dat de slakken mijn tuin ook hebben gevonden. Ik ben trouwens 100% overtuigd van de Spinazie zuring. Het is heerlijk spul! Smaakt echt als Spinazie. Het is een meerjarige plant, dus je hoeft niet ieder jaar opnieuw te zaaien, en wanneer je er bladeren afsnijd, groeit het allemaal super snel weer terug! Ik heb altijd al issues gehad met sla telen, het maakt niet uit hoe gorot ik ze opkweek, zodra ik ze in de tuin zet worden ze altijd op gegeten. Toch heb ik het dit jaar weer geprobeert. Gisteren heb ik eikenblad sla, en 4 jaargetijden sla in de tuin over gepot. Rantje had me al gewaarschuwd voor slakken toen ik begon met mulchen, maar goed, ik ben een beetje eigenwijs. Ik doe dus om de dag een rondje tuin en geef dan de naaktslakken vliegles. Niet echt netjes voor een dierenliefhebber, maar ik wil ook sla eten dit jaar! Verders staat nu echt heel het huis vol met potten, het gaat echt helemaal nergens meer over. De aarde ligt zelfs in mn bed! De tomaten van mn vriend zijn verspeend en staan nu in grotere potten in de slaapkamer En zo ziet een groot deel van mn huiskamer er nu uit Vandaag binnengezaaid: Fictor Pompoen, Courgette, Suiker Mais, Rode Zonnebloem, de standaard Zonnebloem en de Dubbele Zonnebloem. Ook heb ik mn Westlandse pepers een grotere pot gegeven.
 16. Ooo ok, dat wist ik niet... Nou weer wat geleerd. Smaakt et wel naar Spinazie?? (omdat et de zelfde naam draagt..)
 17. Mag ik je vragen waarom je je spinazie binnen hebt staan? Je kan et namelijk nu ook gewoon direct in de volle grond zaaien...
 18. Dat is idd schimmel als ik het zo zie. Je kan ze best zo met rolletje en al in de grond zetten. Het zal geen negatieve gevolgen hebben voor je grond na mijn idee.
 19. Toevallig heb ik pas baby (compost) wormen gezien op school en die zagen eruit als hele kleine witte wormpjes. Ik neem aan dat vrijwel alle babywormpjes er zo uit zien, dus het zou goed kunnen dat je baby wormpjes gezien hebt. Heb je er geen fotos van? Anders blijft het altijd een beetje gissen zo...
 20. Ik ben et met Geedee eens. Denk ook dat et schimmel is. Dat gebeurd wel vaker als je die rolletjes gebruikt. Komt om doordat ze vochtig worden met water geven Er hoeven nu geen alarm bellen bij je te rinkelen hoor, een beetje schimmel zal je plantjes geen kwaad doen.
 21. Wat een goed idee m melk pakken te gebruiken!
 22. chaotik

  deel 5

  De laatste tijd ben ik rustig aan gedaan in mn tuintje. Nog wat gezaaid hier en daar (Kliswortel, Haverwortel, Lupine, nog meer Rucola en Radijsjes en heb ik de Parel en Blauwe Congo aardappelen gepoot) Alles komt ook op! Daar ben ik zo blij mee. Ik heb al es vertelt dat mijn tuin met veel wantrouwen word bekeken en alles wat ik zeg om mijn beweegredenen te verduidelijken worden met gezucht aangehoord. Dit komt omdat ik sinds dit jaar gestopt ben et het zaaien in rijtjes, de boel mulch, een bijen lint aanleg enzovoorts. Dat hele perma cultuur vinden ze maar niks. Ik weet ook wel dat het geen wedstijd is en dat ik tuinier omdat ik dat gewoon heel erg leuk vind, maar toch hoopte ik vurig dat alles goed zou opkomen zodat ik hun niet hoefde te horen zeggen: ''Ik heb het je toch gezegt!'' Nu kan ik dat tegen hun zeggen, niet dat ik dat doe trouwens, daar houd ik niet van. Maar goed, het zou kunnen natuurlijk Naast al dat zaaien en poten heb ik op mn tuin vooral onkruid tussen de tegels weggehaald. (Echt, door dat mulchen komt er echt zoon 50% minder onkruid op in de bedjes! ) en genoten van de laatste paar daagjes lekker weer. Ik vind het weer nu maar niks. Hier onder staat een foto van 3 bakken met kruiden. Zodra het lekker weer is gaan ze aan het balkon hangen. De eerste 2 bakken zijn begin Maart ergens gezaaid, de 3de een weekje of 1,5 terug. Gezaaid is o.a Bonenkruid, Barbara Kruid, Kaneel Basilicum, Rode Basilicum, gewone Basilicum, Krul Peterselie, Tijm, Chinese Bieslook, Dille, Koriander, Kervel en nog meer waar ik ff niet op kan komen nu... Ook is de gehele vensterbank nu weer ingenomen ondanks dat mn vriend en ik ieder jaar roepen dit niet meer te doen aangezien et nogal wat aarde door et hele huis word gesmeerd zo en we er eigenlijk veels te klein behuisd voor zijn... Sinds vorig jaar een kleine koude bak, maar toch staat et weer vol... Ook het balkon word langzaam, maar zeker ingenomen. Hier staan mn sla plantje groot te worden...
 23. chaotik

  deel 5

  De laatste tijd ben ik rustig aan gedaan in mn tuintje. Nog wat gezaaid hier en daar (Kliswortel, Haverwortel, Lupine, nog meer Rucola en Radijsjes en heb ik de Parel en Blauwe Congo aardappelen gepoot) Alles komt ook op! Daar ben ik zo blij mee. Ik heb al es vertelt dat mijn tuin met veel wantrouwen word bekeken en alles wat ik zeg om mijn beweegredenen te verduidelijken worden met gezucht aangehoord. Dit komt omdat ik sinds dit jaar gestopt ben et het zaaien in rijtjes, de boel mulch, een bijen lint aanleg enzovoorts. Dat hele perma cultuur vinden ze maar niks. Ik weet ook wel dat het geen wedstijd is en dat ik tuinier omdat ik dat gewoon heel erg leuk vind, maar toch hoopte ik vurig dat alles goed zou opkomen zodat ik hun niet hoefde te horen zeggen: ''Ik heb het je toch gezegt!'' Nu kan ik dat tegen hun zeggen, niet dat ik dat doe trouwens, daar houd ik niet van. Maar goed, het zou kunnen natuurlijk Naast al dat zaaien en poten heb ik op mn tuin vooral onkruid tussen de tegels weggehaald. (Echt, door dat mulchen komt er echt zoon 50% minder onkruid op in de bedjes! ) en genoten van de laatste paar daagjes lekker weer. Ik vind het weer nu maar niks. Hier onder staat een foto van 3 bakken met kruiden. Zodra het lekker weer is gaan ze aan het balkon hangen. De eerste 2 bakken zijn begin Maart ergens gezaaid, de 3de een weekje of 1,5 terug. Gezaaid is o.a Bonenkruid, Barbara Kruid, Kaneel Basilicum, Rode Basilicum, gewone Basilicum, Krul Peterselie, Tijm, Chinese Bieslook, Dille, Koriander, Kervel en nog meer waar ik ff niet op kan komen nu... Ook is de gehele vensterbank nu weer ingenomen ondanks dat mn vriend en ik ieder jaar roepen dit niet meer te doen aangezien et nogal wat aarde door et hele huis word gesmeerd zo en we er eigenlijk veels te klein behuisd voor zijn... Sinds vorig jaar een kleine koude bak, maar toch staat et weer vol... Ook het balkon word langzaam, maar zeker ingenomen. Hier staan mn sla plantje groot te worden...
 24. Vorig jaar heeft mn vriend ui zaadjes gezaaid en het zelfde jaar hebben we er nog heerlijke uien van gegeten. Dus het kan wel. Ligt waarschijnlijk aan het type ui. Iig bedankt Jorg. Met je antwoorden kan ik iig weer aan het werk! Hoop Guus ook!
 25. Goeie vraag! BBij mij gaat et ook nooit vlekkeloos... Ben benieuwd naar de antwoorden.
×
×
 • Create New...